Σταθμός για την οργάνωση του αγώνα η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας
Η ανάγκη για συντονισμένη αγωνιστική κλιμάκωση βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριότητας, με στόχο οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της πάλης τους απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τους φέρνει στα όρια της επιβίωσης, προσπαθώντας να παραμείνουν στους τόπους τους και να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα κοπάδια τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας οργανώνει παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία καλεί όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να παρευρεθούν και να συζητήσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να αποφασίσουν από κοινού την οργάνωση των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα η πρόταση που θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη θα είναι από αύριο κιόλας οι αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών του νομού, με στόχο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στις 6 μ.μ. και στα Φάρσαλα, στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην περιοχή, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν, απέναντι στα οποία χρειάζεται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συντονίζοντας τη δράση τους.
Στο μεταξύ, την πόλη του Βόλου ετοιμάζονται να ξεσηκώσουν για μια ακόμα φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, προχωρώντας σε νέα μηχανοκίνητη πορεία αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, θα συμμετάσχουν και εκείνοι στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μετά από απόφαση που πήραν στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας την προηγούμενη βδομάδα.
Σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων αλλά και των δεκάδων συσκέψεων που πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά τους όλο το προηγούμενο διάστημα, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της περιοχής, με στόχο να εκφραστεί η οργή που υπάρχει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους απέναντι στις αποζημιώσεις - κοροϊδία για την κατεστραμμένη από τα καιρικά φαινόμενα παραγωγή τους.
Ετσι, οι αγρότες διεκδικούν να τηρηθεί επιτέλους η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση στις αποζημιώσεις από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» για όλους, χωρίς διαιρέσεις. Επίσης, να αναπληρωθεί το εισόδημα για ζημιές από την κλιματική κρίση σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται, λόγω του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν στο 100% της πραγματικής ζημιάς οι χαλαζόπληκτοι αγρότες και να καταβληθεί προκαταβολή 500 ευρώ ανά στρέμμα μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμα, ζητούν να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ώστε να μπορούν οι αγρότες να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Στις 18 Δεκέμβρη η έφεση του συνδικαλιστή Β. Γκιτάκου
Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για πολλοστή φορά, από τη δημοτική αρχή Αλίμου, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καθώς την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη εκδικάζεται η έφεση του συνδικαλιστή Βασίλη Γκιτάκου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 9μηνη φυλάκιση με αναστολή, γιατί υπερασπίστηκε εργαζόμενους του δήμου Αλίμου.
Υπενθυμίζεται ότι το «έγκλημα» του προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ήταν ότι υπερασπίστηκε μαζί με εργαζόμενους του δήμου Αλίμου συνδικαλιστές, συνδικάτα και φορείς της πόλης, συναδέλφισσα και αντιπρόεδρο τότε του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου, που απειλούσε η δημοτική αρχή Αλίμου να απολύσει.
Μαζί εκδικάζεται για τον ίδιο λόγο η έφεση που άσκησε η δημοτική αρχή Αλίμου κατά άλλων τριών συνδικαλιστών, Κατερίνας Γιαννούλια (πρώην μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ), Μάριου Κατσουρού (πρώην μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Γιάννη Καπράλου (πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου), οι οποίοι αθωώθηκαν πρωτόδικα.
«Κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, που χάνουν τη φωνή τους στα χιλιάδες εργοδοτικά εγκλήματα που προκαλούν με την πολιτική τους γεννώντας νεκρούς και σακατεμένους, που θεωρούν "ανάπτυξη" τις τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους εργασίας και "κανονικότητα" την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατασκευάζουν κατηγορίες και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, διώκοντας ποινικά συνδικαλιστές με στόχο την καταστολή και τη φίμωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», σημειώνει το ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει:
«Ο στόχος της δημοτικής αρχής Αλίμου είναι ο ίδιος με τον στόχο της κυβέρνησης που με αποκορύφωμα τον εκτρωματικό και αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, θέλουν να απαλλαγούν από τους αγωνιστές συνδικαλιστές και τα ταξικά συνδικάτα, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων θα πέσει στο κενό. Οχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά αντίθετα τέτοιες ενέργειες συσπειρώνουν και δυναμώνουν το εργατικό κίνημα.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους συναγωνιστές συναδέλφους, αγωνιζόμαστε μαζί τους και ζητάμε την πλήρη αθώωσή τους».
Να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα το πρόβλημα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων από την κυβέρνηση απαιτούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΚΟ Τυρνάβου και Αμπελώνα του ΚΚΕ.
Οπως αναφέρουν, «δραματικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, με επίκεντρο την περιοχή του Αμπελώνα. Η διάσταση και η έκταση που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κτηνοτρόφους του δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι μετά τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, της πανώλης και πλέον της ευλογιάς, βρίσκονται σε απόγνωση».
«Πρόκειται για καταστροφικό νόσημα, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που με μαθηματική ακρίβεια θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους», επισημαίνουν και προσθέτουν πως «η έξαρση των ζωονόσων, όπως είναι η ευλογιά των αιγοπροβάτων που πλήττει σήμερα την περιοχή, είναι συνέπεια της πολιτικής των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και άλλων εμπορευμάτων, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών, με βάση την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε "ξέφραγο αμπέλι" για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, τα οποία θησαυρίζουν από τις φτηνές, ανεξέλεγκτες, έως και παράνομες εισαγωγές».
Παράλληλα στέκονται στη λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αυτή της «ατομικής ευθύνης» στην πρόληψη και προστασία από ασθένειες, όπως και από φυσικά φαινόμενα, τονίζοντας πως αυτή η πολιτική «αφήνει έρμαια τους κτηνοτρόφους, καταδεικνύοντας παράλληλα τη γύμνια του κράτους και την ανεπάρκεια της οργανωμένης αντιμετώπισης του φαινομένου».
Υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της απαγόρευσης των σφαγών που πήρε η κυβέρνηση «δεν μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση των συγκεκριμένων ασθενειών της πανώλης ή της ευλογιάς, που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων ζώων, πανελλαδικά. Δεν είναι δυνατόν, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της ΚΑΠ διαρκώς να απαιτούν την επιμορφωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση των κτηνοτρόφων, την ίδια στιγμή όμως να διατηρούν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100%, διατηρώντας τον υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο. (...) Αλλωστε, το να υπάρχουν στελεχωμένες δομές και υπηρεσίες, ή πρόβλεψη για αποκαταστάσεις και πλήρεις αποζημιώσεις από ζωονόσους ή φυσικές καταστροφές, αποτελεί κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ενώ δεν είναι κόστος, και τα "λεφτά υπάρχουν" όταν είναι να δοθούν για εξοπλισμούς, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και φυσικά για το μεγάλο κεφάλαιο».
Επίσης αναφέρουν ότι «τις συνέπειες της δραματικής αυτής κατάστασης πληρώνουν και πάλι οι κτηνοτρόφοι αλλά και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι μεν θα έχουν οικονομικές απώλειες, ενώ για τους δε αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς».
Και καταλήγοντας ξεκαθαρίζουν πως το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους, που ανάμεσα σε άλλα είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αποτροπή της εξάπλωσης της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους, να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου, να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.