Συνάντηση Σι - Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου
Στην ίδια σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, συμμετείχε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους δύο ηγέτες να έχουν συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών, λίγες βδομάδες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινεζικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου CCTV, ο Σι Τζινπίνγκ στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των ηγετών των 21 χωρών της APEC αναφέρθηκε σε «προκλήσεις όπως η γεωπολιτική, η μονομέρεια και ο αυξανόμενος προστατευτισμός», ζητώντας συνεργασία «ενάντια στην άνοδο της μονομέρειας και του προστατευτισμού» αλλά και εκτιμώντας ότι ο κόσμος «έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αναταραχής και μετασχηματισμού»...
Προέτρεψε δε τα μέλη της APEC «να γκρεμίσουν τα τείχη που εμποδίζουν τη ροή του εμπορίου». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις εξαγγελίες του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ότι θα επιβάλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ο Σι είπε ότι οι δασμοί που εξετάζονται «γυρίζουν πίσω την ιστορία». Είπε ακόμα ότι οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης της παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης θα αποτελεί «οπισθοδρόμηση», ενώ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πολιτικές «οικονομικής απελευθέρωσης» που θα «ανοίξουν την πόρτα (της Κίνας) ακόμη περισσότερο στον κόσμο».
Στο περιθώριο της Συνόδου της APEC, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει «να συνεχίσουν να διερευνούν τον σωστό δρόμο» για να έχουν συνεννόηση και «να επιτύχουν μακροπρόθεσμη ειρηνική συνύπαρξη».
Επέμεινε βέβαια ότι «η υπόθεση της Ταϊβάν» αποτελεί «κόκκινη γραμμή της Κίνας», κατηγορώντας ξανά την ηγεσία της Ταϊβάν για ενέργειες «αυτονομιστικές» και «ασύμβατες με την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Από τη μεριά του, ο Μπάιντεν είπε ότι ΗΠΑ και Κίνα «δεν μπορούν να αφήσουν αυτόν τον ανταγωνισμό να εκτραπεί σε σύγκρουση. Είναι ευθύνη μας και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, θεωρώ πως αποδείξαμε ότι είναι εφικτό, να διαφυλάξουμε αυτήν τη σχέση». Δήλωσε δε «υπερήφανος για την πρόοδο που επιτεύχθηκε» στην προσπάθεια σταθεροποίησης της σχέσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Κατέληξε ότι «δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά οι συζητήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς» και «ήμασταν τίμιοι ο ένας με τον άλλο», με «συζητήσεις (που) επέτρεψαν να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί».
Στο μεταξύ, χτες, άρχισε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας η Σύνοδος Κορυφής του G20, στο περιθώριο της οποίας έγιναν μια σειρά από διμερείς και άλλες συναντήσεις.
Ανάμεσα σε άλλες ξεχώρισε η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας να είναι συνεπείς, ανθεκτικές, με σεβασμό, όπως έχουμε συμφωνήσει, να αποφεύγονται εκπλήξεις όπου είναι δυνατόν». Χαρακτήρισε δε τη χώρα του «έναν προβλέψιμο, συνεπή, κυρίαρχο παράγοντα αφοσιωμένο στο κράτος δικαίου».
Ο δε Κινέζος ηγέτης είπε στον Στάρμερ ότι οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευτούν στον «αμοιβαίο σεβασμό» και στο «άνοιγμα», ξεχωρίζοντας ως σημαντικά πεδία συνεργασίας το εμπόριο, την «καθαρή» Ενέργεια», την υγειονομική περίθαλψη.
2024 The Associated Press. All |
Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι όροι τέτοιων συμφωνιών θα μεγαλώσουν την πίεση ειδικά για παραγωγούς και εμπόρους βόειου κρέατος, κοτόπουλου, ζάχαρης και αραβόσιτου, καθώς θα αυξηθούν οι αντίστοιχες εισαγωγές, π.χ. από Βραζιλία και Αργεντινή. Ακόμα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις επειδή θα επιτρέψουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία συνεχίζουν να απαγορεύονται στην Ευρώπη.
Εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων καταγγέλλουν ότι «ήδη σήμερα είναι δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα (...) Είμαστε σχεδόν στον τάφο. Είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε και δεν έχουμε αρκετή υποστήριξη».
Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται και αποκλεισμοί κυβερνητικών κτιρίων, ενώ σχεδιάζονται διαμαρτυρίες για αρκετές βδομάδες.
Την Κυριακή αποκλείστηκαν μεταξύ άλλων και ρεύματα αυτοκινητόδρομων που οδηγούν στην πρωτεύουσα.
Σημειωτέον, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για τη σχετική συμφωνία ΕΕ - Μercosur, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», οι οποίες - συνέχισε - βρίσκονται «στην τελική ευθεία».
Μιλώντας στο βραζιλιάνικο δίκτυο «GloboNews», η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «δυσχερές» το «καθήκον» να πειστούν όλες οι χώρες και των δύο «συμμαχιών» να υπογράψουν τη συμφωνία.
Με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας
Οι διαδηλωτές στη «φιλορωσική» αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας παρέμειναν και το Σάββατο στο κτίριο του Κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει την περασμένη Παρασκευή, ενώ συνεχίζεται η ένταση με φόντο τον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γεωργία και συνολικά στον νότιο Καύκασο.
Η αντιπολίτευση αντιδρά σε μια επενδυτική συμφωνία με τη Μόσχα που θα επιτρέψει σε ρωσικές εταιρείες να αγοράσουν κατοικίες, γη και άλλη ακίνητη περιουσία στην Αμπχαζία.
Ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ πρότεινε έναν αντιπρόεδρο ως προσωρινό Πρόεδρο. Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.
Οι διαδηλωτές ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι η ενέργειά τους δεν στρέφεται κατά των στενών σχέσεων της Αμπχαζίας με τη Ρωσία, όμως κατηγόρησαν τον Μπζάνια ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προς ίδιον συμφέρον (και) τις χειραγωγεί προκειμένου να ενισχύσει το καθεστώς του».
Η Μόσχα δήλωσε ότι παρακολουθεί την «κρίση» με ανησυχία.
Στο μεταξύ, η Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας επιβεβαίωσε τη νίκη του θεωρούμενου ως «φιλορωσικού» κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια συνεδρίαση που διαταράχτηκε από έναν πολιτικό του αντιπολιτευόμενου Κινήματος Εθνικής Ενότητας (UNM), ο οποίος πέταξε μπογιά στον πρόεδρο της επιτροπής.
Το «φιλορωσικό» κόμμα Γεωργιανό Ονειρο κέρδισε στις εκλογές του Οκτώβρη με 53,9% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 89 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου.
Μετά την ψηφοφορία, υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πολλές διαδηλώσεις υποστηρίζοντας ότι έγινε εκλογική νοθεία.
Ο πρωθυπουργός, Ιρ. Κομπαχίντζε, επέμεινε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες και είπε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί μέσα σε δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ακόμη και χωρίς σχετικό διάταγμα από την «φιλοδυτική» Πρόεδρο, Σ. Ζουραμπισβίλι.
Επίσης απείλησε να θέσει εκτός νόμου τα κυριότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, «αν επιμείνουν σε ενέργειες που παραβιάζουν το Σύνταγμα».
Νέα βήματα στη στρατιωτική τους συνεργασία κάνουν ΗΠΑ - Φιλιππίνες, καθώς η Ουάσιγκτον ιεραρχεί τη «στερέωση» συμμαχιών της στη νοτιοανατολική Ασία και όλο τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσής της με την Κίνα.
Στο πλαίσιο νέας επίσκεψής του στη Μανίλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, υπέγραψε με το Φιλιππινέζο ομόλογό του Τ. Γκιλμπέρτο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής «Συμφωνία Γενικής Ασφάλειας Στρατιωτικών Πληροφοριών» που θα επιτρέπει την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών κρίσιμων για την «εθνική άμυνα», αλλά και ειδικά την πώληση ορισμένων διαβαθμισμένων τεχνολογιών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.
Σε ανάρτησή του ο Οστιν είπε ότι οι δύο χώρες είναι «δεσμευμένες να εμβαθύνουν τη συμμαχία μας, να ενισχύσουν την περιφερειακή ασφάλεια και να υποστηρίξουν τις κοινές μας αξίες στον Ινδο-Ειρηνικό».
Από τη μεριά της Μανίλα, το υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την εμβάθυνση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ».
Το νέο βήμα διμερούς συντονισμού έγινε ενώ το κινεζικό υπουργείο Αμυνας επέκρινε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων.
Στο μεταξύ, την προτεραιότητα που έχει για τις ΗΠΑ η ενίσχυση της θέσης τους σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαίωσε και η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, στο περιθώριο της Συνόδου της APEC στη Λίμα.
Με φόντο προσπάθειες να υπερκεραστούν «τριβές» μεταξύ Σεούλ - Τόκιο, με την προσδοκία ενός αναβαθμισμένου «συντονισμού» έναντι του Πεκίνου, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η τριμερής συνεργασία «θα θέσει τα θεμέλια της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδίας - Ειρηνικού για πολλά χρόνια».
Η συνεργασία των τριών χωρών απασχόλησε και συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της συνέχισης θεσμοθέτησης της συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, αλλά και του διαρκούς συντονισμού Ουάσινγκτον - Τόκιο σε G7, Quad και το νεοσύστατο σχήμα ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων.