ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα χαρτιά η αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Για άλλη μια φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε με γενικολογίες «25 μέτρα, δράσεις και προγράμματα». Ομως, με συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης συνοδεύονται μόνο μερικά από αυτά

Μερικές μόλις βδομάδες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο επιβάλλεται στους κατοίκους της χώρας ένα πρόσθετο χαράτσι, το λεγόμενο σεισμόσημο, ώστε να αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφών από σεισμούς, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες 25 μέτρα, δράσεις και προγράμματα που υποτίθεται πως έχουν παρθεί ή... θα παρθούν για την αντισεισμική προστασία της χώρας κατά την τριετία 2000 - 2002!

Ετσι, ενώ είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, πως τα κονδύλια που διατίθενται σε αυτό τον τομέα αλλά και για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων είναι «ψίχουλα», το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε τους πληγέντες από τους σεισμούς, ότι - μεταξύ άλλων «ο ΟΑΣΠ δημιούργησε σελίδα στο διαδίκτυο», «θα συσταθεί εθελοντική ομάδα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών»...

Τα μέτρα χωρίζονται σε πέντε τομείς (σ.σ. πολλά από αυτά έχουν ανακοινωθεί μετά από παλαιότερους σεισμούς, όπως και τώρα μετά τον πρόσφατο της Σκύρου):

  • Εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου (σύνταξη νέου χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας και νεοτεκτονικών χαρτών, εκπόνηση μικροζωνικών μελετών για την οικιστική ανάπτυξη, εκπόνηση μικροζωνικής μελέτης της Αττικής, ανάθεση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας).
  • Ενημέρωση των πολιτών (υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία, διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων δασκάλων και καθηγητών, προγράμματα ενημέρωσης πληθυσμού, σύσταση και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, παραγωγή σύγχρονου ενημερωτικού υλικού, ενημέρωση μέσω διαδικτύου, σύνταξη μελετών και προγραμμάτων κοινωνικής αντισεισμικής άμυνας).
  • Ενίσχυση της αντισεισμικής ικανότητας των κτιρίων (νέος αντισεισμικός κανονισμός, κανονισμός οπλισμένου σκυροδέματος, καθιέρωση κανονισμού επισκευών και ενισχύσεων, πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κτιρίων, σύνταξη νέων προδιαγραφών υλικών και έλεγχος ποιότητας, θεσμοθέτηση μέτρων διασφάλισης της ποιότητας των ιδιωτικών κτιρίων, μελέτες και προγράμματα αντισεισμικής τεχνολογίας).
  • Βελτίωση των σεισμολογικών δικτύων (σύσταση και λειτουργία εθνικού δικτύου σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων).
  • Σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης (σύνταξη σχεδίου «Ξενοκράτης», έκδοση ειδικών θεμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κατασκευή εξοπλισμού διάσωσης εγκλωβισμένων).

Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει συνολικό κόστος αυτών των μέτρων, γιατί απλούστατα τα περισσότερα είναι στα χαρτιά. Πάντως αναφέρει κάποια σκόρπια ποσά, όπως για την εκπόνηση μικροζωνικής μελέτης της Βορειοανατολικής Αττικής, την ανάθεση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, τη σύνταξη μελετών και προγραμμάτων κοινωνικής αντισεισμικής άμυνας, τη σύσταση και λειτουργία Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων, που θα κοστίσουν συνολικά 2,135 δισ. δραχμές.

Η «αποκατάσταση» στην Αττική

Την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει αντισεισμικά σχέδια επί χάρτου, η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Αττικής προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Μάλιστα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί από τους σεισμοπλήκτους να μην προλάβουν να πάρουν ούτε καν τις ισχνές επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις που εγκρίνει η κυβέρνηση, για να φτιάξουν τα σπίτια τους, καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Αυγούστου και ενδεχομένως να μη δοθεί άλλη παράταση...

Συγκεκριμένα, ενώ έχουν περάσει ήδη πάνω από είκοσι δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, οι σεισμόπληκτοι για τους οποίους έχουν εγκριθεί άδειες επισκευής από τους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων δεν υπερβαίνουν το 19,5%, όσων είχαν πληγεί από το σεισμό και είχαν χαρακτηριστεί τα κτίσματά τους ως «κίτρινα»!

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις 12 Ιούνη είχαν υποβληθεί στους Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) 11.292 αιτήσεις για επισκευή από τις οποίες είχαν εγκριθεί οι 8.788. Νούμερο που αντιπροσωπεύει το 19,5% των κτιρίων που είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα από τους δευτεροβάθμιους ελέγχους και τα οποία ανέρχονται σε 45.000.

Οσον αφορά τις ανακατασκευές των «κόκκινων», δηλαδή των κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί, και εδώ η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Από ένα σύνολο 6.500 κατεδαφιστέων κτιρίων, μέχρι τις 12 Ιούνη είχαν υποβληθεί 3.499 αιτήσεις στα ΤΑΣ εκ των οποίων είχαν εγκριθεί οι 2.828, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 43,5% του συνόλου.

Κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις αυτές είναι προφανώς τα τιμολόγια - κοροϊδία που θέσπισε η κυβέρνηση για τις εργασίες επισκευής και ανακατασκευής, που οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες σε αδυναμία να αναλάβουν το επιπλέον κόστος.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΚΥΡΟΥ
Ανησυχία και προβληματισμός για την αποκατάσταση

Κλίμα ανησυχίας για τους ρυθμούς της αποκατάστασης από τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, που έγινε πριν από δύο βδομάδες, επικρατεί στους κατοίκους της Σκύρου. Μετά το πρώτο σοκ, αλλά και τη δικαιολογημένη ανησυχία των Σκυριωτών για τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, όλα δείχνουν ότι οι ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών κινούνται στους γνώριμους από άλλες περιπτώσεις αργούς ρυθμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση, περιμένοντας να ξεχαστεί το πρόβλημα. Πάντως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ο σεισμός στη Σκύρο απέδειξε ότι αν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερες.

Στη Σκύρο συζητείται έντονα ότι για την αντιστήριξη του κάστρου - όπου έγινε και η κατολίσθηση - είχε εγκριθεί ποσό 316 εκατ. δραχμών, αλλά τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για την κατασκευή ξενώνων στο μοναστήρι! Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά το σεισμό, ότι θα τοποθετηθούν μεταλλικά πλέγματα (σε δύο ή τρεις ζώνες) γύρω από το λόφο για την προστασία του οικισμού από νέες κατολισθήσεις. Εχει δεσμευτεί μάλιστα ότι τα έργα θα ξεκινήσουν 10 ημέρες μετά την ομαλοποίηση της σεισμικής ακολουθίας και θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων με το εξευτελιστικό ποσό των 700 εκατομμυρίων δραχμών. Ενώ, ως συνήθως, παρατηρείται η... τάση να χαρακτηρίζονται από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ «πράσινα», σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Πάντως, λείπουν εντελώς μέτρα ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα - που και για τη Σκύρο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της Αθήνας και άλλων περιοχών που έγιναν ισχυροί σεισμοί - είναι: Επιδότηση ενοικίου 80.000 - 120.000 δρχ. για τους κατοίκους που τα σπίτια τους θα κριθούν από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως κατεδαφιστέα (κόκκινα) ή επισκευάσιμα (κίτρινα) και στεγαστική συνδρομή 130.000 δρχ. το τετραγωνικό (το 1/3 δωρεάν και τα 2/3 άτοκο δάνειο) για την ανακατασκευή και μέχρι 65.000 δρχ. το τετραγωνικό το ανώτερο για τις επισκευές.

Οσον αφορά την υδροδότηση του νησιού, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Η παροχή νερού, μόνο για οικιακή όμως χρήση, γίνεται από τρεις γεωτρήσεις. Ενώ οι ανάγκες για πόσιμο νερό καλύπτονται από τα εμφιαλωμένα νερά που αγοράζουν οι κάτοικοι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σεισμό η Κομματική Οργάνωση Σκύρου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει να ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Αμεση καταγραφή των πραγματικών ζημιών χωρίς τις καθυστερήσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν παρατηρηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν σε άλλα σημεία της χώρας.
  • Αμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των οικιών που έχουν υποστεί ζημιές, των αυτοκινήτων που καταπλακώθηκαν από τους ογκόλιθους στο «Χωριό» καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορευμάτων που έχουν υποστεί μερική ή ολική καταστροφή.
  • Να γίνει αμέσως επιστημονική μελέτη για την αποκατάσταση της όποιας ζημιάς έχει προκληθεί από το σεισμό στο νερό της Αναβάλσας ταυτόχρονα με τα έκτακτα μέτρα που επιβάλλονται.
  • Παράλληλα να παρθούν μέτρα για το οδικό δίκτυο στα σημεία που έχουν πέσει χώματα και λίθοι με προστατευτικά καλύμματα ή όποιο άλλο χρήσιμο τεχνικό μέσο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι περαστικοί και τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
  • Να αναλάβει το κράτος και η κυβέρνηση την ευθύνη επιστημονικής μελέτης για την περιοχή του Κάστρου με στόχο τη διατήρηση και πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μεγάλης σημασίας μνημείου.

Τέλος, στην ανακοίνωση το ΚΚΕ είχε προτείνει «την άμεση δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων της Σκύρου για την αποφασιστική διεκδίκηση και κατοχύρωση όλων των προτεινόμενων μέτρων από τους υπεύθυνους φορείς». Και καλούσε «το Δήμο και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού να αναλάβουν συντονισμένα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων, της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και της απαραίτητης ανάπτυξης των υποδομών του νησιού».

Υπέρβαση 100% στο Κωπηλατοδρόμιο

Κατά 100% αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα είναι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο - που θα δημοπρατηθεί μετά τις 15 Αυγούστου - θα προκηρυχτεί με προϋπολογισμό 20 δισ. δρχ., ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 10 δισ. δρχ.

Στο μεταξύ μετά το Κωπηλατοδρόμιο αναμένεται να δημοπρατηθεί και το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο, στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Σε πρώτη φάση θα προκηρυχτούν τα λιμενικά έργα προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια του προ-ολυμπιακού τουρνουά (test event) τον Αύγουστο του 2003.

Το υπόλοιπο κομμάτι του έργου του Αγίου Κοσμά θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού, ο οποίος θα ξεκινήσει, πιθανόν προς τα τέλη της χρονιάς. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 30 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ