Αύριο Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ
«Σοσιαλισμός, η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί», είναι ο τίτλος της ημερίδας και θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
Η ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό στα σύγχρονα ζητήματα της ταξικής πάλης, αποτελώντας και τον καλύτερο τρόπο να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου του Λένιν.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:
- Ανοιγμα εργασιών της ημερίδας με ομιλία από την Θ. Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Α' μέρος:
- Εισήγηση του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Σοσιαλιστικό κράτος και κεντρικός σχεδιασμός».
- Εισήγηση της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση».
Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις.
Αναλυτικότερα:
- «Η διαπάλη στο ΚΚΣΕ σχετικά με τη Θέση για το παλλαϊκό κράτος», από τον Β. Οψιμο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
- «Η σημασία των αλλαγών σχετικά με τη λειτουργία των Σοβιέτ, στο Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936», από την Μ. Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.
- «Σοσιαλισμός και Δημοκρατία. Το ζήτημα των πολιτικών μορφών», από τον Α. Χρύση, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- «Προς έναν σοσιαλιστικό συνταγματισμό: Νέες τεχνολογίες, σοσιαλιστική δημοκρατία και η κριτική περί γραφειοκρατίας», από τον Δ. Κιβωτίδη, λέκτορα στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Το Β' μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 - 1975).
Σε αυτό θα παρουσιαστεί το έργο Τρίο αρ. 2 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ελάσσονα, έργο 67 (1944).
Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:
Η Kerstin Feltz στο βιολοντσέλο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας.
Η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε στο βιολί, βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου της Γερμανίας.
Ο Ούβε Μάτσκε, στο πιάνο, τέως καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Στις 7 Νοεμβρίου 1917 στην Πετρούπολη, η επανάσταση θριάμβευσε. Το Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιέτ διακήρυξε το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης και υιοθέτησε το "Διάταγμα για τη γη" και αυτό "για την ειρήνη".
Η σημασία της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι τεράστια. Σηματοδότησε μια ριζική στροφή από τον παλιό καπιταλιστικό κόσμο στον νέο σοσιαλιστικό. Η Οκτωβριανή Επανάσταση διαφέρει από όλες τις προηγούμενες επαναστάσεις. Στόχος της δεν ήταν η αντικατάσταση μιας μορφής εκμετάλλευσης με μια άλλη, μιας ομάδας εκμεταλλευτών με μια άλλη, αλλά η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η κατάργηση όλων των ομάδων των εκμεταλλευτών, η εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης, της πιο επαναστατικής τάξης από όλες τις καταπιεσμένες τάξεις και την οργάνωση της νέας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, για την κατάργηση των τάξεων. Από τα πρώτα κιόλας βήματά της, η σοβιετική εξουσία συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα και υλοποίησε το σοσιαλιστικό περιεχόμενο των συνθημάτων με τα οποία οι μπολσεβίκοι ξεσήκωσαν το λαό για την Επανάσταση: "Ειρήνη στους λαούς", "Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ", "Η γη στους αγρότες", "Τα εργοστάσια στους εργάτες", "8ωρο για όλους".
Η Σοσιαλιστική Επανάσταση του Οκτώβρη απέδειξε ότι το προλεταριάτο μπορούσε να ηγηθεί της νέας κοινωνίας ενάντια και χωρίς τους καπιταλιστές. Τίποτα δεν θα ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Ο Οκτώβρης του 1917 εγκαινίασε την εποχή της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης και αποτέλεσε την έμπνευση για την Κομμουνιστική Διεθνή, η οποία συνέβαλε στην ίδρυση και ενίσχυση των κομμουνιστικών κομμάτων σε κάθε χώρα. Η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών επίλυσε πολλά εξαιρετικά σημαντικά και θεμελιώδη προβλήματα που οι καπιταλιστικές χώρες δεν μπορούν να επιλύσουν. Η ανεργία εξαλείφθηκετο 1930. Εξασφαλίσθηκε το δικαίωμα στη δουλειά, την δωρεάν υγεία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτές οι επιτυχίες και οι κοινωνικές κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα των υλικών και πολιτικών θεμελίων στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, του κεντρικού σχεδιασμού, του εργατικού ελέγχου και η βασική προϋπόθεση για αυτές τις επιτυχίες και κατακτήσεις είναι η σοσιαλιστική επανάσταση και η εξουσία του προλεταριάτου. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα προϊόντα της εργασίας ανήκαν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Καταργήθηκε η καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της εργασίας και οι εργάτες έγιναν κύριοι της μοίρας τους.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η ΕΣΣΔ, με μπροστάρη την εργατική τάξη, με τον αγωνιζόμενο λαό, τον Κόκκινο Στρατό και τη σοσιαλιστική οικονομική της βάση, έσωσε την ανθρωπότητα, παίζοντας πρωταρχικό και αποφασιστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού.
Σήμερα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, όπως και αυτόν στη Μέση Ανατολή, με την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος κατακτητή Ισραήλ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του σε Λίβανο, Συρία και Υεμένη, να θέτουν και πάλι τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου. Η πραγματικότητα μας αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος και δεν μπορεί παρά να "προσφέρει" πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομικές κρίσεις, προσφυγιά.
Το παράδειγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι παλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες ενάντια στην αστική τάξη και το κράτος της, τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση ή η ένοπλη πτέρυγά τους, το ΝΑΤΟ, κ.α. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να προβληματιστούν βαθύτερα για τις αιτίες, την πραγματικότητα και την αλήθεια σχετικά με την αντεπανάσταση, την διάλυση της ΕΣΣΔ, την ανατροπή του σοσιαλισμού. Η μελέτη αυτής της πείρας δείχνει ότι η παραβίαση κι όχι η εφαρμογή των αρχών οικοδόμησης του σοσιαλισμού οδήγησε στην αντεπανάσταση. Αυτή η αλήθεια κονιορτοποιεί την προπαγάνδα της αστικής τάξης, της ΕΕ, των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των μηχανισμών τους. Αποτελεί απάντηση στην παραχάραξη της ιστορίας και την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό. Ζούμε πράγματι στην εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων που εγκαινίασε ο Μεγάλος Οκτώβρης. Ο ρους της ιστορίας δεν μπορεί να αντιστραφεί, η εποχή μας συνεχίζει να είναι αυτή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Επομένως, οι κομμουνιστές της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης εύλογα υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να σβήσει το όνειρο των ανθρώπων για μια ζωή με ελευθερία και δικαιοσύνη. Οι μπολσεβίκοι έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο πώς μπορεί να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Ο αγώνας συνεχίζεται, με τα Κομμουνιστικά Κόμματα στην πρωτοπορία για να εκπληρώσουν την επαναστατική αποστολή τους έτσι ώστε σε κάθε χώρα η εργατική τάξη να αποτινάξει τα δεσμά της εκμετάλλευσης και να ανατρέψει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, να οικοδομήσει το νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».