Συγκέντρωση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου
Η ΕΙΝΑΠ στηρίζει και οργανώνει στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.) για τους γιατρούς και των δύο νοσοκομείων για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Αφορμή για την κινητοποίηση είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ολοκληρώνει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του παιδοογκολογικού, αφού μετά τον προηγούμενο αντίστοιχο νόμο έρχεται να μεταφέρει πλήρως τα ογκολογικά τμήματα του «Αγία Σοφία» και του «Αγλαΐα Κυριακού» στο ΝΠΙΔ, «πράγμα που πρακτικά σημαίνει κατάργηση των αντίστοιχων κλινικών του ΕΣΥ». Μάλιστα, εκβιαστικά μεταφέρουν σε μια νύχτα γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στο ΝΠΙΔ, ενώ καταργούν διά παντός τα μοναδικά δημόσια ογκολογικά τμήματα για παιδιά στην Αττική.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Παίδων «Αγία Σοφία», σημειώνοντας: «Η υγεία των παιδιών, πόσο μάλλον ογκολογικών ασθενών, δεν μπορεί να γίνεται πηγή κερδών για τους ιδιώτες. Στόχος της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Παίδων, είναι η βαθύτερη σύνδεση του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα.
Γνωρίζουμε πια καλά ότι αυτό σημαίνει ξεπούλημα του ΕΣΥ, κλινικών νοσοκομείων και τμημάτων και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με όλους τους τρόπους. Σημαίνει ότι το κράτος θα χαρίζει υποδομές και προσωπικό για να ταΐζει τους ιδιώτες που θα κερδοφορούν στις πλάτες των ασθενών.
Σημαίνει ακόμη ότι ανά πάσα στιγμή οι ασθενείς θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για ό,τι μέχρι τώρα μπορεί να παρεχόταν δωρεάν. Τα παραμύθια που πουλάνε για αναβάθμιση δεν πείθουν κανέναν.
Αν ενδιαφέρονταν για αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται στους ασθενείς θα προχωρούσαν στις προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού και στα τμήματα ειδικά που είναι απαραίτητα για τους ογκολογικούς ασθενείς, όπως το ακτινολογικό, η πυρηνική ιατρική, το ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας, το χειρουργείο, τμήματα που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί αλλά ανά περιόδους η λειτουργία τους ήταν στην κυριολεξία στον ...αέρα».
Διευκρινίζοντας τις συνέπειες στην υγεία και στη διαχείριση των ασθενών από το ξεπούλημα των ογκολογικών κλινικών, υπογραμμίζει ότι «όπως και κάθε ΝΠΙΔ θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, με έσοδα - έξοδα και τζίρους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιλογή θεραπειών, εξετάσεων κ.λπ. θα γίνεται όχι αποκλειστικά με επιστημονικά και ιατρικά κριτήρια αλλά με γνώμονα το κόστος. Σημαίνει επίσης ότι αν ένα παιδί ανασφάλιστο χρειαστεί περίθαλψη, θα πρέπει να πληρώσει, με ό,τι αυτό μπορεί τελικά να συνεπάγεται για την αντιμετώπισή του και την τύχη του».
Την ίδια στιγμή, πέρα από την υγεία των παιδιών στον ...αέρα είναι και η τύχη των εργαζομένων σε αυτά τα τμήματα: «Τα εργασιακά δικαιώματα, οι όροι εργασίας των εργαζομένων συνολικά είναι στον ...αέρα. H πείρα και εδώ έχει δείξει ότι στα ΝΠΙΔ οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας κυριαρχούν», σημειώνει και υπενθυμίζει, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ογκολογικού, ότι οι εργαζόμενοι είχαν κληθεί το προηγούμενο διάστημα χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση να επιλέξουν αν θα διατηρήσουν την οργανική τους θέση στο «Αγία Σοφία» ή θα μεταφερθούν στο ΝΠΙΔ, με άγνωστες σύμβαση εργασίας και συνθήκες δουλειάς.
«Αφού οι εργαζόμενοι δεν συναίνεσαν στον εκβιασμό τώρα επέλεξαν να τους μεταφέρουν χωρίς να έχουν άλλη επιλογή. Στον ...αέρα είναι τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα καθώς και το επιστημονικό κομμάτι όσον αφορά στην εξέλιξη των γιατρών κ.λπ.
Διοίκηση και υπουργείο δεν απάντησαν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι των ογκολογικών τμημάτων εδώ και έναν χρόνο.
Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να αποσπαστεί προσωπικό κατόπιν αιτήματος του ΝΠΙΔ από όλα τα νοσοκομεία των δύο ΥΠΕ της Αττικής για έναν χρόνο.
Η μετονομασία σε νοσοκομείο είναι μια ακόμη επικίνδυνη εξέλιξη την ώρα που δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί νοσοκομείο το ΝΠΙΔ καθώς δεν υπάρχουν αυτοτελή τμήματα και οι ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται.
Στον ...αέρα είναι και η εκπαίδευση των ειδικευόμενων που στα πλαίσια του rotation στην παιδιατρική περνάνε από αυτά τα τμήματα και στην πράξη κατοχυρώνεται η εκπαίδευση των ειδικευομένων σε ιδιωτικά κέντρα, ακόμη μια σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια!».
«Το πλιάτσικο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, το ξεπούλημα δομών προσωπικού και του νευραλγικού τομέα της παιδιατρικής ογκολογικής περίθαλψης θα μείνει για ακόμη μια φορά στα χαρτιά!», διαμηνύει η 5μελής Επιτροπή και με τους εργαζόμενους των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων απαιτεί:
Με πρωτοβουλία μάλιστα της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, σήμερα πραγματοποιείται στάση εργασίας (12 μ. - 2 μ.μ.), συγκέντρωση στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση. Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζει και καλύπτει τους γιατρούς του νοσοκομείου το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση (την προηγούμενη Δευτέρα) ενάντια στην εφαρμογή των πρωινών εφημεριών. Μετά τη μαζική συνέλευση των γιατρών και της 5μελούς Επιτροπής, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισαν ένα πρόγραμμα κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, επειδή «ήδη πέρασε μια βδομάδα από την εφαρμογή του νέου μοντέλου πρωινής εφημέρευσης του Λαϊκού (αλλά και άλλων νοσοκομείων). Η κατάσταση ήταν τραγική και είναι ξεκάθαρο ότι το νέο αυτό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με το υπάρχον προσωπικό».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει ομόφωνα και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου».
Με βασικό αίτημα την ανάκληση του νέου καθεστώτος εφημέρευσης, οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν:
Tην αναγκαία επαναλειτουργία και στελέχωση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο επιβεβαιώνονται οι επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, καθώς περισσότεροι από 100 παθολογικοί ασθενείς νοσηλεύονται λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές και διαφορετικούς ορόφους, όπως επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλα έγγραφα των γιατρών των Α' και Β' Παθολογικών κλινικών.
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε ειδικευμένους παθολόγους είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι ιατροί (συχνά με εμπειρία λίγων μηνών) να εφημερεύουν για περισσότερους από 60 παθολογικούς ασθενείς - πολλοί σε βαριά κατάσταση - που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές (!) σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα της επομένης της εφημερίας της 6ης Νοεμβρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι γιατροί της Β' Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 66 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους και της επομένης της εφημερίας της 2ης Νοεμβρίου 2024, όπου ένας ειδικευμένος και δύο ειδικευόμενοι της Α' Παθολογικής κλινικής είχαν την ευθύνη για 57 ασθενείς, διασκορπισμένους σε διαφορετικές κλινικές του νοσοκομείου.
Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο ή προσωρινό φαινόμενο». Καταγράφει τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε μια σειρά κλινικές του Νοσοκομείου, προειδοποιώντας για την πιθανότητα να οξυνθεί το επικίνδυνο φαινόμενο της διασποράς παθολογικών ασθενών σε διαφορετικούς ορόφους και κλινικές. Αλλωστε, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο κάθε 4 μέρες είναι το μοναδικό εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική και Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ παραμένουν κενές 200 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 350 συμβασιούχοι είναι σε εργασιακή ομηρία διαρκείας.