ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «τέρας» της υπερσυσσώρευσης

Το «τέρας» του πληθωρισμού και της ακρίβειας, η «φούσκα» στα ακίνητα, το «φαινόμενο» της «αποβιομηχάνισης» και της ύφεσης στην Ευρώπη και πάει λέγοντας... Θα έλεγε κανείς ότι όλη η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με κάποιες «δυνάμεις» και φυσικά φαινόμενα που αδειάζουν τις τσέπες της και αρπάζουν την ευημερία της. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, πάντως, ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται. Το ίδιο και οι δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο, δίνοντας ένα στιγμιότυπο για το «πού πάνε τα λεφτά».

Αποδεικνύεται και από αυτά τα στοιχεία ότι η επερχόμενη οικονομική κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που λιμνάζουν λόγω της μείωσης του ποσοστού κέρδους και αναζητούν «συμφέρουσες αγορές» να επενδυθούν. Η ανάπτυξη της πολεμικής οικονομίας, στο φόντο των συγκρούσεων στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και αλλού, προσφέρει μια τέτοια «διέξοδο» σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, όπως και οι επενδύσεις στην «πράσινη μετάβαση» και στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για πρώτες ύλες, αγορές, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων αγριεύει, απειλώντας με νέες, μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και αιματοκύλισμα περισσότερων λαών.

* * *

Η Εκθεση Δισεκατομμυριούχων της UBS για το 2024, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, δείχνει ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου εκτινάχθηκε κατά περίπου 17%. Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε 2.682, από 2.544 το 2023, και η περιουσία τους σε 14 τρισ. δολάρια, από 12 τρισ.

Αν πάμε πίσω στο 2015, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων του κόσμου ήταν 6,3 τρισ. δολάρια! Μέσα στη δεκαετία που μεσολάβησε ξέσπασαν πόλεμοι και πραξικοπήματα, η πανδημία COVID-19, εμπορικοί «πόλεμοι», ενεργειακές «κρίσεις» και «κρίσεις» στις αλυσίδες εφοδιασμού, καπιταλιστικές οικονομίες κατά τόπους επιβραδύνθηκαν ή μπήκαν σε ύφεση, κολοσσοί της βιομηχανίας έκλεισαν γραμμές παραγωγής και έκαναν χιλιάδες απολύσεις - κι όμως ο παραγόμενος πλούτος, που συγκεντρώνεται σε λίγους, υπερδιπλασιάστηκε.

Ολα τα παραπάνω δεινά για τους λαούς δεν εμπόδισαν τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους να συσσωρεύσουν νέα κέρδη, νέα κεφάλαια. Πώς μεταφράστηκε αυτή η συσσώρευση πλούτου για τους εργαζόμενους και τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων του πλανήτη; Σε νέες θυσίες και εκπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, αύξηση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας, πληθωρισμό, στεγαστική κρίση, ενεργειακή φτώχεια, μετανάστευση, στη βαρβαρότητα του πολέμου...

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πληθυσμός της Γης ήταν λίγο πάνω από 8 δισ. πέρυσι και το παγκόσμιο ΑΕΠ περίπου 105,4 τρισ. δολάρια, υπογραμμίζοντας ακριβώς πόσος πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι της ανθρωπότητας.

* * *

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της τεχνολογίας πρωταγωνιστούν σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων τεχνολογίας αυξάνεται ταχύτερα από κάθε κλάδο, έχοντας τριπλασιαστεί από 788,9 δισ. δολάρια το 2015 σε 2,4 τρισ. δολάρια το 2024.

Οι δισεκατομμυριούχοι της βιομηχανίας αύξησαν τον πλούτο τους από 480,4 δισ. δολάρια σε 1,3 τρισ., καθώς τα καπιταλιστικά κράτη «έχουν αναπτύξει βιομηχανική στρατηγική σε έναν αγώνα δρόμου για να ακονίσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ειδικά στην πράσινη οικονομία». Το πόσο «πράσινη» είναι αυτή η οικονομία φαίνεται από τους βασικούς ωφελημένους των κυβερνητικών στρατηγικών: Τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις σε αεροδιαστημική, «άμυνα», ηλεκτροκίνηση... Τέλος, οι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου των πρώτων υλών (Εξόρυξη, Εμπορία, Γεωργία, Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) κατέγραψαν την τρίτη ισχυρότερη επίδοση, με αύξηση από 718,1 δισ. δολάρια σε 1,8 τρισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια γεωγραφία του πλούτου, η Βόρεια Αμερική θεωρείται ότι προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις επένδυσης το επόμενο έτος. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε το 2024 σε 835, από 751, με επικεφαλής τους μεγιστάνες της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, που ο συνολικός πλούτος τους σκαρφάλωσε στα 5,8 τρισ. δολάρια, από 4,6 τρισ.

Στην Κίνα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε σε 427, από 520, και η περιουσία τους σε 1,4 τρισ. δολάρια, από 1,8 τρισ. Το 2021 υπήρχαν 626 δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα, με πλούτο άνω των 2,5 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η πτώση αντανακλά απώλειες στις αγορές ακινήτων και πτώση της αξίας εταιρειών εν μέσω «λιγότερο βέβαιων οικονομικών προοπτικών». Στην Ινδία οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν το 2024 κατά περισσότερο από 1/5, σε 185, και ο πλούτος που κατέχουν κατά περισσότερο από 40%, σε σχεδόν 906 δισ. δολάρια.

* * *

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία από τη Δυτική Ευρώπη, μία από τις πιο «πλούσιες» και ανεπτυγμένες καπιταλιστικά γωνιές της Γης, που όμως χάνει την ανταγωνιστικότητά της έναντι άλλων αγορών. Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν σε 495, από 456 το 2023, με αύξηση 16% του συγκεντρωμένου πλούτου, στα 2,7 τρισ.

Η Γερμανία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε στασιμότητα και τώρα σε ύφεση, ενώ μεγάλες βιομηχανίες της κλείνουν και εγκαταλείπουν τη γερμανική αγορά έναντι άλλων αγορών ή κλάδων, είναι πρώτη στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους της Ευρώπης, με 117 το 2024 (+8) που έχουν συνολικό πλούτο 546,2 δισ. δολάρια (από 496,5 δισ.). Στη δε Γαλλία της ...«κρίσης χρέους» οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν σε 46 (+12) και ο συνολικός τους πλούτος είναι ο υψηλότερος μεταξύ των Ευρωπαίων...


Ε. Μ.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ