Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διεκδίκησαν σπουδές και πτυχία με αξία, σχολείο που να μορφώνει
«Δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία, Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία - όχι για τον πόλεμο», οι διεκδικήσεις που αποτυπώνονταν στο πανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. Ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων όπως εκφράζεται και με τις επιλογές της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια και επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ενάντια στην υποχρηματοδότηση σχολών και φοιτητικής μέριμνας που σημαίνει ελλείψεις, εκτόξευση του κόστους και χειροτέρευση των όρων σπουδών. Δηλώνοντας πως δεν θα περάσουν οι προωθούμενες διαγραφές όσων φοιτητών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αυτή η πολιτική βάζει. Το χτεσινό συλλαλητήριο αποτέλεσε κλιμάκωση των καθημερινών δράσεων των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές.
«Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με τον λαό και κάθε μαθητής», «Αποβολή θα πάρουν κυβέρνηση - υπουργείο, που μόνο χάλια μάς κάνουν το σχολείο», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι μαθητές, οι οποίοι διαδήλωσαν πίσω από τα πανό των σχολείων τους, των τοπικών συντονιστικών επιτροπών, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που έστελνε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα: «Στον αγώνα μας για καλύτερο σχολείο ΜΑΤ και αποβολές! Λεφτά δίνετε για πολέμους και σφαγές!».
«Πρέπει με τη φωνή μας να κάνουμε τα προβλήματά μας να ακουστούν, όπως κάνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας», σημείωσε ο Γιώργος Παυλής, πρόεδρος του 15μελούς του 15ου ΓΕΛ Αθήνας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Περιέγραψε το σχολείο που έχουν ανάγκη και διεκδικούν οι μαθητές, δηλώνοντας ότι δεν τρομοκρατούνται, ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πυροσβέστες, στους φαντάρους που αγωνίζονται με τον λαό για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μαθητές των ΕΠΑΛ αναφέρθηκε η Ρόδω Σοφού, μέλος του 15μελούς του ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, η οποία σημείωσε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας: «Αυτό που φταίει είναι το κινητό; Μήπως άλλαξαν τα κτίρια, οι ελλείψεις, τα βιβλία που όταν αποφασίσετε να μας δώσετε είναι του προηγούμενου αιώνα;».
«Μας έχει γίνει ξεκάθαρο ήδη από το άνοιγμα των σχολών ότι για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε ένα πτυχίο με πραγματική αξία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και που μας στερεί η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο Π. Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ. Κάλεσε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας να συμμετάσχουν στον σημερινό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και στην απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Την αγωνία των χιλιάδων φοιτητών που περιμένουν τη μετεγγραφή τους και την ομαλή συνέχιση των σπουδών τους μετέφερε ο φοιτητής Δημήτρης Περιβολάρης. Στην οργανωμένη επίμονη διεκδίκηση των μαθητών της Δυτικής Αθήνας, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, ενάντια στα «λουκέτα» σε τμήματα αναφέρθηκε η Μαίρη Πρωτούλη, μέλος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων. «Αποδείξαμε πως όταν διεκδικούμε οργανωμένα τα δικαιώματά μας μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα», ήταν το μήνυμα που μοιράστηκε.
Χαιρετίζοντας το συλλαλητήριο εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, η Φρ. Κονδύλη δήλωσε ότι οι γονείς που δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες, είναι περήφανοι που οι μαθητές κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για ένα καλύτερο σχολείο.
«Είμαστε δυνατοί, χιλιάδες, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Ανδρ. Καργόπουλος, γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στηλίτευσε τους «πανηγυρισμούς» του υπουργείου για τις 8.000 αποβολές, την προσπάθεια τρομοκράτησης και των εκπαιδευτικών με πειθαρχικά και δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις απεργίες, σημειώνοντας πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δείχνουν τη δύναμη που έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
RIZOSPASTIS |
Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με όσους σηκώνουν ανάστημα απέναντι στους πολέμους και στις σφαγές, με όσους δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη, διεκδικώντας αποστομωτικά «Λεφτά για την Παιδεία - όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», φοιτητές και μαθητές φτάνοντας στο Σύνταγμα έδειξαν στους συμμαθητές και συμφοιτητές τους για μία ακόμα φορά ότι δεν μένουν απαθείς απέναντι στο έγκλημα στη Γάζα. Ανοιξαν πανό που ανέγραφε «Ενας χρόνος γενοκτονία στη Γάζα» και παρέθεσαν: «1.157 νεκροί μαθητές - 716 νεκροί φοιτητές - 77 σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς - 51 πανεπιστημιακά κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς». «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», φώναζαν, ενώνοντας τις φωνές τους με χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο και δήλωναν την αλληλεγγύη στους Ελληνες φαντάρους που σηκώνουν ανάστημα. «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Αλληλεγγύη στους φαντάρους συμφοιτητές μας! Να σταματήσει η συνεργασία ΕΚΠΑ - "Lockheed"» δήλωνε το πανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας.
Οι μαθητές πήραν αποφάσεις για αποχή από τα μαθήματα και κατέβηκαν συγκροτημένα με τα πανό τους στο αγωνιστικό ραντεβού στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι φοιτητές και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Η διαδήλωση έστειλε και δυνατό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», και εξέφρασε την απαίτηση της νεολαίας για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ακόμα πιο δυνατά εκφράστηκε στο πέρασμα της πορείας έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι φοιτητές άναψαν πυρσούς και βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».
Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Κατερίνη, Σέρρες, Βέροια και Κιλκίς.
Μαχητικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι μαθητές της πόλης, συντονίζοντας τη δράση τους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το «παρών» έδωσαν μαθητές από το 5ο και το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων με απόφαση των 15μελών τους, ενώ συμμετείχαν επίσης μαθητές του Μουσικού Σχολείου και από το σχολικό συγκρότημα της Κιάφας. Αντίστοιχα, εκ μέρους των φοιτητών την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Ιατρικής, ΒΕΤ και ΜΕΥ.
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Αρτα, όπου μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Αρτας και των Φοιτητικών Συλλόγων Γεωπονικού και Μουσικού.
Ενα δυνατό, μαχητικό «Φτάνει πια» στην πολιτική που θέτει εμπόδια στα όνειρά τους για σπουδές και Παιδεία στο ύψος των αναγκών του σήμερα, για δουλειά με δικαιώματα στο μέλλον τους, είπαν μαθητές και φοιτητές της Πάτρας με μαχητική συγκέντρωση και συλλαλητήριο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των μαθητών και φοιτητικών συλλόγων και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο πλευρό μαθητών και φοιτητών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Σίμου, και του Λαϊκού Φροντιστηρίου.
Συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών, μετά από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής των πρώτων και του Φοιτητικού Συλλόγου ΕΤΤ - ΔΕΑΠΤ, πραγματοποιήθηκε και στο Αγρίνιο. Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν οι μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων 1ου Γυμνασίου - Λυκείου, Γυμνασίου - Λυκείου Κατασταρίου και Παναγούλας (2ο ΓΕΛ) στη Ζάκυνθο.
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο Παπαστράτου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους έκαναν φοιτητές και μαθητές στον Βόλο. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Μαρία Ρουχά.
Στα Τρίκαλα, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.
Στην Καλαμάτα, μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μάρτη, από κοινού με φοιτητές, και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από φοιτητές και στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, απαιτώντας λεφτά για την Παιδεία και «έξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία».
Επίσης, με πανό στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας μεταξύ άλλων «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», διαμαρτυρήθηκε στην Σπάρτη ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσιοθεραπείας.
Στο Ηράκλειο, μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Φωνάζοντας συνθήματα κατήγγειλαν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα στα περισσότερα σχολεία.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αναρτήθηκε γιγαντοπανό των φοιτητικών συλλόγων στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Μετά από μια δυναμική πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στα Χανιά, οι μαθητές και οι φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τις φοιτητικές εστίες έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ
Σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 50ή επέτειο ίδρυσης της ΟΝΝΕΔ μίλησε, το Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Ενα κόμμα δεν μπορεί να είναι ισχυρό αν δεν συνομιλεί με τη νεολαία», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ εξήρε την ΟΝΝΕΔ για τις «ιδέες και προτάσεις που ήταν μπροστά από την εποχή τους, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κλιματική κρίση, τα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης». Ειδικά δε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που έχουν τσαλακωθεί πια στην πλειοψηφία του κόσμου, ο πρωθυπουργός έριξε γέφυρα για να πει ότι το κύριο είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου κι ενώ έκανε λόγο για πτυχία με αξία, έσπευσε να προσθέσει ότι «σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια δεν τελειώνει η εκπαίδευσή μας με ένα πτυχίο»...
«Πρωθυπουργό ...από άλλον πλανήτη!», χαρακτήρισε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε σχόλιό του μετά την ομιλία στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, στο οποίο αναλυτικά σημειώνει:
«Ο κ. Μητοστάκης, μιλώντας σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) σε φιέστα της Νεολαίας της ΝΔ, παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα, μακριά από τις ανησυχίες και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων.
Με τη στέγη να είναι απλησίαστη για τους νέους ο πρωθυπουργός, σαν από άλλον πλανήτη, διαφήμισε την πολιτική του για τη στέγη! Με τη φοροληστεία στα ύψη πανηγύρισε για τα ματωμένα πλεονάσματα που θα "ελαφρύνουν το χρέος", για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους! Κυρίως, όμως, επιχείρησε να δώσει προοδευτικό πρόσημο σε αντιδραστικές αλλαγές, όπως η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, οι διαγραφές φοιτητών, η διά βίου περιπλάνηση μεταξύ κακοπληρωμένης δουλειάς και ψευτο-κατάρτισης, το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων, η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων.
Η ευχή του πρωθυπουργού να αποκτήσουν οι νέοι μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της ζωής" σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης στα νεανικά δικαιώματα. Ομως, η νέα γενιά είναι "σκληρό καρύδι" και το έχει αποδείξει με τους μεγάλους αγώνες της! Με τη μαζική της συμμετοχή στα μαθητικά - φοιτητικά συλλαλητήρια τη Δευτέρα 4/11 (σ.σ. χτες) και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20/11 θα δώσει αποστομωτική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και στον πρωθυπουργό που υποτιμά τη νοημοσύνη της.
ΥΓ: Αν και ο τίτλος της εκδήλωσης παρέπεμπε σε "κερδισμένες ιδεολογικές μάχες της ΟΝΝΕΔ" για τέτοιες δεν ακούσαμε. Αντιθέτως, μόνο συνεχόμενες ήττες της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ από την "Πανσπουδαστική ΚΣ" βλέπουμε στα πανεπιστήμια».
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε το ΚΚΕ
Να εξασφαλιστεί άμεσα επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:
«Η υποχρηματοδότηση και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών έχουν οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας των σχολείων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Με νόμο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 28, παρ.1 και 2 του ν.5056/2023) καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε δήμους με λιγότερες από 100 σχολικές μονάδες και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες τους.
Η υποχρηματοδότηση είναι διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, με σκοπό την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη να καλύπτει τη λειτουργία κρίσιμων τομέων, όπως είναι τα σχολεία, αντιμετωπίζοντάς τα ως κόστος. Η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 30% από το 2009 και παραμένει καθηλωμένη σε αυτά τα τραγικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια το κόστος των λειτουργικών εξόδων έχει εκτιναχθεί από το κύμα ακρίβειας, τον πληθωρισμό, την απελευθέρωση της Ενέργειας, τα πανάκριβα τιμολόγια σε Ενέργεια, επικοινωνία και ύδρευση. Τέλος, ακόμα κι αυτή η πενιχρή χρηματοδότηση προς τους δήμους για τη λειτουργία των σχολείων ήρθε με καθυστέρηση τριών μηνών, δηλαδή η δόση του καλοκαιριού αποδόθηκε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, με ό,τι αυτό πρόσθεσε στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η μεταφορά της ευθύνης στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δήμου επιταχύνουν την υλοποίηση του στόχου η χρηματοδότηση των σχολείων για τα λειτουργικά του έξοδα να εξαρτάται, και διοικητικά, από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει συνολικά τα οικονομικά των δήμων και τη διαχείρισή τους, όπως η επιπλέον φοροεπιβάρυνση των δημοτών, επιτήρηση για τη δανειοδότησή τους κ.ά. Δηλαδή, εάν δεν καλύπτονται τα έξοδα από την κρατική χρηματοδότηση, να προχωρά ο δήμος, με όλα τα θεσμοθετημένα εργαλεία που διαθέτει, στην επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. Σε αυτό το πλαίσιο, που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, διευθυντές και Σύλλογοι Γονέων εξωθούνται να λειτουργήσουν ως οικονομικοί διαχειριστές, για να δημιουργηθεί το αυτόνομο από την κρατική χρηματοδότηση αλλά απόλυτα εξαρτημένο από την οικονομική δυνατότητα των γονέων σχολείο.
Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Σύμφωνα με καταγγελίες των Οργανώσεων Γονέων, της ΔΟΕ, είναι γενικευμένα τα απαράδεκτα φαινόμενα να μην υπάρχουν βασικά αναλώσιμα, όπως χαρτί φωτοτυπικού, είδη υγιεινής, καθαριστικά κ.ά., με αποτέλεσμα γονείς και εκπαιδευτικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για να αγοραστούν τα αναγκαία».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, που υπογράφει την Ερώτηση, ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση: