ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΛΓΕΡΙ
Ανθρώπινη αντιιμπεριαλιστική ασπίδα

Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τραγουδώντας τη Διεθνή και το Παντιέρα Ρόσα, αλλά και κρατώντας πανό με τα οποία εξέφραζαν την αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας, του Κουρδιστάν, της Κύπρου, και στα οποία γραφόταν «Κάτω ο ιμπεριαλισμός» «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη», μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες νέους όλων των φυλών περικύκλωσε το μεσημέρι της Κυριακής το κέντρο του Πανεπιστημίου Μπουμεντιέν, διατρανώνοντας τη θέληση και την πίστη τους στη μοναδική λύση, τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Οταν η ανθρώπινη αλυσίδα ξεκίνησε αποτελούνταν κυρίως από μέλη ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών, αλλά τη στιγμή που άρχισε να ξεχύνεται στους χώρους που φιλοξενεί το Φεστιβάλ, η αλυσίδα αυτή άρχισε να μεγαλώνει, καθώς μέλη και άλλων αντιπροσωπειών, όπως της Νιγηρίας, της Βενεζουέλας, της Αλγερίας κ.ά. άρχισαν να διεισδύουν. Μέχρι τη στιγμή που αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα μεγάλωσε τόσο, όσο για να αγκαλιάσει το χώρο του Φεστιβάλ σαν μια ανθρώπινη αντιιμπεριαλιστική ασπίδα που προστατεύει αυτό το χώρο, αυτό το αγωνιστικό και πολυσυλλεκτικό κύτταρο, με την ίδια τη φυσική υπόσταση των πρωταγωνιστών της, από οποιοδήποτε είδος επέμβασης. Η πρωτοβουλία ανήκε στην ΚΝΕ και στην Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, για μια δυναμική κινητοποίηση στο πλαίσιο των εργασιών του Φεστιβάλ, καθώς η Κυριακή ήταν μέρα αφιερωμένη στην Ευρώπη. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία είχε τυπώσει και μπλουζάκια με στόχους, που τα μοίραζε σε όλους τους συμμετέχοντες, ως μνήμη από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και ως αναφορά στο μέλλον για άλλες τυχόν επεμβάσεις. Εξάλλου, το κυρίαρχο ζήτημα κατά τη μέρα της Ευρώπης δεν ήταν άλλο από την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια μετά τον επιθετικό πόλεμο και την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι, το Φόρουμ αλληλεγγύης για την Κύπρο, τη Γιουγκοσλαβία, το Κουρδιστάν συγκέντρωσε την προσοχή των περισσότερων συμμετεχόντων, καθώς αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος της Κυριακής σε συνδυασμό με τα τραπέζια των συζητήσεων για τον «Αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «Τα δικαιώματα της νεολαίας και των φοιτητών».

Κοινή συνιστώσα σε όλες αυτές τις συζητήσεις δεν ήταν άλλη από την πολύμορφη και πολυεπίπεδη επίθεση της καθεστηκυίας τάξης ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών, επομένως και της νεολαίας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα των ίδιων των κρατών, με τις σαφέστατες παραβιάσεις ακόμα και αυτού του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο οι ίδιοι επικαλούνται όποτε κρίνουν αναγκαίο για να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Φυσικά, εκτός από το πρόγραμμα των εργασιών του Φεστιβάλ γίνονται παράλληλα και άλλες δεκάδες εκδηλώσεις, είτε στα κλαμπ των χωρών, δηλαδή στις φοιτητικές εστίες που διαμένουν οι αντιπροσωπείες και είναι χωρισμένες κατά ήπειρο, είτε στο ίδιο το συνεδριακό κέντρο του Φεστιβάλ, είτε στα διάφορα θέατρα της πόλης. Ετσι, χτες έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το θέμα των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, για τα «λευκά κελιά» και τους απεργούς πείνας, η οποία κατέληξε σε ψήφισμα που παραδόθηκε χτες στο διεθνές Δικαστήριο κατά του ιμπεριαλισμού, το οποίο ξεκίνησε στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ.

Πολύμορφες επίσης είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κυρίως τα απογεύματα και τα βράδια μόλις το πρόγραμμα των εργασιών ολοκληρώνεται. Περιττό να δοθούν παραπάνω εξηγήσεις γιατί το κλαμπ της Αμερικής, όπου φιλοξενούνται όλες οι αντιπροσωπείες από την αμερικανική ήπειρο, είναι το πιο δραστήριο και φασαριόζικο. Κάθε βράδυ και κάποιος χορός, κάποια συναυλία, ενώ η Κυριακή ήταν μια μέρα ξεχωριστή. Ο λόγος, τα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο, που έκλεισε τα 75 του χρόνια. Οι Κουβανοί ήταν οι οικοδεσπότες και το γιόρτασαν με προσκεκλημένες τις άλλες αντιπροσωπείες, με αποτέλεσμα να γίνει το αδιαχώρητο και το γλέντι να κρατήσει μέχρι... πρωίας. Την ίδια στιγμή στο κλαμπ της Ευρώπης, όσοι ατυχείς είχαν απομείνει πίσω, χόρευαν είτε με τους Σύρους που είχαν έρθει και έδιναν συναυλία, είτε με τους Ελληνες που βρήκαν και αυτοί αφορμή τα γενέθλια ενός μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας και έστησαν τρελό «μεσογειακό» χορό επίσης μέχρι πρωίας, μαζί με Τούρκους, Κούρδους, Παλαιστίνιους και Κύπριους.

Τέλος, σκληρές «μάχες» συνεχίζουν να δίνονται στα γήπεδα της πόλης. Οι ομάδες μάχονται για το ποιες θα κατορθώσουν να φτάσουν στον τελικό και να διεκδικήσουν το τρόπαιο της καλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας. Εκτός προγράμματος, Καταλανοί και Ελληνες έπαιξαν φιλικό αγώνα, όπου «δυστυχώς» κέρδισαν με 4-3 οι Καταλανοί, αφού τα επιθετικά ατού της ελληνικής ομάδας φάνηκαν «αναποτελεσματικά και αγύμναστα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Η Ελλάδα σε ρόλο «ανακριτή» και «ντετέκτιβ» στην υπηρεσία της Ντελ Πόντε

Επιστολή του εισαγγελέα Εφετών Αθ. Καφίρη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

To καμπανάκι του κινδύνου για πλήρη άλωση της δικαστικής εξουσίας από τους μηχανισμούς της νέας τάξης, με αφορμή και πρόσχημα τις διαδικασίες διερεύνησης της «ενοχής» του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς από το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης» επισημαίνει ουσιαστικά ο εισαγγελέας Εφετών Αθ. Καφίρης, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, αποσπάσματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας χτες από την εφημερίδα «Εθνος».

Πρόκειται για απόσπασμα εσωτερικής αλληλογραφίας, με ημερομηνία 27-2-01, όπου ο εισαγγελέας, ο οποίος και χειρίστηκε το αίτημα της εισαγγελέα του «Διεθνούς Δικαστηρίου» Κάρλα ντελ Πόντε για συνδρομή των ελληνικών αρχών στη διερεύνηση της υπόθεσης, επισημαίνει προς τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι στερούνται σοβαρότητας οι αιτιάσεις της εισαγγελέα περί υποτιθέμενης απροθυμίας των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με το «Διεθνές Δικαστήριο». Μάλιστα με δυσφορία αναφέρει ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν μπορούν να αναλάβουν ρόλο... «ανακριτή» ή «ντετέκτιβ» των μηχανισμών της νέας τάξης όπως είναι το ΔΠΔ της Χάγης.

Οπως επισημαίνει ο Αθ. Καφίρης «δεν έχει επισημανθεί η παρουσία στην ελληνική επικράτεια κανενός από τα πρόσωπα σερβικής εθνικότητας που αναφέρονται στη σχετική αλληλογραφία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Οπως προκύπτει από την ίδια επιστολή, ήδη από τον Οκτώβρη του 2000 η ντελ Πόντε με επείγον σήμα της ζητούσε την άρση του τραπεζικού απορρήτου και έλεγχο των σχετικών λογαριασμών, με ενδεχόμενη δέσμευση αυτών, σε περίπτωση που σχετίζονται με οποιουσδήποτε από τους καταζητούμενους Σέρβους αξιωματούχους. «Κατόπιν εντολής μας, τονίζει ο Ελληνας εισαγγελέας, ελέγχτηκαν όλοι οι λογαριασμοί σε όλες τις Τράπεζες (και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα) που αφορούσαν τις εδρεύουσες στην Ελλάδα και αναφερόμενες στο αίτημα της κ. Κάρλα ντελ Πόντε επιχειρήσεις. Οι ελεγχθέντες λογαριασμοί ήταν άσχετοι προς τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα, το δε αποτέλεσμα της ανακριτικής αυτής ενέργειας υποβλήθηκε με το υπ' αριθμόν 1167/15.12.2000 έγγραφό μας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαβιβαστεί περαιτέρω στην αιτήσασα Αρχή (Διεθνές Δικαστήριο)».

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει στον επίλογο της επιστολής του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ο εισαγγελέας Εφετών, όπου εκφράζει την ενόχλησή του για τις συνεχιζόμενες πιέσεις του «Διεθνούς Δικαστηρίου», παρότι η σχετική ανακριτική διαδικασία δεν επέδωσε. Αφού σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές υπήρξαν απόλυτα συνεπείς προς τις «διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις» τους, τονίζει ότι «η τυχόν προβαλλόμενη αιτίαση περί του αντιθέτου υποδηλώνει έλλειψη ενημέρωσης της κ. εισαγγελέως ή σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας από κάποιους περί αυτήν». Και καταλήγει: «Τέλος εκφράζουμε την υπηρεσιακή άποψη ότι η Ελλάδα υποχρεούται, βέβαια, να παράσχει την όποια νόμιμη δικαστική συνεργασία ζητηθεί επί συγκεκριμένου θέματος, αλλά δεν είναι νοητό να απαιτείται η χρησιμοποίηση της χώρας μας ως να ήταν "Ανακριτής" ή ενδεχομένως "Detective" του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΑΥΡΟΥ
Να δικαστούν οι ΝΑΤΟικοί ένοχοι

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο σύλληψης του Μιλόσεβιτς και για την προσαγωγή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του και με αφορμή σχετική επιστολή της Επιτροπής Ειρήνης Ταύρου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, «ό,τι και να έκανε ο Μιλόσεβιτς, δεν έπαψε ποτέ να είναι αρχηγός κόμματος στη Σερβία και μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας του». Ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου εκφράζει τη θλίψη του που οι σημερινοί κυβερνώντες στη Γιουγκοσλαβία ενέδωσαν στις πιέσεις των ισχυρών της Γης και παρέδωσαν έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων τον Μιλόσεβιτς. Ενώ καταδικάζει απερίφραστα τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου και ζητά «να προσαχθούν σε δίκη οι διατάξαντες τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ηγέτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ