ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία εκεχειρίας «με το πιστόλι στον κρόταφο» του λιβανέζικου λαού με «εποπτεία» των ΗΠΑ
  • Το κράτος - δολοφόνος διατηρεί το «δικαίωμα» για νέες επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου
  • Νέες ισραηλινές απειλές εναντίον Ιράν και Συρίας

2024 The Associated Press. All

Με τον ισραηλινό στρατό να εντείνει ακόμα περισσότερο χτες τις δολοφονικές επιδρομές του στη Βηρυτό και σε πολλές ακόμα περιοχές του Λιβάνου, ανεβάζοντας σε πάνω από 3.800 τους νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες βράδυ την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου εκεχειρίας, ενός σχεδίου «με το πιστόλι στον κρόταφο» του λιβανέζικου λαού, το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους - δολοφόνου και τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, με προβλέψεις που μπορούν να οδηγήσουν ανά πάσα στιγμή σε μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η συμφωνία εκεχειρίας όχι μόνο δεν προβλέπει άμεση απόσυρση των Ισραηλινών εισβολέων από το λιβανέζικο έδαφος (αλλά σε περίοδο δύο μηνών), αλλά διασφαλίζει το «δικαίωμα» του Ισραήλ να προχωρά σε νέες επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου όποτε το κράτος - δολοφόνος κρίνει ότι απειλείται, ακόμα και με το πρόσχημα του «επανεξοπλισμού» της Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα, δίνει ένα γερό πάτημα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους «συμμάχους», οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο «εγγυητή» της εφαρμογής συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και ρόλους για την «ανοικοδόμηση» του Λιβάνου, καθώς και για τη χρηματοδότηση και «υποστήριξη» του λιβανέζικου στρατού που θα αναπτυχθεί στον νότο.

Στο διάγγελμά του εξάλλου για την παρουσίαση της συμφωνίας, ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον του Ιράν και της Συρίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η εκεχειρία θα αξιοποιηθεί για την αναπλήρωση του πολεμικού υλικού του ισραηλινού στρατού.

Σε διάγγελμα για τη συμφωνία προχώρησε αργά χτες βράδυ και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για «καλά νέα», κάνοντας λόγο για «καταστροφή» της υποδομής της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του στην «αυτοάμυνα» σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε εξάλλου τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, για τη βοήθειά του στην επίτευξη της συμφωνίας και δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία εκεχειρίας που εγκρίθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο Μπάιντεν.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τον νότιο Λίβανο μέσα σε μία περίοδο 60 ημερών, με τη Χεζμπολάχ να παραμένει βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Στον νότιο Λίβανο προβλέπεται να αναπτυχθούν ενισχυμένες δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και δυνάμεις της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, μία διεθνής επιτροπή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - στην οποία αναφέρεται ότι θα συμμετέχει και η Γαλλία - θα αναλάβει ρόλο «εγγυητή» για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της συμφωνίας που επιτρέπει στο Ισραήλ να επέμβει στρατιωτικά στον Λίβανο εάν εντοπίσει μια «άμεση απειλή» προερχόμενη από τη Χεζμπολάχ, ενώ σε «λιγότερο άμεση απειλή» θα πρέπει να την αναφέρει στη διεθνή επιτροπή.

Ο Μπ. Νετανιάχου, παρουσιάζοντας τη συμφωνία στο χθεσινό διάγγελμά του, δήλωσε ότι «με την πλήρη κατανόηση των ΗΠΑ, διατηρούμε πλήρη ελευθερία δράσης» κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία και προσπαθήσει να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε (...) Εάν προσπαθήσει να ξαναχτίσει την υποδομή τρομοκρατίας κοντά στα σύνορα, θα επιτεθούμε. Αν ρίξει πύραυλο, αν σκάψει σήραγγα, αν φέρει φορτηγό με βλήματα, θα επιτεθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μια καλή συμφωνία είναι αυτή που επιβάλλεται, και θα την επιβάλουμε».

Νέες ισραηλινές απειλές εναντίον Ιράν και Συρίας

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Μπ. Νετανιάχου, αφού συνεχάρη τον ισραηλινό στρατό για τις επιτυχίες του - δηλαδή για τα εγκλήματά του σε βάρος και του λιβανέζικου λαού - διαβεβαίωσε ότι «όλοι οι πολίτες θα επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ισχυρίστηκε ότι «πήγαμε τη Χεζμπολάχ πολλές δεκαετίες πίσω», ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν είναι πια αυτό που ήταν, ο στρατός μας έχει σκοτώσει τους ηγέτες της (...) έχει καταστρέψει τις υποδομές της και έχει χτυπήσει σημαντικούς στόχους» - την ίδια ώρα ωστόσο που παρά το ισραηλινό σφυροκόπημα η Χεζμπολάχ έχει διατηρήσει τη δυνατότητά της να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες και drones εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ και η ισραηλινή επιχείρηση χερσαίας εισβολής στον νότιο Λίβανο «βάλτωσε», συναντώντας ισχυρή αντίσταση.

Εξαπολύοντας νέες απειλές εναντίον του Ιράν και της Συρίας, ο Νετανιάχου τόνισε ότι η συμφωνία εκεχειρίας σημαίνει πως «θα εστιάσουμε τώρα στην απειλή του Ιράν», ενώ απείλησε και τη Συρία, «προειδοποιώντας» τον Πρόεδρο της χώρας, Μπ. Ασαντ, ότι «παίζει με τη φωτιά».

Υπερασπιζόμενος εξάλλου τη χρονική συγκυρία της συμφωνίας, είπε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για την επιδίωξη της εκεχειρίας: Για να εστιάσει το Ισραήλ στο Ιράν, να αναπληρώσει τις ανάγκες του σε πολεμικό υλικό και να απομονώσει τη Χαμάς - προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ακόμα μεγαλύτερη ένταση του μακελειού σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

«Αλλάζουμε τη μοίρα της Μέσης Ανατολής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών διεργασιών στο Ισραήλ υπήρξαν ορισμένες πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό, από πλευρές που δηλώνουν ότι η συμφωνία δεν διασφαλίζει επαρκώς τα συμφέροντα του κράτους - δολοφόνου.

Ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που καταψήφισε τη συμφωνία εκεχειρίας, την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σε ανάρτησή του προεξοφλεί πως «μελλοντικά θα χρειαστεί ξανά να επιστρέψουμε στον Λίβανο» - κάτι που προβλέπεται άλλωστε από την ίδια τη συμφωνία...

Αντίστοιχα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σύρθηκε σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ» και ότι «δεν ξέρει πώς να μετατρέψει σε διπλωματική νίκη» τις «επιχειρησιακές επιτυχίες» του ισραηλινού στρατού.

Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας και άλλοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χτες βράδυ με τους επικεφαλής των τοπικών αρχών του βόρειου Ισραήλ, οι οποίοι εξέφρασαν επίσης διαφωνίες με τη συμφωνία.

Οι αντιδράσεις στον Λίβανο

Από την πλευρά του Λιβάνου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ν. Μικάτι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα και να επιβάλει κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε ότι ο λιβανέζικος στρατός θα είναι έτοιμος να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στον νότιο Λίβανο και ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανασυγκρότηση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.

Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος και βουλευτής, Χ. Φαντάλα, τόνισε ότι η οργάνωση θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ. «Από τώρα, επιβεβαιώνουμε ότι η Αντίσταση θα παραμείνει, θα συνεχίσει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας ότι «όταν τελειώσει η επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, τότε η Αντίσταση που πολεμούσε στο πεδίο της μάχης θα εργαστεί για να βοηθήσει τον λαό της να επιστρέψει (σπίτι) και να ανοικοδομήσει».

Ανελέητοι βομβαρδισμοί μέχρι την τελευταία στιγμή

Οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία έγιναν με φόντο την περαιτέρω κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του Λιβάνου.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 160, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανέφερε ότι τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο διάστημα 22-24 Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά και 19 γυναίκες.

Συνολικά, από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και έχουν τραυματιστεί άλλοι 15.859, οι περισσότεροι από τα τέλη του φετινού Σεπτέμβρη.

Χθες, ελάχιστες ώρες πριν το διάγγελμα Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς σε πολυσύχναστες περιοχές της κεντρικής Βηρυτού, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άμαχοι προσπαθούσαν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν...

Αεροπορική επιδρομή στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Νουέιρι, σε πολυκατοικία που είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι άμαχοι, στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 37. Ακόμα 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική περιοχή Μπάρμπουρ, ενώ νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια Βηρυτό, καθώς και περιοχές στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού δεν έχει τέλος

Η δολοφονική ισραηλινή πολεμική μηχανή συνέχισε και χθες τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Από επιδρομή σε σχολικό συγκρότημα στο προάστιο Ζεϊτούν της Γάζας τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, ενώ σε άλλη επιδρομή στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν 7 ακόμα άνθρωποι. Επίσης, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα από πυρά μονάδων πυροβολικού κοντά στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ, ενώ πιο νότια, στη Ράφα (κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο), άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορικό πλήγμα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν ξεπεράσει τους 44.260 οι νεκροί και οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους 105.000.

Η Λουίζ Γουότεριτζ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έκανε λόγο και για «περίπου 65.000 ανθρώπους στις πολιορκημένες ζώνες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών, στα συντρίμμια να βρουν παλιές κονσέρβες, οποιοδήποτε τρόφιμο μπορούν».

Στο μεταξύ οι ΥΠΕΞ του G7, των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών, που συνεδρίασαν στη Ρώμη, σε μια υποκριτική υποτίθεται δέσμευση στις «υποχρεώσεις του Ανθρωπιστικού Δικαίου» και αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ», εμφανίστηκαν να το εγκαλούν για την εφαρμογή του, χωρίς όμως να τοποθετούνται με σαφήνεια στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

Από τα μέλη του G7, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία και ΗΠΑ, οι τελευταίες δεν αναγνωρίζουν καν το ΔΠΔ, ενώ η Ιταλία εξέφρασε «πολλές αμφιβολίες» για την «εγκυρότητα» του εντάλματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ