Νέες πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ - Συγκέντρωση ακόμα περισσότερων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων
2024, The Associated Press. Al |
Χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που εντείνονται τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, ενισχύεται διαρκώς από τις ΗΠΑ και τους ευρωατλαντικούς «συμμάχους» τους η φονική ισραηλινή στρατιωτική μηχανή.
Την Πέμπτη υπογράφτηκε άλλη μία συμφωνία του Ισραήλ με την αμερικανική «Boeing» για αγορά άλλων 25 μαχητικών νέας γενιάς F-15, η οποία θα πληρωθεί από την αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» προς το κράτος - δολοφόνο.
Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-15 IA θα είναι «εξοπλισμένα με οπλικά συστήματα αιχμής, περιλαμβανομένης της ενσωμάτωσης ισραηλινών τεχνολογιών αιχμής».
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας η συμφωνία έχει ύψος 5,2 δισ. δολαρίων, ενώ περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης (option) και για άλλα 25 αεροσκάφη.
Καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φροντίζουν για την παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ με το βλέμμα στην ενίσχυση των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή σε βάθος χρόνου, η συμφωνία προβλέπει παράδοση τεσσάρων έως έξι μαχητικών αεροσκαφών ετησίως από το 2031.
Σε άλλη μια χαρακτηριστική εξέλιξη, το Πεντάγωνο αυτή τη βδομάδα έστειλε νέες ενισχύσεις σε αμερικανικά βομβαρδιστικά και αντιτορπιλικά στην περιοχή. Στόχος είναι η παραπέρα θωράκιση του Ισραήλ αλλά και της πληθώρας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, μπροστά στην πιθανή εξαπόλυση ιρανικών αντιποίνων για τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν.
Με αυτές τις «πλάτες», το Ισραήλ εντείνει το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 43.508 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 102.684 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του θύλακα.
Φρίκη και οργή προκαλούν στο μεταξύ τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο τόνισε ότι από τους πάνω από 8 χιλιάδες νεκρούς που ταυτοποίησε ότι σκοτώθηκαν στους πρώτους 6 μήνες του πολέμου, σχεδόν το 70% των θανάτων αφορούν παιδιά και γυναίκες.
Οπως τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ, οι άμαχοι έχουν υποστεί το βάρος των ισραηλινών επιθέσεων, μεταξύ άλλων μέσω της αρχικής «πλήρους πολιορκίας» της Γάζας, καθώς και των «συνεχιζόμενων παράνομων αποτυχιών της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει, να διευκολύνει και να εξασφαλίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, την καταστροφή πολιτικών υποδομών και επαναλαμβανόμενες μαζικές εκτοπίσεις».
«Αυτή η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων έχει προκαλέσει πρωτοφανή επίπεδα δολοφονιών, τραυματισμών, πείνας και ασθενειών», αναφέρει η έκθεση, ενώ βέβαια όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και στους μήνες του μακελειού που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα...
Το δε καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε την Παρασκευή πως από την αρχή του πολέμου στη Γάζα έχει σκοτωθεί το 10% όλων των δημοσιογράφων του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και ταυτόχρονα απαγορεύει συστηματικά την είσοδο ξένων δημοσιογράφων, ώστε να περιορίζονται δραστικά οι πληροφορίες για τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, εντείνεται ο βάρβαρος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, με την πείνα και τις ελλείψεις των πιο βασικών αγαθών να μετατρέπονται σε άλλο ένα όπλο του κράτους του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
Οπως κατήγγειλε η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), εδώ και βδομάδες εισέρχονται μόλις 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα στον παλαιστινιακό θύλακα, σε σχέση με τα 500 φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα που εισέρχονταν ημερησίως πριν την εισβολή του Ισραήλ (όταν και πάλι ίσχυαν απαράδεκτοι περιορισμοί).
Την Παρασκευή εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην κεντρική και νότια Γάζα εξέφραζαν την ανησυχία πως μπορεί να σταματήσουν οι πάνω από 100 κουζίνες που ετοιμάζουν καθημερινά 400.000 γεύματα, λόγω έλλειψης τροφίμων, καυσίμων και απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης για την παρασκευή γευμάτων.
Ακόμη πιο εφιαλτική είναι η κατάσταση στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κυρίως σε Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία είναι αποκλεισμένοι εδώ και έναν μήνα, διάστημα κατά το οποίο δεν έχει φτάσει η παραμικρή βοήθεια σε τρόφιμα ή φάρμακα.
Ολα τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν σταματήσει να λειτουργούν, το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν έχει δεχτεί αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις, ενώ ο κατοχικός στρατός αναγκάζει μεγάλους αριθμούς αμάχων να μετακινούνται καθημερινά - τάχα για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, ενώ βομβαρδίζονται και τα καταφύγια αμάχων - με απώτερο στόχο να αναγκαστούν να φύγουν προς την κεντρική και τη νότια Γάζα. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, την ερημοποίηση της Βόρειας Γάζας για τη μετατροπή της αρχικά σε «στρατιωτική ζώνη ασφαλείας» και στη συνέχεια σε «καθαρά οικόπεδα» για την πιθανή ανασύσταση εβραϊκών εποικισμών.
Το ίδιο διάστημα, ο κατοχικός ισραηλινός στρατός αυξάνει τις εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, με στόχο την επιδείνωση της ζωής των Παλαιστινίων και τη δημιουργία νέου κύματος ξεριζωμένων και από αυτά τα παλαιστινιακά εδάφη.
Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στον Λίβανο, βομβαρδίζοντας καθημερινά πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.
Δεν διστάζει μάλιστα να βάλει στο στόχαστρο ακόμη και αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO μέρος της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτοί στο Μπααλμπέκ, στην Τύρο ή στη Σιδώνα.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.102 Λιβανέζοι από τις ισραηλινές επιθέσεις και έχουν τραυματιστεί πάνω από 13.819 άλλοι. Η πλειοψηφία των θυμάτων καταγράφεται από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2024, οπότε εντάθηκαν παραπέρα οι ισραηλινές επιδρομές.
Από το στόχαστρο του κράτους - δολοφόνου δεν γλιτώνουν ούτε οι Λιβανέζοι στρατιώτες, αλλά ούτε και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, της αποστολής UNIFIL. Την Πέμπτη, τρεις στρατιώτες και πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από επίθεση ισραηλινού drone στον Νότιο Λίβανο.
Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» την Παρασκευή ανέφερε πως μία από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ με το που αναλάβει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι η ανανέωση των σκληρών κυρώσεων και πιέσεων σε βάρος του Ιράν, αλλά και το «ξαναζέσταμα» διεργασιών για «νέες συμφωνίες του αιώνα» στη Μέση Ανατολή.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως στόχος του Τραμπ θα είναι να πληγεί συντριπτικά η ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή, ώστε να μειωθούν δραστικά τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου και να αναγκαστεί η Τεχεράνη σε οδυνηρούς συμβιβασμούς.
Τόσο οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ολλανδίας όσο και αυτές άλλων χωρών της ΕΕ έσπευσαν να καταδικάσουν τις επιθέσεις εναντίον των οπαδών της Μακάμπι και να μιλήσουν για «τρομακτικά περιστατικά αντισημιτισμού», επιλέγοντας να μην πουν κουβέντα για τα αίσχη που είχαν προηγηθεί από Ισραηλινούς χούλιγκανς.
Βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου καταγράφουν Ισραηλινούς οπαδούς να επαινούν τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και να φωνάζουν εμετικά συνθήματα, όπως «Στη Γάζα δεν υπάρχουν πια σχολεία, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά», «Γ@@@στε τους Αραβες», «Γ@@@στε την Παλαιστίνη», «Αφήστε τις IDF (σ.σ. τον ισραηλινό στρατό) να κερδίσουν για να γ@@@ τους Αραβες», με την ολλανδική αστυνομία να παρακολουθεί ως θεατής.
Αλλα πλάνα τούς εμφανίζουν να σκίζουν παλαιστινιακές σημαίες στους δρόμους της πόλης και να επιτίθενται σε διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης. Σημειώθηκαν δε και συγκρούσεις οπαδών της Μακάμπι με την αστυνομία, στη διάρκεια συγκέντρωσής τους με φωτοβολίδες στην κεντρική πλατεία Νταμ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέσα στο γήπεδο οι Ισραηλινοί οπαδοί αρνήθηκαν να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα εκατοντάδες θύματα των πλημμυρών στη Βαλένθια (!), επειδή η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε την Παλαιστίνη...
Η ισραηλινή κυβέρνηση και «σύμμαχοί» της έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα επεισόδια που ακολούθησαν εναντίον οπαδών της Μακάμπι, κάνοντας λόγο για «νέα 7η Οκτώβρη», «πογκρόμ αντισημιτισμού» κ.λπ. Διέταξε δε την αποστολή δύο αεροπλάνων «διάσωσης» για να παραλάβουν τους Ισραηλινούς οπαδούς, ενώ νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει και η «είδηση» περί «απαχθέντων Ισραηλινών», η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.
Την Πέμπτη είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπ. Ρεταγιό, που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» πανό που ύψωσαν φίλαθλοι της Παρί Σεν Ζερμαίν μέσα στο γήπεδο ζητώντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», στη διάρκεια αγώνα εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης στο πλαίσιο του Champions League.
Θυμίζουμε ότι χούλιγκανς της Μακάμπι έχουν προβεί σε ανάλογες αθλιότητες και σε άλλες πόλεις.
Στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτη άτομο ιρακινής καταγωγής, που φορούσε παλαιστινιακή μαντήλα, δέχτηκε επίθεση με γροθιές από οπαδούς της Μακάμπι και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.