Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο κλειστό Γαλατσίου ο κορυφαίος σταθμός
Η σύσκεψη οργανώνεται σε μια χρονιά που το ΠΑΜΕ κλείνει 25 χρόνια από την ίδρυσή του, τον Απρίλη του 1999, και ενάμιση σχεδόν χρόνο από την προηγούμενη Πανελλαδική Σύσκεψη, τον Ιούνη του 2022. Συνδικάτα και εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη νέα πρωτοβουλία, κουβαλώντας στις αποσκευές τους σημαντική πείρα από τους αγώνες που μεσολάβησαν. Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε αντεργατικούς νόμους, διεκδικητική δραστηριότητα σε κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μαζικοί αγώνες που ξέσπασαν σε χώρους δουλειάς και έγιναν σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους, κινητοποιήσεις που έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις: Ολα αυτά δίνουν τον τόνο στην προσπάθεια συντονισμού και οργάνωσης της αντεπίθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο έδαφος αυτό, η Πανελλαδική Σύσκεψη εξελίσσεται σε σταθμό της οργάνωσης της αντεπίθεσης, με εκατοντάδες σωματεία να διαμορφώνουν πλαίσιο αιτημάτων και πρόγραμμα δράσης, συζητώντας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Τις 434 φτάνουν οι αποφάσεις από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία που ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια τεράστια συμμετοχή, που αγκαλιάζει όλους τους κλάδους και δεκάδες χώρους δουλειάς, με χιλιάδες συνδικαλιστές να δίνουν το «παρών» στη μεγάλη αυτή αγωνιστική ταξική πρωτοβουλία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα είναι:
Ομοσπονδίες: Λογιστών, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων, Συλλόγων Υπουργείου Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας, Χημικής Βιομηχανίας.
Εργατικά Κέντρα: Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Λέσβου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αγρινίου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Λευκάδας, Τρικάλων, Σάμου, Φωκίδας, Αρτας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Πειραιά, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας.
Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Σάμου, Τρικάλων, Γρεβενών, Πρέβεζας.
Επίσης 393 σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα από κάθε κλάδο.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και πολλά σωματεία συνταξιούχων. Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους εργάτες και τους λαούς του κόσμου, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, με την ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, αλλά και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες, από τη Νότια Αφρική, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστρία κ.λπ.
Διαδικτυακή συνάντηση με το Συνδικάτο WUC της Παλαιστίνης πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Οι εκπρόσωποί του μετέφεραν την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Ελλάδας και τη στήριξή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης.
Στις 8 και 9 Νοέμβρη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση
Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 91 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 2 λευκά. Επίσης εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός με 105 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό.
Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη (10 π.μ. - 8 μ.μ.) και το Σάββατο 9 Νοέμβρη (9 π.μ. - 7 μ.μ.) θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΕΚΠ, με τη ΔΑΣ να καλεί σε υπερψήφισή της για την ανάδειξή της, για μια ακόμα φορά, σε πρώτη δύναμη αλλά και την απόσπαση της πλειοψηφίας. Γιατί, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, «πλειοψηφία και αυτοδυναμία της ΔΑΣ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σημαίνει πως δυναμώνει η πραγματική αντιπολίτευση, αυτή των εργαζομένων και του κινήματός τους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Βάζοντας στο στόχαστρο τον αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την COSCO, το αντιλαϊκό κράτος και τις κυβερνήσεις τους».
Στο πλαίσιο των εργασιών το συνέδριο υπερψήφισε δύο ψηφίσματα: Πρώτον, για να συμμετάσχει το ΕΚΠ στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ (βλ. πάνω) και, δεύτερον, για τη συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Στις εργασίες του Σαββάτου, σύνεδροι μίλησαν μεταξύ άλλων για την πρόσφατη κοινή απεργιακή μάχη που έδωσαν λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή και ναυτεργάτες, «νεκρώνοντας» απ' άκρη σ' άκρη λιμάνι, προβλήτες και Ζώνη, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα της δύναμης που έχει η κοινή συλλογική δράση στους εργοδότες και στην κυβέρνηση.
Από το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη μάχη που δόθηκε για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε αυτό, η οποία εκφράστηκε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του με τη μεγάλη άνοδο των ψηφισάντων κατά 53,3% και στη συγκρότηση του νέου ΔΣ με νέους συναδέλφους.
Σημαντική ήταν η πείρα από τη δράση του Συνδικάτου στη Χημική Βιομηχανία στα δεκάδες εργοστάσια του κλάδου, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και διμερούς συμφωνίας στην «Upfield Hellas», την αποτροπή απόλυσης κ.ά. Μια δράση που πήρε τη μορφή Γενικών Συνελεύσεων, παρεμβάσεων από εργοστασιακές επιτροπές, στήριξης του αγώνα από το ΕΚΠ.
Από την πείρα που μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων ειπώθηκε για το πώς το Σωματείο Καθαριστριών/ών Πειραιά δίνει τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, για τα διαλείμματα των καθαριστριών στο Νοσοκομείο Νίκαιας, που στενάζει από την υποστελέχωση προσωπικού κάθε ειδικότητας και την εντατικοποίηση της εργασίας.
Αντιπρόσωπος από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» μετέφερε τον χαιρετισμό των σχεδόν 1.000 εργαζομένων οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη συμμετείχαν στην απεργία που είχε προκηρύξει διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Μίλησε για το πώς ξεκίνησε η ίδρυση του σωματείου, όταν στις αρχές του Γενάρη, φέτος, μια χούφτα εργαζόμενοι κάλεσαν σε σύσκεψη, με την ανταπόκριση να ξεπερνά τις προσδοκίες τους και η αίθουσα που είχε παραχωρηθεί από το ΕΚΠ να αποδεικνύεται πολύ μικρή στην πράξη.
Ακόμα έγιναν τοποθετήσεις παρουσιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς από τον επισιτισμό, τους εμποροϋπαλλήλους κ.ά.
Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις εργασίες, αν η μία όψη του συνεδρίου ήταν η ζωντάνια του αγώνα και της δράσης που μεταφέρθηκε από μια σειρά αντιπροσώπων όπως οι παραπάνω, η άλλη όψη ήταν η τυπική έως και ...μη παρουσία συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΝΔ (ΔΑΚΕ), ΠΑΣΟΚ (ΕΠΑΚ), ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΣ), όπως και της ΤΕΣ. Με παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής τους δυνάμεις όπως οι παραπάνω δεν βρήκαν να πουν λέξη για αγωνιστική δράση, να μεταφέρουν εικόνα από μάχη σε χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση, έστω από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Δώδεκα χρόνια μετά τις αιματηρές περικοπές, οι αντεργατικοί νόμοι εξακολουθούν να κάνουν τη ...δουλειά τους για την εργοδοσία, αφού ο μέσος μεικτός μισθός το 2023, των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις, συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από τον μέσο μεικτό μισθό που έπαιρναν το 2011!
Αντίστοιχα, χαμηλός παραμένει ο διάμεσος μεικτός μισθός (το ανώτερο ποσό που παίρνει το πρώτο 50% των εργαζομένων).
Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνουν λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ μεικτά ήταν στα τέλη του 2023) φθάνει το 33%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα τελευταία «Στοιχεία Απασχόλησης» που δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ και αφορούν τον Δεκέμβρη 2023 και τη σύγκρισή τους με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Ο λόγος που μέτρο σύγκρισης αποτελεί το 2011 είναι ότι το 2012 εκδηλώθηκε ανοιχτά η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, με την κυβερνητική απόφαση να παρεμβαίνει στο εξής στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τον οποίο μείωσε κατά 22% για τους εργαζόμενους πάνω από 25 ετών και κατά 32% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών. Το χτύπημα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έγινε ταυτόχρονα με την επίθεση στις κλαδικές, κυρίως, ΣΣΕ.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Ο μέσος μεικτός μισθός το 2011 ήταν 1.241 ευρώ και το 2023 ήταν 1.109 ευρώ! Μειωμένος κατά 132 ευρώ ή κατά 11%, στοιχείο στο οποίο βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός που από το 2011 μέχρι σήμερα ρουφάει το εισόδημα.
Επίσης, ο διάμεσος μεικτός μισθός το 2011 ήταν 1.150 ευρώ και το 2023 ήταν 1.011 ευρώ. Μειωμένος κατά 139 ευρώ ή 12%.
Εξίσου σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το 2023 το 33% των εργαζομένων αμείβονταν κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή λιγότερα από 780 ευρώ μεικτά τον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23% το 2011, τότε που ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ.
Τέλος, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης έστω κι αν μεγάλο μέρος της «κρύβεται» λόγω του τρόπου καταγραφής του ΕΦΚΑ, ο οποίος δεν συνυπολογίζει στη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής απασχόληση (που και με βάση τον νόμο είναι μορφή μερικής απασχόλησης) αλλά την υπολογίζει στην πλήρη απασχόληση. Ετσι, το 2011 οι μισθωτοί με μερική απασχόληση ήταν 302.500 και το 2023 ήταν υπερδιπλάσιοι, περίπου 645.000.