INTIME NEWS |
Ηδη από το αεροδρόμιο της Βηρυτού όπου προσγειώθηκε έσπευσε να δηλώσει ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να δείξει την «ισχυρή δέσμευση» της κυβέρνησης στον Λίβανο, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να διεκδικήσει λόγο και ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο είχε συναντήσεις με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, και με την υποκρισία να ξεχειλίζει τους «εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», κάνοντας γαργάρα την εισβολή του Ισραήλ σε βάρος κυρίαρχου κράτους, με τις πλάτες των Αμερικανών, από Σούδα και Κύπρο, και ενώ ο «στρατηγικός σύμμαχος» εξακολουθεί και μετά την εισβολή να βομβαρδίζει ασύστολα.
Στο ίδιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών (σ.σ. με βάση ευρωατλαντικά πρότυπα) στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας», όπου ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι μυρίζονται «ψητό» στην μπίζνα της «ανοικοδόμησης».
Παρουσία και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ. Χούπη, «διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η χώρα μας θα μπορούσε να συνδράμει τις Ενοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας», όπως έλεγαν κατόπιν.
Συζητήθηκαν ακόμα «η μεγάλη πρόκληση του Προσφυγικού για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία». Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης «επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας, και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της Συρίας». Την ίδια ώρα δεν λένε κουβέντα για την επέλαση των Ισραηλινών προς τη Δαμασκό, ενώ χρόνια τώρα κάνουν τουμπεκί για τη δράση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα βόρεια της χώρας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του, είπε με θράσος ότι «η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ προσέφερε την πρώτη αχτίδα ελπίδας εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την περιοχή». «Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, είναι αξιέπαινες και οδήγησαν σε αυτήν τη σημαντική εξέλιξη, η πλήρης εφαρμογή της οποίας είναι βεβαίως ζωτικής σημασίας, διότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά, χωρίς την απειλή βομβών και ρουκετών που καταστρέφουν τις ζωές τους», πρόσθεσε, αναπαράγοντας τα άλλοθι των Ισραηλινών για τις δολοφονικές τους επιθέσεις και αποθεώνοντας όσους τους έβαλαν πλάτη.
Δείχνοντας δε πόση αξία έχουν αυτά τα παχιά λόγια στον κόσμο του κεφαλαίου και των ανταγωνισμών, τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός», «να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας» κ.λπ.
Πιάνοντας και τη Συρία - και αφού προηγουμένως καλοδέχτηκαν την επέλαση των τζιχαντιστών - έσπευσε να χαρακτηρίσει την «πτώση του καθεστώτος Ασαντ» «μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη», ακόμα κι αν «συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και, βέβαια, για τη μετανάστευση» όπως και ο ίδιος είπε, βάζοντας μάλιστα ζήτημα «να εργαστούμε συλλογικά για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και εθνοτικών ομάδων, καθώς και την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας». Τοποθέτηση που με βάση την πείρα από τη δράση των ΝΑΤΟικών βρωμάει παραπέρα επεμβάσεις και διαμελισμό της πολύπαθης χώρας.
Κροκοδείλια δάκρυα έχυσε και για τη Γάζα, λέγοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διπλωματικών μας προσπαθειών, έτσι ώστε να αυξηθεί δραστικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας και να αναζωογονηθεί η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών», την ώρα που το Ισραήλ, ο «στρατηγικός εταίρος» τους, συνεχίζει ανενόχλητο τη γενοκτονία.
Σε κάθε περίπτωση, και με σημαία του μπίζνες και εμπλοκή, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να επαναλάβει στους Λιβανέζους ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πραγματικός εταίρος στις προσπάθειές σας για την ανοικοδόμηση της χώρας σας» και ότι θέλει να αποτελέσει «σταθεροποιητικό παράγοντα σε ολόκληρη τη γειτονιά», χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» την «υποστήριξη των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων» και παραπέμποντας στη δράση της «δύναμης UNIFIL στην παροχή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή». Ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, με την ελληνική αστική τάξη να συμμετέχει στο ναυτικό της σκέλος ήδη από το 2006, με πλοίο και προσωπικό. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά του Λιβάνου πλέει η φρεγάτα «Ναβαρίνον», σε αποστολή που για την επικινδυνότητά της είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην UNIFIL φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων» όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Αντιοχείας και τον μητροπολίτη Βηρυτού, και επαφές με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Κατάρ, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Sheikh Saoud bin Abdulrahman bin Hassan bin Ali Al Thani. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αναμένεται, επίσης, να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζασίμ Αλ Θανί. Οπως λέγεται επισήμως, στις συναντήσεις «θα εξεταστούν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Αμυνας».
Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για την ανάληψη αποστολών στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά:
Την Πέμπτη διεξήχθη στο Μυρτώο Πέλαγος άσκηση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στην Ανατολική Μεσόγειο «Operation Sea Guardian» (OSG). Μετείχαν το πλοίο γενικής υποστήριξης «Ατλας Ι», το οποίο προσομοίωσε ύποπτο εμπορικό πλοίο, η πυραυλάκατος «Δανιόλος», όπου επέβαινε Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), ένα σκάφος ανορθόδοξου πολέμου, ένα ελικόπτερο και στοιχείο Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Command and Control Element - SOCCE) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που έχουν διατεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας στην OSG του ΝΑΤΟ υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ναυτικής Διοίκησης της λυκοσυμμαχίας (MARCOM). Επισήμως, σκοπός της άσκησης ήταν «η βελτίωση του συστήματος διοίκησης και ελέγχου καθώς και η εξέταση του επιπέδου ετοιμότητας των δυνάμεων που διατίθενται στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο. Βασικό αντικείμενο της άσκησης ήταν η εκτέλεση μη συναινετικής νηοψίας σε εμπορικό πλοίο ενδιαφέροντος».
Στο ίδιο πλαίσιο, το διάστημα 9 με 13 Δεκέμβρη έλαβε χώρα η ΝΑΤΟική διαδικασία αξιολόγησης της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Κατά τη διάρκειά της (Special Operations Force Evaluation - SOFEVAL) το προσωπικό της ΜΑΕΕ «ασκήθηκε και εξετάστηκε σε πολύπλοκα και ρεαλιστικά σενάρια που αφορούσαν την πιστοποίηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων και διαλειτουργικότητας», όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ. Κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας και σύνταξης της τελικής αναφοράς, η ΜΑΕΕ κρίθηκε «Επιχειρησιακά Ετοιμη - Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων.
Επίσης, το διάστημα 18 Νοέμβρη - 13 Δεκέμβρη διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ), στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το 1ο Σχολείο Εναέριας Μάχης και Τακτικής, με τη συμμετοχή προσωπικού και πτητικών μέσων από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και του ΚΕΑΣ. «Η εν λόγω εκπαίδευση βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και στην εμπειρία που αποκομίστηκε από τη συνεργασία του ΚΕΑΣ με το Σώμα Αμερικανών Πεζοναυτών και με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία», λένε από πλευράς ΓΕΣ, εξωραΐζοντας τα κομπρεμί με τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς φονιάδες.
Τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και τα σχέδια «απελευθέρωσης» μέσων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την άμυνα της χώρας ώστε να ανοιχτούν σε όποια μέτωπα και πεδία τούς ορίσουν οι ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα, στη σύγκρουσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Ενδεικτικά, το Σάββατο στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «πάμε και σε μία άλλη, πολύ πιο προχωρημένη αντίληψη. Δημιουργούμε θόλο αντιαεροπορικής και anti-drone προστασίας πάνω από την πατρίδα. Και ελευθερώνουμε την Πολεμική Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι ως αμυντικό μόνο εργαλείο»! Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του ευρωΝΑΤΟικού καταμερισμού η κυβέρνηση στέλνει ήδη μαχητικά αεροσκάφη να περιπολούν από την Αδριατική, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία μέχρι οσονούπω τη Βουλγαρία και το FIR Σόφιας, που καλύπτει και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ της έχει υποβληθεί «αίτημα» να αναλάβει περιπολίες μέχρι και στη Βαλτική.
«Και δημιουργούμε» - πρόσθεσε - «τείχος πυραυλικό στο Αιγαίο, για να μην είναι ανάγκη τα μεγάλα μας πλοία, οι μεγάλες μας πλατφόρμες, οι "Belharra" του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, να επιχειρούν στα στενά των νησιών του Αιγαίου». Θυμίζουμε ότι ελληνικές φρεγάτες επιχειρούν από τα ανοιχτά της Λιβύης και του Λιβάνου μέχρι τον Κόλπο του Αντεν. Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας εστίαζε το Σάββατο στην επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας από μέρους της κυβέρνησης ότι είναι «υπερήφανοι» για τη διεξαγωγή της, καθώς «είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να δημιουργηθεί», ώστε να «λειτουργεί ως φρουρός της οδού επικοινωνίας με τα λιμάνια μας, με τον Πειραιά, με τη Θεσσαλονίκη», με πρεμούρα τους τα συμφέροντα των ομίλων διαμετακόμισης της ντόπιας αστικής τάξης.