ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πλειοδοτούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ

Με τον πλέον προκλητικό τρόπο η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ σπεύδει να πανηγυρίσει το ξεπούλημα των ναυπηγείων και τις εκατοντάδες απολύσεις. Βολές και εκβιασμοί από τον Ταβουλάρη

Τον τίτλο του «συνενόχου» στο μέγα έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας, με την παράδοση και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα αρπακτικά χέρια των ιδιωτών, διεκδικούν επάξια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος και οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πολυζωγόπουλος και προεδρείο της ΤΡΙΑΙΝΑΣ με δύο «κατάπτυστες» ανακοινώσεις και χωρίς ίχνος «τσίπας», όχι μόνο δε βγάζουν τσιμουδιά για το ξεπούλημα, αλλά ξεδιάντροπα συγχαίρουν την κυβέρνηση για το «σκότωμα» και του τελευταίου υπό δημόσιο έλεγχο ναυπηγείου της χώρας. Παράλληλα, σπεύδουν να εγκωμιάσουν το...«ποιόν» της πλειοδότριας εταιρίας HDW και κυρίως να στείλουν το μήνυμα προς τον επίδοξο αγοραστή ότι είναι καθ' όλα έτοιμοι να του παραδώσουν «χειροπόδαρα δεμένους» και τους εργαζόμενους. Στο μεταξύ μερτικό από το πλιάτσικο σε βάρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξακολουθεί να διεκδικεί ο Ν. Ταβουλάρης. Από ανακοίνωση που εξέδωσε προς το προσωπικό των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου των οποίων είναι ιδιοκτήτης, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να επιστρατεύσει και εκβιαστικά μέσα για να πάρει μέρος στο ξεκοκάλισμα καθώς κάνει λόγο για «διάτρητο διαγωνισμό» και για «συμφέροντα κύκλων».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με δελτίο Τύπου κάνει σαφή την πρόθεσή του να «στείλει άκλαφτους» τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι: «Οι διαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με την καθοριστική συμμετοχή των εργαζόμενων έφεραν θετικά αποτελέσματα», ενώ δε διστάζει να αξιώσει από πάνω και την «ταχεία εξέλιξη και περάτωση των ειδικών διαπραγματεύσεων και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης»! Μάλιστα θυμίζοντας υπάλληλο της γερμανικής πολυεθνικής αναγράφει: «Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός όσο και η αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης καθ' όσον είναι γνωστή και η εμπειρία και η τεχνογνωσία του πλειοδότη στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο σε όλη την Ευρώπη»! Να σημειωθεί ότι ο Χρ. Πολυζωγόπουλος απλώς ακολουθεί τα... χνάρια του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ και σημερινού υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Εχει καταγραφεί στην ιστορία η εν κρυπτώ συνάντηση του Πρωτόπαππα με τον Περατικό, αγοραστή των ναυπηγείων Ελευσίνας όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο ΤΡΙΑΙΝΑ και υπογράφουν ο Σ. Μαρκάτος και ο Β. Καρακίτσος, πρόεδρος και γραμματέας του σωματείου αντίστοιχα. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η... απαίτηση για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών της ιδιωτικοποίησης, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι θα «αναμένουν» το «ειδικό νομοσχέδιο» που θα...«διασφαλίζει τη δουλιά τους και τις κατακτήσεις τους» και τέλος σημειώνεται: «Εμείς στη συνάντηση με τον πλειοδότη (HDW/FS) με καθαρότητα, όραμα και ειλικρίνεια θα θέσουμε τόσο τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και αυτά που εξυπηρετούν την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την προκοπή του Ναυπηγείου και της εθνικής οικονομίας»!

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Χαιρετίσματα» στις ειδικές επιδοτήσεις

Ενα ακόμα ευρω-πλήγμα με τη συνενοχή της κυβέρνησης

Να «πνίξει» ένα ακόμα ευρω-πλήγμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου επιχειρεί αποπροσανατολιστικά η κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες έκοψαν τις ειδικές επιδοτήσεις στα τοπικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, στα βασικά προϊόντα διατροφής, στις ζωοτροφές και στις αγροτικές επενδύσεις για τα νησιά του Αιγαίου με την κατάργηση του κανονισμού 2019/93, αλλά το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας κράτησε όσο μπορούσε το θέμα κρυφό. Τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μη μπορώντας άλλο να κάνει την «πάπια», το γύρισε σε συσκέψεις και σε εξαγγελίες κοροϊδίας επιχειρώντας να κουκουλώσει στα λόγια τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στις τοπικές οικονομίες των νησιών του Αιγαίου.

Ετσι, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και ψεύτικων προσδοκιών, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ως μεγάλη επιτυχία το ότι επιτεύχτηκε μια «απόκλιση» στον κανονισμό 1260/99, με βάση την οποία προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 50% από την Ευρωπαϊκή Ενωση των επενδύσεων για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Το ερώτημα βέβαια είναι, σε τι ωφελούνται από αυτό οι αγροτοκτηνοτρόφοι; `Η μήπως ο υπουργός Γεωργίας εννοεί ότι πέτυχε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους μη αγρότες των νησιών του Αιγαίου;

Επιπρόσθετα ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως σε ειδική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας εξετάστηκε η εκπόνηση ενός «ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου». Ομως, όπως φάνηκε από την ανακοίνωσή του, δεν πρόκειται για τίποτε καινούριο αλλά για ένα «τσουβάλιασμα» όσων ψευτόμετρων και ψευτοκονδυλίων έχουν προβλεφτεί στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ για το διάστημα 2000-2006. Δηλαδή πρόκειται για ανούσια μέτρα και πενιχρά κονδύλια που σε καμία περίπτωση δε θα στηρίξουν την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς και το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων στα νησιά του Αιγαίου. Οπως εκτιμάται, το σύνολο δαπάνης αυτών των δράσεων δε θα ξεπεράσει για το διάστημα 2000-2006 τα 60 δισ. δραχμές, όταν για την περίοδο 1993-1999 μόνο για τις ειδικές ενισχύσεις, που καταργήθηκαν, καταβλήθηκε το ποσό των 51,8 δισ. δραχμών.

Εκτός των άλλων ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα γίνουν συσκέψεις σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη, οι οποίες είναι προφανές ότι θα αφορούν στην «εξειδίκευση» της πολιτικής κοροϊδίας που ακολουθεί σχετικά η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και των τοπικών οικονομιών των νησιών του Αιγαίου.

Ο παγετός «θερίζει» αλλά... δεν αλωνίζει

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Χωρίς την εξισωτική επιδότηση αφέθηκαν σιτοπαραγωγοί των χωριών Καρυάς και Συκαμινέας Λάρισας, που είχαν την ατυχία να καταστρέψει ο παγετός ολοκληρωτικά την καλλιέργειά τους. Το θέμα έφεραν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος, οι οποίοι καλούν τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να πάρουν την εξισωτική αποζημίωση οι πληγέντες αγρότες αυτών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πήγαν στις περιοχές αυτές, πιστοποίησαν τις ζημιές αλλά δε δόθηκε εξισωτική αποζημίωση στους γεωργούς αυτούς. Οι γεωργοί υπέβαλαν ενστάσεις, αλλά κανείς αρμόδιος δεν τους απάντησε εγγράφως για να τους δώσει κάποια εξήγηση. Εκ των υστέρων, οι γεωργοί πληροφορήθηκαν ότι δεν παίρνουν την αποζημίωση, επειδή δεν έβαλαν στα χωράφια τους αλωνιστική μηχανή για να αλωνίσει! Πρόκειται για προσχηματική αιτίαση, αφού είναι εντελώς παράλογο να μπει μηχανή, όταν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, όπως εξάλλου και οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πιστοποιούν...».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Τσίμπησαν» και πάλι οι τιμές

Αυξάνονται εκ νέου από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των υγρών καυσίμων και, συγκεκριμένα, των βενζινών κατά 0,2 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3,1 δρχ. το λίτρο.

Οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης, που διαμορφώνει γι' αυτή τη βδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η τιμή της σούπερ στις 244,50 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 230,70 δρχ.
  • Για την Α` ζώνη, η τιμή της σούπερ στις 249,40 δρχ., της αμόλυβδης στις 235,60 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 212,50 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Β` ζώνης, η τιμή της σούπερ στις 252,40 δρχ., της αμόλυβδης στις 238,60 και του πετρελαίου κίνησης στις 215,50 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ` ζώνης με 18% ΦΠΑ, η «ενδεικτική»« τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 254,40 δρχ., της αμόλυβδης στις 240,60 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 217,50 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ, οι αντίστοιχες τιμές είναι 244,20 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ, 231,80 δρχ. για την αμόλυβδη και 209,250 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Στην πράξη, βέβαια, οι καταναλωτές και κυρίως εκείνοι που βρίσκονται σε διακοπές σε τουριστικές περιοχές θα αγοράσουν τα καύσιμα από λίγο έως πολύ υψηλότερα από τις «ενδεικτικές» τιμές που διαμορφώνει το υπουργείο, καθώς η κερδοσκοπία των εταιριών οργιάζει ελέω «ελεύθερης αγοράς» και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που κάνει τα «στραβά μάτια». Η τελευταία, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, περιορίζει την πολιτική «προστασίας» των καταναλωτών σε αιχμές εναντίον των πρατηριούχων, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας στη διαμόρφωση των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, και σε ανέξοδες δηλώσεις περί διενέργειας ελέγχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ