Για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων συνεδριάζει το Σάββατο στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που συρρικνώνεται συνεχώς, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη, οι εμποροβιομήχανοι συνεχίζουν να αγοράζουν σε «ανοιχτές» και εξευτελιστικές τιμές τα περισσότερα προϊόντα τους, τα οποία όμως φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την πραγματική αξία της απώλειας παραγωγής και κεφαλαίου από τις ζημιές και τις νόσους.
Ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της χώρας οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μειωμένη παραγωγή, για παράδειγμα οι ελαιοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί στην Καρδίτσα, γεγονός που επιφέρει νέο πλήγμα στο εισόδημά τους.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο στους κτηνοτρόφους με τις επιδημίες, τις σφαγές κοπαδιών, την καραντίνα, την αύξηση του κόστους με τις ζωοτροφές και την απώλεια εισοδήματος από την καραντίνα σε όλες σχεδόν τις κτηνοτροφικές περιοχές.
Σαν να μην έφτανε η ήδη ζοφερή κατάσταση, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Ενδεικτικά σημειώνουμε την απώλεια αγορών για μια σειρά από προϊόντα αλλά και το υπέρογκο κόστος παραγωγής σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές. Ακόμα οι βιοπαλαιστές αγρότες, όπως και ο υπόλοιπος εργαζόμενος λαός, βλέπουν την κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους επικαλούμενη τις «δημοσιονομικές αντοχές», την ώρα όμως που ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που υπηρετούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 30 Νοέμβρη θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, για την παραπέρα οργάνωση και τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Με ένα μαζικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας, στην οποία παρατάχθηκαν και τρακτέρ, οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Ελασσόνας απαίτησαν από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους πριν 2 χρόνια.
Ταυτόχρονα πρόβαλαν και τις διεκδικήσεις τους για μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Στο συλλαλητήριο, που οργάνωσαν οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι Ολύμπου και Σαρανταπόρου, ο σύλλογος Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου, η Ομάδα Κελυφωτών Επαρχίας Ελασσόνας, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας, του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, των αμυγδαλοπαραγωγών Συκουρίου, του δήμου Ελασσόνας.
Ακόμα, τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα τους εξέφρασαν αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.
Με τους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέδειξαν την αδικία στις αποζημιώσεις de minimis του 2022, απαίτησαν την επανεκτίμηση των ενστάσεων που αφορούν το 75% της παραγωγής και ένταξη όλων των παραγωγών στις ζώνες αποζημίωσης.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των αμυγδαλοπαραγωγών της χώρας μας απαιτεί πολιτική απόφαση. Αντίστοιχα, το θέμα των δίκαιων αποζημιώσεων προϋποθέτει επίσης πολιτική απόφαση σε σχέση με τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ».
Και μετέφερε την αποφασιστικότητα των αγροτών «να το πάμε όσο πάει μέχρι να βρούμε δικαίωση, μέχρι να πάμε στα σπίτια μας με χειροπιαστά πράγματα», αφού όπως εξήγησε «ο αγώνας μας δεν είναι ζητιανιά, είναι υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στις επόμενες γενιές, υποχρέωση για την περιοχή της Ελασσόνας και ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει λύσεις για τα αυτονόητα.
Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αυτό έδειξαν τα μπλόκα του 2016 με την κατάκτηση του αφορολόγητου στο εισόδημα, το ακατάσχετο στις ενισχύσεις. Αυτό δείχνει ο περσινός νικηφόρος αγώνας των συναδέλφων της Αγιάς με τα μήλα».
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.
Στο μεταξύ, σε νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας καλούν την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς διεκδικώντας την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του δήμου έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel».
Στο μεταξύ, πριν μια βδομάδα πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη των αγροτών της Αγιάς, στην οποία εξετάστηκε η πορεία των μεγάλων και πολύμηνων κινητοποιήσεων, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών και να εξαγγείλει μέσω «de minimis» αποζημίωση για τους παραγωγούς.
Αυτή η απόφαση πάρθηκε και γνωστοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ομως από τότε πέρασαν δύο μήνες, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί η τιμή αποζημίωσης ανά στρέμμα για τα μήλα, όπως και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής της αποζημίωσης.
Οπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι:
«Οι αγρότες της Αγιάς που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να έχουν μειωμένο εισόδημα, δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας εκτός από την Αγιά.
Δώσαμε ως δείγμα καλής θέλησης περιθώριο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και το ποσό αποζημίωσης έως τέλος του Νοεμβρίου, έως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση.
Με δικές μας έρευνες γνωρίζουμε τον αριθμό των παραγωγικών στρεμμάτων που πρέπει να αποζημιωθούν και το ποσό για τα μήλα ανέρχεται στα 380 ευρώ/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 ευρώ/στρέμμα.
Απαιτούμε από το υπουργείο να μας απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και να αποζημιώσει άμεσα τους δικαιούχους παραγωγούς μήλων και κάστανων με το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης.
Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα να ολοκληρωθούν και να δοθούν τα πορίσματα για τη χαλαζόπτωση που έπληξε το καλοκαίρι εκτάσεις του δήμου Αγιάς καθώς και τα πορίσματα από τον παγετό σε κεράσια και άλλες εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ.
Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον δήμο Αγιάς και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση από το υπουργείο έως τέλος του μήνα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, της ενότητάς μας και της αποφασιστικότητάς μας, της μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Αυτά ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που ανάγκασαν δυο φορές την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις».
Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τα μέλη του και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» στη Νάουσα.