2024 The Associated Press. All |
Τα 104 από τα θύματα ήταν 70 ετών και άνω, ενώ 67 ήταν πάνω από 80 ετών. 11 ήταν παιδιά, εκ των οποίων 7 κάτω του ενός έτους...
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, και ενώ 16 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται, επίσημα καταγράφονται 224 νεκροί.
Οι 26 από αυτούς ήταν υπήκοοι άλλων χωρών και συγκεκριμένα: 9 Ρουμάνοι, 4 Μαροκινοί, 4 Κινέζοι, 2 Βρετανοί, 1 Ουκρανός, 1 Ολλανδός, 1 Τυνήσιος, 1 υπήκοος Ισημερινού, 1 Βενεζουελάνος, 1 Κολομβιανός και 1 Παραγουανός.
Χτες το πρωί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Αemet) εξακολουθούσε να κρατά τις παράκτιες περιοχές της Βαλένθια σε «κόκκινο» συναγερμό λόγω νέων σφοδρών βροχοπτώσεων, καλώντας σε αποφυγή μετακινήσεων, ενώ ανεστάλησαν και τα μαθήματα στα σχολεία περισσότερων από 100 κοινοτήτων. Σε «κόκκινο» συναγερμό έθεσαν οι αρχές και τη Μάλαγα, στην Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης να σχολιάζουν «καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε», επιμένοντας δηλαδή να εμφανίζουν την καταστροφή ως αποτέλεσμα «ακραίων φαινομένων» και «άστοχων χειρισμών» και όχι - σε σημαντικό βαθμό - ως συνέπεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής με σχεδιασμένη κρατική πρόληψη. Αλλωστε οι επιστήμονες προειδοποιούσαν καιρό πριν για την εκδήλωση κακοκαιρίας με τέτοια χαρακτηριστικά, που ούτως ή άλλως δεν εκδηλώνονται για πρώτη φορά στην περιοχή.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τη διαδικασία διορισμών στελεχών σε υπουργικούς θώκους και άλλα υψηλόβαθμα πόστα του κρατικού μηχανισμού, που κύριο χαρακτηριστικό έχουν να διαμορφώσουν τη δική του τακτική για την αντιμετώπιση των βασικών γεωστρατηγικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ, με κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ανερχόμενης Κίνας που απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι κινήσεις που κάνει σχετίζονται και με ξεκαθάρισμα ενδοαστικών λογαριασμών και τοποθέτηση προσώπων που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτήν την τακτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση διορισμού του ταγματάρχη ε.α. Πιτ Χέγκσεθ στο υπουργείο Αμυνας συνδέθηκε με την προθυμία του νέου Προέδρου και του υπό διορισμό υπουργού να αρχίσουν τις αποστρατεύσεις στρατηγών και την «εκπαραθύρωση» άλλων αξιωματούχων που διορίστηκαν κυρίως επί του πρώην επιτελάρχη στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ ή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν από λίγα χρόνια.
Πηγές που επικαλείται το «Reuters» ανέφεραν ότι η επιχείρηση - «σκούπα» στο Πεντάγωνο ενδεχομένως να περιλαμβάνει και ανώτατους αξιωματικούς, όπως αρχηγούς Επιτελείων.
Σε αυτό το φόντο ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και διάθεσης αναμόρφωσης θεσμών και μηχανισμών ανακοινώθηκε χτες ότι ο 42χρονος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ματ Γκετς θα διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Γκετς, που είχε και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, αναμένεται πως θα προχωρήσει σε «ξεκαθάρισμα» δικαστών ή και κατάργηση οργανισμών όπως π.χ. ακόμη και το FBI. Η ανακοίνωση διορισμού του από τον ίδιο τον Τραμπ μαρτυρά προθέσεις «ρήξης» με τον κρατικό μηχανισμό που συνδέεται με τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μέρος του οποίου ο Τραμπ θεωρεί ότι πολιτικοποιήθηκε μεροληπτώντας σε βάρος του.
Η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Γκάμπαρντ θεωρείται υποστηρικτής των Κούρδων και των Αρμενίων και έχει σχέσεις και με την ελληνοαμερικανική οργάνωση «Hellenic Leaders» (γνωστή ως HALC).
Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, έφθασαν στη Λίμα του Περού για τη σύνοδο χωρών της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, σε ατμόσφαιρα τεταμένη εξαιτίας ιδίως της προοπτικής νέων εμπορικών πολέμων μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Προέδρου Τραμπ στις 20/1/25. Αύριο Σάββατο οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Σι θα συναντηθούν εκ νέου στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), οργανισμού που αντιπροσωπεύει το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και την ερχόμενη βδομάδα θα ξαναβρεθούν στη Βραζιλία στη σύνοδο του G20.
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Γαλλικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός από τους ομίλους «KNDS-France» και «Lacroix» που είναι εγκατεστημένα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παράγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στο Σουδάν, ανέφερε χτες έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά παραβίαση του εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του εμπόλεμου Σουδάν.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο Παρίσι έφθασε χτες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, για να συμμετάσχει στη δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Σαουδικής Αραβίας - Γαλλίας για την ανάπτυξη του σχεδίου στην πόλη Αλ Ούλα. Με την αφορμή αυτή ο Φαρχάν συναντήθηκε και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν - Νοέλ Μπαρό.
Κοινή στρατιωτική άσκηση πολλαπλών τομέων ξεκίνησαν προχτές οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, στα ανοιχτά της νοτιοκορεατικής νήσου Τζεζού και με φόντο μια σειρά από επιπτώσεις που εκδηλώνονται και σε Ασία - Ειρηνικό από την όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η άσκηση είναι η δεύτερη του είδους της που διεξάγουν οι τρεις σύμμαχοι - η πρώτη, με τον κωδικό «Freedom Edge» έγινε τον περασμένο Ιούνη. Σε αυτήν παίρνουν μέρος το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS George Washington» (κλάσης Nimitz) και τα αντιτορπιλικά «USS Higgins» και «USS McCampbell», μαζί με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8 και μαχητικά F-35A.
Η Σεούλ συμμετέχει με τα αντιτορπιλικά «Aegis ROKS Seoae Ryu Seong-ryong» και «ROKS Chungmugong Yi Sun-sin», αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-3 και μαχητικά αεροσκάφη F-35A και F-15K. Η Ιαπωνία με το αντιτορπιλικό «JS Haguro Aegis», περιπολικό αεροσκάφος P-3 και μαχητικά F-15J και F-2. Η διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η άσκηση αποτελεί απόδειξη της «αμυντικής αδιάρρηκτης στάσης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να προωθήσουν τη διαλειτουργικότητα τριμερών πολυτομέων όπως και να προστατεύσουν την ελευθερία για ειρήνη και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Κορεατικής Χερσονήσου».
Το Γενικό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι «τα τρία έθνη καταδικάζουν έντονα τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δοκιμών ICBM (σ.σ. μεγάλου βεληνεκούς), που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Αυτή η άσκηση αντανακλά τη δέσμευσή μας να αποτρέψουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απειλές».
Η ιαπωνική πλευρά σημείωσε ότι η άσκηση περιλαμβάνει πολλαπλούς επιχειρησιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιχειρήσεων, της θαλάσσιας αντιπυραυλικής άμυνας, του ανθυποβρυχιακού πολέμου, των επιχειρήσεων κατά της πειρατείας, της αεράμυνας και των ασκήσεων άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα συναντήσει τους ηγέτες Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, Σιγκέρου Ισίμπα και Γιουν Σουκ-γεόλ, αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Εσλάμι, προειδοποίησε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, πως η χώρα του δεν θα λυγίσει απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις και θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα.
«Οποιαδήποτε απόφαση αφορά τις ιρανικές πυρηνικές υποθέσεις θα προκαλέσει άμεση απάντηση», τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος, απαντώντας εμμέσως στις απειλές και πιέσεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Εσλάμι τόνισε επίσης πως μία απόφαση κατά του Ιράν θα δώσει στην Τεχεράνη «το φυσικό δικαίωμα ανταποδοτικών μέτρων».
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, από την πλευρά του, ανέφερε πως οι αλληλεπιδράσεις του οργανισμού με το Ιράν παραμένουν εντός του πλαισίου της διεθνούς Συμφωνίας Μη Διάδοσης Πυρηνικών (ΝΡΤ). Ο Γκρόσι επίσης ανέφερε πως είναι μακρά η συνεργασία με το Ιράν, εκφράζοντας την ελπίδα πως η επίσκεψή του θα οδηγήσει σε «απτά αποτελέσματα».
Πριν από τη συνάντηση του Γκρόσι με τον Εσλάμι προηγήθηκε η συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος του τόνισε πως η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να λύσει οποιεσδήποτε διαφορές με την ΙΑΕΑ μέσω διαλόγου «αλλά όχι να το πράξει υπό πίεση και εκφοβισμό». Ο Γκρόσι από τη μεριά του χαρακτήρισε αυτήν τη συνάντηση «σημαντική και άμεση». Ακολούθησε, στη συνέχεια, και η συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, με τον τελευταίο να δηλώνει πως θέλει να άρει «αμφιβολίες και αμφισημίες» σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.