ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /32
ΣΥΡΙΑ
Επεκτείνονται η ισραηλινή κατοχή και τα παζάρια για την επόμενη μέρα

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επεκτείνουν την κατοχή συριακών εδαφών

2024 The Associated Press. All

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επεκτείνουν την κατοχή συριακών εδαφών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» στη Συρία από όλες τις ισχυρές διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις που «παρεμβαίνουν» στη Μέση Ανατολή, είτε με «διαβουλεύσεις» και αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, είτε με απευθείας επαφές με τους τζιχαντιστές που έχουν επικρατήσει στη χώρα.

Στο ίδιο φόντο, το Ισραήλ επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και την κατάληψη συριακών εδαφών, προωθεί περαιτέρω εποικισμό των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και διατηρεί «ζεστά» σενάρια διαμελισμού της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η ΕΕ έθεσε δημόσια χθες ως προϋπόθεση στο παζάρι με τους τζιχαντιστές - που τα ευρωατλαντικά επιτελεία επιχειρούν να τους λανσάρουν ως «αντάρτες» - την εξάλειψη της ρωσικής «επιρροής» στη Συρία.

Ισραήλ: Διπλασιασμός εποίκων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Το Ισραήλ κλιμάκωσε το βράδυ της Κυριακής και χτες το εναέριο σφυροκόπημα της συριακής πόλης Ταρτούς, όπου υπάρχει και ρωσική ναυτική βάση, πραγματοποιώντας τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από το 2012.

Στα στόχαστρα των ισραηλινών βομβαρδιστικών αεροπλάνων βρέθηκαν θέσεις ραντάρ, πυραύλων εδάφους - εδάφους και τα εναπομείναντα συστήματα αεράμυνας.

Υπολογίζεται πως από τις 8 Δεκέμβρη που κατέρρευσε η κυβέρνηση Ασαντ, το Ισραήλ πραγματοποίησε με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και του ευρωατλαντικού μπλοκ πάνω από 600 αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές υποδομές και θέσεις - κλειδιά της Συρίας.

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την Κυριακή να διπλασιάσει τον πληθυσμό εποίκων στα κατεχόμενα συριακά εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν. Εγκρίθηκαν έτσι από το υπουργικό συμβούλιο κονδύλια ύψους 11 εκατ. δολαρίων για τον διπλασιασμό των εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησής του για κλιμάκωση των εποικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν τόνισε πως πρόκειται για «ιδιαιτέρως σημαντική ενίσχυση» και πως θα εντείνει «την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους». «Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε, να το κάνουμε να ανθίσει και να το διευθετήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπαινίχθηκε πως τα σχέδια αυτά έχουν τη συγκατάθεση του Αμερικανού νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντ. Τραμπ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το περασμένο Σάββατο σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.

Κατά τα άλλα ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε πως η χώρα του δεν έχει «κανένα συμφέρον από μια σύγκρουση με τη Συρία» και πως οι ισραηλινές επιθέσεις και στρατιωτικές προωθήσεις στο συριακό έδαφος επιδιώκουν «να αποτρέψουν τις πιθανές απειλές από τη Συρία και να αποτρέψουν την κατάληψη εδαφών από τρομοκρατικά στοιχεία κοντά στα σύνορά μας».

Τα σχέδια κλιμάκωσης των εποικισμών στο Γκολάν καταδίκασαν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μίλησαν για «σκόπιμη προσπάθεια επέκτασης της κατοχής», ενώ την αντίθεσή της εξέφρασε και η Γερμανία.

Παράλληλα, στο φόντο των ισραηλινών σχεδιασμών, η ηγεσία των Δρούζων της νότιας Συρίας εντείνει διαβουλεύσεις και παζάρια, «καλοβλέποντας» ακόμη και το ενδεχόμενο διαμελισμού και προσάρτησης των εδαφών τους στο Ισραήλ. Ο Μαουαφάκ Τάριφ, ηγετικό στέλεχος των Δρούζων του Ισραήλ που είχε μεταβεί πριν μερικές μέρες στα ΗΑΕ επιδιώκοντας στήριξη σε τέτοια σχέδια ή σε σχέδια «ευρείας αυτονομίας», συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει την κοινότητα των Δρούζων «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή.

Οι κινήσεις των Κούρδων

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας, των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων SDF και YPG, τις οποίες η Τουρκία αντιμετωπίζει σαν «τρομοκρατικές», απηύθυναν έκκληση χτες για τερματισμό όλων των συγκρούσεων στο συριακό έδαφος.

Σε ανακοίνωση της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης που διάβασε στους δημοσιογράφους στη Ράκα ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου των Κούρδων, Χουσέιν Οτμάν, αναφέρεται η πρόταση για ανάσχεση των επιχειρήσεων στη Συρία με αντάλλαγμα την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου». Ζήτησε «να πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των συριακών πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να συγκεράσουν τις απόψεις τους έπειτα από μια μεταβατική περίοδο». Τόνισε την ανάγκη «να διατηρηθεί η ενότητα και η κυριαρχία των συριακών εδαφών» και «να προστατευθούν από επιθέσεις της Τουρκίας και των μισθοφόρων της», ενώ ισχυρίστηκε πως τάσσεται υπέρ «του δίκαιου μοιράσματος του πλούτου» της χώρας, μολονότι οι κουρδικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό ελέγχουν μεγάλο μέρος των συριακών πετρελαϊκών περιοχών.

Αργότερα χτες βράδυ Κούρδοι μαχητές των SDF ανέφεραν πως απέτυχε η προσπάθεια των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν με στόχο μία «μόνιμη εκεχειρία» με τους μισθοφόρους του «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA) στις πόλεις της Βόρειας Συρίας, Μάνμπιτζ και Κομπανί. Ο εκπρόσωπος Τύπου των SDF, Φαρχάν Σάμι, επέρριψε ευθύνες κύρια στην «προσέγγιση» της Τουρκίας.

Τραμπ: «Η Τουρκία θα κρατήσει το κλειδί για τη Συρία»

Ο δε νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ εξήρε την, όπως είπε, «σημαντική στρατιωτική δύναμη» της Τουρκίας, προσθέτοντας πως «δεν έχει φθαρεί από τον πόλεμο» στη Συρία.

Εκτίμησε επίσης πως «η Τουρκία έκανε μια μη φιλική κατάληψη χωρίς να χαθούν πολλές ζωές», ενώ σε μια χαρακτηριστική αναφορά για την ενίσχυση του ρόλου της Αγκυρας σημείωσε ότι «η Τουρκία θα κρατήσει το κλειδί για τη Συρία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, υποστήριξε πως η χώρα του δεν συμμετείχε στην επίθεση της οργάνωσης τζιχαντιστών Hayat Tahrir al Sham (HTS), παρότι βρίθουν δημοσιεύματα για την τουρκική στρατιωτική και πολιτική στήριξη.

«Μετά την έναρξη της επιχείρησης από το HTS και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, κάναμε εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί με τον όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο και χωρίς προβλήματα τρόπο, αλλά δεν ενώσαμε δυνάμεις με οποιαδήποτε χώρα ή οργάνωση, ούτε συμμετείχαμε στον σχεδιασμό», ανέφερε ο Φιντάν, διευκρινίζοντας πως δεν είχε συναντηθεί με τον έκπτωτο Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, για να συζητήσουν για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας.

Κατηγόρησε το Ισραήλ πως δεν ήθελε την αποχώρηση του Ασαντ από τη Δαμασκό, επειδή ήταν για αυτό «ένας χρήσιμος παίκτης». Κατά τα λοιπά, ο Χ. Φιντάν ισχυρίστηκε πως η Τουρκία θέλει τη δημιουργία «μίας δημοκρατικής, πολιτικής κυβέρνησης». Διαβεβαίωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα αντικαταστήσει το Ιράν στη Συρία.

Διαβεβαιώσεις των τζιχαντιστών προς το Ισραήλ

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης HTS, Αμπού Μοχάμεντ Γκολάνι, έβαλε και αυτός «πλάτες» στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως δεν προτίθεται να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του.

Μιλώντας σε συριακό τηλεοπτικό σταθμό, ο Γκολάνι ανέφερε μεν πως οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο συριακό έδαφος έχουν ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» και οδήγησαν σε μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση στην περιοχή, ωστόσο πρόσθεσε πως σε αυτό το στάδιο η Συρία δεν θα παρασυρθεί σε συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή, ισχυριζόμενος ότι βασικές προτεραιότητες είναι «η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα». Πρόσθεσε πως η παρουσία του Ιράν στη Συρία αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τη Δαμασκό, τις γειτονικές χώρες και τον Κόλπο, υποστηρίζοντας: «Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν είμαστε εχθροί του ιρανικού λαού». Η αναφορά αυτή αργότερα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν, που προειδοποίησε παράλληλα το Ισραήλ πως οι επιθέσεις του στη Συρία δεν θα μείνουν δίχως απάντηση...

Παράλληλα, την Κυριακή, στη Δαμασκό, ο Ριάντ αλ Ασααντ, ιδρυτής της οργάνωσης «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που στην πορεία αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA) που ίδρυσε η Τουρκία, εξέφρασε την πεποίθηση μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι διάφορες ένοπλες παρατάξεις στη Συρία που στράφηκαν κατά της κυβέρνησης Ασαντ θα ενωθούν σε μία.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις νέες αρχές.

ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ συνομιλητές των τζιχαντιστών

Το ίδιο διάστημα ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ (μέσω του ειδικού απεσταλμένου Γκεΐρ Πέντερσεν) επιβεβαιώνουν πως μιλούν άμεσα με την ηγεσία των τζιχαντιστών της οργάνωσης HTS.

Ο Πέντερσεν που έφθασε την Κυριακή στη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Γκολάνι χθες, κάλεσε τη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση στη Συρία να προωθήσει τα βήματα μετάβασης «δίχως αποκλεισμούς». Αναφέρθηκε στην απόφαση 2254 που είχε ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015 προκειμένου να υποστηρίξει την συριακή εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα, προσθέτοντας πως αυτή θα πρέπει «να εκσυγχρονιστεί» για να «ταιριάζει» στη νέα πραγματικότητα. Η απόφαση 2254 ανέφερε την υποστήριξη μίας συριακής πολιτικής διαδικασίας με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ, ώστε σε ένα εξάμηνο να συγκροτηθεί «μία αξιόπιστη και συμπεριληπτική κυβέρνηση» «που θα προγραμματίσει το γράψιμο ενός νέου συντάγματος».

Επίσης ο Πέντερσεν ενημέρωσε τον Γκολάνι για τα «συμπεράσματα» της διεθνούς συνόδου στην Ακαμπα της Ιορδανίας το περασμένο Σάββατο όπου εκπροσωπήθηκαν ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Τουρκία κ.ά. Τόνισε «την ανάγκη» μίας αξιόπιστης συριακής μετάβασης «δίχως αποκλεισμούς», με εγγυήσεις σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων.

Ο Γκολάνι με τη σειρά του τόνισε «τη σημασία μίας γρήγορης και αποτελεσματικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συριακού λαού» και «ενότητας των συριακών εδαφών, της ανοικοδόμησης και της επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης».

Με τον Γκολάνι συναντήθηκε χτες και εκπρόσωπος της ΕΕ, απεσταλμένος της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

Η ίδια η Κ. Κάλας, σε δηλώσεις που έκανε μετά το συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε πως ο «εξτρεμισμός», η Ρωσία και το Ιράν δεν πρέπει να έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας (την ίδια ώρα βέβαια που η ΕΕ συνδιαλέγεται με τους τζιχαντιστές και τους «αναβαπτίζει»...).

«Πολλοί υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για τη νέα ηγεσία να εξαλείψει τη ρωσική επιρροή (στη Συρία)», πρόσθεσε με νόημα.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε επίσης πως έχει ξεκινήσει «άμεση» επικοινωνία με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS, τονίζοντας πως δεν έχει ξεκαθαρίσει η άποψή τους για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία.

Την Κυριακή τέσσερις Σύροι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters πως μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Ρώσοι απέσυραν στρατεύματα από τα μέτωπα στη Βόρεια Συρία και από παράκτιες περιοχές της μειονότητας των Αλαουιτών, στους οποίους ανήκε και ο έκπτωτος Πρόεδρος Ασαντ.

Στις ΗΠΑ εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν επίσης τις «άμεσες» συνομιλίες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS, τονίζοντας πως έχουν έρθει σε «άμεση επαφή». «Είμαστε σε επαφή με την HTS και με άλλα μέρη» είπε στην Ιορδανία.

Ο Μπλίνκεν, που συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση στην Ακαμπα της Ιορδανίας, ανέφερε πως μίλησε εκεί με ομολόγους του ή εκπροσώπους από πολλές αραβικές χώρες, την Τουρκία και την ΕΕ «για το μέλλον της Συρίας».

Εκεί, παραβρέθηκε και ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Φ. Χουσεΐν, που εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Συρίας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι περιφερειακοί «παίκτες» δεν ήθελαν να δουν μια άλλη Λιβύη - αναφερόμενος στο χάος που ακολούθησε μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη μεσογειακή χώρα.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης στην Ακαμπα, Ιορδανός ΥΠΕΞ, υποστήριξε πως οι περιφερειακές δυνάμεις δεν ήθελαν να δουν τη Συρία να «πέφτει στο χάος».

Στο κοινό ανακοινωθέν οι ξένοι αξιωματούχοι στην Ακαμπα ζήτησαν μία συριακή κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, που θα σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν θα προσφέρει βάση για «τρομοκρατικές ομάδες».

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Παράλληλα εντός της βδομάδας αναμένονται οι πρώτες (επίσημες) συναντήσεις Βρετανών διπλωματών με τους τζιχαντιστές της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Λάμι.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ασαντ

Χτες, ο έκπτωτος Πρόεδρος Μπ. Ασαντ έδωσε «εξηγήσεις» μέσω Telegram, για πρώτη φορά μετά τη φυγάδευσή του στη Ρωσία όπου προσφέρθηκε άσυλο στον ίδιο και την οικογένειά του. Ισχυρίστηκε πως δεν έφυγε από τη χώρα του ούτε «τις πιο σκοτεινές στιγμές» και πως αναγκάστηκε να το πράξει όταν διαπίστωσε την πλήρη «κατάρρευση του κράτους». Διαβεβαίωσε πως ήταν «κοντά στον στρατό» στη Δαμασκό έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκέμβρη, πως μετά μετέβη στη Λατάκεια και πως όταν οι περιοχές «έπεσαν στα χέρια τρομοκρατών» συνειδητοποίησε πως ήταν μάταιη «κάθε ουσιαστική συμβολή».

Ανέφερε δε ότι καθώς η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται, η ίδια η ρώσικη στρατιωτική βάση στη Λατάκεια δέχθηκε εντεινόμενη επίθεση από επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ «η Μόσχα ζήτησε από τη διοίκηση της βάσης να κανονίσει μια άμεση εκκένωση στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής».


ΓΑΖΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ξεπέρασαν τις 45 χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι θύματα της ισραηλινής θηριωδίας

Τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, μεγαλύτερα θύματα τα βρέφη και τα παιδιά

Ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να ματώνει από τη γενοκτονία που υφίσταται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

2024 The Associated Press. All

Ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να ματώνει από τη γενοκτονία που υφίσταται από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ
Χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας για περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους οι συνθήκες κόλασης που δημιουργεί το Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ επί 437 μέρες από την έναρξη του πολέμου. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως κατέγραψε 52 νεκρούς και 203 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν εκτοπισμένοι που βομβαρδίστηκαν σε σχολείο του ΟΗΕ στην πόλη Μπέιτ Χανούν. Ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς του τελευταίου 48ωρου ήταν και άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι, ο κλάδος εργαζομένων των οποίων έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα αίματος σε όλη τη διάρκεια του πολέμου μαζί με τους διασώστες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός ανέφερε χτες 45.028 νεκρούς και πάνω από 106.962 τραυματίες.

Για όσους γλιτώνουν από τις βόμβες η μάχη της επιβίωσης γίνεται μαρτύριο. Ειδικά οι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας παραμένουν πάνω από 80 μέρες σε κατάσταση στενής πολιορκίας, με τις ελλείψεις να αφορούν το καθημερινό ψωμί και το καθαρό νερό. Σε πολλές περιοχές της Γάζας λείπει πλέον και το γάλα, που είναι τροφή απαραίτητη για την επιβίωση 8.500 νεογέννητων, με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ UNRWA να απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια.

Στο φόντο της γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, συνεχίζονται και τα παζάρια για «εκεχειρία» και ανταλλαγές κρατουμένων. Οι νεότερες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως «προχωρούν οι διαπραγματεύσεις» και πως αυτήν τη φορά είναι πιο πιθανή μία συμφωνία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε χτες πως βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε μία συμφωνία, αλλά απέφυγε να δώσει άλλες πληροφορίες σε αρμόδια επιτροπή της Κνέσετ όπου κατέθεσε.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα κλείσει την πρεσβεία στην Ιρλανδία, λόγω της υποστήριξης που προσφέρει η ιρλανδική κυβέρνηση στην Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορώντας το κράτος - δολοφόνο για γενοκτονία στη Γάζα. Ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να ανοίξει πρεσβεία στη Μολδαβία.

Αντιδρώντας σε αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα στη Γάζα, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να θεωρούνται «εχθρικές πράξεις κατά του Ισραήλ» όσοι ζητούν απόδοση ευθυνών ή εκεχειρία.

Στο μεταξύ, Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, ακρόαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου στη δίκη για υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του, που ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου δίχως να δοθούν εξηγήσεις.

Συγκρούσεις και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Το Σαββατοκύριακο δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσαν πως επιτέθηκαν σε ομάδες ενόπλων στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα. Πρόκειται για ένα 19χρονο και έναν άλλον άνδρα που κατονομάστηκε σαν «διοικητής Ταξιαρχίας της Τζενίν». Σε μετέπειτα σχετική ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται πως η επιχείρηση έγινε για να αποκατασταθεί η έννομη τάξη.

Κατά τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις αναφέρθηκε ο τραυματισμός αρκετών άλλων Παλαιστινίων. Ακολούθησε ανακοίνωση της Χαμάς, που καταδίκασε τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκεχειρία με ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Στην πόλη Σιδώνα του Λιβάνου αναφέρθηκαν χτες τρεις νεκροί που σκοτώθηκαν από τις βόμβες ισραηλινού drone. Η επίθεση έγινε παρά την εκεχειρία που υποτίθεται πως έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 27 Νοέμβρη και η οποία σχεδόν καθημερινά παραβιάζεται από το Ισραήλ υπό το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» και της «ασφάλειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ