ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /28
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους είναι τα συνδικάτα, η οργάνωση, η διεκδίκηση

Eurokinissi

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση με το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο ενισχύει τον μόνιμο «κόφτη» στους μισθούς των εργαζομένων, την «αυστηρή κρατική παρέμβαση στις μισθολογικές εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες», ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Θ. Παφίλης: Το μοναδικό «εμπόρευμα» όπου βάζετε πλαφόν είναι η εργατική δύναμη

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αντέκρουσε με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το δηλητήριο περί «προνομιούχων» που καλλιεργεί και η σημερινή κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο, για να κρατά παγωμένους τους μισθούς, όπως και για να ενταφιαστούν οριστικά ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Συγκεκριμένα, μετέφερε και κατέθεσε στα πρακτικά επιστολή με τίτλο «Απογοήτευση» που έστειλε ένας δημόσιος υπάλληλος στην ΑΔΕΔΥ, ο οποίος με μισθό 706 ευρώ τον μήνα προσπαθεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του. Αυτό είναι το «δίχτυ ασφαλείας» που η κυβέρνηση εγκαλεί το ΚΚΕ πως απορρίπτει, κατήγγειλε. «"Δίχτυ ασφαλείας" για τους εργαζόμενους ήταν και είναι τα συνδικάτα και ο συλλογικός τους αγώνας, η ταξική τους οργάνωση», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος δε στο διαχρονικό φαινόμενο της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες με την ενθάρρυνση και την ανοχή του αστικού κράτους, επεσήμανε ότι οι δικαστικές υποθέσεις που καθυστερούν περισσότερο έχουν να κάνουν με εργατικές διαφορές, ενώ αυτές που αφορούν επενδύσεις διεκπεραιώνονται ταχύτατα. Ανέδειξε τις σοβαρότατες ευθύνες που έχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν και επιβαρύνει σήμερα τους εργαζόμενους, με τη μετατροπή του βασικού μισθού «σε επιταχυντή για το βίαιο κατέβασμα όλων των μισθών προς τα κάτω» αλλά και με το ξήλωμα των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας και υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων, της μετενέργειας, των τριετιών. «Τα ξηλώσατε όλα και τώρα μας φέρατε έναν νόμο που δεν καλύπτει τίποτα», υπογράμμισε.

Σχολίασε ακόμα ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, υπέρμαχοι της «ελεύθερης αγοράς» που κατά τ' άλλα πρέπει να λειτουργεί «ανεμπόδιστα», είναι παραπάνω από πρόθυμοι να βάλουν «πλαφόν» στην τιμή ενός και μόνο εμπορεύματος: Αυτού της εργατικής δύναμης. «Μόνο στους μισθούς των εργαζομένων κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε κρατική παρέμβαση», ανέφερε.

Ο Θ. Παφίλης στηλίτευσε την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στην ΕΕ, στην οποία στοιχίζονται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα. Στάθηκε στο γεγονός ότι όλοι έχουν συμφωνήσει σε μόνιμη εποπτεία και όχι μονομερείς ενέργειες μέχρι το 2059 για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δηλαδή σε ένα «μόνιμο καθεστώς μνημονίων» για την εργατική τάξη και τον λαό, κάτι που υπογράφηκε στο δεύτερο μνημόνιο και συμπεριλήφθηκε αυτούσια και στα υπόλοιπα, μαζί με παλιές και νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόταση νόμου που έχουν συνυπογράψει περισσότερες από 630 συνδικαλιστικές οργανώσεις για κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν αν την αποδέχονται. «Τα άλλα είναι κούφια λόγια, έχετε φτιάξει δεσμά, αλυσίδες να δέσετε τους εργαζόμενους και δεν λέει κανείς κουβέντα», ξεκαθάρισε.

Γ. Δελής: Νομοθετείται ένας ακόμα μηχανισμός συμπίεσης των μισθών

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση με αλγόριθμο από το 2028 αποτελεί «μηχανισμό συμπίεσης του μέσου μισθού» και όχι αύξησής του, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Δελής.

Ανέδειξε ότι αν και η κυβέρνηση διατείνεται πως πρόθεσή της είναι δήθεν να ενισχύσει τις ΣΣΕ, η αλήθεια είναι ότι από το 2021 μέχρι το 2023 μόλις 74 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις υπογράφηκαν, για 5.277 επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους, με την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μόνο τις 25 από αυτές και τις υπόλοιπες 49 όχι. Επεσήμανε και το «αρνητικό ρεκόρ» της φετινής χρονιάς, «αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8, με την κυβέρνηση να καθιστά υποχρεωτικές μόνο 2 από αυτές». «Αντί να παραμυθιάζετε τον κόσμο, κλείνοντας με την πολιτική σας το μάτι στους εργοδότες, κάντε υποχρεωτικές όλες τις κλαδικές ΣΣΕ, π.χ. στους οικοδόμους και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, και επαναφέρετε την υποχρεωτικότητα για όσες υπογράφονται από εδώ και τώρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια έχουν πεταχτεί έξω από τις ΣΣΕ πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, ενώ αναφορικά με τα ποσοστά κάλυψης, μόνο 1 στους 4 εργαζομένους έχει την προστασία της ΣΣΕ στη χώρα.

Β. Μεταξάς: Ψέματα και ομολογίες από την υπουργό Εργασίας

Στα ψέματα της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως, όπως ότι τάχα δεν πρόκειται να πέφτει κανένας μισθός κάτω από τον «νόμιμο κατώτατο», στάθηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς.«Αλήθεια; Δεν γνωρίζετε για τις δεκάδες και δεκάδες μορφές εργασίας που έχετε θεσπίσει εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις;», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνουν 300 και 400 ευρώ έχει φτάσει τις 659.000. Οσον αφορά το άλλο ψέμα, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υποτίθεται «αντικειμενικό μαθηματικό τύπο», σχολίασε πως «η τράπουλα είναι από τα πριν σημαδεμένη», αφού η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει τους παράγοντες με βάση τους οποίους θα αυξάνεται ο μισθός, προβλέποντας παράλληλα και ένα κάρο εξαιρέσεις.

Ο Β. Μεταξάς ξεχώρισε και την «ομολογία» που έκανε η Ν. Κεραμέως για τον «μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας», εξηγώντας ότι με αυτόν τον όρο συνοψίζεται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που «έχετε δημιουργήσει από κοινού Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά». «Μπορεί να έχετε κάθε λόγο να ξεχάσει η εργατική τάξη τα πεπραγμένα σας, όμως υπάρχει το ΚΚΕ που θα σας ξεσκεπάζει και θα δίνει όλες του τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα, και να τα βάλει και με εσάς και με το σύστημά σας», κατέληξε.

Ν. Εξαρχος: Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι εργοδότες

Στην αντεργατική πολιτική και στα συγκεκριμένα βάρβαρα μέτρα που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά την τελευταία 15ετία, ανέτρεξε ο Νίκος Εξαρχος.«Ολα αυτά δεν παραγράφονται, ούτε ξεχνιούνται», τόνισε. Οσον αφορά το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σχολίασε ότι ο τίτλος του περί «δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών» δεν είναι σωστός. «Απαγορεύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας, για τον κατώτατο μισθό», σημείωσε, «αυτός είναι ο σωστός τίτλος».

«Δεν θα μπορεί, λέτε, να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, μόνο θα αυξάνεται. Τι θα εμποδίσει, πέρα από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό που αντικειμενικά και πρακτικά τον μειώνει, τι θα εμποδίσει να υπάρξει μια ανάλογη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, όπως έγινε το 2012;», ήταν το ερώτημα που έθεσε, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική κοροϊδία για το «δίχτυ ασφαλείας» των εργαζομένων. Εξάλλου, το ίδιο το νομοθέτημα προβλέπει μια σειρά περιπτώσεις που μπορούν να βάλουν «στον πάγο» οποιαδήποτε αύξηση του μισθού.

Αναφερόμενος στη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, στάθηκε στην πείρα των εργαζομένων σε κλάδους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη: Οι τουριστικοί όμιλοι σπάνε τα ρεκόρ κερδών τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι «αμείβονται» με εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, καθηλωμένους μισθούς. Αντίστοιχα, οι οικοδόμοι έχουν «χορτάσει» παραγωγικότητα, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει κάνει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων με το σύνολο των εργοδοτών, για να μην πάρουν την αύξηση. «Η αλήθεια είναι μία: Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι εργοδότες», ξεκαθάρισε.

Λ. Στολτίδης: Τα ψίχουλα των ονομαστικών αυξήσεων είναι πραγματικές μειώσεις

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να παρουσιάσουν ως ...φιλολαϊκό τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, επικαλούμενοι την ΕΕ και τη σχετική Οδηγία της, σχολίασε ο Λεωνίδας Στολτίδης.«Επιστρατεύσατε πάλι την κορυφαία απάτη, το "ευαγγέλιό" σας, την ΕΕ, το συνδικάτο των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών», ανέφερε, δηλαδή όλων αυτών που συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο της συνεχούς μείωσης και συμπίεσης των μισθών. Οπως εξήγησε, η όποια ονομαστική αύξηση δοθεί - αν και εφόσον δοθεί κι αυτή - δεν αποτελεί πραγματική αύξηση, αφού οι «αυξημένοι» μισθοί αντιστοιχούν σε μικρότερη αγοραστική δύναμη, στο πλαίσιο της ακρίβειας και της εκτίναξης του κόστους ζωής. Ετσι, ο σημερινός μισθός είναι περίπου 40% χαμηλότερος σε αγοραστική δύναμη από αυτόν του 2012. «Το γκρέμισμα του μέσου μισθού έχει την υπογραφή σας», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν στείλει όλο και περισσότερους εργαζόμενους «στην ...ασφάλεια του κατώτατου μισθού».

Β. Δάγκα: Η ζωή των εργαζομένων δεν είναι αλγόριθμος

«Η ζωή των εργαζομένων δεν είναι αλγόριθμος», είπε χαρακτηριστικά η Βιβή Δάγκα. Εφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενες, όπως οι εμποροϋπάλληλοι, που «περνούν μαύρο μήνα αυτές τις μέρες» με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ωράρια - λάστιχο και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών στο Εμπόριο, ή οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, που δεν δικαιούνται 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου γιατί «η προστασία της μητρότητας λογαριάζεται ως κόστος για το κράτος και την καπιταλιστική εργοδοσία».

Απάντησε και στον ισχυρισμό ότι τάχα οι αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτατο «τραβάνε» προς τα πάνω όλους τους μισθούς, τονίζοντας ότι πρώτον, η καπιταλιστική εργοδοσία προτιμά να κάνει προσλήψεις με το κατώτατο ωρομίσθιο ή μισθό, και δεύτερον, οι εργοδότες δεν έχουν καμία υποχρέωση να διαπραγματευτούν με τους εργαζόμενους για να καθορίσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβών.

Σχολιάζοντας δε τον εξωραϊσμό της ΕΕ και της Οδηγίας της, που διαπνέει το νομοσχέδιο, θύμισε ότι «αυτή η κανονικότητα της εργασιακής ζούγκλας που υμνούν όλα τα άλλα κόμματα είναι που έχει τροφοδοτήσει πρωτόγνωρες εργατικές κινητοποιήσεις», τόσο στα κράτη - μέλη της ΕΕ όσο και στην Ελλάδα.

Ν. Αμπατιέλος: Μέτρο θωράκισης των κερδών του κεφαλαίου

Το γεγονός ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο προστατεύονται «τα κέρδη των λίγων», καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση «θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι», ανέδειξε ο Νίκος Αμπατιέλος, τονίζοντας ότι κάθε φορά η κυβέρνηση θα εκτιμά τις συνθήκες και αναλόγως θα ενεργοποιούνται οι εξαιρέσεις για το πάγωμα των μισθών. Οταν δε αυτές οι συνθήκες θα είναι «έκτακτες», θα υπάρχει η δυνατότητα, «ανάλογα και με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και του κόστους», η εκάστοτε κυβέρνηση να φορτώνει ξανά στους εργαζόμενους τα βάρη μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και να μειώνεται ο κατώτατος μισθός τους.

«Πλην ΚΚΕ, έχετε στη Βουλή τη χρήσιμη για το αντιλαϊκό σας έργο και βολική αντιπολίτευση», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στη συνάντηση Ανδρουλάκη - Μητσοτάκη που έγινε προχθές, πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ανέδειξε ότι δεν ειπώθηκε ούτε μία σχετική κουβέντα, παρά τις δηλώσεις για «συναίνεση». Υπενθύμισε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που «ψήφισε και τα τρία μνημόνια» και «σε όλες τις αποφάσεις διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων υπάρχει και η σφραγίδα του και η υπογραφή του».

Χρ. Κατσώτης: Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους θα αφήσουν στα χαρτιά το έκτρωμα

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα δεν πήραν θέση για την πρόταση νόμου των εκατοντάδων συνδικάτων «γιατί στηρίζουν τη θέση των εργοδοτών για διαρκή λιτότητα» ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης κατά τη δευτερολογία του. Συμπλήρωσε ότι παρόμοια στάση κράτησαν οι δυνάμεις αυτών των κομμάτων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς αρνήθηκαν να υπογράψουν τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως εκφράζονται μέσα από την πρόταση νόμου. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε πως η ΕΕ ουσιαστικά «νομοθετεί εκθέσεις για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου» και την ίδια στιγμή η κριτική των άλλων κομμάτων περιορίζεται στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν ενσωματώνει σωστά» την Ευρωπαϊκή Οδηγία, που νομιμοποιεί ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιδιώκεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω του νομοσχεδίου.

Ο Χρ. Κατσώτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει προφανώς το νομοσχέδιο, το οποίο όμως ακόμα κι αν ψηφιστεί οι εργαζόμενοι «μέσα από ένα ρωμαλέο κίνημα θα το αφήσουν στα χαρτιά», ενώ για την υπουργική τροπολογία εξήγησε ότι αν ήταν χωριστά από το νομοσχέδιο το ΚΚΕ θα ψήφιζε υπέρ κάποιων διατάξεων, όπως το άρθρο 1 για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ