Ισραηλινές επιδρομές σε βόρεια και νότια Γάζα προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, με τον νέο συνολικό απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα να αναφέρει 43.391 νεκρούς και 102.347 τραυματίες.
Το ίδιο διάστημα συνεχίστηκαν στη Δυτική Οχθη οι εισβολές και οι επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος Παλαιστινίων.
Κοντά σε οδικό άξονα που συνδέει τις πόλεις Ναμπλούς και Ραμάλα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινά πυρά κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Σίλο. Ισραηλινοί στρατιώτες ισχυρίστηκαν πως επιχείρησε να πέσει με το αυτοκίνητό του πάνω τους.
Στην πόλη Τζενίν, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν την εισβολή σε τμήμα της πόλης και σε προσφυγικό καταυλισμό πριν τα χαράματα της Τετάρτης, συνοδεία μεγάλων μπουλντόζων. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο νεαροί Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα. Παράλληλα τραυμάτισαν μία 25χρονη στην πλάτη στη διάρκεια πολύωρης εισβολής σε καταυλισμό προσφύγων της πόλης.
Στη Βηθλεέμ, στρατιώτες τρομοκράτησαν μικρούς μαθητές στο χωριό αλ Χαντίρ, που βρίσκεται νότια της Βηθλεέμ, καθώς τους έριξαν δακρυγόνα προκαλώντας τους δύσπνοια κατά το σχόλασμα του σχολείου. Επιπροσθέτως οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη από το απόγευμα της Τρίτης έως χτες το μεσημέρι σε Ναμπλούς, Χεβρώνα, Ραμάλα, Τουλκαρέμ και Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στη Ραμάλα τέλος ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο μεταρρυθμιστικής ατζέντας για την «προώθηση της διαφάνειας, της ίσης ευκαιρίας και της δικαιοσύνης» διόρισε 10 νέους υφυπουργούς, μεταξύ 132 υποψηφίων. Οι νέοι υφυπουργοί αναλαμβάνουν πόστα στα υπουργεία Τηλεπικοινωνιών και Ψηφιακής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Γεωργίας, Δημοσίων Εργων, Διεθνούς Συνεργασίας, Τοπικής Διοίκησης, Γυναικείων Υποθέσεων, Εσωτερικών και Μεταφορών.
Στην πρωτοβουλία της Τουρκίας και άλλων 52 χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, με την οποία ζητείται από τον ΟΗΕ να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, συμμετέχει πλέον και η Αίγυπτος.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, αναφέρεται ότι το Κάιρο συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή της Αγκυρας στο πλαίσιο «των διεθνών προσπαθειών που έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Σκοπός της επίσης είναι να τερματιστούν «οι ισραηλινές παραβιάσεις» εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και να προστατευθούν οι άμαχοι, τονίζεται.
Στη Βηρυτό, νωρίς χτες το απόγευμα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε νότιες συνοικίες της πόλης, με τη δικαιολογία πως υπήρχαν «εγκαταστάσεις» της Χεζμπολάχ, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια και τεράστιο σύννεφο μαύρου, πυκνού καπνού.
Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ ήχησαν χτες τουλάχιστον δύο φορές οι σειρήνες στο κεντρικό τμήμα της χώρας και στο Τελ Αβίβ από τουλάχιστον 120 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ.
Χτες, για δεύτερο 24ωρο, Λιβανέζοι διασώστες συνέχιζαν να αναζητούν πτώματα ή επιζώντες στα χαλάσματα κατεστραμμένης πολυώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε από ισραηλινό βομβαρδισμό αργά το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Μπάρζα, νότια της Βηρυτού. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από 60 άλλοι.
Οι διασώστες ανέσυραν επίσης νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια σε άλλες περιοχές που δέχθηκαν επίθεση από το Ισραήλ, το οποίο είχε στόχο τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Τουλάχιστον 15 πτώματα ανασύρθηκαν στην περιοχή της Τύρου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου NNA, ενώ άλλα ΜΜΕ της χώρας ανέφεραν νέες επιθέσεις στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά και στη συνοριακή περιοχή με το Ισραήλ στον νότο.
Επίσης, χτες αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 30 ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 35, έπειτα από περίπου 20 ισραηλινά χτυπήματα στην επαρχία Μπααλμπέκ-Χερμέλ.
Από την έναρξη της σημαντικής κλιμάκωσης του πολέμου Χεζμπολάχ - Ισραήλ στις 23 Σεπτεμβρίου και την έναρξη της χερσαίας εισβολής ισραηλινών στρατευμάτων, υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο πάνω από 2.600 άνθρωποι (οι περισσότεροι άμαχοι), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.
Ενδεικτικές οι πληροφορίες για το λιμάνι Αλχεθίρας στην Ανδαλουσία
Τον ρόλο που διαδραματίζουν κράτη της ΕΕ στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου για τα φορτία που πηγαινοέρχονται από το λιμάνι Αλχεθίρας στη νότια Ισπανία.
Την ώρα που η κυβέρνηση Σάντσεθ μοιράζει υποκριτική «στήριξη» στους Παλαιστίνιους (βλ. αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους τον περασμένο Μάη), η Περιφέρεια Κάντιθ στην Ανδαλουσία μόνο το τελευταίο 6μηνο έχει χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση τουλάχιστον 25 δρομολογίων που ξεκινώντας από τις ΗΠΑ είχαν τελικό παραλήπτη το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ElDiario.es» (3/11/2024), που επικαλείται έρευνα του δικτύου «Progressive International» και του Παλαιστινιακού Κινήματος Νεολαίας (Palestinian Youth Movement), στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μάη - Σεπτέμβρη 2024 υπήρξαν «τουλάχιστον 25 δρομολόγια από τις ΗΠΑ» με «1.185 αποστολές στρατιωτικών προμηθειών που ζύγιζαν πάνω από 13.000 μετρικούς τόνους» και σταματώντας στο λιμάνι Αλχεθίρας συνέχισαν τη διαδρομή τους μέχρι το Ισραήλ. Στα φορτία αυτά περιλαμβάνονταν τεθωρακισμένα οχήματα, κινητήρες, εξαρτήματα οχημάτων και αεροσκαφών, ελαστικά αεροσκαφών, σώματα βλημάτων, άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός «και αγνώστων στοιχείων φορτίο» (σε 431 μάλιστα αποστολές), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «ElDiario.es», εκπρόσωπος του ισπανικού ΥΠΕΞ προφασίστηκε ότι «αναλύονται οι πληροφορίες» με τα «αρμόδια υπουργεία» «για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί» και πως αν επιβεβαιωθούν όσα αποκάλυψε το «ElDiario.es», «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλιστεί «ότι ένα ισπανικό λιμάνι δεν χρησιμοποιείται πλέον ως ενδιάμεσος σταθμός για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ».
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την καταχώρηση των δεδομένων των εν λόγω φορτίων φέρεται να έκανε η αμερικανική μεταφορική εταιρεία «Interglobal Forwarding Services» (IFS), με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, η οποία «λειτουργεί για το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ μαζί με την εταιρεία "G&B Packing Company, Inc"», με έδρα επίσης το Νιου Τζέρσεϊ, και είναι «υπεύθυνη για τη λήψη και την επεξεργασία εγκεκριμένων αδειών εξαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του Ισραήλ».
Σημειωτέον - συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα - στην ιστοσελίδα της η IFS διαφημίζει ότι προσφέρει «ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών μεταφοράς φορτίου από όλο τον κόσμο» και ότι εξειδικεύεται σε «στρατιωτικές πωλήσεις στο εξωτερικό (FMS) και αμυντικές συμβάσεις». Μάλιστα η έρευνα που επικαλείται η «ElDiario.es» έδειξε ότι «η IFS διευκόλυνε τις στρατιωτικές αποστολές από αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων στο υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ για τουλάχιστον μια δεκαετία και χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη των ταυτοτήτων αυτών των κατασκευαστών όπλων».
Τέλος, αναφέρεται ότι αντίστοιχα φορτία αναμένεται να αφιχθούν στο Αλχεθίρας με το πλοίο «Maersk Denver» το Σάββατο 9 Νοέμβρη, από το λιμάνι Newark - Elizabeth, αλλά και με το «Maersk Seletar» στις 15 Νοέμβρη.
Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό
Μεγάλη διαμαρτυρία οργανώθηκε προχτές στο Νόβι Σαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατο 14 ατόμων που καταπλακώθηκαν από την οροφή του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, σε μια από τις πολλές ανακαινίσεις τα τελευταία χρόνια.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στον σταθμό, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και μετά πορεύτηκαν προς το δημαρχείο της πόλης, με συνθήματα όπως «Η διαφθορά σκοτώνει». Περνώντας έξω από τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επικράτησε ένταση όταν ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο.
Εξω από το πλημμελειοδικείο της πόλης διαδηλωτές ζωγράφισαν «ματωμένα χέρια» στους τοίχους του.
Οι αρχές προχώρησαν σε 14 συλλήψεις, που, σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή της αστυνομίας Ντράγκαν Βασίλιεβιτς, συνδέονται με «την εκτέλεση μεγάλου αριθμού εγκλημάτων και πλημμελημάτων».
Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο Νόβι Σαντ, ο Βούτσιτς είπε ότι «οι αρμόδιες κρατικές αρχές δείχνουν εγκράτεια, από ευλάβεια και στα θύματα της τρομερής τραγωδίας», αλλά, πρόσθεσε, «μη θεωρήσετε ούτε μια στιγμή ότι επιτρέπεται η βία».
Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI και πρώην ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας (επί προηγούμενης κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών), Μπουγιάρ Οσμάνι, κατηγόρησε την κυβέρνηση (του κεντροδεξιού VMRO-DPNE) του Χρίστιαν Μίτσκοσκι για αντιαλβανικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από 100 μέρες έχει κάνει τους Αλβανούς να αισθάνονται «νοικάρηδες» στο ίδιο τους το σπίτι, επειδή κυβερνώνται από μια «μονοεθνοτική κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι μια μεγάλη ζημιά για το κράτος και τους πολίτες. Εχει χαθεί το νόημα της δημοκρατίας, έχει παραβιαστεί η βούληση των Αλβανών, οι Αλβανοί έχουν περιφρονηθεί σε μόλις 100 ημέρες, καταργώντας ό,τι εγγυάται η Συμφωνία της Οχρίδας».
Θυμίζουμε ότι - με δεδομένο ότι σε κάθε κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα - το VMRO-DPMNE επέλεξε ως κυβερνητικό του εταίρο τον συνασπισμό «Αξίζει» (VLEN) που είχε έρθει δεύτερο (μεταξύ των αλβανικών κομμάτων) στις εκλογές του Μάη. Το DUI είχε έρθει πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στις εκλογές, ενώ την τελευταία 20ετία συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας.
Ανάμεσα σε άλλα ο Οσμάνι είπε ότι «δεν μπορείς να είσαι πατριώτης και να προστατεύεις τη μακεδονική σου ταυτότητα με βουλγαρικό διαβατήριο. Οι Αλβανοί πάντα προστάτευαν τη γλώσσα και την ταυτότητα των Μακεδόνων συμπατριωτών τους, αλλά κανένας Αλβανός δεν έχει βουλγαρικό διαβατήριο».