Στην επιφάνεια οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε μια χώρα από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, σε ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα του Ινδο-Ειρηνικού
Η δε ηγεσία του DP ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και «μήνυση για ανταρσία» εναντίον του Γιουν και των υπουργών Αμυνας, Εσωτερικών και άλλων «προσωπικοτήτων - κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας».
Η πρόταση μομφής - η οποία είχε τις υπογραφές 192 βουλευτών σε σύνολο 300 - κατηγορεί τον Γιουν για παράνομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, η πρόταση αναφέρει ότι ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και ότι η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον ίδιον και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, βγαίνουν ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια οι ενδοαστικές αντιθέσεις στη Νότια Κορέα, μια χώρα από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, σε ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η πρόταση μομφής για να υπερψηφιστεί χρειάζεται την υποστήριξη των 2/3 των 300 βουλευτών.
Το DP ελέγχει σήμερα 170 έδρες της βουλής, ενώ μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα αθροίζουν 192 βουλευτές.
Για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής χρειάζονται και ψήφοι βουλευτών του κυβερνώντος «Κόμματος Εξουσίας του Λαού» (ΡΡΡ), από το οποίο προέρχεται ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γεόλ.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του PPP, Χανγκ Ντονγκ-χουν, είπε ότι «ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τραγική κατάσταση αμέσως και λεπτομερώς», αλλά και ότι «όλοι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν».
Το PPP προανήγγειλε ωστόσο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής.
Η συζήτηση στη βουλή αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα, ενώ η σχετική ψηφοφορία πιθανολογείται την Παρασκευή ή το Σάββατο.
Πάντως, ακόμα κι αν η βουλή υπερψηφίσει την πρόταση, απαιτείται η επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 7 από τους 9 δικαστές του. Ωστόσο, τέλη Οκτώβρη έληξε η θητεία των τριών από τους δικαστές, χωρίς να έχουν διοριστεί ακόμα διάδοχοί τους.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας Κιμ Γιονγκ-χιουν δήλωσε: «Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο», ενώ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου φέρονταν να υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε νεότερη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Γιουν.
Η Συνομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων προκήρυξε «γενική απεργία επ' αόριστον» μέχρι να απομακρυνθεί ο Γιουν Σοκ-γελ.
Από τη μεριά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι «είμαστε ανακουφισμένοι που ο Πρόεδρος Γιουν ανέκρουσε πρύμναν» μετά την «ανησυχητική» απόφασή του «να κηρύξει στρατιωτικό νόμο» και ότι «σεβάστηκε την ψήφο του κοινοβουλίου (της Νότιας Κορέας) για τον τερματισμό της». Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι «συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, ανακάλυψε ότι... «η ανακοίνωση του τέλους του στρατιωτικού νόμου δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Νότιας Κορέας απέναντι στο κράτος δικαίου»...
Η νέα επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Μάγια Κάλας, ανακοίνωσε ότι «η ΕΕ χαίρεται με την άρση του στρατιωτικού νόμου μετά την απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση», ενώ η εκπρόσωπός της, Ανίτα Χίπερ, ότι «επαναβεβαιώνουμε τη στενή στρατηγική σύμπραξή μας με τη Δημοκρατία της Κορέας, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε». Ολα αυτά, ενώ η Νότια Κορέα έκανε τη διαδρομή αστικής δημοκρατίας - στρατιωτικής δικτατορίας - αστικής δημοκρατίας σε 6 ώρες...
Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λ. Τζιαν, είπε ότι η χώρα του «σημειώνει» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα η οποία ήρθη, αλλά και ότι «σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Νότιας Κορέας, η Κίνα δεν θα κάνει σχόλια». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Σεούλ «θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και των θεσμών επιτόπου».
Ο δε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σ. Ισίμπα, μίλησε για την «εξαιρετική και σοβαρή ανησυχία» με την οποία το Τόκιο παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμπλήρωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση «καμιάς πληροφορίας που να κάνει λόγο για Ιάπωνες υπηκόους τραυματίες».
Στη Νότια Κορέα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος περίπου 10 φορές από το 1948 που ιδρύθηκε η χώρα, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με τον ρόλο που είχε από τότε η Νότια Κορέα ως βασικό προπύργιο των ΗΠΑ στην Απω Ανατολή, με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.
Τελευταία φορά ήταν όταν την εξουσία κατέλαβε πραξικοπηματικά ο στρατηγός Τσουν Ντου-χουάν, καταστέλλοντας λαϊκές κινητοποιήσεις και κυβερνώντας τη χώρα από το 1980 έως το 1988.
Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε μία από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες και δυνάμεις του πλανήτη - στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και πρωτεργάτη σε μια σειρά αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, σημειώνονται με φόντο σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις που εντείνονται όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων και για την «εξωτερική πολιτική», για τους όρους συνεργασίας με «συμμάχους» όπως οι ΗΠΑ, αλλά και τους όρους διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης με αντιπάλους, όπως η Κίνα.
Εκτός από τις δυσκολίες που τον τελευταίο καιρό εκφράστηκαν και στην έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού από τη βουλή, χαρακτηριστικές ήταν οι αντιρρήσεις που το DP είχε εκφράσει πέρσι, μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Νότιας Κορέας - ΗΠΑ - Ιαπωνίας, στο Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία η Ουάσιγκτον προσδοκούσε διαχείριση και εκτόνωση διαφορών ανάμεσα σε Σεούλ - Τόκιο, προωθώντας ένα τέτοιο τριμερές σχήμα για την υπηρέτηση των δικών της σχεδιασμών κατά βάση απέναντι στο Πεκίνο.
Το DP υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ωφελούσαν μόνο τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ιαπωνίας, «αλλά όχι εκείνα της Νότιας Κορέας». Βουλευτές του είχαν φτάσει στο σημείο να σχολιάσουν την κυβέρνηση του ΡΡΡ ως «σοφέρ» ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Μεταξύ άλλων, είχαν εκφραστεί επικρίσεις και για τις «εγγυήσεις» που η Σεούλ απέσπασε ως προς την απελευθέρωση μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Επιπλέον, το DP «διαφημίζει» ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με το Πεκίνο, σε αντίθεση με το ΡΡΡ που προβάλλει μια πιο «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Κίνα.
Μεγάλη αύξηση δασμών σε προϊόντα και από «συμμαχικές» χώρες απειλεί να επιβάλει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ - πέρα από τους τεράστιους δασμούς που προαναγγέλλει για τα κινεζικά προϊόντα - με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.
Το βράδυ της Δευτέρας συνάντησε στην έπαυλή του στη Φλόριντα, επί τρεις ώρες, τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζ. Τριντό, και του ανέλυσε τα σχέδιά του, αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται να επιβάλει 25% δασμούς στα καναδικά προϊόντα που θα εισέρχονται στις ΗΠΑ, και εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα 100 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ με τον Καναδά.
Το σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση του Τριντό, που προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε «να σκοτώσει την οικονομία του Καναδά».
Σύμφωνα με πηγές του «Fox News», ο Τραμπ «αστειεύτηκε» λέγοντας στον Τριντό ότι ο Καναδάς θα μπορούσε απλά να ενταχθεί στις ΗΠΑ «ως η 51η πολιτεία» αν η οικονομία του αρχίσει να παραπαίει. Πρόσθεσε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Καναδάς θα είχε ένα ιδιαίτερα φιλελεύθερο καθεστώς και θα μπορούσε να διχοτομηθεί σε δύο ξεχωριστές πολιτείες, εκ των οποίων η μία συντηρητική και η άλλη «φιλελεύθερη»...
Στο μεταξύ, ο Τραμπ, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαίωσε πως θα κάνει καθετί για να εμποδίσει την ιαπωνική εταιρεία «Nippon Steel» να εξαγοράσει την αμερικανική χαλυβουργία «US Steel» έναντι 14,9 δισ. δολαρίων, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο.
«Μέσω σειράς φορολογικών κινήτρων και δασμών, θα ξαναδώσουμε στην "US Steel" το μεγαλείο και τη δύναμή της, κι αυτό θα γίνει γρήγορα!», συνέχισε. «Ως Πρόεδρος, θα εμποδίσω αυτήν τη συμφωνία», επέμεινε ο Τραμπ, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις 20/1.
Το συνδικάτο μεταλλουργών USW (United Steelworkers) είχε ταχθεί εναντίον της εξαγοράς διότι φοβόταν ότι θα την ακολουθούσαν μαζικές απολύσεις.
Τον περασμένο μήνα η «Nippon Steel» ανέφερε ότι θα οριστικοποιήσει την εξαγορά πριν από το τέλος του 2024.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διορίσει πρέσβη των ΗΠΑ στη Βρετανία τον δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Γουόρεν Στίβεν, η επενδυτική τράπεζα του οποίου έχει έδρα το Αρκανσο. Ο Στίβεν διέθεσε εκατομμύρια δολάρια πέρσι σε πολιτικές οργανώσεις και προεκλογικές εκστρατείες υπέρ των Ρεπουμπλικάνων και του Τραμπ.
Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες εκατοντάδες δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» και της κυριακάτικης έκδοσής της «The Observer», για πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα, αντιδρώντας στην πώληση του κυριακάτικου φύλλου, που είναι η παλαιότερη κυριακάτικη έκδοση στον κόσμο, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Tortoise Media», που ιδρύθηκε το 2019.
Την απεργία προκήρυξε η Ενωση Δημοσιογράφων (NUJ) και συμπίπτει με τη 233η επέτειο της πρώτης κυκλοφορίας του «Observer».
Η μαζική υπερψήφιση της απεργίας «δείχνει την επιθυμία των δημοσιογράφων να εκφράσουν δημόσια (...) τις ανησυχίες τους για το μέλλον του τίτλου», δήλωσε η γγ της NUJ, Λόρα Ντέιβισον.
Η εφημερίδα «Observer» ιδρύθηκε το 1791 και το 1993 εξαγοράσθηκε από τον όμιλο «Guardian Media Group».