Κατά την ομιλία, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, παρουσιάζοντας μία μαγική εικόνα στον λαό της Κρήτης και του Ρεθύμνου, προσπαθώντας να τον πείσει ότι δήθεν «έχει να λαμβάνει» από την ανάπτυξη των κερδών των επενδυτών, με «αναπτυξιακά έργα» όπως στον ΒΟΑΚ, την ολοκλήρωση του αεροδρομίου στο Καστέλι έως το 2027, την ηλεκτρική διασύνδεση, αρδευτικά έργα, που θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, τις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ. Εργα τα οποία ήδη χρυσοπληρώνει ο λαός και θα παραδοθούν στο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία στο νησί τα επόμενα χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης χρυσοπληρώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τις εργασιακές συνθήκες - λάστιχο, τους χαμηλούς μισθούς και τη μετατροπή του νησιού σε μία απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Ρέθυμνο, σωματεία και φορείς της πόλης υποδέχτηκαν «αγωνιστικά» το κυβερνητικό κλιμάκιο, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου προκήρυξαν στάση εργασίας.
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης, με ομιλητή τον Κ. Μητσοτάκη. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης - υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου της πόλης και των σχολείων, την έλλειψη υποδομών, τους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι κατανοεί και γνωρίζει τα προβλήματα και θα διαβιβάσει τα αιτήματα των φορέων και ζητώντας... υπομονή. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός μέσα στην εκδήλωση συναντήθηκε με μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχους, υποσχόμενος νέα πεδία κερδοφορίας και στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης με όλα τα μέσα, άμεσα.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων μετά την κινητοποίηση κατήγγειλαν την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στην πόλη από νωρίς το πρωί και στη διάρκεια της κινητοποίησης. Τελειώνοντας την κινητοποίηση δήλωσαν ότι συνεχίζουν με ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες το επόμενο διάστημα, δίνοντας καθημερινή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Στην κινητοποίηση, έδωσαν το «παρών» ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης, και ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο Ρέθυμνο, ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ηράκλειο, όπου στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης παραβρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης αναστήλωσης του Αγίου Μηνά και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών. Αμέσως μετά έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της νέας αρχαιολογικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από το Παράρτημα του Σωματείου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων να καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και μετατροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Νέα αμερικανική τροπολογία προβλέπει αναβαθμισμένη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι και το 2027
Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία, η κυπριακή Εθνική Φρουρά (δηλαδή οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου) αποκτά δικαίωμα συμμετοχής σε πολυμερείς ασκήσεις έως το 2027, ανοίγοντας τον δρόμο για να συμμετέχει η Κύπρος σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις υπό τις ΗΠΑ και μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι η τροπολογία «αποτελεί ορόσημο στρατηγικής σημασίας και ένα αποφασιστικό βήμα, αναδεικνύοντας την αυξημένη γεωπολιτική και στρατιωτική βαρύτητα που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» και εξέφρασε ικανοποίηση, επειδή η χώρα του πληροί «τα κριτήρια συμμετοχής» σε τέτοιες ασκήσεις αλλά και «γίνεται το μοναδικό κράτος εκτός ΝΑΤΟ και Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (ΣγΕ) που συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα χωρών». Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για εξέλιξη που «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ, η οποία πλέον ενισχύεται και σε νομοθετικό επίπεδο», αλλά και να πανηγυρίσει ότι η τροπολογία κατατέθηκε «με ευρεία διακομματική στήριξη (281 ψήφοι υπέρ και 140 κατά)» και γι' αυτό «καταδεικνύει τη σταθερότητα και τη θεσμική αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «υπογραμμίζει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του κρίσιμου στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και ότι «η σταδιακή ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο και απτές πρωτοβουλίες, όπως αυτή, αναδεικνύει τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκρινε σκόπιμο ξανά να διακηρύξει ότι ακόμα και πριν από το τέλος του 2024 αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, σχολιάζοντας ότι «μια ισχυρή Εθνική Φρουρά είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ευρύτερους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Με αφορμή την παρουσία του στο Διεθνές Συνέδριο Αμυνας και Ασφάλειας «BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024», στη Λευκωσία, ο Κύπριος ηγέτης, είπε σχετικά ότι «θέλω να αναμένω και τη σχετική επίσημη έγκριση από το Κογκρέσο. Εχω πει πολλές φορές για την ενίσχυση των σχέσεών μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και όχι μόνο, αλλά και με ευρωπαϊκά κράτη, και με τη Βρετανία - ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του στρατηγικού διαλόγου, την ερχόμενη βδομάδα».
Ενώ ειδικά για την επέκταση της «αμυντικής» συνεργασίας με τις ΗΠΑ επέμεινε ότι «πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε όσο υφίσταται η κατοχή, αλλά δεν είναι μόνο λόγω της τουρκικής κατοχής». Πρόσθεσε δε ότι στην Κύπρο, ως κράτος - μέλος της ΕΕ που βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, «μια ισχυρή Εθνική Φρουρά είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ευρύτερους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις».
Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των βάσεων στο Μαρί «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην Πάφο «Ανδρέας Παπανδρέου», απάντησε ότι έχει ήδη συζητήσει για αυτές τις στρατιωτικές υποδομές με την επικεφαλής της Κομισιόν και «είναι κάτι που ενδιαφέρει την ΕΕ», ενώ νέα συνάντησή του αναμένεται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις επόμενες μέρες. «Και τα δύο έργα θα προχωρήσουν», είπε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι «όσον αφορά την αεροπορική Βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" έχω, ήδη, ενώπιόν μου από το υπουργείο Αμυνας, τη σχετική κοστολόγηση του έργου για να μεγαλώσει η αεροπορική βάση και είμαστε σε επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά τη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου"».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως αναδείχτηκε στη διάρκεια συζήτησης στην ομοσπονδιακή βουλή, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει μέσα στο 2024 τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006, όταν αυτές είχαν φτάσει τα 151,1 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, ανήλθαν σε 230,8 εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που σταθερά έχει για τη γερμανική πλουτοκρατία η συνεργασία με την Τουρκία, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που παραμένουν σε κρίσιμα θέματα. Θυμίζουμε ότι και ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς στη συνάντηση που είχε το φθινόπωρο με τον Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, είχε πει ότι «η Τουρκία είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και γι' αυτό λαμβάνουμε πάντα αποφάσεις για συγκεκριμένες παραδόσεις. Αυτό είναι αυτονόητο». Ηταν η συνάντηση, άλλωστε, μετά την οποία φούντωσαν και τα παζάρια για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «Eurofighter» στην Τουρκία (στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει και η Γερμανία). Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου και την έγκριση «μεγαλύτερης κλίμακας» παράδοσης παραγγελίας στην Τουρκία για τορπίλες, κατευθυνόμενους πυραύλους και εξαρτήματα για υποβρύχια.
Με κύριο θέμα στην ατζέντα τη διαχείριση νέων προσφυγικών ροών από τη Συρία συνεδριάζει σήμερα στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το ΚΥΣΕΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, είπε χτες ότι θα παρθούν αποφάσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα.
Στο ενδιάμεσο, φυσικά, η Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που αφού πρώτα συνέβαλαν στον ξεριζωμό εκατομμυρίων Σύρων από τον τόπο τους, πλέον τους αρνούνται το δικαίωμα ασύλου με την πρόφαση ότι οι τζιχαντιστές που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της Συρίας θα τη μετατρέψουν σε ...ασφαλή χώρα. Το ανακοίνωσε ήδη από προχτές ο αρμόδιος υπουργός, Μετανάστευσης, Ν. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην παύση των διαδικασιών παροχής ασύλου για αιτήσεις ασύλου από Σύρους «μέχρι να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα».
Υπενθυμίζεται ότι ήδη μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ανακοινώσει ότι «παγώνουν» τη διαδικασία των αιτήσεων ασύλου για Σύρους κι αυτό ενώ, σύμφωνα με μια ενδιάμεση ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Ασυλο (EUAA), εκκρεμούν περίπου 101.000 αιτήσεις ασύλου στις χώρες της ΕΕ από τη Συρία.