Στα Γιάννενα χθες η «σκυτάλη» των διαδηλώσεων
Μια κινητοποίηση που πήρε τη «σκυτάλη» από συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΠΑΜΕ και σωματεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας εδώ και τώρα να αποσυρθεί το έκτρωμα και στον αντίποδα να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που κατέθεσαν πάνω από 630 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά των ΣΣΕ.
Στα Γιάννενα, λοιπόν, εργαζόμενοι κάθε ηλικίας από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, αψηφώντας τη βροχή και το κρύο, έστειλαν ένα ακόμα μαχητικό μήνυμα απόρριψης της αντιλαϊκής πολιτικής, λίγες μέρες μετά τη μεγάλη απεργία στις 20 του Νοέμβρη.
«Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαδήλωσαν, θέτοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ενδεικτικό στοιχείο της μαζικής απόρριψης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό είναι η συμμετοχή 24 εργατικών σωματείων της πόλης στην κοινή πρωτοβουλία των 637 συνδικάτων από όλη τη χώρα που καταθέτουν την πρόταση νόμου, κλιμακώνοντας τον αγώνα.
Η Α. Λίγδα στην ομιλία της σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι οι μηχανισμοί και οι αλγόριθμοι που διαφημίζει η κυβέρνηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην πράξη προστατεύουν μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους. Προειδοποίησε ότι «στον κατώτατο μισθό θα συγκλίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως αποδείχθηκε από το 2012 μέχρι σήμερα, αφού αυτός αυξήθηκε μόλις 29 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός έπεσε κατά 146 ευρώ».
Στη συνέχεια τόνισε ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει οι αμοιβές τους να διαμορφώνονται από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες εμφιάλωσης και σε πτηνοσφαγεία της περιοχής ανταμείφθηκαν με ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, γιατί «κοστίζουν», τη στιγμή που τα κέρδη των εταιρειών σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «καλά σκηνοθετημένη φαρσοκωμωδία» την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται την αντεργατική Ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να μπουν στον κόπο να τοποθετηθούν για την πρόταση νόμου που έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Και κλείνοντας επανέλαβε την απαίτηση των συνδικάτων για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων με αύξηση στους μισθούς, καθώς - υπογράμμισε - μόνο τότε ο κατώτατος μισθός μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο ως δίχτυ ελάχιστης προστασίας, πάνω στο οποίο οι εργαζόμενοι θα χτίζουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα.
Στο μεταξύ, χθες στη Βέροια το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», μαζί με εκλεγμένους συνδικαλιστές του νομού, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Νατζμέ, ενώ παρεμβάσεις με τις οποίες μετέφεραν την καταδίκη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους έκαναν ο Παναγιώτης Χατζησάββας, πρόεδρος των δασκάλων Βέροιας - Αλεξάνδρειας και γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ, η Βασιλική Αθανασιάδου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας και πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, και η Μαριάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας.
Το νέο αυτό συλλαλητήριο ανακοινώθηκε προχτές, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό, δίνοντας άμεσα διεκδικητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2025, που θα συζητιέται εκείνες τις μέρες στη Βουλή και ο οποίος ισοπεδώνει τις ανάγκες του λαού, για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες.
«Την άλλη βδομάδα δίνουμε όλοι και όλες το "παρών" σε νέο συλλαλητήριο, κόντρα στον άδικο, αντιλαϊκό, ταξικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», τονίζουν τα σωματεία, καλώντας στο συλλαλητήριο.
Με σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!», τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν τον λαό να διαδηλώσει ενάντια στον προϋπολογισμό του 2025, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς έρχεται να γονατίσει τον λαό και να θωρακίσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποτυπώνει τον νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων».
Τα εργατικά σωματεία κάνουν ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται με τους μισθούς - ψίχουλα, δεν αποδέχονται τη μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή - λάστιχο. Παλεύουν για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών.
Συλλαλητήριο οργανώνουν επίσης τα σωματεία και οι φορείς των Σερρών, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Στη Νάουσα, κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού οργανώνεται την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. έξω από το νοσοκομείο της πόλης.
Σε σύσκεψη με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδοτικούς φορείς και την οργάνωση κινητοποιήσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καλεί η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών τα σωματεία του κλάδου. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο), ενώ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των σωματείων πανελλαδικά έχει προβλεφθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής.
Η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Τους τελευταίους επτά μήνες έχουν πραγματοποιηθεί εννιά συναντήσεις, στις οποίες η εργοδοσία θέτει συνεχώς εμπόδια και προκλητικές αξιώσεις: Επιδιώκει να καθηλωθεί ο κλαδικός μισθός στο ύψος του κατώτατου μισθού, που ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Προσπαθεί να εξαιρέσει από την Κλαδική Σύμβαση εργαζόμενους που βαφτίζει «ανειδίκευτους» και αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η πρότασή τους προβλέπει μισθό 872 ευρώ από 1/11/2024 και 915 ευρώ από 1/6/2025, ενώ η καταβολή των επιδομάτων με βάση την ειδικότητα προτείνουν να ξεκινήσει όχι άμεσα, αλλά μόλις την 1/6/2025.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα διασπάσουμε την ενότητα των εργαζομένων, αποδεχόμενοι τέτοιες πρακτικές και επιδιώξεις», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Επαναφέρει την πρότασή της για ενιαίο κατώτατο κλαδικό μισθό (890 ευρώ από 1/11/2024 έως 31/3/2025, 940 ευρώ από 1/4/2025 έως 31/12/2025), διορθώσεις με αυξήσεις στα επιδόματα της 3ης, 4ης, 7ης κατηγορίας ειδικοτήτων, καταβολή των επιδομάτων από την υπογραφή της Σύμβασης.