«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, τον λαό μας, την ευρύτερη περιοχή.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής. Και τελευταία, βεβαίως, με την έμμεση αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Ασαντ - με τον οποίο βεβαίως εμείς ως Κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες - και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν "αντάρτες" ή "επαναστάτες". Από αυτή τη σκοπιά εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στη συμμετοχή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με κάθε τρόπο, της ελληνικής κυβέρνησης.
Και, ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε σκέψεις για τα Ελληνοτουρκικά. Ξέρετε, το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος, ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο "οδικός χάρτης", που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εδώ στην περιοχή, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και, βέβαια, αν πάρουμε ως δεδομένο το επικίνδυνο πακέτο που προβάλλει ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, των νησιών μας, με αποστρατιωτικοποίηση, με ενίσχυση του τουρκολιβυκού συμφώνου, με μια σειρά άλλες τοποθετήσεις για το δόγμα της "γαλάζιας πατρίδας" κ.λπ., η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Αρα, από αυτή την άποψη τα "ήρεμα νερά" πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν κάποια στιγμή σε "ταραγμένα νερά". Εμείς δεν συμμεριζόμαστε έναν εφησυχασμό ή, αν θέλετε, μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα. Ηδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο μέσα στο 2024 ήταν 1.900, αυτά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας, και βεβαίως όλη αυτή την πορεία από δω και πέρα θα πρέπει να την παρακολουθούμε σταθερά, διότι έχουν μπει επί τάπητος τα ζητήματα και συζητιόνται, μπορεί στο παρασκήνιο, αλλά πάντως έχει ανοίξει όλη η βεντάλια των επικίνδυνων αυτών ζητημάτων.
Καθώς επίσης και το Κυπριακό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ουσιαστικά φεύγοντας από τη λογική της εισβολής - κατοχής και του να υπάρξει ενιαία Κύπρος, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις κ.λπ. και οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους.
Στους δρόμους του αγώνα τα υπόλοιπα».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατόπιν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, με τον Γεραπετρίτη συζήτησαν «εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή». «Οσον αφορά στον διάλογο με την Τουρκία, αυτός πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση», είπε, βάζοντας βασικά θέμα αν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκ. Φάμελλος μίλησε για «ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση». Για το Συριακό ζήτησε «να υπάρχει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης και της Ελλάδας ώστε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατό σε ένα κράτος δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες» και άλλα τέτοια εύηχα, εκφράζοντας πόθους της ντόπιας αστικής τάξης να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ζήτησε, επίσης, επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό με «αντίστοιχη σύνδεση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», βάζοντας τον λύκο να φυλά τα πρόβατα. Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά έστειλε μήνυμα σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου», όπως βαφτίζονται τα ΝΑΤΟικής κοπής παζάρια.
Ο Κυρ. Βελόπουλος έβαλε «τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ως εθνική προτεραιότητα», επί της ουσίας με τη συνδρομή δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προέταξε «το ζήτημα της θεσμικά αναβαθμισμένης συμμετοχής της χώρας μας στους διεθνούς οργανισμούς που προάγουν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», στο όνομα των οποίων βέβαια δρομολογούνται επεμβάσεις και αποστολές.
Ο Αλ. Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά ζήτησε, και αυτός, εμπλοκή, από τη ...δίπλα πόρτα, στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, με το ψευδοεπιχείρημα ότι η Ελλάδα «πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».
Σε αντίστοιχο μοτίβο, σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει υπό την προεδρία Γεραπετρίτη το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Παραπέρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις, σε συνέδριο σήμερα και αύριο, μιας σειράς παραγόντων που χειρίστηκαν αυτά τα θέματα, όπως οι Αντ. Σαμαράς, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Τσίπρας, Ευ. Βενιζέλος, Ν. Κοτζιάς, Χρ. Ροζάκης και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και στην προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων με ιμπεριαλιστικά κέντρα, συν την προώθηση μπίζνες, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, κηρύσσει σήμερα την έναρξη διήμερου «Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας Ελλάδας - Γαλλίας». Θα συμμετάσχουν ειδικοί στους τομείς της αμυντικής καινοτομίας και των τεχνολογιών διττής χρήσης, βασικό κομμάτι της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ.
Στο μεταξύ, χτες, έγινε κοινή άσκηση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βορειοδυτικά της Καρπάθου, ενώ προχτές το γιγαντιαίο πλοίο βρέθηκε στη Σούδα και τη Δευτέρα μαχητικά του ασκήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης με μαχητικά της Πολεμικής Αεροποορίας. Στο κουβάρι των ανταγωνισμών, η περιοχή που δέσμευσε η Αθήνα για τις ανάγκες της άσκησης στην περιοχή των Δωδεκανήσων είναι δυτικά της Χάλκης, της Τήλου και της Νισύρου και περιλαμβάνει νησίδες και βραχονησίδες, όπως η Κανδελιούσσα, που έχει γίνει στόχος υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών και drones. Περιλαμβάνεται άλλωστε στην περιλάλητη λίστα «EGAYDAAK», η οποία περιέχει 152 νησιά την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία. Αλλωστε, αντέδρασε στην ελληνική ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύτηκε για την άσκηση η περιοχή, ισχυριζόμενη ότι Χάλκη και Τήλος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένες βάσει της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, επιμένοντας στις απαράδεκτες θέσεις της.
Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό της Τουρκίας ανέφερε: «Με την Ελλάδα συνεχίζουμε να κινούμαστε στη βάση της Θετικής Ατζέντας. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα. Από την άλλη πλευρά, προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Παράλληλα στηλίτευσε τον «εξοπλισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» λέγοντας ότι «μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο νησί», ενώ πρόσθεσε ότι «αποκλείεται να παραιτηθούμε από την κυρίαρχη ισότητα και την ισότιμη διεθνή θέση του τουρκοκυπριακού λαού στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό. Τονίζουμε αυτό το σημείο σε όλες τις πλατφόρμες, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Εθνη».
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα «συνεχίζουμε να κάνουμε βήματα και για την αναβίωση της διαδικασίας της πλήρους ένταξής μας στην ΕΕ», καλώντας την «να επιδείξει την ίδια στάση».
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «η Τουρκία συνεχίζει την ισχυρή υποστήριξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που προσφέρει στη συμμαχία». «Το γεγονός ότι θα φιλοξενήσουμε την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το 2025 και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2025 (σ.σ. επισήμως από το ΝΑΤΟ έχει ανακοινωθεί ως τόπος της Συνόδου η Χάγη στην Ολλανδία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει ότι θα ακολουθήσει κι άλλη Σύνοδος Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη) αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στη συμμαχία. Με βάση τον στρατηγικό μηχανισμό, συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε με τις ΗΠΑ για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την Ενέργεια, από το εμπόριο έως την αμυντική βιομηχανία (...) παρά τις κάποιες διαφορές απόψεων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό και ανοικτό διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο».
Την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προτείνει ο Τραμπ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο διορισμός της πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας που θα γίνει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.
Η προτεινόμενη είναι πρώην παρουσιάστρια του δικτύου «Fox News» και πρώην αρραβωνιαστικιά του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει βοηθός Γενικού Εισαγγελέα Καλιφόρνιας και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ανάρτησή του ο Τραμπ έγραψε για την Γκίλφοϊλ ότι «για πολλά χρόνια» είναι «στενή φίλη και σύμμαχός» του. «Η τεράστια εμπειρία της και ο ηγετικός ρόλος της στα θέματα δικαιοσύνης, στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική μαζί με την οξυδέρκειά της την καθιστούν εξαιρετικά ικανή να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ και να προστατεύσει τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό. Είναι το ιδανικό πρόσωπο για την ενίσχυση των ισχυρών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, και για την προώθηση των συμφερόντων μας σε θέματα που εκτείνονται από την αμυντική συνεργασία έως την εμπορική και οικονομική καινοτομία», πρόσθεσε. Η ίδια η Γκίλφοϊλ σε δική της ανάρτηση τόνισε ότι ανυπομονεί να υλοποιήσει την ατζέντα Τραμπ.
Σημειωτέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα και την επιλογή του επιχειρηματία Τομ Μπαράκ στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Οπως σημείωσε στην ανάρτησή του, «αποτελεί μια σεβαστή και έμπειρη φωνή λογικής, που συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα ηγετών σκέψης, τόσο σε πολιτικούς όσο και σε επιχειρηματικούς κύκλους».