ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
1945: Οι ΗΠΑ ρίχνουν τη βόμβα στο Ναγκασάκι

Πενήντα έξι χρόνια πριν, σαν σήμερα, το «πυρηνικό μανιτάρι» υψώθηκε πάνω από τον ουρανό του Ναγκασάκι
Πενήντα έξι χρόνια πριν, σαν σήμερα, το «πυρηνικό μανιτάρι» υψώθηκε πάνω από τον ουρανό του Ναγκασάκι
Στις 9 Αυγούστου 1945, τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι. Από την έκρηξη, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι. Οι νεκροί αυτοί προστέθηκαν στους 140.000 νεκρούς και τραυματίες της Χιροσίμα. Η βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι είχε την ίδια ισχύ με την προηγούμενη της Χιροσίμα και ισοδυναμούσε με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ).

Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και τους στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό και να το χρησιμοποιήσουν για να εκφοβίσουν τους λαούς, που, μετά το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, ζητούσαν την ελευθερία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τον πόλεμο, χαρακτηριζόταν από την «ατομική διπλωματία», έναν όρο που παρέπεμπε στους ωμούς εκβιασμούς των Αμερικανών σε βάρος φίλων και εχθρών με την απειλή χρήσης της ατομικής βόμβας. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ενωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.

Η δημιουργία, από τη Σοβιετική Ενωση, ατομικών βομβών το 1949, και υδρογονικών το 1953, καθώς και των διηπειρωτικών πυραύλων αργότερα, οδήγησαν την «ατομική διπλωματία» σε χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1975 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Ρώσος συνθέτης. Εγραψε 15 συμφωνίες, καθώς και όπερες και μουσική για μπαλέτο, ενώ μελοποίησε έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Είχε γεννηθεί το 1906. Για το έργο του και για τη γενικότερη προσφορά του ο Σοστακόβιτς τιμήθηκε με τον τίτλο του καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ενωσης και ανακηρύχτηκε Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Το έργο του συγκαταλέγεται στα κορυφαία του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του και ιδιαίτερα οι συμφωνικές χαρακτηρίζονταν από το ότι στηριζόταν στην παράδοση των μεγάλων μουσουργών (Μπετόβεν, Μπαχ, Μάλερ, Μουσόργκσκι), ενσωμάτωνε την παράδοση της λαϊκής μουσικής της Ρωσίας και όλα αυτά με ένα τελείως προσωπικό στιλ.

1919 Πεθαίνει ο Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, Ιταλός συνθέτης. Εγινε διάσημος με την όπερα «Παλιάτσοι», ποτέ όμως δεν επανέλαβε αυτή την επιτυχία του με άλλα έργα. Είχε γεννηθεί το 1858.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

480 π.Χ. Επειτα από αντίσταση τριών ημερών, ο βασιλιάς της Σπάρτης μαζί με 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές και 700 Θεσπιείς σκοτώνεται από τους Πέρσες στη μάχη των Θερμοπυλών. Η προέλαση του Ξέρξη όμως «σκόνταψε» στη Σαλαμίνα.

1938 Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918 και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας.

1942 Στις Ινδίες, οι Αγγλοι συλλαμβάνουν τον Μαχάτμα Γκάντι και τον κατοπινό πρωθυπουργό της χώρας Παντίτ Νεχρού.

1949 Ο εχθρός με μεγάλο όγκο δυνάμεων επιτέθηκε ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ πέρασαν στο Γράμμο. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός στρατός επιτέθηκε ενάντια στο Γράμμο και τελικά τον κατέλαβε.

1955 Πάνω από 20.000 μαύρες γυναίκες ζώνουν το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρετόρια, στη Νότια Αφρική, διεκδικώντας καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

1965 Μέσα στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, η Σιγκαπούρη γίνεται ανεξάρτητη Δημοκρατία, αφού αποσύρθηκε από τη Μαλαισία.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των πτυχίων που χορηγούν ξένα πανεπιστήμια με παραρτήματά τους στην Ελλάδα, είναι το θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα, μετά από πιέσεις και απειλές που προβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα διάφορα «κολέγια» και κέντρα ελευθέρων σπουδών, που παρουσιάζονται ως πανεπιστήμια και χρόνια τώρα οι επιχειρηματίες που τα έχουν προσπαθούν να τα καθιερώσουν «από το παράθυρο» ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά το τυπικό κώλυμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (σελίδα 9)

ΑΓΩΝΙΑ εκφράζουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση υποβάθμισης της σημασίας που έχει για τις γυναίκες το Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης, όπως, π.χ., οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που υποδηλώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών (σελίδα 10)

ΧΙΛΙΑΔΕΣ νησιώτες και επιβάτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν καθημερινά οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες, που παρέχουν σήμερα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με ευθύνη εφοπλιστών και κυβέρνησης. Θύματα των όσων συμβαίνουν στην ακτοπλοΐα έπεσαν αυτή τη φορά οι κάτοικοι των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων (σελίδα 10)

ΑΝΑΚΡΙΒΗ τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σχετικά με την έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το Δ` τρίμηνο του 2000, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο σε δελτίο Τύπου για «μεθοδεύσεις, παραποιήσεις και κατασκευές ανύπαρκτων αποτελεσμάτων», με ευθύνη του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, Ν. Καραβίτη (σελίδα 11)

ΕΥΡΩΠΛΗΓΜΑ για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, το οποίο επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες έκοψαν τις ειδικές επιδοτήσεις στα τοπικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, στα βασικά προϊόντα διατροφής και ζωοτροφές και στις αγροτικές επενδύσεις για τα νησιά του Αιγαίου με την κατάργηση του κανονισμού 2019/93, αλλά το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας κράτησε, όσο μπορούσε, το θέμα κρυφό (σελίδα 14)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 21 έως 37 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ