ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ειρήνη... μπορεί να περιμένει

Σε ασφυκτικό κλοιό: Το Ισραήλ ενέτεινε κι άλλο χτες τα μέτρα ασφαλείας, στα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Σε ασφυκτικό κλοιό: Το Ισραήλ ενέτεινε κι άλλο χτες τα μέτρα ασφαλείας, στα παλαιστινιακά εδάφη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΜΜΑΝ και ΑΓΚΥΡΑ.-

Δίχως σοβαρές διπλωματικές ή πολιτικές πρωτοβουλίες στον μεσανατολικό ορίζοντα, η βία συνεχιζόταν απρόσκοπτα χτες - με συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη, που άφησαν ένα νεκρό Ισραηλινό και τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους σοβαρά τραυματισμένους - με μια μάλλον μυστηριώδη δολοφονία ενός Ισραηλινού επιχειρηματία από αγνώστους στην Ιορδανία, και τη δαμόκλειο σπάθη του γενικού πολέμου να παραμένει, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν. Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον το... «μεγάλο αφεντικό» έκανε σαφές ότι η πιθανή αποστολή παρατηρητών (της CIA) που θα επιβλέψουν μια ισραηλινοπαλαιστινιακή «εκεχειρία» θα πρέπει να περιμένει - για την περίπτωση που κανείς... αμφέβαλλε, πάντως, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους διαβεβαίωσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στη Μέση Ανατολή». Επί της ουσίας όμως ο Μπους εμμέσως επέλεξε να απορρίψει το παλαιστινιακό αίτημα να ασκηθεί πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, να σταματήσει την πολιτική των «επιλεκτικών δολοφονιών».

Ο Σαρόν ήταν στο μεταξύ απασχολημένος με το να ετοιμάζει τις (διπλωματικές) «βαλίτσες» του για τη σημερινή - Τετάρτη - επίσκεψή του στην Τουρκία. Στην Αγκυρα ο Σαρόν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετσεβίτ από τον οποίο πρόκειται να ζητήσει «βοήθεια» ώστε να πειστούν οι... Παλαιστίνιοι να σταματήσουν τη βία (!) και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο Σαρόν έκανε δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης, που εξόργισαν το μεγαλύτερο μέρος του Αραβικού κόσμου, μία εκ των οποίων ήταν ότι «η Τουρκία είναι η μόνη δημοκρατία της περιοχής» (μπα;) και ότι η Τουρκία πρέπει να «ασκήσει πιέσεις στον Αραφάτ να σταματήσει την τρομοκρατία», για να εισπράξει την απάντηση του Παλαιστινίου υπουργού Πληροφοριών Ράμπο ότι «το Ισραήλ προκαλεί την τρομοκρατία στην περιοχή... και η Τουρκία θα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις μαζί του». Μένει να φανεί ποια στάση θα τηρήσει η Αγκυρα: ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο Σαρόν να συναντήσει «παγερή» υποδοχή από την τουρκική ηγεσία, η οποία ήδη βλέπει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο να «βρίσκουν πάτο». Ενδεικτικό του κλίματος στην Τουρκία είναι ότι τουλάχιστον 25 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη για αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις, ενώ η (ισλαμική) εφημερίδα Γενί Σαφάκ χαρακτήρισε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο «εγκληματία πολέμου» τον Σαρόν.

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ναμπίλ Αμπουρντενέ, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, είχε δηλώσει ότι «η απουσία του αμερικανικού ρόλου και η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα» παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεσανατολικό αδιέξοδο, καλώντας τις ΗΠΑ να «ξεκαθαρίσουν» την πολιτική τους. Ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής Ράμπο έκανε ταυτόσημες δηλώσεις, προσθέτοντας πως «η αστάθεια της αμερικανικής πολιτικής λειτουργεί σε βάρος των ίδιων των αμερικανικών συμφερόντων». Η παλαιστινιακή πλευρά ευθέως κάλεσε τους Αμερικανούς να σταματήσουν την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία με το επιχείρημα ότι έτσι ενδυναμώνονται οι «εξτρεμιστές» και αποδυναμώνεται ο Αραφάτ. Χθες πάντως ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ εκτίμησε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης «έχει τον πλήρη έλεγχο» της εξέγερσης.

Η αμερικανική πλευρά ακολουθεί μια πολιτική τύπου «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ως προς τις παλαιστινιακές εκκλήσεις. Σε επιστολή του προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έγραψε πως «είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να σταματήσουν τον κύκλο της βίας».

Η επιστολή του συνεργάτη του Αραφάτ, Ναμπίλ Σαάθ, προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Πάουελ με την οποία καλούσε να αρχίσει η λήψη «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μάλλον απαντήθηκε με το σχόλιο του Μπους ότι η αποστολή παρατηρητών που προβλέπει το σχέδιο Μίτσελ«πρέπει να γίνει μετά την παύση της βίας»...

ΡΩΣΙΑ
Δυσπιστία απέναντι στις «καλές προθέσεις» του ΝΑΤΟ...

ΜΟΣΧΑ.-

Αμφίβολο διαφάνηκε χτες το αποτέλεσμα των καθησυχαστικών διαβεβαιώσεων που επιχείρησε να δώσει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, στο Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ιβάνοφ, κατά τη συνάντησή τους στο Πίτερσμπουργκ.

«Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, το ΝΑΤΟ επιθυμεί την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ιβάνοφ. Τελικώς, ο Γερμανός υπουργός εισέπραξε από τον Ιβάνοφ μια «διπλωματική» πλην έκδηλη δήλωση επιφύλαξης και αμφισβήτησης των τελικών προθέσεων του ΝΑΤΟ (ιδιαίτερα για τα σχέδια επέκτασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς την Ανατολική Ευρώπη): «Κατά τη δική μου άποψη, η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον με κοινές προσπάθειες... Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και να εξηγήσουμε στη ρωσική κοινωνία γιατί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ένα στρατιωτικό μπλοκ εξακολουθεί να διευρύνεται προς ανατολάς... Η Ρωσία έχει την αίσθηση πως ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αναζητούν το διχασμό με πολυποίκιλους τρόπους και είδη» είπε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός...

Πάντως, ο Ιβάνοφ έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ρούντολφ Σάρπινγκ, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία την ερχόμενη άνοιξη...

  • Ο διοικητής της ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας, Ανατόλι Κορνούκοφ, δήλωσε χτες πως ο στόλος των πολεμικών αεροσκαφών είναι πλέον τόσο πεπαλαιωμένος που καθίσταται πλέον μη αποτελεσματική η ρωσική αεροπορία... Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Κορνούκοφ πρόσθεσε πως τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη έχουν τεθεί εκτός μάχης (με δεδομένο το γεγονός πως δεν έχει αγοραστεί σύγχρονο μαχητικό πάνω από μία δεκαετία) και πως τα περισσότερα κέντρα διοίκησης και εναέριας κυκλοφορίας υπολειτουργούν...
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο χορός των ερμηνειών

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Σε ερμηνείες και ερμηνείες των... ερμηνειών, του τι σημαίνει η προσφορά «θέσης εκτός χρήσης» των όπλων του ΙΡΑ είχαν επιδοθεί χθες οι προτεστάντες πολιτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ντέιβιντ Τριμπλ και οι άλλοι εξέφραζαν εν χορώ τη δυσπιστία τους για την πρόταση, παρά το ότι αυτή έτυχε θετικής αποδοχής τόσο της Διεθνούς Επιτροπής Αφοπλισμού όσο και των κυβερνήσεων Λονδίνου, Δουβλίνου και Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να αποφύγουν σαν καυτή πατάτα το «μπαλάκι» που έχει πέσει στο δικό τους μέρος του γηπέδου: τη συμφωνία τους για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το γεγονός απειλεί να ακυρώσει στην πράξη την παραχωρηθείσα από το Λονδίνο αυτονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού η κοινή κυβέρνηση βρίσκεται μόλις μερικές ώρες πριν αποφασιστεί αν θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα καταρρεύσει. «Ο ΙΡΑ πρέπει να κάνει αυτό που λέει ότι πρόκειται να κάνει - να αφοπλιστεί», δήλωνε χθες ο Τριμπλ, προσθέτοντας πως «ακούμε χρόνια λόγια... πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις». Πέρα από την απορριπτική ρητορική του, ο Τριμπλ αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα λάβει μέρος στην τετραμερή κυβέρνηση της επαρχίας. Αν δεν το κάνει, η κυβέρνηση θα διαλυθεί την επόμενη Δευτέρα - με απρόβλεπτες συνέπειες...

ΙΡΑΝ
Αρση του αδιεξόδου, προς το παρόν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το συνταγματικό πρόβλημα «ξεπεράστηκε» και ο δρόμος άνοιξε για την ορκωμοσία του Προέδρου του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί χθες, καθώς το «ρεφορμιστικό» Κοινοβούλιο ενέκρινε το διορισμό δύο συντηρητικών υποψηφίων για το Συμβούλιο των Φρουρών - το ισχυρό θεσμικό όργανο που ελέγχει ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας και άσπονδος εχθρός του Χαταμί, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί.

Ο συμβιβασμός επιτρέπει την ορκωμοσία του Χαταμί σήμερα (Τετάρτη), αίροντας, τουλάχιστον προς το παρόν, την πολιτική αστάθεια που σοβούσε στην Τεχεράνη από το Σάββατο. Ωστόσο, το μέλλον της πολιτικής σκηνής του Ιράν προβλέπεται ταραχώδες, αφού το Συμβούλιο των Φρουρών έχει δικαίωμα βέτο, όσον αφορά τις αποφάσεις της Βουλής και οι συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι σφοδρές...

ΒΕΛΓΙΟ
«Θύελλα» 2.000 απολύσεων στη «SABENA»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τις απολύσεις περίπου 2.000 εργαζομένων μέσα στην επόμενη τετραετία και την αναστολή πτήσεων προς την Ουάσιγκτον, το Τόκιο και ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, ενέκρινε χτες το διοικητικό συμβούλιο των βελγικών αερογραμμών «ΣΑΜΠΕΝΑ».

Ο ακριβής αριθμός των απολύσεων μέλλει να αποφασιστεί κατά τις επικείμενες συναντήσεις της διοίκησης με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στη «SABENA - SA». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, η διοίκηση της «Σαμπένα» επεξεργάζεται σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της αεροπορικής εταιρίας (που έχει αγοραστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την ελβετική «Swissαir»), το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απολύσεις (διαφόρων μορφών, όπως εθελούσια έξοδο με κάποια οικονομικά κίνητρα, πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ.) και επενδύσεις διαφόρων τύπων. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν πως το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» της εταιρίας (με προοπτική την ολοκληρωτική πώλησή της) θα σκοντάψει στις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών, οι οποίοι δύσκολα θα πειστούν να αποδεχτούν τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους. Συνιδιοκτήτες της «ΣΑΜΠΕΝΑ» είναι ήδη εδώ και ένα μήνα το βελγικό κράτος και ο ελβετικός όμιλος «Swissair», οι οποίοι πρόσφατα κατέληξαν σε ένα διετές σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας μέσω απολύσεων, αλλά ...και επενδύσεων ύψους 367 αμερικανικών δολαρίων.

Στο μεταξύ, χτες μία ακόμη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία, η γερμανική «ΛΟΥΦΤΧΑΝΣΑ» ανακοίνωσε πως αναστέλλει έναν αριθμό υπερατλαντικών πτήσεων, όπως αυτές προς Νέα Υόρκη, Ρίο ντε Τζανέριο, Μπογκοτά και Τασκένδη. «Η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, με αμερικάνικη προέλευση, έχει σημαντική επίδραση και στις αεροπορικές εταιρίες», σχολίαζε χτεσινή ανακοίνωση της «Λουφτχάνσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ