Για τον Θάνο Μικρούτσικο η σχέση του με την ποίηση ήταν πάντα «ζήτημα ύψους», αδιάρρηκτο κομμάτι της καλλιτεχνικής του ύπαρξης. Εγραψε εκατοντάδες τραγούδια σε ποίηση και στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών, με έναν τρόπο ουσιαστικό και καθολικό, που αναδείκνυε και φώτιζε τα βάθη τόσο του κειμένου όσο και της ίδιας της μουσικής. Μελοποίησε τραγούδια που αγαπήθηκαν, συνέθεσε έργα διαφόρων ειδών που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Πολλά ήταν και εκείνα που ο ίδιος ονόμαζε «ενδιάμεσου χώρου», εκείνα δηλαδή που ακροβατούν μεταξύ της κλασικής - σύγχρονης μουσικής και του νεοελληνικού τραγουδιού, έργα ανοιχτά και ελεύθερα, που όπως έλεγε και ο ίδιος «ξεπερνούν τεχνητά φράγματα και αγκυλώσεις».
Στη σημερινή συναυλία στο «Ολύμπια» - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» θα ακουστούν κομμάτια από όλη αυτήν τη δημιουργική διαδρομή του συνθέτη.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς ο συνθέτης και σολίστ Θοδωρής Οικονόμου και ο Κώστας Θωμαΐδης - και οι δυο τους αγαπημένοι συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου - θα ερμηνεύσουν έργα του συνθέτη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου («Σονάτα του Σεληνόφωτος»), Κωνσταντίνου Καβάφη και Χριστόφορου Λιοντάκη.
Στο δεύτερο μέρος η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κ. Θωμαΐδης θα συμπράξουν με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων, υπό την επιμέλεια του Αγγελου Ηλία, σε ένα αφιέρωμα στις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη. Τραγούδια που αγαπήθηκαν, τραγούδια που μας σημάδεψαν και μας συντροφεύουν ακόμα.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketplus.gr
Για το νέο τραγούδι των «Κοινών Θνητών»
που χρόνια στέκει εκείνη
κόντρα στους καιρούς.
Κι όση ανθρωπιά έχει μείνει
μαζί σου αγώνα δίνει
μπροστά στους ισχυρούς...
Στίχοι από το καινούριο τραγούδι των «Κοινών Θνητών», με τίτλο «Κόντρα στους καιρούς», αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή 1 Δεκέμβρη.
Το σκίτσο που συνοδεύει το εξώφυλλο είναι αφίσα για το Παλαιστινιακό που παραχωρήθηκε στο συγκρότημα από την ΚΝΕ. Το βίντεο που είχε δημιουργηθεί για το τραγούδι και περιλάμβανε πλάνα από τις επιθέσεις του Ισραήλ, πλάνα τα οποία είναι από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, λογοκρίθηκε από το Youtube και για αυτόν τον λόγο δεν είναι διαθέσιμο.
Οπως καταγγέλλει το συγκρότημα, «το βίντεο κρίθηκε ακατάλληλο για χρήστες κάτω των 18 ετών σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση ενημέρωνε τους χρήστες ότι θα έρθουν σε επαφή με βίαιο περιεχόμενο και τέλος έφτασαν στη διαγραφή του βίντεο χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ παράλληλα από το κανάλι μας φαινόταν ότι υπάρχει κανονικά. Αυτή είναι η ελευθερία του διαδικτύου... Απ' ό,τι φαίνεται οι ιδιοκτήτες αυτών των πλατφορμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη, το πρόβλημά τους είναι η ανάδειξη του θέματος».
Ξεκαθαρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράσημα για τους ίδιους και τους γεμίζουν με πείσμα και όρεξη να συνεχίσουν το καλλιτεχνικό τους έργο, κόντρα σε όλες τις εκφάνσεις του σάπιου συστήματος.
«Τα Παπούτσια του Αλλου» είναι ένα σκηνικό έργο του αγαπημένου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη και της ταλαντούχας λιμπρετίστα Μαριβίτας Γραμματικάκη, που δημιουργήθηκε για τους ωφελούμενους του έργου των Πιλοτικών Δράσεων της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.
Οπως αναφέρει στην εφημερίδα μας ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός, ο οποίος έχει τη μουσική διεύθυνση της παράστασης, όπως άλλωστε είχε και στην πρεμιέρα του έργου τον περασμένο Ιούνιο: «Πρόκειται για ένα μουσικό θέατρο για όλους... σε δύο πράξεις και επτά σκηνές. Στόχος των εργαστηρίων αυτών, διάρκειας 6 εβδομάδων, είναι να λάβουν ενεργά μέρος στο μουσικό έργο, να γίνουν πρωταγωνιστές δηλαδή επάνω στη σκηνή, οι ψυχικά πάσχοντες συνάνθρωποί μας και οι ερευνητές γιατροί τους να αποτυπώσουν αριθμητικά την επίδραση της μουσικής στους οργανισμούς τους και την καλυτέρευση, πιστεύουμε, των ασθενειών τους...
Το έργο αποτελείται από εισαγωγή, άριες, ντουέτα, τρίο, χορωδιακά και φινάλε, ενώ ο συνθέτης είναι επηρεασμένος τόσο από τον Βέρντι όσο και από άλλα ακούσματά του, όπως Χατζιδάκι, τζαζ κ.ά. Αρκεί να επισημάνω κάποιους καίριους στίχους του έργου, για να πάρουμε μια ιδέα: Στην πρώτη της άρια η Αριέτα τραγουδάει "για το δίκιο όλου του κόσμου / συνεχώς να πολεμώ", και παρακάτω η χορωδία δίνει το νόημα όλου του έργου τραγουδώντας "αν ανοίξεις την καρδιά σου / θα τα καταλάβεις όλα / και το πρόβλημα θα μάθεις / η ζωή σου θα αλλάξει / στα παπούτσια του αν μπεις". Στο φινάλε του έργου όλος ο θίασος δίνει τραγουδιστά ένα αντιπολεμικό μήνυμα, ονειρευόμενος μια "καλύτερη πόλη μόνο για τα παιδιά", και κλείνει το έργο λέγοντας: "Αν μπορούσα να αλλάξω / τον κόσμο αυτόν που ζω / έναν κόσμο χωρίς πολέμους / και φωτιές / στα παπούτσια του άλλου να μπω / για να νιώθω αυτά που μου λες". Πρόκειται για ένα έργο που κυριαρχεί η ενσυναίσθηση, που μας βάζει να μπούμε "στα παπούτσια του άλλου" και να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, να μη σταματάμε ποτέ να πολεμάμε για τα παιδιά και την ειρήνη στον κόσμο, να νιώθουμε και να αφουγκραζόμαστε, και να αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τη ζωή μας και τις ζωές των άλλων».
Πρωταγωνιστούν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Μίλτος Τσιάντος, Πέτρος Παπαζήσης, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Γιώργος Χρυσικός και Δημήτρης Φλάρης. Σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου, διδασκαλία χορωδίας Σοφίας Καρακούτα, σκηνογραφία - ενδυματολογία Μαρίνας Κωνσταντινίδου, κινησιολογία - διδασκαλία χορού Κωνσταντίνου Γεράρδου. Παίζουν μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ΜΜΘ «MOYSA».
Συναυλία με έργα του, το Σάββατο 14/12 στον Περισσό
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τον κύκλο των Επιστημονικών Συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων στρατευμένων δημιουργών, διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Δεκέμβρη το 6ο Επιστημονικό Συνέδριό της, με θέμα «"Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας" - Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1940 - 1950)».
Μπροστά στο Συνέδριο ξεδιπλώνεται ήδη ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μετά τη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά βουνά» και το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή δημιουργό Κώστα Βάρναλη, σειρά παίρνει η συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις και τα χρόνια της θύελλας (1940 - 1950)». Μια επιλογή με τραγούδια που είτε έγραψε τη δεκαετία του '40, είτε έγραψε αργότερα αλλά έχουν σαφείς αναφορές στη συγκεκριμένη δεκαετία. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.
Τραγουδούν ο Βασίλης Γισδάκης, ο Μανώλης Μητσιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου και η Μαρία Φαραντούρη. Με τη Sinfonietta Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.
Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ.
Η Θεατρική Ομάδα του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης προσκαλεί στη θεατρική της παράσταση «Οι μάνες του Μπρεχτ», που θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών.
Η παράσταση έχει ως βάση δύο έργα του Μπρεχτ, «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» και «Τα τουφέκια της κυρίας Καρράρ».
Δύο μάνες σε διαφορετικές εποχές. Παρακολουθούμε πώς διαμορφώνονται οι επιλογές τους και πώς διαχειρίζονται τις συνέπειες αυτών. Από τη μία η εμπόρισσα Αννα Φίρλιγκ, γνωστή στα πεδία των μαχών ως Μάνα Κουράγιο, ακολουθεί τον πόλεμο και προσπαθεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό μέλλον για τα τρία παιδιά της και την ίδια. Από την άλλη, μέσα στον Ισπανικό Εμφύλιο, σε μια καλύβα της Ανδαλουσίας, η Τερέζα Καρράρ. Γυναίκα ψαρά, αντιμετωπίζοντας εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, προσπαθεί να προστατέψει τα παιδιά της.
Παίζουν: Μαρία Μαθιουδάκη, Αθανασία Σακκά, Κωνσταντίνος Δαφνομήλης, Μιχάλης Ντέντες, Νίκος Κυριακίδης, Δημήτριος Σοφιανός Σιδηρόπουλος, Νίκος Μπουσμπούκης, Ελενα Αμανατίδου, Θεόδωρος Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριαζίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αμανατίδου
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ραμπότα
Πιάνο - φλάουτο: Μαρία Ραμπότα, Θεόδωρος Χριστοδούλου
Ηχος - γραφιστικά: Γιάννης Τσιάρας