Ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς δηλώνει ότι «δεν θα γίνει Ασαντ»
2024 The Associated Press. All |
Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, επανέλαβε καταγγελίες για υποκίνηση και χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων από το εξωτερικό.
Δεκάδες σχολές σε πανεπιστήμια μεγάλων πόλεων (Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Κραγκούγεβατς, Νις κ.λπ.) βρίσκονται υπό κατάληψη και αποκλεισμό, με αιτήματα που εστιάζουν στην απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Κινητοποιήσεις συνεχίζονται και με αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών σχεδόν καθημερινά, στις 11.52 π.μ. (ώρα κατάρρευσης του γείσου του σταθμού) και για 15', αφιερώνοντας ένα λεπτό σε κάθε θύμα της τραγωδίας.
Στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις εξέφρασε μεταξύ άλλων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, λέγοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου υποστηρίζει σθεναρά τους φοιτητές στα αιτήματα που θέτουν ως ακαδημαϊκοί πολίτες με αυτοσυνείδηση. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την ετοιμότητα των φοιτητών μας να αντιδρούν σε θέματα δημόσιας και κοινωνικής σημασίας».
Οι φοιτητές επιμένουν σε κατηγορίες για απόκρυψη πολιτικών ευθυνών και επικεντρώνουν στη δημοσίευση σχετικών εγγράφων.
Προχτές, μετά από συγκέντρωση που έγινε έξω από το προεδρικό μέγαρο με συνθήματα όπως «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» και σφυρίχτρες «για να καλύψουν την φωνή του ψεύδους» (την ίδια ώρα διεξαγόταν συνέντευξη Τύπου), ο Βούτσιτς είπε ότι δόθηκαν έγγραφα που - όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές - αφορούσαν την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού και ανήγγειλε την ανάρτησή τους και στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Μοίρασε δε υποσχέσεις για αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για νέους και φοιτητές.
Υποστήριξε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια ξένες υπηρεσίες ξόδεψαν 462 εκατ. ευρώ για υποκίνηση κινητοποιήσεων στη Σερβία.
Επανέλαβε άλλωστε καταγγελίες που έκανε και σε προηγούμενους γύρους αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων (ενάντια σε επενδύσεις για εξορύξεις κρίσιμων ορυκτών, αλλά και πριν τις εκλογές), ότι «οι κινητοποιήσεις υποκινούνται και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό» με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Απαντώντας δε σε σχόλια στελεχών της αντιπολίτευσης ότι «θα έχει την τύχη του Σύρου δικτάτορα Ασαντ», δήλωσε μέσω ανάρτησής του: «Ακόμα κι αν νομίζουν ότι είμαι ο Ασαντ και ότι θα το σκάσω κάπου, δεν πρόκειται να το κάνω. Θα πολεμήσω για τη Σερβία και θα υπηρετήσω μόνο τον σερβικό λαό και όλους τους άλλους πολίτες της Σερβίας, δεν θα υπηρετήσω ποτέ τους ξένους, αυτούς που επιδιώκουν να νικήσουν, να ταπεινώσουν και να καταστρέψουν τη χώρα μας».
Σερβικά ΜΜΕ, όπως η «Serbian Monitor», μετέδιδαν χτες ότι η σερβική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της πάνω από 850 σχετικά έγγραφα, αλλά μεγάλο μέρος τους δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα, όπως έγγραφα που αφορούν το αν, πότε και γιατί κάποιος απέρριψε ή ενέκρινε τα πιστοποιητικά ενδιάμεσης ή τελικής αποδοχής του έργου ανακαίνισης του σταθμού και των τμημάτων του. Επίσης τα κείμενα των συμβάσεων με τον κύριο εργολάβο και με τους υπεργολάβους, αλλά και των συμβάσεων που συνάπτουν οι υπεργολάβοι με άλλες εταιρείες, στις οποίες και εκείνοι αναθέτουν επιμέρους εργασίες.
Εντονη αντίδραση του Πεκίνου μετά τις επαφές του ηγέτη της Ταϊβάν και τις στάσεις του σε Χαβάη και Γκουάμ
Εντονη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων της Κίνας παρατηρείται τις τελευταίες μέρες γύρω από την Ταϊβάν, ενώ το κινεζικό υπουργείο Αμυνας εξήγγειλε νέα γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επίσημα από τη Δευτέρα 16/12 έως την Τετάρτη 18/12, στα ανοιχτά της Χαϊνάν.
Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν έκανε λόγο για «έκρηξη» κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα στενά της Ταϊβάν και στον Δυτικό Ειρηνικό.
Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών, υποστράτηγος Χσιέ Τζιν-Σενγκ, μίλησε για έναν «εκπληκτικό» αριθμό κινεζικών πολεμικών σκαφών, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξή τους δεν αφορά μόνο την Ταϊβάν και ότι η γεωγραφική τους εξάπλωση εκτείνεται πέρα από την «πρώτη αλυσίδα νησιών» (όπως περιγράφεται συστάδα νησιών που ανήκουν σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες και Ινδονησία).
Από την πλευρά της η Κίνα αντέδρασε έντονα σε πρόσφατη περιοδεία που έκανε ο Ταϊβανέζος ηγέτης Λάι Τσινγκ-τε, περιλαμβάνοντας μάλιστα και «ενδιάμεσες στάσεις» στη Χαβάη αλλά και τη νήσο Γκουάμ, μία δηλαδή από τις αμερικανικές νησίδες στον Ειρηνικό που φιλοξενεί και κρίσιμη βάση των ΗΠΑ.
Οπως είχε σχολιάσει σχετικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, «με την ιερή αποστολή της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στους ώμους, η κινεζική PLA (σ.σ. κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις) θα συντρίψει αποφασιστικά κάθε αυτονομιστική απόπειρα "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" και θα αποτρέψει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση».
Ενδεικτικές των διεργασιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών επαφών της ταϊβανέζικης ηγεσίας είναι και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο υψηλόβαθμοι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι πήγαν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν με το επιτελείο Τραμπ, αλλά και ότι ο Ταϊβανέζος «αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών» της Ταϊβάν Γου Τσιχ-Τσουνγκ παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ηγέτη της Σομαλιλάνδης (που έχει αυτοανακηρυχτεί ανεξάρτητο κράτος από τη Σομαλία, στην ανατολική Αφρική).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για πρώτη φορά η Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Αμυνας (MDA) των ΗΠΑ αναχαίτισε με επιτυχία έναν μεσαίου βεληνεκούς πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αέρος, κατά τη διάρκεια δοκιμής στα ανοιχτά της Γκουάμ, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις αμυντικές δυνατότητες της νήσου, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
ΣΕΟΥΛ.-- Το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις κοινοβουλευτικές προσπάθειες καθαίρεσης του Προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γεόλ - ο οποίος προέρχεται από τις γραμμές του - μετά την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο την προηγούμενη βδομάδα. Μία πρώτη πρόταση μομφής που κατατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει πλειοψηφία στη βουλή, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία σε ψηφοφορία το περασμένο Σάββατο, καθώς τότε το ΡΡΡ την είχε καταψηφίσει. Το Σάββατο αναμένεται νέα αντίστοιχη ψηφοφορία, κατά την οποία πλέον το πιθανότερο είναι να εγκριθεί η πρόταση παραπομπής του Προέδρου. Ο ίδιος ο Γιουν σε ομιλία του χτες επανέφερε τις κατηγορίες ότι η αντιπολίτευση «συντάσσεται με τη Βόρεια Κορέα».
ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Στα 400 δισ. δολάρια ανήλθε πλέον η περιουσία του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων που συντάσσει το Forbes. Στο νέο ρεκόρ συνέβαλε η άνοδος κατά σχεδόν 71% της αξίας των μετοχών της TESLA (ανήλθαν σε νέο υψηλό 424,9 δολαρίων συνεχίζοντας το ράλι που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου) και η πώληση μετοχών αξίας 1,25 δισ. της SpaceX.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν κατήγγειλε ως «δειλή» την προχτεσινή επίθεση που κόστισε τη ζωή στον «υπουργό Προσφύγων» Χαλίλ Ουρ-Ράχμαν Χακάνι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Την επίθεση ακόμα καταδίκασαν ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.
ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Εκπρόσωπος του Πενταγώνου διέψευσε τον ισχυρισμό του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Τζεφ Βαν Ντρου πως υπάρχει ιρανικό πλοίο ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, από τα οποία απογειώνονται drones προς τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε ότι τα μυστηριώδη drones δεν ανήκουν ούτε στον αμερικανικό στρατό και ότι η υπόθεση διερευνάται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Αναβλήθηκε για σήμερα η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία, που αρχικά η προεδρία Μακρόν είχε αναφέρει πως θα γινόταν χτες βράδυ, ύστερα από τις επίσημες επαφές του Γάλλου Προέδρου στην Πολωνία, οι οποίες μάλιστα επισπεύσθηκαν.
Στο επίκεντρο των παζαριών μεταξύ των γαλλικών αστικών κομμάτων, τα οποία όπως φαίνεται συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι η ανεύρεση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα «συγκεράσει» σε έναν βαθμό τις ενδοαστικές αντιθέσεις και θα καταφέρει να προωθήσει με τις λιγότερες αντιδράσεις τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές που έχει ανάγκη το γαλλικό κεφάλαιο, με φόντο τα «ζόρια» της γαλλικής οικονομίας και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.
Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της απερχόμενης κυβέρνησης Μπαρνιέ, Μοντ Μπρεγκεόν, ο Μακρόν επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία που θα του επιτρέψει τον διορισμό πρωθυπουργού και «να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας», αναφέροντας πως στην παρούσα περίοδο εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντικά «ευρεία» πολιτική συμμαχία μεταξύ των κεντρώων συμμάχων του Μακρόν και των Ρεπουμπλικάνων.
Στο μεταξύ, στην προχτεσινή, τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Μπαρνιέ, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής στη Βουλή, παρουσιάστηκε ένα ειδικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, που σήμερα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τρία μόλις, σύντομα άρθρα, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει την είσπραξη φόρων και τις κρατικές δαπάνες με βάση τις περσινές κατευθύνσεις.
Από τη μεριά της, η ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός ξέρει «τι πρέπει να γίνει για να εργαστεί σε αξιοπρεπείς συνθήκες», δηλαδή «να μιλήσει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να φτιάξει έναν προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές κάθε κόμματος», καταλήγοντας ότι αυτό «είναι απολύτως εφικτό».
Οι κυβερνήσεις Αιθιοπίας και Σομαλίας, με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές που προκάλεσε το σχέδιο κατασκευής ενός νέου λιμανιού στην αποσχισθείσα (αλλά μη αναγνωρισμένη διεθνώς) Σομαλιλάνδη.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ερντογάν χαιρέτισε ως «ιστορική» τη συμφωνία, λέγοντας πως τελικά θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα μέσω του σχεδιαζόμενου λιμανιού στη Σομαλιλάνδη. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα ο Ερντογάν είχε πλάι του τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπίι Αχμεντ και τον Σομαλό Πρόεδρο Σεΐχη Χασάν Μοχάμουντ, οι οποίοι «συμφώνησαν να σεβαστούν εκατέρωθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών τους».
Η αποσχιστική κυβέρνηση του «Προέδρου» της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Αμπντι, δίνει πρόσβαση στο εμπορικό ναυτικό της Αιθιοπίας μισθωμένη στρατιωτική βάση - λιμάνι για τουλάχιστον 50 χρόνια σε έκταση μήκους 20 χλμ. με θέα στην Ερυθρά Θάλασσα, με αντάλλαγμα όπως φαίνεται τη σταδιακή αναγνώρισή της.
Πάντως, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η κοινή ανακοίνωση Σομαλίας (στενός σύμμαχος της Τουρκίας) με την Αιθιοπία αναφέρει πως θα επαναλάβουν τη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, με στόχο την αντιμετώπιση «τεχνικών» θεμάτων. Επίσης, αναφέρεται πως «η εδαφική ακεραιότητα, η ενότητα και η κυριαρχία της Σομαλίας αναγνωρίζονται στο πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ και της Ιδρυτικής Συνθήκης της Αφρικανικής Ενωσης και πως η εμπορική πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζεται υπό την κυριαρχία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας».