«Ανθρακες» το «δίχτυ προστασίας», περίπου 380 απολυμένοι παραμένουν χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, παρά τις συνεχείς επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία, δεν έχει οριστεί ακόμα η συνάντηση που ζητά προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με την ένταξη όλων των εργαζομένων στα προγράμματα απασχόλησης και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.
Το Σωματείο καυτηριάζει τα όσα δήλωναν οι υπουργοί της κυβέρνησης για δήθεν στήριξη και «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» των απολυμένων και των οικογενειών τους, αλλά και για την ασφάλεια και φύλαξη των εγκαταστάσεων.
«Εμείς, οι "αγράμματοι" της εργατικής τάξης, όλα τα παραπάνω τα λέμε "μπούρδες εξαπάτησης". Και το τραγικό της υπόθεσης δεν είναι ότι τα λέμε τώρα, είναι ότι τα λέγαμε σε αυτούς που τα έλεγαν, πριν τις πουν, πριν τις ψηφίσουν και πριν τις κάνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο.
Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τους 853 απολυμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι 656. Από αυτούς έχουν απορροφηθεί στα προγράμματα απασχόλησης οι 389 απολυμένοι.
Σύμφωνα με το Σωματείο, απομένουν 157 εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης, ενώ παράλληλα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, περίπου 150, που είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση και δεν μπορούν να μπουν στα μητρώα, κατ' επέκταση και στα προγράμματα. Επίσης, σε 30 ακόμα απολυμένους που εργάζονταν στη ΛΑΡΚΟ μέσω εταιρειών με σύμβαση έργου, δεν έχει δοθεί το δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα απασχόλησης.
Ουσιαστικά και με βάση τα στοιχεία του Σωματείου, περίπου 380 απολυμένοι δεν έχουν τύχει καμιάς ουσιαστικής στήριξης.
Παράλληλα, το Σωματείο, επισημαίνοντας τη ματαίωση του διαγωνισμού εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και το «ναυάγιο» της πολιτικής της κυβέρνησης, που, όπως αναφέρει, κόστισε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, τονίζει:
«Ο χρόνος της ειδικής διαχείρισης λήγει στις 7/12/24 και εάν δεν την πτωχεύσουν σε αυτήν τη φάση, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κάνουν άλλον έναν διαγωνισμό για τα "μάτια του κόσμου", να μας πουν ότι "δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής" και θα την πτωχεύσουν στην επόμενη. Σχέδιο επαναλειτουργίας και "βιώσιμης λύσης" που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός... δεν έχουν γιατί έχουν σχέδιο πτώχευσης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων με την εκποίηση της περιουσίας της.
Οι απολυμένοι περιμένουμε εδώ και 4 μήνες πότε η κυβέρνηση θα φιλοτιμηθεί έτσι ώστε να υπάρξει νομοτεχνική ρύθμιση για να απορροφηθούμε στα προγράμματα απασχόλησης, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο εισόδημα. Μέχρι να την πιάσει το φιλότιμο, οικογένειες απολυμένων και τοπικές κοινωνίες καταστρέφονται οικονομικά».
Επίσης, το Σωματείο καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Λάρυμνας και την ελλιπή φύλαξη από «εταιρείες συνταξιούχων αστυνομικών και πρώην διευθυντών του εργοστασίου» μετά από ανάθεση της ειδικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα τονίζει:
«Το λιμάνι κλειστό, τα μαγαζιά κλειστά, το ιατρείο για κλείσιμο, οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος στους οικισμούς πληθαίνουν καθημερινά, ύδρευση, αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός στο "έλεος του θεού".
Τα υλικά της ΛΑΡΚΟ φορτώνονται από το εργοστάσιο και ταξιδεύουν στον Ασπρόπυργο, στην εταιρεία που συνεχίζει να έχει συμβάσεις με τη ΛΑΡΚΟ παρά το σταμάτημα της λειτουργίας της (...)
Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στο εργοστάσιο που 24 ώρες το 24ωρο το Σωματείο είναι εδώ και παρακολουθούμε την κατάσταση, τότε τι μπορεί να συμβαίνει στην ανεκτίμητης αξίας περιουσία στα μεταλλεία, στα βουνά της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Καστοριάς, της Κοζάνης, στις αποθήκες του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στον Αγιο Ιωάννη;
Και εάν τα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι όλα νόμιμα, τότε γιατί η ειδική διαχείριση, και το Δημόσιο, ζήτησε ξανά αναβολή στην εκδίκαση των αγωγών που έχουμε καταθέσει οι εργαζόμενοι ενάντια στις απολύσεις;
Γιατί η ειδική διαχείριση δεν δίνει τα τελευταία αποδεικτικά μισθοδοσίας στους απολυμένους; Γιατί από τον Ιούλη του 2022 οι 7 απανωτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπογράψαμε δεν έχουν καταγγελθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ακόμη και στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας;
Γιατί δεν δίνουν βεβαίωση απόλυσης και αποδεικτικά μισθοδοσίας (μετά απολύσεων) στο νοσηλευτικό προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, το οποίο απολύθηκε στις 15/7 και έγινε νέα πρόσληψη ορισμένου χρόνου στις 17/7;
Και αν δεν είναι αρμόδια η κυβέρνηση να απαντήσει για όλα αυτά και άλλα τόσα που συμβαίνουν γύρω μας, τότε ποιος είναι ο αρμόδιος;
Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση του εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας».
Την ίδια στιγμή, τα Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας καταγγέλλουν τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εντάχθηκαν στα «προγράμματα απασχόλησης», με φορέα υποδοχής τον δήμο Ορχομενού.
Αντιπροσωπεία των Σωματείων, μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Δημήτρη Μπάτη, επισκέφθηκαν, χτες το πρωί, τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ που απασχολούνται στον δήμο Ορχομενού, διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας, αλλά και την απαράδεκτη αντιμετώπιση από τη δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Σωματείων, οι απολυμένοι «συνωστίζονται σε αποθήκες, χωρίς τουαλέτες, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, μαζί με τα αδέσποτα σκυλιά, σε ένα εργοτάξιο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, που δεν υπάρχουν ούτε πυροσβεστήρες, πηγαίνουν για εργασία με σαράβαλα, δεν τους έχει χορηγηθεί κανένα μέσο ατομικής προστασίας, δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας, δεν τους δίνονται αποδείξεις μισθοδοσίας, δεν καταβάλλονται τα προβλεπόμενα ένσημα και ασφαλιστικές εισφορές». Και προσθέτουν:
«Μετά από 20 και 30 χρόνια εργασίας στα νταμάρια και στα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, αυτές είναι οι συνθήκες που βιώνουν οι απολυμένοι συνάδελφοι στα περιβόητα "προγράμματα απασχόλησης" στον δήμο Ορχομενού. Οσον αφορά τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής αυτή κινείται στο εξής απαράδεκτο πνεύμα: "Πολύ καλομαθημένοι είστε εσείς της ΛΑΡΚΟ, κοιτάτε καλά γιατί θα σας στείλουμε πίσω στη ΔΥΠΑ"».
Και νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Ωραιόκαστρο
Σειρά σοβαρών παραβιάσεων κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας «Sea Jet» στα Ναυπηγεία Κόρου στη Σαλαμίνα καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Συνδικάτο Ναυπηγοξυλουργών. Οπως υπενθυμίζουν, στο ίδιο ναυπηγείο, σε πλοίο της ίδιας εταιρείας, είχε χάσει τη ζωή του τον περασμένο Ιούλη ένας συνάδελφός τους. Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των σωματείων και των εργαζόμενων, καθώς και παρά τις δεσμεύσεις που είχαν λάβει από κυβέρνηση και εργοδοσία, τα μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να παραβιάζονται συστηματικά.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενήργησε προχθές Τετάρτη η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία Περάματος στο πλοίο «Euro Champion», διαπίστωσε μια σειρά παραβιάσεις, τις οποίες καταγράφει μία προς μία με συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες: Από εργασίες κοπής μετάλλων χωρίς χρήση μασκών, μέχρι χρήση ηλεκτρικών εργαλείων με διατάξεις που μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούνται ανυψωτικά χωρίς ασφάλειες, κ.λπ.
«Τι κι αν γινόμαστε κάθε τόσο μάρτυρες πολλών επεισοδίων στο μακάβριο σίριαλ με τα δυστυχήματα - δολοφονίες συναδέλφων μας, με κύρια αιτία το κυνήγι του κέρδους, που φέρνει σε δεύτερη, πολλές φορές και σε τρίτη μοίρα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία; Τι κι αν το 2023 κάναμε 7 απεργίες και το 2024 έχουμε κάνει ήδη 4, διεκδικώντας μια σειρά αιτήματα που έχουμε καταθέσει προς όλους τους υπεύθυνους; Η κυβέρνηση (υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας) μαζί με την εργοδοσία, παρότι δεσμεύτηκαν πάνω στα δίκαια αιτήματα μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο», τονίζουν τα σωματεία.
Ετσι, πολλές επιχειρήσεις παραβιάζουν κατ' επανάληψη τα μέτρα ασφαλείας, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τους εργαζόμενους, «θεωρώντας ότι εφόσον δεν τους επιβάλλονται κυρώσεις είναι σε καθεστώς ατιμωρησίας, κατά συνέπεια δεν συμμορφώνονται και εξακολουθούν να παρανομούν». Τα δύο σωματεία απαιτούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπεύθυνων για τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα, και από την Περιφέρεια Αττικής την άρση αδειών σε όσα συνεργεία κατ' επανάληψη παρανομούν, μη εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σε εργοστάσιο χαρτιού στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, με θύμα έναν 29χρονο εργαζόμενο, καταγγέλλει το Σωματείο Τύπου, Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο 29χρονος σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Εργαζόταν σε μηχανή που έφτιαχνε κυλίνδρους χαρτιού και σκοτώθηκε όταν, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, τον τράβηξε ο ιμάντας και τον πήρε μέσα η μηχανή.
Το Σωματείο απαιτεί να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, έτσι ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στο ακέραιο, και παράλληλα εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους συναδέλφους του θύματος.
«Προκαλεί οργή το γεγονός ότι αυτό είναι το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα το τελευταίο διάστημα σε εργοστάσιο του κλάδου μας στην Κ. Μακεδονία, μετά από τον θάνατο εργαζόμενου σε εργοστάσιο στην Κατερίνη πριν λίγους μήνες», σημειώνει το Σωματείο, σχολιάζοντας πως «κράτος και εργοδοσία έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε καθημερινές κοιλάδες των Τεμπών. Πηγαίνουμε στις δουλειές μας και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε όρθιοι στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας».
Το Σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα. Και καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς «να διεκδικήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας τους. Εδώ και τώρα να στελεχωθούν όλοι οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να διενεργηθούν παντού προληπτικοί έλεγχοι, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον».