INTIME NEWS |
Σε συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης που κλιμακώνεται, και με μια νέα καπιταλιστική κρίση να χτυπάει την «πόρτα» της ΕΕ, η κυβέρνηση με την πολιτική της, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, έρχεται να «γδάρει» τον λαό για να διασφαλίσει τα ματωμένα πλεονάσματα του κεφαλαίου, ώστε μαζί με όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο να θωρακιστεί η κερδοφορία των ομίλων, που εκτοξεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, ο προϋπολογισμός πάντα αποτελεί το εργαλείο του κράτους για την αναδιανομή υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τη δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ύψους 2,4% για το 2024 και 2,5% για το 2025. Κάτι που αναμένεται να ανέβει κι άλλο, μιας και η φοροεπέλαση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και θα φτάσει μια «ανάσα» από τα 70 δισ.
Από αυτά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024, και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης προβλέπονται στο ποσό των 7,276 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
Επιπλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 6 δισ., πάνω ακόμα κι απ' τα όσα προβλέπονταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, για 5 δισ. ευρώ.
Και ενώ η θηλιά σφίγγει κι άλλο για τον λαό, η κάνουλα ανοίγει παραπέρα για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστούν τον λαό στόχο των ανταγωνισμών. Πάνω από 2 δισ. επιπλέον των όσων ήδη δίνει ο λαός κάθε χρόνο, για να στέλνονται φρεγάτες 3.000 μίλια από τα σύνορα και όπλα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, φορτώνονται στις πλάτες του για νέους εξοπλισμούς που προορίζονται για τα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια.
Οσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες - με βάση και τις νεοεισαγόμενες «οροφές δαπανών» της ΕΕ - αυτές θα παραμείνουν ουσιαστικά παγωμένες, το πολύ πολύ να καλύπτουν τον πληθωρισμό, που τις χωρίζει χάος με τις υπάρχουσες ανάγκες και ελλείψεις σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, υποδομές για τον λαό, ο οποίος καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κάνει το μαύρο άσπρο περιγράφοντας μια σειρά από μέτρα που δήθεν ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ψέμα ολκής, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται είτε για ρυθμίσεις που ευνοούν τους ομίλους είτε για μέτρα στη λογική «δίνω ένα - παίρνω πίσω τρία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό των παρεμβάσεων αυτών το 2025 φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα εκτιναχθεί στα 69,203 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 δισ. παραπάνω από το 2024.
Ενα μέρος της πραγματικότητας για τα λαϊκά στρώματα, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, είναι το εξής.
Η κυβέρνηση αναφέρει στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Δηλαδή, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 εργαζόμενοι, που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Οσο για τον μέσο μισθό, φέτος συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011, με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια κατατρώνε τους εργατικούς μισθούς.
Οι αναφορές της κυβέρνησης για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους το 2025 κυριολεκτικά γκρεμίζονται από την ίδια την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο σχέδιο νόμου για τον κατώτατο μισθό. Το ύψος της ετήσιας δαπάνης για το έτος 2025 από την προσαύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα με την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, που ορίζεται στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, προσδιορίζεται στο ποσό των 143 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μια απλή διαίρεση φτάνει για να αποδειχθεί ότι για κάθε δημόσιο υπάλληλο η αύξηση του μεικτού μισθού ετησίως θα φτάσει τα 240 ευρώ ετησίως ή αλλιώς τα 20 ευρώ μηνιαίως (12,5 ευρώ περίπου καθαρά).
Η παροχή, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, των 100 εκατομμυρίων για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες καθώς πριν από την κατάργησή της, το 2016, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή έφτανε τα 180 εκατομμύρια με τιμή πετρελαίου στο 1 ευρώ το λίτρο και όχι στα 1,60 που είναι σήμερα. Οι αγρότες δεν έχουν κερδίσει τίποτα από τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, την οποία διαφημίζει συνεχώς η κυβέρνηση, γιατί ο αγρότης αποδίδει τον ΦΠΑ και στη συνέχεια εισπράττει την επιστροφή του. Δεν μειώνεται δηλαδή το κόστος παραγωγής.
Επιπλέον, η διασύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ που καταβάλλουν οι αγρότες με τον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει σε αύξησή τους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών αδυνατούν να τις καταβάλλουν και ήδη χρωστάνε πολλά. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ είναι μια από τα ίδια. Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι έδωσε μέσω ΕΛΓΑ 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2019 - 2024. Από αυτό όμως το ποσό τα 800 εκατομμύρια είναι οι εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες στον ΕΛΓΑ και αποτελεί παραπλάνηση να τα περιλαμβάνει σε όσα ισχυρίζεται ότι «έδωσε». Τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια αφορούν κυρίως στην αναδρομική πίστωση της ετήσιας χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ, την οποία μέχρι το 2020 δεν χορήγησε καμία κυβέρνηση.
Δηλαδή, από το 2010 έως το 2020 και ενώ περάσανε κυβερνήσεις με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ ήταν μηδέν. Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων από αυτόν φορέων (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, Μπενάκειο). Στα τάρταρα είναι και οι δαπάνες για την προστασία της αγροτικής παραγωγής από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, την πρόληψη των επιπτώσεών τους.
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το 2025 θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ, από 958 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με μια αύξηση κάτω από το 2,5% στις συντάξεις τους, όταν ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2,7%! Και, βέβαια, τουλάχιστον 700.000 συνταξιούχοι, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», δεν θα δούνε καμία αύξηση, όπως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Η καθήλωση, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αποτυπώνεται και στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού για συντάξεις, οι οποίες μειώνονται κατά 512 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 3,3%!
Η επίθεση στους συνταξιούχους εκφράζεται και με τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των συντάξεών τους από το «χαράτσι» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ΑΚΑΓΕ, που το 2025 θα ανέλθει στα 886 εκατ. ευρώ, όσα και φέτος. Συγκεκριμένα, στις κύριες συντάξεις το χαράτσι ανέρχεται στα 766 εκατ. ευρώ και στις επικουρικές στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, μόνο μέσα σε δύο χρόνια αφαιρούνται από την τσέπη των συνταξιούχων 1,772 δισ. ευρώ.
Και στον προϋπολογισμό του 2025 η κυβέρνηση συνεχίζει να αναμασά τη συκοφαντία περί «φορολογικής δικαιοσύνης» και πάταξης της φοροδιαφυγής, όμως:
Μέσω του νόμου 5073/2023, για 402.000 ελεύθερους επαγγελματίες, σε σύνολο 724.000 που φορολογήθηκαν με το τεκμαρτό εισόδημα, η μέση φορολογική επιβάρυνση έφτασε τα 2.058 ευρώ! Η ίδια κατηγορία, των ελεύθερων επαγγελματιών, που υπάγονται στο τεκμήριο, είχε πληρώσει το 2023, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, μέσο φόρο 1.245 ευρώ. Επομένως, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνσή τους, με το νέο σύστημα των τεκμηρίων, ήταν κατά μέσον όρο + 813 ευρώ.
Επιπλέον, το 2024, η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 27,5% (είχε μειωθεί κατ' εξαίρεση την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Ν.5073/23 για να λειανθούν οι αντιδράσεις) και η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από το οποίο προκύπτει η φορολογία του επαγγελματία αυξάνεται στα 11.620 ευρώ από 10.920) ακυρώνουν στην πράξη την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της φορολογίας, στοιχείο που διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης των φόρων.
Το γεγονός ότι το 55% των αυτοαπασχολούμενων που, όπως λέει η κυβέρνηση, «τσίμπησαν» τα νέα φορολογικά μέτρα κάτω από τα κριτήρια του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν είναι απόδειξη φοροδιαφυγής. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να υπάρχουν επαγγελματίες με μικρά εισοδήματα. Είναι οι ίδιοι που συμπληρώνουν τις λίστες οφειλετών σε εφορία - ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ) - τράπεζες - παρόχους Ενέργειας - προμηθευτές, τις λίστες πλειστηριασμών, οι ίδιοι που τελικά οδηγούνται στο κλείσιμο αφού δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό στην καπιταλιστική αγορά και την αντιλαϊκή πολιτική.
Απλησίαστα προϊόντα παραμένουν το λάδι, το μοσχάρι και τα δημητριακά για τα λαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τον λαό και μάλιστα με αυξημένη ένταση, μιας και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον Οκτώβρη, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022.
Η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 6,4%, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανατιμήσεων, το μοσχάρι 4,1% και δημητριακά 5,6%. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στα αεροπορικά εισιτήρια (34,9%) και στα ξενοδοχεία (11,9%). Στα ασφάλιστρα Υγείας τρέχουν ανατιμήσεις κατά 14%.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2023, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά: 0,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, 7,2% σε ένδυση και υπόδηση, 2,1% στην ομάδα Στέγαση, 3,6% στην ομάδα Υγεία, 1,7% στην ομάδα Μεταφορές, 1,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, 1,4% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, 2,6% στην ομάδα Εκπαίδευση, 6% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια.