Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, με θράσος ο πρωθυπουργός είπε χτες στην Ολομέλεια της Διάσκεψης ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση», «απολύτως προσηλωμένη» στη διαδικασία, «ωστόσο, για να προχωρήσουμε, πρέπει να θέσουμε αυτή τη μετάβαση σε πιο στέρεο έδαφος». Πώς; Με «μια έξυπνη πράσινη συμφωνία», μέρος της οποίας είναι ότι «η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τα αντισταθμίσματα που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Ναι, η ενεργειακή μετάβαση θα μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος, αλλά αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη», όπως τόνισε, ζητώντας από τον λαό να αποδεχτεί ως αναπόδραστη πραγματικότητα τα πανάκριβα τιμολόγια και συνολικά τις θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και λοιπών «πράσινων» αρπακτικών.
Ταυτόχρονα, με έγνοιά του τη θέση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων έναντι ανταγωνιστών τους, ζήτησε μέτρα για το κεφάλαιο: «Πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με μία πορεία που γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας και μια άλλη πορεία που εξελίσσεται μεν κάπως πιο αργά, επιτρέπει δε στη βιομηχανία να προσαρμοστεί και να ευημερεί», είπε.
Προηγουμένως, μιλώντας στο «Bloomberg», ανέφερε ότι στην Ευρώπη «γίνονται σημαντικές αλλαγές προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να επιταχυνθούν», επιμένοντας ότι «η εστίαση στην καθαρή τεχνολογία (...) από την άποψη της στρατηγικής αυτονομίας, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη. Σκοπεύουμε να αφιερώσουμε σημαντικά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος, δε, στην εκλογή Τραμπ, είπε: «Κοιτάζοντας τι συμβαίνει στις ΗΠΑ από την οπτική γωνία της Ευρώπης (...) αναδεικνύει την αναγκαιότητα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να υποστηρίξουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία καθίσταται πιο ανταγωνιστική». Επικαλέστηκε, δε, και όσα περιέχονται στην περιλάλητη έκθεση Ντράγκι, η οποία σηματοδοτεί το πέρασμα στα επόμενα στάδια της πολεμικής οικονομίας.
Στο μεταξύ, ξόρκισε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από πλευράς Τραμπ στα ευρωενωσιακά προϊόντα, αντιτάσσοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα στη σχέση ΗΠΑ - Ευρώπης να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο Τραμπ για να βρούμε μια λύση επωφελή για όλους. Για παράδειγμα, η Ευρώπη θα επιδιώξει να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Αναφέρομαι στο υγροποιημένο φυσικό αέριο επειδή καταλαβαίνουμε ότι στο μεσοδιάστημα, μέχρι οι ΑΠΕ να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, θα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για το ορατό μέλλον. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει όσον αφορά στο εμπορικό μας ισοζύγιο με τις ΗΠΑ», έβαλε την παράμετρο Ενέργεια στο παζάρι εντός του ευρωατλαντικού άξονα. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ότι «υπάρχει μια ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά στο να εστιάσουμε στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», που πρώτα απ' όλα σηματοδοτεί και μια νέα επίθεση στην εργατική τάξη.
Για, δε, την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση που είναι σε θέση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε επενδύσεις. Είχαμε χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή ιστορία ανάπτυξης, η οποία σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Αναμένω ότι η ελληνική ανάπτυξη θα συνεχίσει να αποφέρει αποτελέσματα», υποσχέθηκε, τάζοντας κι άλλο «ψητό» για το κεφάλαιο.
Αλλωστε, παριστάμενος στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην COP29, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση» και ότι «η στροφή σε καθαρές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής γεννά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα». Ελαβε επίσης μέρος σε εκδήλωση με τίτλο «Vertical Corridor: Europe's New Energy Lifeline», όπου ανέφερε ότι οι υποδομές για την υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και ο κάθετος διάδρομος συνέβαλαν στη θωράκιση του εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής όταν η Ρωσία περιόρισε δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μέσω αυτού του διαδρόμου μπορεί να εξυπηρετηθεί έως και η Ουκρανία.
Σημειωτέον, στο περιθώριο της COP29 ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε «η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα μας», όπως λένε από το Μαξίμου. Είχε ακόμα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev και με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, «η ενίσχυση των σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας» με τις δύο χώρες.
Στο μεταξύ, παρεμβαίνοντας στην «εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών», αποθέωσε το 112, στη λογική τού «τρεχάτε ποδαράκια μου», προσθέτοντας στο ίδιο φόντο ότι «η εκπαίδευση των ανθρώπων, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας εκκένωσης, το να διασφαλίζεις ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας είναι απίστευτα σημαντικά»...
Προχωράνε οι συσκέψεις Επιτροπών Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα ενόψει του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Συγκεκριμένα:
- Σήμερα, Πέμπτη:
- Αύριο, Παρασκευή 15 Νοέμβρη, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας καλεί στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (3ος όροφος).