Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης. Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ
«Η Μεγαλόπολη βρίσκεται ανάμεσα σε Τρίπολη και Καλαμάτα, δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Αντικειμενικά συμπιέζεται η δική μας δραστηριότητα. Η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ αύξησε τον πληθυσμό, ανέπτυξε τις δουλειές μας. Ωστόσο, τα μέτρα που ακολουθούνται δεν έχουν επιφέρει μόνο τη μείωση των κατοίκων. Εχουν κι άλλες επιπτώσεις. Μειώθηκαν μισθοί και εισοδήματα, και στους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους, με αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες στα μικρομάγαζα. Δεν είναι λίγο να φεύγουν ξαφνικά 500 εργαζόμενοι και διαχρονικά πολλοί περισσότεροι».
Και προσθέτει: «Κανένας μας δεν μπορεί εύκολα να σταθεί αν δεν λειτουργήσουν οι μονάδες, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με δικαιώματα. Δεν μπορεί έναν εργάτη της ΔΕΗ εξειδικευμένο, με καλό μισθό, να τον στέλνεις πωλητή σε πολυκατάστημα, με κουτσουρεμένα δικαιώματα».
Συνεχίζοντας, τονίζει ότι ενώ παίρνονται αυτά τα άγρια μέτρα, ταυτόχρονα ο κλάδος πλήττεται από την άγρια φορολόγηση (τεκμαρτά εισοδήματα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ), τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος κ.λπ., που απειλούν με λουκέτα. «Οδηγούμαστε σε ερήμωση. Η Μεγαλόπολη έχει χάσει υπηρεσίες όπως ΕΦΚΑ, εφορία, καταστήματα, ειρηνοδικείο, τράπεζες. Πώς θα επιβιώσουμε, ποιοι θα απομείνουν εδώ;».
Και καταλήγει: «Αποδεικνύεται καθαρά πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η συγκρότηση της Επιτροπής Φορέων δείχνει έναν τέτοιο δρόμο. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από τη λειτουργία της μονάδας και των ορυχείων, ούτε πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε η χαβούζα της Πελοποννήσου, με τα σχέδια που προβλέπουν κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή! Δηλαδή ο λιγνίτης μολύνει και η καύση όχι;».
Κόλαφος για τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι και η μαρτυρία εργαζόμενου στα ορυχεία. Δούλευε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τα 23 του χρόνια, έγινε μόνιμος το 2010 και σήμερα βρίσκεται υπό διωγμό... Ο 46χρονος μηχανολόγος - μηχανικός στα ορυχεία επισημαίνει στον «Ριζοσπάστη»:
«Μας πετάνε ένα "τυράκι" αποζημιώσεων για "εθελούσιες" εξόδους που δεν διασφαλίζουν σε τίποτα τη ζωή μας, και θέλουν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για μας. Με δύο παιδιά, πού θα βρεθώ την επόμενη μέρα του λουκέτου; Πωλητής σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην καλύτερη, και μάλιστα σε άλλη πόλη, με αυξημένα έξοδα, όταν εδώ είναι το σπίτι όπου μεγάλωσα και ζω. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;
Αυτά δεν τα συζητά η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ούτε όσοι ακολουθούν το "παράδειγμά" της. Ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν, ποτέ δεν οργάνωσαν την πάλη σε κατεύθυνση λειτουργίας των μονάδων και των ορυχείων. Αντιθέτως, η στάση τους καλλιέργησε απογοήτευση, καχυποψία».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης της περιοχής αποτελεί το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης. Με έναν τόσο μεγάλο εργασιακό χώρο, με κινδύνους «ατυχημάτων» να ελλοχεύουν πάντα, αλλά και με μεγάλη περιοχή ευθύνης, το ΚΥ λειτουργεί χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών και με προσωπικό επικουρικών συμβάσεων από την περίοδο της πανδημίας, που δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να εργάζεται και τον νέο χρόνο...
Δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό, υπάρχουν δύο ασθενοφόρα, όχι όμως και οδηγοί (!), με αποτέλεσμα να μη γίνονται αναγκαίες διακομιδές. Οπως σημειώθηκε κατά την επίσκεψη στη μονάδα, λόγω αυτής της κατάστασης σημειώθηκαν δύο περιστατικά θανάτων μέσα στον χρόνο από καθυστέρηση των διακομιδών! Την ίδια ώρα ξοδεύονται άνω των 4,83 εκατ. ευρώ για «ενεργειακή αναβάθμιση» του κτιρίου, όπως και άλλων δύο ΚΥ, χωρίς να δίνεται απάντηση ποιος και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει τους νέους κατά τ' άλλα ανακαινισμένους χώρους...
Η ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία της μονάδας και των ορυχείων αναδείχθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ. Κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, συναντήθηκε με αντιπροσωπείες των Σωματείων Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις Αρκαδίας, Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών της Μεγαλόπολης.
«Τον επόμενο χρόνο θα έχει χαθεί ένα από τα τέσσερα Δημοτικά Σχολεία», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, όπως και ότι η μείωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια έχει αγγίξει το 8%!
Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιασμοί λειτουργίας φαραωνικών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεμογεννητριών, άλλων μονάδων ΑΠΕ, αλλά και τα σχέδια καύσης απορριμμάτων. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί του ρεύματος «τραβούν την ανηφόρα», ο λιγνίτης - που δεν αποτελεί εισαγόμενο, ακριβό καύσιμο και υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή - εγκαταλείπεται, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στήνουν «πάρτι» κερδών στις πλάτες του λαού.
Μέσα και από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. παλιότερα, δεν αξιοποιείται καν η τεχνολογία εγκατάστασης των ειδικών φίλτρων «φυλάκισης» του διοξειδίου του άνθρακα για τις μονάδες, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Αντιθέτως, ακολουθείται πολιτική απαξίωσης των μονάδων, όπως και στη Δυτική Μακεδονία, εισαγωγής άλλων πηγών Ενέργειας, για αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τομέα.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά εκπροσώπου φορέα ότι κανένας από όλους όσοι προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του λαού της περιοχής δεν περίμενε την αντίδραση που εκδηλώθηκε στις 20 Νοέμβρη.
«Ο κόμπος ξεπέρασε το χτένι», σημειώθηκε, υπογραμμίζοντας πως απέναντι στις αυταπάτες, στον συμβιβασμό, στη μοιρολατρία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δημοτικής αρχής, άλλων κομμάτων που ευθύνονται για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, αλλά και στην τρομοκρατία από την κυβέρνηση, γίνεται πιο επιτακτική η πάλη με την Επιτροπή μπροστά, με ακόμα πιο πλατιά δράση, σε συντονισμό με τους εργατικούς - λαϊκούς φορείς και στη Δυτική Μακεδονία.
Και από την παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου επισημάνθηκαν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τόνισε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει με όλους τους τρόπους το δίκαιο αίτημα για λειτουργία της μονάδας και των ορυχείων, υπογραμμίζοντας πως πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών του λαού με επαρκή, φτηνή Ενέργεια και όχι η κερδοφορία των ομίλων. Σε αυτήν τη βάση θα στηριχθεί κάθε διεκδίκηση στην περιοχή, απέναντι στις αυταπάτες και στην τρομοκρατία.
Με αισιοδοξία που πηγάζει από τη μαζική συσπείρωση στο αίτημα «Να μην κλείσει ο ΑΗΣ», τακτικών και έκτακτων, μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων και τη στήριξη του λαού της περιοχής, η Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.
Οι Γιάννης Σοβισβλής, Σάκης Μάινος, εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Μελίτης, και ο Σάκης Ουρούμης, αυτοαπασχολούμενος στη Μελίτη, μέλη όλοι της Επιτροπής Αγώνα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή και το συλλαλητήριο της Τετάρτης σημείωσαν:
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενωμένοι, μαζί με την τοπική κοινωνία για να μην κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης, για να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του, για να παραμείνουμε στον τόπο μας εμείς και οι οικογένειές μας και να μην ερημώσουν τα χωριά μας».
«Δεν έχουμε αυταπάτες... Γνωρίζουμε ότι η πολιτική τους, της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης, η απολιγνιτοποίηση μας έφερε ως εδώ... Ούτε θέλουμε χτυπήματα στην πλάτη και συμπόνοια. Στη συνάντηση με τον υπουργό θα απαιτήσουμε να μην κλείσει ο ΑΗΣ! Γνωρίζουμε πως ακόμη και η παράταση που δόθηκε ήταν κάτω από τη δική μας πίεση!», ανέφερε ο Γ. Σοβισβλής, ενώ ο Σ. Μάινος πρόσθεσε ότι «το αίτημα να μην κλείσει ο ΑΗΣ Μελίτης μας ενώνει όλους εδώ. Είναι σημαντική η συμμετοχή μας στην Αθήνα. Απευθυνόμαστε σε όλους για συμμετοχή και προσωπικά αλλά και σε συλλόγους και φορείς. Εγώ πήρα ρεπό για να ενημερώσω και να καλέσω κόσμο...».
«Αν δεν γίνονταν οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ΑΗΣ Μελίτης θα είχε κλείσει ήδη. Μόνο με αντίσταση και αγώνα πετυχαίνεις να κερδίζεις τα δίκια σου...», συμπλήρωσε ο Σ. Ουρούμης.