Κατασκευαστικά συμβόλαια πάνε κι έρχονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για να καταστούν ετοιμοπόλεμα ορμητήρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σε αυτό το πλαίσιο κανονίζουν για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου συνάντηση στη Λευκωσία με εκπροσώπους κατασκευαστικών, προκειμένου να προχωρήσουν έργα προτεραιότητας για την παρουσία τους στη νησί και την υποστήριξη από εκεί επιχειρήσεών τους στην ευρύτερη περιοχή.
Το θέμα από πλευράς Αμερικανών χειρίζεται το γραφείο Διμερών Υποθέσεων και Συνεργασίας για θέματα Ασφαλείας, στην πρεσβεία τους στη Λευκωσία, ενώ όπως τονίζεται στα σχετικά αμερικανικά έγγραφα, η διοίκηση κατασκευών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, NAVFAC (Naval Facilities Engineering Command) θα αναζητήσει «συνεργάτες», προκειμένου να παράσχουν «λύσεις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές» για το US Navy και συγκεκριμένα για τα «επερχόμενα έργα» στη Ναυτική Βάση στο Μαρί («Mari Naval Base») και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας.
Ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίζουν ότι τα όποια συμβόλαια δοθούν, θα πάνε σε «εταιρείες με κύρια έδρα είτε στις ΗΠΑ είτε στα σημερινά κράτη - μέλη της ΕΕ».
Ετσι, δίπλα στις βρετανικές βάσεις, οι Αμερικανοί χτίζουν σταδιακά το δικό τους δίκτυο υποδομών. Ενδεικτικά δε της ...άνεσης με την οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν ό,τι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους, μέσα π.χ. από τον Στρατηγικό Διάλογο που εγκαινίασαν με τη Λευκωσία τον Οκτώβρη (κατά αναλογία με τον ΣΔ που ξεκίνησαν με την Αθήνα το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, της Συμφωνίας για τις Βάσεις και των «επικαιροποιήσεών της), είναι όσα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 23 Νοέμβρη φέτος για την υποδομή που θέλουν να σηκώσουν στη Λάρνακα.
Το σχέδιο έκανε ήδη η διοίκηση κατασκευών του Πολεμικού Ναυτικού, NAVFAC (Naval Facilities Engineering Command), η οποία έχει ενημερώσει την «αγορά» ότι ο όποιος εργολάβος αναλάβει, θα πρέπει να παραδώσει την κατασκευή εντός 500 ημερολογιακών ημερών, δείγμα κι αυτό της ταχύτητας με την οποία «τρέχουν» τους σχεδιασμούς τους.
Μάλιστα, για να εφησυχάσουν τον λαό, στη σελ. 14 της σχετικής προκήρυξης, οι Αμερικανοί ορίζουν ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να στήσει ταμπέλα στο σημείο, που θα αναγράφει: «Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» (!)
Πέντε σελίδες μετά ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για μια «νέα εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων που θα αποτελείται από κοιτώνες, τραπεζαρία, χώρους γραφείων, μπάνια, κουζίνα και επιπλέον δωμάτια», εντός ΚΕΝ, συνολικού εμβαδού 444 τ.μ., με γραφείο αξιωματικού αρμόδιου για την επιμελητεία - Διοικητική Μέριμνα του αποσπάσματος (Quartermaster office) και συνολικά 4 κοιτώνες που θα μπορούν να κοιμίζουν μέχρι και 48 στελέχη. Το κόστος του έργου ορίζεται από 500.000 μέχρι 1.000.000 δολάρια.
Πήρε το όνομά της από τον υποστράτηγο Ευ. Φλωράκη, επικεφαλής της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα με ελικόπτερο τον Ιούλιο του 2002. Πριν από τη μετονομασία ήταν γνωστή ως Ναυτική Βάση Μαρί. Είναι η έδρα της Διοίκησης Ναυτικού (περιλαμβάνει τον διοικητή Ναυτικού, το επιτελείο και τις μονάδες του) της κυπριακής εθνοφρουράς. Ενα κομβικό σημείο, δηλαδή, όπου θέλουν να εγκατασταθούν οι Αμερικανοί.
Ηδη έχουν ανακοινωθεί σχέδια για έργα επέκτασης και αναβάθμισης στο Μαρί, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο. Σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους και θα διαρκέσουν περίπου 1- 1,5 έτος. Το κόστος κυμαίνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Ολα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί «να εξυπηρετεί και να παρέχει διευκολύνσεις σε πλοία του πολεμικού ναυτικού ξένων χωρών», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται κατασκευαστικά έργα και εντός του χερσαίου τμήματος της βάσης, για κατασκευή μεγάλου ελικοδρομίου από τις ΗΠΑ (ξεκίνησαν το καλοκαίρι 2023). Κατασκευάζεται από το Naval Mobile Construction Battalion (NMCB) 1 του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Καλύπτει έκταση διαστάσεων περίπου 400 Χ 170 μέτρων και αρμόδιοι παράγοντες που έχουν κατά καιρούς «συνεργαστεί» με τους Αμερικανούς (στην παρουσία τους π.χ. παλαιότερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας) εκτιμούν ότι θα φροντίσουν να έχει τα πάντα: Μία ή και περισσότερες πίστες προσγείωσης σε σειρά και απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, όπως επίσης τις αναγκαίες εγκαταστάσεις εφοδιασμού καυσίμου, φωτισμού, ανεμούρια, υπόστεγα, άλλες αναγκαίες δομές.
Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι για να επισπεύσουν τις εργασίες, οι Αμερικανοί μετέφεραν με πλοία τους στην Κύπρο αρκετά βαρέος τύπου μηχανήματα όπως εκσκαφείς, ισοπεδωτές και προωθητές γαιών κ.ά.
Στο μεταξύ, αξιοποιούν, όποτε τις χρειάζονται, κι άλλες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αεροσκάφη τους έχουν εντοπιστεί να προσγειώνονται, να ανεφοδιάζονται, να σταθμεύουν κ.λπ. στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ πολεμικά τους πλοία ναυλοχούν στην Λεμεσό.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν εγγυάται «ασφάλεια και σταθερότητα» για τον κυπριακό λαό, όπως προπαγανδίζουν Ουάσιγκτον, Λευκωσία και Αθήνα. Αντίθετα, τον βάζουν όλο και βαθύτερα στο μάτι του κυκλώνα, την ώρα μάλιστα που ΗΠΑ και λυκοσυμμαχία φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το έγκλημα στην Κύπρο, με τη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία να κατέχει το 37% των εδαφών του νησιού...