ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
1978: Σαντάτ και Μπέγκιν κλείνουν ραντεβού στο Καμπ Ντέιβιντ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επικυρώνει τη συμφωνία που υπέγραψαν προηγουμένως ο Σαντάτ και ο Μπέγκιν στο Καμπ Ντέιβιντ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, επικυρώνει τη συμφωνία που υπέγραψαν προηγουμένως ο Σαντάτ και ο Μπέγκιν στο Καμπ Ντέιβιντ
Στις 8 Αυγούστου 1978 είχαμε μια ιστορικής σημασίας ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μεναχέμ Μπέγκιν. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ότι αποδέχτηκαν την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ για απευθείας συνομιλίες στη θερινή προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ. Η αναγγελία της συνάντησης έγινε σε κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, η αποτυχία της διαδικασίας που άρχισε με τις ανταλλαγές επισκέψεων Σαντάτ - Μπέγκιν σε Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα και οι συνεχείς συγκρούσεις που τις διαδέχονται, με αποκορύφωμα την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το Μάρτη του 1978, δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν υπόσχεται τίποτα το θετικό για την έκβαση των συνομιλιών.

Ωστόσο οι επαφές των δυο πλευρών δε σταμάτησαν ποτέ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στις πολύπλοκες ισορροπίες της πολιτικής τους, επιχειρώντας, χωρίς να υπονομεύσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, να αποστείλουν θετικά μηνύματα προς τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί προσδοκούσαν να ρυμουλκήσουν την Αίγυπτο στο δυτικό στρατόπεδο χρησιμοποιώντας την πολιτική «καρότο και μαστίγιο». Ετσι υπολόγιζαν ότι έφθαναν σε διευθέτηση του Παλαιστινιακού σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ θα πετύχαιναν και την αποδυνάμωση της σοβιετικής επιρροής στον αραβικό κόσμο.

Οι παλαιστινιακές αρχές φοβούμενες μια τέτοια εξέλιξη δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την εκστρατεία κατά του Ισραήλ. Στις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αεροπλάνα της «Ελ - Αλ» από Παλαιστίνιους αντάρτες, το Ισραήλ απαντά με τον αεροπορικό βομβαρδισμό των στρατοπέδων των Παλαιστινίων και των προσφυγικών καταυλισμών.

Οι συνομιλίες Σαντάτ - Μπέγκιν άρχισαν στις 5 Σεπτέμβρη 1978 στο Καμπ Ντέιβιντ και συνεχίστηκαν για δέκα μέρες σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Στις 15 Σεπτέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Κάρτερ, εμφανίζεται στην τηλεόραση για να αναγγείλει ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατέληξαν σε δυο συμφωνίες. Ουσιαστικά επρόκειτο για την τυπική επικύρωση του περάσματος της Αιγύπτου στο αμερικανοϊσραηλινό στρατόπεδο.

Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Σαντάτ και τον κατηγορεί ότι «αντάλλαξε την αραβική Ιερουσαλήμ με την έρημο του Σινά» και προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για έξαρση του παλαιστινιακού αγώνα. Ο Αραφάτ στη δήλωσή του υπόσχεται ότι «τα αμερικανικά συμφέροντα θα πληρώσουν το αντίτιμο των αποφάσεων του Καμπ Ντέιβιντ».

1925: Ο Πάγκαλος κλείνει το «Ριζοσπάστη»

Ο «Ρ», λίγο πριν τον κλείσει η δικτατορία του Πάγκαλου (18 Ιούνη 1925), κατήγγειλε το καθεστώς υποδούλωσης της χώρας στα μονοπώλια και τις τράπεζες
Ο «Ρ», λίγο πριν τον κλείσει η δικτατορία του Πάγκαλου (18 Ιούνη 1925), κατήγγειλε το καθεστώς υποδούλωσης της χώρας στα μονοπώλια και τις τράπεζες
Στις 8 Αυγούστου 1925 προστίθεται άλλη μια σελίδα στην πολυσέλιδη Μαύρη Βίβλο των διώξεων του «Ριζοσπάστη» και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζο», ενώ την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας, Τάκης Φίτσιος.

Στις 25 Ιούνη 1925, είχε προηγηθεί το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου. Αμέσως μετά, ο δικτάτορας σχημάτισε δική του «κυβέρνηση», την οποία έσπευσαν να αναγνωρίσουν όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα, μαζί και η «Δημοκρατική Ενωση» του Αλεξ. Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτέμβρη 1925, ο Πάγκαλος διέλυσε τη Βουλή και εξαπέλυσε άγρια τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στο βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.

1917 Συνήλθε στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ).

1961 Ο Τσε Γκεβάρα, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραούλ Κάστρο, αδελφού του Φιντέλ, στην Ανατολική Κούβα, παγιδεύοντας με βόμβα εξέδρα πάνω στην οποία θα εκφωνούσε λόγο και ότι στη συνέχεια σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση από τη βάση Γκουαντανάμο.

1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνον εφόσον υπογράψουν δήλωση νομιμοφροσύνης.

1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνται το 1531.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών για το θέμα της δημιουργίας ευρωΜΑΤ, της δημιουργίας δηλαδή ευρωαστυνομίας για την καταστολή διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, καθώς και τις άλλες «ιδέες» για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλείται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της (σελίδα 6)

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ «καψώνι» ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, αφού σε σχετική εγκύκλιο που έδωσε καθορίζει την πρόσληψη αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής για το «Ολυμπιακό Πρόγραμμα», ενώ καλεί τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν ξανά αιτήσεις για πρόσληψη μέχρι 17/8, ακυρώνοντας τις αιτήσεις που υπέβαλλαν τον Ιούνη (σελίδα 9)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ οι διαδικασίες, των οποίων η νομιμότητα «μπάζει από όλες τις πάντες», για το μέγα «έγκλημα», που είναι έτοιμη να διαπράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας, με την παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στις ιδιωτικές αγκάλες (σελίδα 10)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τα συστατικά στοιχεία με τα οποία εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο το εκρηκτικό κοκτέιλ στην ΠΓΔΜ, αφού μετά και από τις χτεσινές πολλαπλές παραβιάσεις της «εκεχειρίας» στην περιφέρεια του Τέτοβο, την επιδρομή αστυνομικών σε γιάφκα -οπλοστάσιο Αλβανών αυτονομιστών σε προάστιο των Σκοπίων, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε εξ αυτών και τις συλλήψεις αρκετών άλλων, ξανάρχισαν οι συνομιλίες (σελίδες 14-15)

ΔΙΧΩΣ σοβαρές διπλωματικές ή πολιτικές πρωτοβουλίες στο μεσανατολικό ορίζοντα, η βία συνεχιζόταν απρόσκοπτα χτες - με συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη, που άφησαν ένα νεκρό Ισραηλινό και τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους σοβαρά τραυματισμένους, με μια μάλλον μυστηριώδη δολοφονία ενός Ισραηλινού επιχειρηματία από αγνώστους στην Ιορδανία, και τη «δαμόκλειο σπάθη» του γενικού πολέμου να παραμένει, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν (σελίδα 16)

ΚΑΛΕΣΜΑ προς τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την ολόπλευρη ένταξη των οικονομικών μεταναστών στη λεσβιακή κοινωνία απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του Κόμματος, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στα Λουτρά Μυτιλήνης (σελίδα 19)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ