ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΝΕΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ - ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗΣ
Αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS και βρετανικοί «Storm Shadow» χτύπησαν τη ρωσική επικράτεια

  • Οι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς καθοδηγούνται από αμερικανικά συστήματα, γράφουν οι «Times»
  • Ολοκληρώθηκε επίσημα η «επικαιροποίηση» του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας

«Δυτικοί» πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς άρχισαν να εκτοξεύονται από την Ουκρανία εναντίον της ρωσικής επικράτειας, οδηγώντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης, με μεγάλη αύξηση του κινδύνου γενίκευσης του πολέμου.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κλιμάκωσης, ελάχιστες ώρες μετά τα πρώτα τέτοια πυραυλικά χτυπήματα, ολοκληρώθηκε επίσημα η «επικαιροποίηση» του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, δηλαδή η «διεύρυνση» των περιπτώσεων εφαρμογής του, προσθέτοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης κατά της ρωσικής επικράτειας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή μιας πυρηνικής δύναμης.

Αναλυτικότερα, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε πυραυλικό χτύπημα στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, με ρωσικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι βρέθηκαν συντρίμμια αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Χτες, η Ουκρανία φέρεται επίσης να εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» σε στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ανέφερε το «Bloomberg». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Telegraph», κάτοικοι του χωριού Μαρίνο, στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, βρήκαν θραύσματα από τέτοιον πύραυλο.

Νωρίτερα, η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δώσει το «πράσινο φως» για χτυπήματα στη Ρωσία με τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε επίσης τη χρήση βρετανικών πυραύλων «Storm Shadow» για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, ανέφεραν οι «Times», επικαλούμενοι πηγές στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Το ρεπορτάζ εξηγεί πως παρότι πρόκειται για βρετανικούς πυραύλους, η επιτυχής χρήση τους είναι αδύνατη χωρίς αμερικανικά συστήματα καθοδήγησης.

Πηγές κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, είπαν στους «Times» ότι η έγκριση των χτυπημάτων με «Storm Shadow» βαθιά στο ρωσικό έδαφος δεν θα άλλαζε την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε ωστόσο ότι η χρήση αυτών των πυραύλων εναντίον της Ρωσίας θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα», ενώ η μεταφορά από τη Γερμανία στο Κίεβο των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus θα αντιπροσώπευε μια «ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη».

Αντίστοιχα και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, προέτρεψε το Βερολίνο να ακολουθήσει την απόφαση των ΗΠΑ και να στείλει στο Κίεβο πυραύλους «Τaurus».

Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, επέμεινε χτες ότι, για διάφορους λόγους, θεωρεί λάθος μια ενδεχόμενη μεταφορά πυραύλων «Taurus» στο Κίεβο και επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να τους προμηθεύσει.

Μόσχα: Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι ATACMS - «Επικαιροποίηση» του πυρηνικού δόγματος

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε προχτές ότι χτύπησε ένα ρωσικό οπλοστάσιο κοντά στην πόλη Καράτσεφ στην περιφέρεια Μπριάνσκ, καταγράφοντας 12 εκρήξεις και πυροδοτήσεις στην περιοχή του στόχου, χωρίς όμως να διευκρινίσει το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Η πόλη Καράτσεφ βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η καταστροφή των αποθηκών πυρομαχικών του στρατού των Ρώσων κατακτητών θα συνεχιστεί», αναφέρεται. Η επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κέντρου αντιπληροφόρησης της Ουκρανίας, στις αποθήκες υπήρχαν βλήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων όλμων από τη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 12 drones πάνω από την περιοχή της περιφέρειας Μπριάνσκ.

Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας, μετέδωσαν ότι βρέθηκαν συντρίμμια από πύραυλο ATACMS σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με 6 αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, ενώ τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν 5 από τους πυραύλους και κατέστρεψαν έναν.

Η έγκριση των ΗΠΑ φέρεται να αφορά μόνο τα χτυπήματα κατά στόχων στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν, όπως μεταδίδει το «Bloomberg». Η περιφέρεια Μπριάνσκ είναι βόρεια του Χαρκόβου, περιοχής όπου επίσης έχουν επιτραπεί από τον περασμένο Μάη τα χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε το διάταγμα - επικυρώνοντας τον σχετικό νόμο - που αλλάζει το πυρηνικό δόγμα της χώρας και μεταξύ άλλων προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Συναγερμός σήμανε χτες στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην πόλη και σε πολλές άλλες περιοχές εν μέσω αναμονής αντιποίνων από τη Μόσχα στα πρώτα ουκρανικά πλήγματα με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS εντός της Ρωσίας.

Ορισμένες «δυτικές» χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Ελλάδα και άλλες, έκλεισαν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως η Ρωσία οργάνωσε μαζική «ψυχολογική επίθεση» παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας, διαδίδοντας ψεύτικη προειδοποίηση, δήθεν από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αργότερα χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αναμένεται να επαναλειτουργήσει κανονικά σήμερα.

ΗΠΑ: Επικλήσεις στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε την απόφαση για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, ενώ ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Φάινερ, επικαλέστηκε την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας, αναφέροντας ότι αυτή αποτελεί κλιμάκωση. «Ημασταν ξεκάθαροι στους Ρώσους ότι θα απαντούσαμε σε αυτό», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαπολύσει τέτοιες πυραυλικές επιθέσεις, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «πάντα θα τροποποιούν και θα προσαρμόζουν τις δυνατότητες που παρέχουν στην Ουκρανία όταν κρίνεται σκόπιμο».

«Η Ρωσία είναι αυτή που κατ' επανάληψη κλιμακώνει τη σύγκρουση», είπε ο Μίλερ, αναφερόμενος στους 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που φέρεται να έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ - τμήμα της οποίας έχουν καταλάβει ουκρανικές δυνάμεις.

«Πρόκειται για τεράστια κλιμάκωση από τη Ρωσία, η οποία φέρνει ασιατικά στρατεύματα σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι σθεναρή, ενώ «θα πρέπει να λογοδοτήσει και η Βόρεια Κορέα».

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (SNR) «επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε αυτοκινούμενα πυροβόλα 170 χιλιοστών και εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς 240 χιλιοστών», δήλωσε βουλευτής, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τον τομέα των πληροφοριών.

Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε επίσης προσωπικό για τη συντήρηση των όπλων αυτών, που δεν ανήκουν στο ρωσικό συμβατικό οπλοστάσιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι στρατιωτικοί αυτοί εντάχθηκαν «στις ταξιαρχίες της (Πολεμικής) Αεροπορίας και στο (Πολεμικό) Ναυτικό της Ρωσίας για εκπαίδευση τακτικής και επέμβασης. Εκτιμάται ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να πολεμούν» στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, πρόσθεσε.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Σαφές το μήνυμα της κλιμάκωσης

Για σαφές μήνυμα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία από πλευράς «Δύσης» έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξαιτίας της επίθεσης με πυραύλους ATACMS.

«Το γεγονός ότι οι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα στην περιοχή Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας (σ.σ. της Δευτέρας) είναι, φυσικά, ένα σήμα ότι θέλουν κλιμάκωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου έγινε η Σύνοδος Κορυφής του G20.

Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι «χωρίς τους Αμερικανούς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι προηγμένοι πύραυλοι, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πούτιν».

Ο Πούτιν έχει επισημάνει ότι η έγκριση τέτοιων ουκρανικών επιθέσεων από τη «Δύση» θα σήμαινε «άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», επειδή θα απαιτούνταν η συμμετοχή της στρατιωτικής υποδομής και του προσωπικού του ΝΑΤΟ για τη στόχευση και την εκτόξευση των πυραύλων.

Σε σχέση με την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος από πλευράς Πούτιν, το οποίο αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εάν υποστεί επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή μιας πυρηνικής δύναμης, ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως «θα διαβαστεί με προσοχή» στη «Δύση».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου, σημειώνοντας πως τα πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει αρχίσει τη μαζική κατασκευή κινητών καταφυγίων που μπορούν να προστατεύσουν από βομβαρδισμούς, ραδιενεργή ακτινοβολία και φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο του υπουργείου Εκτακτης Ανάγκης.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν λόγο να προσαρμόσουν τη στάση τους για τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη ρητορική» από τη Ρωσία.

Μπορέλ: Δεν είναι αρκετά μεγάλο το βεληνεκές των πυραύλων των ΗΠΑ

«Δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι πύραυλοι», για τους οποίους έδωσε το πράσινο φως η αμερικανική κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) να χρησιμοποιήσουν πυραύλους βεληνεκούς 300 χλμ. για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Δεν είναι πολύ, δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν αυτοί οι πύραυλοι, αλλά αυτή είναι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης», σχολίασε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα, αν και «είναι μια εθνική απόφαση».

«Δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη, εάν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες», είπε ο Μπορέλ, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί τον Δεκέμβρη από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, χαρακτήρισε «απόλυτα σωστή» την απόφαση των ΗΠΑ για τα πυραυλικά χτυπήματα κατά της Ρωσίας.

«Πρωτοφανείς» υβριδικές επιθέσεις στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Για «πρωτοφανείς σε εύρος και κλίμακα» συστηματικές επιθέσεις της Ρωσίας στην «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κάνουν λόγο οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας σε κοινή δήλωσή τους, επιβεβαιώνοντας τον διαρκή ρόλο ενός «ισχυρού και ενωμένου ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχα και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί «τρομερά» για τον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Ρωσία.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θα ενισχύσει την επιτήρηση των χωρικών υδάτων της, μετά την καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα, που συνδέει τη χώρα με τη Σουηδία.

Επίσης, κόπηκε υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία με το σουηδικό νησί Γκότλαντ και τη Γερμανία.

Η καταστροφή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα πρέπει να θεωρηθεί πράξη δολιοφθοράς και υβριδική ενέργεια, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ευθύνεται, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Στο μεταξύ, χτες, ο στρατός της Δανίας ανακοίνωσε ότι παραμένει κοντά σε ένα κινεζικό πλοίο που βρίσκεται αδρανές στα δανέζικα ύδατα - λίγες μέρες μετά την κοπή των δύο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα, χωρίς στην ανακοίνωση να γίνεται κάποια αναφορά στο περιστατικό.

Η δε ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός πολίτης, ο οποίος κατηγορείται για σαμποτάζ σε ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία, συνελήφθη στον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Καλίνινγκραντ.

Ποιους όρους θέτει η Μόσχα

Σε ένα τέτοιο φόντο, με τη σύγκρουση στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στην πιο επικίνδυνη φάση της, συντηρούνται παράλληλα σενάρια για ενδεχόμενες συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται πηγές με γνώση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία για την Ουκρανία με τον Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει στη δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Χερσονήσου της Κριμαίας, το 80% του Ντονμπάς - των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ - και περισσότερο από το 70% των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Κατέχει επίσης λίγο λιγότερο από το 3% της περιοχής του Χαρκόβου και ένα μικρό τμήμα του Μικολάιφ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολίασε την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας και κάλεσε το ΝΑΤΟ να το εξετάσει προσεκτικά. Χαρακτήρισε επίσης αρνητική εξέλιξη την άδεια για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους στη ρωσική επικράτεια, σημειώνοντας ότι «η κίνηση του Μπάιντεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως στοχεύει σε αναπύρωση του πολέμου, στο να διασφαλίσει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, αλλά θα εξαπλωθεί». Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ουκρανία και ότι θα συνεχίσει τις εκκλήσεις για «ειρήνη» στην περιοχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεμπλοκή τώρα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σέρνει τον λαό και τη χώρα στο μακελειό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τα εξής:

«Μετά την άδεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο καθεστώς Ζελένσκι για χρήση ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας και την επακόλουθη επικαιροποίηση εκ μέρους της Ρωσίας του Πυρηνικού της Δόγματος για "χρήση πυρηνικών σε περίπτωση που η ίδια ή σύμμαχός της δεχτεί επίθεση και με μη πυρηνικά όπλα", είναι προφανές ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία περνάει σε άλλο επίπεδο κλιμάκωσης και πιθανής γενίκευσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και δηλώσεις εκπροσώπων της ρωσικής ηγεσίας ότι η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της θα θεωρηθεί επίθεση του ΝΑΤΟ και θα επιφέρει αντίποινα, μεταξύ των οποίων και βομβαρδισμό υποδομών του ΝΑΤΟ όπου κι αν αυτές βρίσκονται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αποκτά άμεσο, επείγοντα και ζωτικής σημασίας χαρακτήρα το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ που, με τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωΝΑΤΟικού τόξου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην υπαρκτή απειλή για τον ελληνικό λαό. Αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σέρνει τον λαό και τη χώρα στο μακελειό του πολέμου για να εξυπηρετήσει τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις και τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που προσδοκούν νέα μεγάλα κέρδη από τον πόλεμο και τις καταστροφές που αυτός προκαλεί.

Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα και θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού γι' αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για να γίνει υπόθεση συνολικά των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας το αίτημα για έξοδο της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για διακοπή κάθε στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς Ζελένσκι και για κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, που μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο αντιποίνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ