ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /28
Προετοιμασίες για πολεμική γενίκευση και «διαπραγματεύσεις» από «θέση ισχύος»

Η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους «Ορέσνικ» στη Λευκορωσία, το Κίεβο ζητά πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και «δυτικά» στρατεύματα

Από την τριμερή συνάντηση Τραμπ - Μακρόν - Ζελένσκι

2024 The Associated Press. All

Από την τριμερή συνάντηση Τραμπ - Μακρόν - Ζελένσκι
Για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «διαπραγματεύσεις» γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έκανε λόγο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ - συνδέοντάς τα μάλιστα άμεσα με τις νέες επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - την ώρα που ο ρωσικός στρατός προελαύνει στα ανατολικά και όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα αναδιατάσσονται, εξοπλίζονται και προετοιμάζονται για μια νέα φάση του ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Ενδεικτικό αυτών των προετοιμασιών είναι και το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προανήγγειλε ανάπτυξη των νέων υπερηχητικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» στη Λευκορωσία στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ο Πούτιν απαντούσε σε αίτημα του Λευκορώσου Προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος το έθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στο Μινσκ την Παρασκευή, λέγοντας ότι η Λευκορωσία θα καθορίσει τους στόχους για τους πυραύλους που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία και πυρηνικά όπλα.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη υπεγράφη ακόμη ένα «πολεμικό συμβόλαιο» στη διαδικασία εξοπλισμού των «δυτικών» κρατών και προετοιμασίας για μια γενικευμένη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σουηδία και Δανία παρήγγειλαν 205 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης αξίας 2,2 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία όπλων «BAE Systems», ώστε να ανανεώσουν τα αποθέματά τους μετά τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Από αυτά, 115 θα παραδοθούν στη Δανία, 50 στη Σουηδία και 40 στην Ουκρανία και θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο της Σουηδίας και της Δανίας για την Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκρίνει ο Τραμπ

Δηλώσεις για κάποια διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία βάζοντας και την Κίνα «στο κάδρο» έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Γενάρη, με φόντο και την τριμερή συνάντηση με τους Προέδρους της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν και της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, στο Παρίσι με αφορμή τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων.

Παράλληλα διατύπωσε νέες «προειδοποιήσεις» προς τους Ευρωπαίους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ αν δεν αυξήσουν τις «αμυντικές» τους δαπάνες.

«Θα έπρεπε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Υπερβολικά πολλές ζωές χάθηκαν μάταια, υπερβολικά πολλές οικογένειες καταστράφηκαν και, αν αυτό συνεχιστεί, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο μεγάλο και πολύ χειρότερο», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του.

Στην ίδια ανάρτηση που σχολίαζε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ρωσία «έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχασε «με γελοίο τρόπο 400.000 στρατιώτες».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι «ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να συνάψουν μια συμφωνία και να βάλουν τέλος στην τρέλα».

«Ξέρω καλά τον Βλαντιμίρ. Είναι καιρός να δράσει. Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Ο κόσμος περιμένει!», κατέληξε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στους όρους των ΗΠΑ για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος δήλωσε στην «New York Post»: Ο Ζελένσκι «θέλει να κάνει ειρήνη. Αυτό είναι νέο. Θέλει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Θεωρεί ότι έφτασε η ώρα».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα - που έχει το «πάνω χέρι» στο πεδίο της μάχης - έχει απορρίψει μια «κατάπαυση του πυρός» που θα οδηγούσε σε «πάγωμα» της σύγκρουσης χωρίς να ικανοποιηθούν οι στόχοι της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα, μετά την τριμερή συνάντηση με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι, ο Μακρόν κάλεσε να «συνεχιστεί η κοινή δράση ΗΠΑ - Γαλλίας - Ουκρανίας για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Για παραγωγική συνάντηση με τους ομολόγους του της Γαλλίας και των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Ζελένσκι: «Ολοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και με δίκαιο τρόπο. Μιλήσαμε για τον λαό μας, την κατάσταση επί του εδάφους και μια δίκαιη ειρήνη».

Σε συνέντευξή του στο NBC News που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Ντ. Τραμπ απάντησε ότι «ασφαλώς» θα σκεφτόταν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Αν οι «σύμμαχοι» «πληρώνουν τον λογαριασμό τους και μας αντιμετωπίζουν δίκαια, φυσικά, θα μείνω στο ΝΑΤΟ».

Δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα» να αναμένει λιγότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον από τη στιγμή που θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Επικίνδυνα σχέδια αμεσότερης ΝΑΤΟικής εμπλοκής

Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και το Κίεβο θα πρέπει να το κάνει από θέση ισχύος, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχετικές δηλώσεις Τραμπ.

Μια ισχυρή Ουκρανία είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο το Κίεβο θα βρεθεί σε θέση ισχύος.

«Μεταξύ του στενού κύκλου του Ζελένσκι αυξάνεται η συνειδητοποίηση ότι, καθώς ο στρατός αγωνίζεται να συγκρατήσει τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή, κάποιου είδους διαπραγματεύσεις θα απαιτηθούν σύντομα. Φοβούνται, όμως, ότι χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, η κατάπαυση του πυρός δεν θα είχε νόημα», γράφει ο ανταποκριτής του «Guardian» για την Ανατολική Ευρώπη.

Το Κίεβο ζητά να τεθεί υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» το τμήμα της Ουκρανίας που δεν έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ευρωπαϊκά κράτη δεν αποκλείουν την ανάπτυξη στρατευμάτων για να «παρακολουθούν μια εκεχειρία».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν μια πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σκοπεύει να έχει το προσεχές διάστημα ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Ενα απόσπασμα στρατευμάτων από τη μία ή την άλλη χώρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία για όσο διάστημα δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Αλλά για αυτό πρέπει να έχουμε μια σαφή κατανόηση του πότε η Ουκρανία γίνεται μέλος της ΕΕ και πότε μέλος του ΝΑΤΟ», είπε χτες ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υποψήφιο καγκελάριο, Φρ. Μερτς.

«Ακόμα κι αν προσκληθούμε (στο ΝΑΤΟ), τι θα γίνει τότε; Ποιος εγγυάται την ασφάλειά μας; Μπορούμε να το σκεφτούμε και να εργαστούμε πάνω στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Χωρίς αμφιβολία, μια διπλωματική λύση θα έσωζε περισσότερες ζωές. Το επιδιώκουμε», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους. «Μπορείς να ασκήσεις δύναμη μόνο αν η Ουκρανία είναι ισχυρή. Μια ισχυρή Ουκρανία πριν από οποιαδήποτε διπλωματία σημαίνει μια ισχυρή (Ουκρανία) στο πεδίο της μάχης», συμπλήρωσε.

Στη Μόσχα πάντως δεν διαφαίνεται κάποια «προθυμία» για παραχωρήσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ επισπεύδει την παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας - μαμούθ που είχε αποφασιστεί την άνοιξη από Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Ετσι, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη χορήγηση νέου «πακέτου», ύψους 988 εκατ. δολαρίων, στο Κίεβο, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους για τα συστήματα Himars και αυξημένη βοήθεια για τη συντήρηση κρίσιμου εξοπλισμού.

Θα χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού με τον οποίο αγοράζεται στρατιωτικός εξοπλισμός από την «αμυντική» βιομηχανία ή από τους εταίρους και δεν αντλείται από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, επομένως δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμη άμεσα.

Στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτικό πακέτο 725 εκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, η Ουκρανία έλαβε μια δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία, ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Ο Φρ. Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανία και φαβορί για την καγκελαρία, έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον νυν καγκελάριο, Ολ. Σολτς.

Ο Μερτς τάχθηκε και χτες κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο υπέρ της αποστολής των Taurus - με σχεδόν διπλάσιο βεληνεκές από τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow / Scalp στα 500 χλμ. - στον ουκρανικό στρατό, λέγοντας πως διαφορετικά η Ουκρανία αναγκάζεται να πολεμά «με το ένα χέρι στην πλάτη».

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε χτες ακόμη μια δόση, 4,2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια για την Ουκρανία, ως μέρος της Διευκόλυνσης της ΕΕ για την Ουκρανία, που θα «βοηθήσουν την προβληματική οικονομία της χώρας».

Λαβρόφ: Συμμετοχή και Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις

«Υποθέτουμε ότι η Δύση, και η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, παρακολουθεί στενά τις προσεγγίσεις μας για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», σημείωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Γκαλούζιν, προσθέτοντας ότι βάση για τυχόν συνομιλίες θα πρέπει να είναι οι όροι της Μόσχας για προσάρτηση των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αποστρατιωτικοποίηση των ουκρανικών εδαφών.

Η Μόσχα πιστεύει επίσης ότι η Δύση «έλαβε το μήνυμα» με την ανακοίνωση των σχεδίων για ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik στο έδαφος της Λευκορωσίας, συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τ. Κάρλσον, που μεταδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είπε πως πρέπει και ευρωπαϊκά κράτη να εμπλακούν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις γύρω από την Ουκρανία.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μόνο η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να καθορίσουν τους όρους των διαπραγματεύσεων, λες και οι δύο αποφασίζουν για όλους», αν και όπως είπε «οι Βρυξέλλες δεν είναι έτοιμες για τέτοιες διαπραγματεύσεις».

Υπενθύμισε ότι «από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μόνο η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι έτοιμες να προτείνουν μια ειρηνική διευθέτηση», και οι δυο χώρες έχουν δείξει επίσης ενδιαφέρον για «ένα πλαίσιο ασφαλείας στην Ευρασία», έχει δηλώσει ο Λαβρόφ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να συμφωνήσει με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ «σε μια κοινή στρατηγική για την Ουκρανία», έχοντας ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του. Επισήμανε πως έχει συνομιλήσει «λεπτομερώς» με τον Τραμπ και το επιτελείο του βρίσκεται σε επαφή με τους συμβούλους του νέου Αμερικανού Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ