Eurokinissi |
Οπως είπε στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν». Το οποίο σημαίνει ότι είτε με Χάρις είτε με Τραμπ, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον «σταθερό, προβλέψιμο και αξιόπιστο σύμμαχο» των ΗΠΑ, όπως κατά καιρούς οι ίδιοι λένε, διαβεβαιώνοντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των ευρωατλαντικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοί τους. Διόλου τυχαία, ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχιστεί επί ΝΔ, ενώ οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, πριν καταληχτούν και ψηφιστούν επί ΝΔ, είχαν συζητηθεί εκτενώς σε σημεία τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζοντας, πάντως, αντιθέσεις και στο εσωτερικό του άξονά τους για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία και την πρωτοκαθεδρία, ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι «ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη. Και με αφορμή τη συζήτηση που θα έχουμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης για την έκθεση Ντράγκι (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή), ο οποίος περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη». Προϊδέασε έτσι για μέτρα και αποφάσεις στην κατεύθυνση της μετάβασης και λειτουργίας σε καθεστώς πολεμικής οικονομίας, με τον λαό να πληρώνει πολύ βαρύ «μάρμαρο».
Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Π.χ. ο πρ. υπουργός Αμυνας και νυν Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ERTNews τόνισε ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών «δεν θα αλλάξει πολλά στη χώρα μας», θέτοντας ως «ανοιχτό το μεγάλο ζήτημα εάν η Αμερική επί οποιασδήποτε διοίκησης θα προκύψει, περισσότερες πιθανότητες με Τραμπ, αποφασίσει να επενδύσει λιγότερα και σε παρουσία και σε εξοπλισμό στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό. Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά περισσότερο την Ευρώπη ως ΕΕ και ΝΑΤΟ».
Σε κάθε περίπτωση, για τα διμερή σημείωσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό σημείο, λόγω της MDCΑ, της στρατηγικής συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ και εφαρμόζεται, θα έλεγα ότι επεκτείνεται για αυτό και όλοι οι επαΐοντες λένε ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σε καλύτερο σημείο από ποτέ. Η Ελλάδα είναι χώρα, θα έλεγα ζωτικού συμφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του ότι είναι μία χώρα στο εξωτερικό σύνορο του δυτικού κόσμου, δεν θα έλεγα μόνο της ΕΕ», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο ευρωατλαντικού προπυργίου που έχει ανατεθεί στην ντόπια αστική τάξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό.
Σάλο έχουν προκαλέσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, με τις οποίες αποκαλύφθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει - τάχα ως επαγγελματική τους αποκατάσταση και εγγύηση για το μέλλον τους (!) - παιδιά με αυτισμό Ελλήνων αξιωματικών για τη στοχοποίηση και εξουδετέρωση αντιπάλων, κατά τα πρότυπα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες σφαγιάζουν αμάχους κάθε μέρα με αυτά κι άλλα κόλπα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν μερικές μέρες στον Ροταριανό Ομιλο Αθηνών, είπε: «Θέλουμε η οικογένειά του (σ.σ. του αξιωματικού) να έχει την καλύτερη προστασία. Που σημαίνει νηπιαγωγείο για το παιδί του, ειδικό σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα δημιουργήσουμε ένα σχολείο, λοιπόν, που τα παιδιά των στρατιωτικών που έχουν αυτισμό, θα υποστηρίζονται», αφού η δική τους δυνατότητα, όπως είπε, «είναι να μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες και να ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους». «Στην Τεχνητή Νοημοσύνη», συνέχισε, «χρειάζεσαι αυτό που λέγεται BIG DATA. Τα συστήματά μας με ΑΙ χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες στόχων, τα οποία θα πρέπει να απομνημονεύσουν και θα χρειαστεί να δει το drone μας τον στόχο και να του ρίξει. Οι καλύτεροι που μπορούν να δουν τις μικρές διαφορές, και να διδαχθεί το Drone με ΤΝ, είναι τα παιδιά με αυτισμό, και το Ισραήλ έχει ειδικές μονάδες για αυτό. Εμείς λοιπόν θα παίρνουμε τα παιδιά των αξιωματικών μας, θα τα εκπαιδεύουμε και θα τους βρίσκουμε δουλειά»!
Την εντονότατη αντίδρασή τους σε αυτές τις απαράδεκτες, κυριολεκτικά χυδαίες μεθοδεύσεις εκφράζουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).
«Σα δεν ντρέπονται!» υπογραμμίζουν οι Σύλλογοι για τον υπουργό και την κυβέρνηση που «είχε το θράσος να τάξει στους αξιωματικούς, γονείς παιδιών με αναπηρία, για να δεχτούν την εμπλοκή μας στον πόλεμο, ότι θα φροντίσει το κράτος τους τα παιδιά τους με αυτισμό εκπαιδεύοντάς τα να σκοτώνουν άλλα παιδιά. Εκπαιδεύοντάς τα στα drones με πρότυπο, όπως ο ίδιος χωρίς καμία αιδώ το είπε, τον στρατό του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, που εκεί έχουν ενσωματώσει τα παιδιά με αυτισμό στις μονάδες των drones», σκοτώνοντας χιλιάδες παιδιά, ενώ επισημαίνει πως «έχουν τη διαστροφή να νομίζουν ότι το όραμα του γονιού ενός παιδιού με αυτισμό είναι να εκπαιδευτεί το παιδί του να σκοτώνει άλλα παιδιά».
Και όλα αυτά από εκείνους - συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους - που «έχουν τα παιδιά μας σε επικίνδυνα ειδικά σχολεία, αυτοί που με την πολιτική τους έχουν ρίξει το προσδόκιμο ζωής τον 21ο αιώνα των παιδιών με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων, αυτοί που αρνούνται ακόμα και τους δικούς τους νόμους να εφαρμόσουν περί προσλήψεων ΑμεΑ και τους έχουν παγώσει για χρόνια αφήνοντας την ανεργία στους βαριά αναπήρους και ειδικά στον αυτισμό να ακουμπάει το 100%, αυτοί που επιχείρησαν πριν από δύο χρόνια να επιβάλλουν την πληρωμή στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πριν λίγους μήνες επιχείρησαν με νομοσχέδιο να καταργήσουν το αμετάθετο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει άνθρωπο με αναπηρία στην οικογένειά του, διάταξη που ύστερα από τις αντιδράσεις και της ΣΕΑΑΝ αναγκάστηκε ο κ. Δένδιας να το πάρει πίσω. Αυτοί, ο κ. Δένδιας, η κυβέρνησή του, η ΕΕ και οι πρώην κυβερνώντες που ομνύουν στις ευρωΝΑΤΟικές επιταγές, ούτε ήθελαν ούτε θέλουν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ».
Ξεκαθαρίζουν εξάλλου πως «η παραπάνω πρόκληση μία απάντηση μόνο μπορεί να έχει, "τα παιδιά μας δεν είναι για τα σφαγεία σας"», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια, Ειδική Αγωγή και αποκατάσταση, για δημόσιες και δωρεάν δομές στήριξης των ΑμεΑ και το δικαίωμα στη δουλειά των παιδιών με αυτισμό είναι αδιάρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμία εμπλοκή στον πόλεμο, να γυρίσει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα που σήμερα είναι σε αποστολές εκτός συνόρων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ορκιστεί για να διαφυλάσσουν τα σύνορα της πατρίδας μας», καταλήγουν.
Σε ευρωατλαντική αποστολή στη Σερβία πήγε ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την «ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, συζητώντας την «περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας στους τομείς, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των κοινών ασκήσεων, της διασύνδεσης των συστημάτων καινοτομίας και της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των υγειονομικών υπηρεσιών», όπως λέγεται επισήμως. Εξάλλου, «αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας». Επιπλέον ο Ελληνας υπουργός επισκέφτηκε το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο (VTI) της Σερβίας.
Σημειωτέον, ο Δένδιας, ως υπουργός προηγούμενα των Εξωτερικών, είχε επισκεφτεί ήδη 5 φορές τη Σερβία, ενώ η πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Αμυνας διαδέχτηκε τη μετάβαση Μητσοτάκη στο Βελιγράδι πριν δυο βδομάδες, για «δείπνο εργασίας» με τον Σέρβο Πρόεδρο, όπου καλεσμένος ήταν και ο Πολωνός πρωθυπουργός, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα για την ενσωμάτωση της χώρας στο δυτικοευρωπαϊκό στρατόπεδο.
Αλλωστε, σε δηλώσεις του ο Δένδιας ανέφερε ότι οι συζητήσεις του στο Βελιγράδι εστίασαν σε «διάφορα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», όπως την ορίζουν βέβαια οι Ευρωατλαντικοί, αλλά και στις «διμερείς αμυντικές μας σχέσεις». «Συζητήσαμε το πώς μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις αυτές, το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την εμπειρία ο ένας του άλλου και το πώς μπορούμε να οργανώσουμε περισσότερες κοινές ασκήσεις στο μέλλον», διευκρίνισε, με τις δραστηριότητες αυτές βέβαια να σχεδιάζονται και να εκτελούνται πάνω σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.
Συζήτησαν επίσης και για τον περιλάλητο «Διάλογο» Βελιγραδίου - Πρίστινας, επιμένοντας ότι η «πρόοδος» σε αυτή τη ΝΑΤΟικής κοπής διαδικασία «είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας». «Η Ελλάδα, φυσικά, υποστηρίζει την αποστολή της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Συμμετέχουμε στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όσα χρειάζονται για να υποστηρίξουμε τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας τη «διαθεσιμότητα» για παραπέρα εμπλοκή και σε αυτό το μέτωπο.
Αλλωστε, «υπενθύμισε» τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν χώρες - μέλη της ΕΕ», καλωσορίζοντας, όπως είπε, «τη στρατηγική επιλογή της Σερβίας να θέσει τον δρόμο της ΕΕ ως προτεραιότητα», και διαβεβαιώνοντας ότι το Βελιγράδι έχει «έναν πραγματικό φίλο στις Βρυξέλλες, ο οποίος είναι έτοιμος να τους βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία», πουλώντας, εκ μέρους της Αθήνας και της ελληνικής κυβέρνησης, υπηρεσίες διαμεσολαβητή.
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τις αμερικανικές εκλογές και τις «στρατηγικές» σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τη μέρα που ο λαός των ΗΠΑ καλείται να διαλέξει ανάμεσα στη "Σκύλλα" και τη "Χάρυβδη", ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει προκαταβολικά τα διαπιστευτήριά του και στους δύο υποψήφιους Προέδρους, δηλαδή είτε με Χάρις είτε με Τραμπ η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και να εμπλέκεται ενεργά στους δύο πολέμους στη γειτονιά μας.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάτι καινούριο, άλλωστε και κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια, πολύ πρόθυμα αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τον "διαβολικό" Πρόεδρό τους».