Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που ξεδιπλώθηκε μπροστά στο Συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με τη συναυλία «Ο Μάνος Χατζιδάκις και τα χρόνια της θύελλας (1940 - 1950)». Μια επιλογή με τραγούδια που είτε έγραψε τη δεκαετία του '40, είτε έγραψε αργότερα αλλά έχουν σαφείς αναφορές στην προαναφερθείσα δεκαετία.
Ο Μάνος Χατζιδάκις, δημιουργός που έβαλε τη σφραγίδα του στον πολιτισμό μας, υπήρξε πάνω απ' όλα κορυφαίος αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού, δρομολογώντας το σε νέους μουσικούς ορίζοντες. Για εκείνον το τραγούδι είναι «μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ' απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες».
Ελεγε ακόμα ότι «η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα... Η τέχνη υπάρχει διότι ανατέμνει τη λειτουργία του ανθρώπου. Του κινητοποιεί τις ευαισθησίες του. Τις αληθινές του ευαισθησίες. Οχι τις επικαιρικές. Η τέχνη συμπληρώνει τον άνθρωπο, τον βοηθά να αισθανθεί, έστω και για λίγο, προς τα πού πρέπει να τείνει. Η μεγάλη τέχνη, εννοώ».
Τραγουδούν οι Βασίλης Γισδάκης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσσα Μποφίλιου και Μαρία Φαραντούρη. Με τη Sinfonietta Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Δημήτρη Ανδρονιάδη.
Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ.
Συμμετέχουν: Βανέσσα Αναστασοπούλου, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Μίλτος Γκολέμας, Βαγγέλης Δεληγιώργης, Δημήτρης Εφέογλου, Στάθης - Αλέξανδρος Ζούλιας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ελεάννα Μπαλέση, Κώστας Παππάς, Αργύρης Ραλλιάς, Γιάννης Σελιμιώτης, Νίκος Τοπαλίδης, Δέσποινα Φλέσσα, Κώστας Χριστόπουλος.
Οπως γράφει ο επιμελητής στο κείμενο της έκθεσης:
Οι 15 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Το τέλος του τοπίου» διερευνούν τη δυνατότητα αναπαράστασης της φύσης στην εποχή της κυριαρχίας του ψεύτικου και της παραπληροφόρησης. Οπως καταδεικνύουν τα έργα τους, το σύγχρονο τοπίο βιώνεται πρωτίστως μέσω των αναμνήσεων, με τη βοήθεια μνημονικών τεχνικών και εργαλείων. Εδώ η τοπιογραφία δεν αποτελεί «σύμπτωμα ησυχασμού», ούτε δηλώνει «την επιθυμία για απόδραση από την τύρβη των πόλεων προς τη γαλήνη της εξοχής». Η πραγματικότητα του τοπίου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η σχέση του σύγχρονου καλλιτέχνη με τη φύση είναι ένα εννοιολογικό παιχνίδι ανάκλησης εικόνων από πραγματικές ή εικονικές περιηγήσεις. Στα έργα των 15 εικαστικών η Αθήνα - η πόλη γενικότερα - απουσιάζει. Το τοπίο παρουσιάζεται ως ένας τόπος υπό εξαφάνιση, υπό τη διαρκή απειλή της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών, του υπερτουρισμού και των πολεμικών συγκρούσεων, ένας τόπος εν τέλει απειλητικός (...) Κοιτώντας τα έργα της έκθεσης, αντιλαμβάνεσαι την πολυσημία της έννοιας του τοπίου: Εσωτερικά τοπία, τοπία του νου, τοπία διαφυγής, τοπία - καταφύγια, τοπία που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, τοπία που ενώνονται και αναπαράγονται γεννώντας άλλα τοπία, τοπία ανεξάρτητα αλλά και εξαρτημένα από τη μνήμη και την ανάκληση.
Αναλυτικά θα προβληθούν:
Παρασκευή 13/12: 19.00 «Ολα Είναι Δρόμος», 118' (1998).
Σάββατο 14/12: 19.30 «Πέτρινα Χρόνια», 142' (1985).
Κυριακή 15/12: 18.00 «Ο Μεγάλος Ερωτικός», 70' (1973), και 19.30 «Οι Νύφες», 128' (2004).
Το 2025 ο Παντελής Βούλγαρης συμπληρώνει 60 χρόνια από την πρώτη του σκηνοθετική «υπογραφή» στο ελληνικό σινεμά, το 1965, όταν έκανε το ντεμπούτο του με τη μικρού μήκους ταινία «Ο Κλέφτης». Από τότε σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά και δικαίως θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες σκηνοθέτες. Ο Παντελής Βούλγαρης συνδέει το κλασικό ελληνικό σινεμά με το νεότερο, μαθαίνοντας ο ίδιος την τέχνη του μέσα από τις παραγωγές της «Finos Films», και ξεκινώντας αργότερα μια πορεία με ταινίες που συνεχίζουν να απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ασχολούνται με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, τα θεατρικά παρασκήνια, το ποδόσφαιρο, τα διηγήματα και τις ιστορίες που γεννά η επαρχία.
Πρόκειται, πρώτον, για την κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, που παίζεται κάθε Σάββατο στις 18.00, μέχρι και τις 18 Γενάρη.
Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη κωμωδία, εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., με την οποία ο Καμπανέλλης σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη.
Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι διάδοχοί του πολεμούν μεταξύ τους για την κυριαρχία του κόσμου. Η Ρόδος, κηρύσσοντας αυστηρά ουδετερότητα, έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή τουριστικό παράδεισο. Δημόσια κτίρια και ναοί έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Συμβούλιο. Οταν ο πόλεμος μεταφέρεται στη θάλασσα, οι Ροδίτες, με τον φόβο ότι οι Μακεδόνες του Δημητρίου του Πολιορκητή πλέουν εναντίον τους, στέλνουν τον καλύτερό τους μάγειρα και την πιο όμορφη κοπέλα του νησιού για να τον ξελογιάσουν...
Ο μπαμπάς της Ιστορίας ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα μέλλουν να αλλάξουν...
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Κινησιολογία: Ηλίας Χατζηγεωργίου. Σκηνικά: Βίκυ Πάντζιου. Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα. Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης. Κατασκευή σκηνικού: Γκάυ Στεφάνου, Αννα Σάπκα, Χαρά Παπουνίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βάλια Τζιτζικάκη.
Παίζουν: Ελισαίος Βλάχος, Χαρά Δημητριάδη, Αγγελική Μαρίνου, Δήμητρα Μητροπούλου, Μαριάννα Ντίρου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης.
Η έτερη παράσταση είναι «Οι Κάλπηδες» του Στρατή Μυριβήλη, επίσης σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, που παίζεται κάθε Κυριακή στις 18.15, μέχρι και τις 19 Γενάρη.
Τα παλιά τα χρόνια, ζούσαν πάνω στο νησί της Λέσβου δύο ξακουσμένοι κατεργάρηδες: Ο Ψευτοθόδωρος στη Χώρα και ο Καλπομανώλης στη Συκαμιά (το χωριό του Μυριβήλη). Κόμπαζαν και οι δύο πως κανείς δεν τους παραβγαίνει στην πονηριά και την μπαμπεσιά. Δεν άντεχαν όμως να ακούνε ο ένας για τα κατορθώματα του άλλου κι έτσι ξεκίνησαν να βρουν τον ανταγωνιστή τους, να τον ξεγελάσουν και να αποδείξουν μια και καλή ποιος είναι ο πρωταθλητής στην κατεργαριά.
Ποιος είναι όμως ο αρχικάλπης; Στην προσπάθειά τους να το λύσουν, οι δύο κάλπηδες μπλέκουν σε περιπέτειες, συναντούν πειρατές, θησαυρούς, βρικόλακες, δαίμονες και «περιποιητικούς» Ανατολίτες...
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα. Σκηνικά / κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Φιλάνθη Μπουγάτσου. Μουσική: Νίκος Ζουρνής. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Αγγελική Στρατάκη, Ιλεάνα Παπαγιάννη. Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσα Λέκκου.
Παίζουν οι: Ελισαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.
Ο Μάκης Σεβίλογλου και ο Γιάννης Λίταινας, στις 14 Δεκεμβρίου στις 21.30, ανεβαίνουν στη σκηνή του «Πόλις» στο Ηράκλειο Αττικής, σε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Τραγουδοσπορά».
Ενα δυναμικό, εφ' όλης της ύλης μουσικό ταξίδι, με πάθος και μεράκι, που ελίσσεται περίτεχνα από τις συνθέσεις του Μάκη Σεβίλογλου μέχρι τα τραγούδια του Γιάννη Λίταινα.
Μαζί τους ο Μάριος Μακρής στην κιθάρα και στα φωνητικά, ο Στέφανος Σεβίλογλου στο ρεβάν μπουζούκι, στον καμπάκ κεμανέ και στα φωνητικά, και ο Τόλης Νήρας στο ηλεκτρικό μπάσο και στα φωνητικά.
Είσοδος: 12 ευρώ
Κρατήσεις: 2108000009 - 6970156070, inpolis.gr
«Πόλις», Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ηρακλείου)