ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /32
«Προειδοποιήσεις» της Ρωσίας για τη «Δύση» που πλησιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της

Διαβουλεύσεις κορυφής ΝΑΤΟ - Ευρωπαίων για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Russian Defense Ministry Press

Διαβουλεύσεις για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, σε μια φάση που επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ προκαλεί «ανασφάλεια» για τους όρους στήριξης του Κιέβου.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως μια ενδεχόμενη συμφωνία για την Ουκρανία θα πρέπει να ικανοποιεί όλους τους βασικούς της όρους, απειλεί να προσαρτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κάλεσε τη «Δύση» να μη «δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές» της. Υπογράμμισε, δε, ότι οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις παραμένουν ένα από τα βασικά μέσα υπεράσπισης της κυριαρχίας.

Στη συνάντηση ΝΑΤΟ - Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες αναμένεται να συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν αρχίσει να συζητούν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να «εγγυηθούν» μια ενδεχόμενη μελλοντική εκεχειρία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο ώστε να βρίσκεται σε «θέση ισχύος» πριν από ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

«Για να αποσταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη και η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη», υπογράμμισε χτες η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας, ζητώντας να ενισχυθεί η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Πυρηνικά και «Ορέσνικ» στην πρώτη γραμμή της ρωσικής ισχύος

Στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας μίλησε χτες ο Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η «Δύση» ωθεί τη Ρωσία στις «κόκκινες γραμμές» και «έχει αναγκαστεί να απαντήσει».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα και χρήματα στο πραγματικά παράνομο κυβερνών καθεστώς στο Κίεβο, στέλνουν μισθοφόρους και στρατιωτικούς συμβούλους, ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες και σχηματίζουν ομάδες κρούσης», συνέχισε, ενώ τα σχέδια των ΗΠΑ «να αναπτύξουν όπλα υψηλής ακρίβειας μέσης εμβέλειας» στη Γερμανία «είναι ανησυχητικά».

Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία «θα καταργήσει τους εκούσιους περιορισμούς της στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, εάν οι ΗΠΑ αρχίσουν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα» σε Ευρώπη και Ασία.

«Εκτός από το λεγόμενο ανατολικό μέτωπο, η συμμαχία επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, δημιουργούνται νέες στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες, υπονομεύοντας την αρχιτεκτονική ασφάλειας που υπάρχει εδώ και δεκαετίες», συνέχισε.

Η μαζική παραγωγή του υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς «Oreshnik», ο οποίος «χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς τον Νοέμβρη ως απάντηση στα χτυπήματα στο έδαφός μας», θα ξεκινήσει μέσα στο 2025, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο ίδιος «υπενθύμισε» ότι «σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης πολλών συστημάτων ταυτόχρονα», ο «Oreshnik» «θα μπορούσε να συγκριθεί με τα πυρηνικά όπλα». «Ωστόσο, δεν είναι πυρηνικό, αφού δεν υπάρχει πυρηνικό καύσιμο, δεν υπάρχει πυρηνικό συστατικό, δεν υπάρχει μόλυνση». Και αυτό, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, «είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να αποφασίσουμε ποια όπλα θα χρησιμοποιήσουμε στις σύγχρονες συνθήκες».

Παράλληλα, το ποσοστό των υπερσύγχρονων όπλων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας έχει φτάσει το 95%, είπε ο Πούτιν, και «είναι σημαντικό να διατηρούνται οι μη στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις σε συνεχή εγρήγορση και να συνεχίζεται η διεξαγωγή ασκήσεων».

1,5 εκατ. στρατιώτες στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις

Το 2024 ήταν «κομβικό έτος» όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είπε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του συμβουλίου του υπουργείου Αμυνας.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις κατέχουν «μια ισχυρή στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή εμπλοκής» και έχουν καταλάβει 189 ουκρανικούς οικισμούς το 2024.

Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν τώρα 1,5 εκατ. στρατιώτες, ενώ φέτος «περίπου 1.000 άτομα εγγράφονταν καθημερινά στον στρατό». Οπως είπε κυνικά, «ο κόσμος πηγαίνει στο μέτωπο εθελοντικά»...

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο «χαιρέτισε» την περασμένη Παρασκευή τη δήλωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο οποίος αντιτάχθηκε στη χρησιμοποίηση από το Κίεβο αμερικανικών πυραύλων εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Η τελευταία δήλωση του Τραμπ «συμπίπτει πλήρως» με τη ρωσική θέση, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να «εγγυηθούν» μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός είναι πρόωρες, ενώ επιπλέον «δεν θέλουμε μια κατάπαυση του πυρός, θέλουμε ειρήνη, από τη στιγμή που οι όροι μας θα έχουν εκπληρωθεί και όλοι οι στόχοι μας θα έχουν επιτευχθεί».

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί η προσάρτηση κι άλλων εδαφών της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, «Ενωμένη Ρωσία», χαρακτήρισε ανάγκη να αναπτυχθούν οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που έχουν προσαρτηθεί ήδη - Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα - παρότι δεν ελέγχονται εξολοκλήρου από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Η εμπειρία αυτή ίσως βοηθήσει αν νέες, κοντινές περιοχές γίνουν μέρος της χώρας μας», κάτι που «είναι πιθανό», είπε.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέλαβε δύο στρατηγικούς τομείς του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία - τα χωριά Βεσέλι Χάισε και Πούσκινε - πλησιάζοντας στο Ποκρόβσκ.

«Επικίνδυνη διεύρυνση» της σύγκρουσης

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αρχίσει την εμπλοκή «ενός σημαντικού αριθμού» στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, επιχειρώντας να διώξει τα ουκρανικά στρατεύματα από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Για «επικίνδυνη διεύρυνση» της σύγκρουσης εξαιτίας της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία και η ΕΕ.

«Η άμεση υποστήριξη της Β. Κορέας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σηματοδοτεί μια επικίνδυνη επέκταση της σύγκρουσης, με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια της Ευρώπης και του Ινδο-Ειρηνικού», αναφέρουν οι ΥΠΕΞ των κρατών που συντάσσονται με τον ευρωατλαντικό άξονα, επισημαίνοντας την «εξαγωγή βαλλιστικών πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και άλλου στρατιωτικού υλικού» από τη Β. Κορέα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας και «εκπαίδευση Βορειοκορεατών στρατιωτών από τη Ρωσία», που συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση» ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο ευρωατλαντικός άξονας «ανησυχεί βαθύτατα» για οποιαδήποτε πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη μπορεί να παρέχει η Ρωσία «στα παράνομα προγράμματα όπλων της Β. Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μαζικής καταστροφής, πράγμα που θα επιδείνωνε το ήδη τεταμένο κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο».

ΕΕ: Κυρώσεις κατά του «σκιώδους στόλου» τρίτων χωρών

Η ΕΕ υιοθέτησε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει μέτρα κατά του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου, που επιτρέπει στη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τις «δυτικές» κυρώσεις.

Το χτεσινό πακέτο στοχεύει 52 πλοία από τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας. Αυτά τα πλοία (εκτός ΕΕ) υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ, με την αιτιολογία ότι εμπλέκονται σε ναυτιλιακές πρακτικές υψηλού κινδύνου κατά τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου, σε παραδόσεις όπλων, κλοπές σιτηρών ή υποστήριξη του ρωσικού ενεργειακού τομέα.

«Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ μέσω της στόχευσης του σκιώδους στόλου του Πούτιν και της αποδυνάμωσης του στρατιωτικού και βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσίας. Αυτό το πακέτο κυρώσεων είναι μέρος της απάντησής μας για την αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας και εκείνων που επιτρέπουν αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας.

Το 15ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, επίσης, 84 επιπλέον πρόσωπα και οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται κυρίως για ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα αεροσκαφών, drones, ηλεκτρονικά, κινητήρες, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις κατά 6 κινεζικών επιχειρήσεων και ενός ατόμου από την Κίνα, που διευκολύνουν την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ και προμηθεύουν εξαρτήματα drones και μικροηλεκτρονικά εξαρτήματα στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

Στη λίστα με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας που σχετίζονται με την υποστήριξη και ανάπτυξη στρατευμάτων της χώρας τους στη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, στο πακέτο κυρώσεων προστίθενται άλλες 32 εταιρείες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας (20 ρωσικές εταιρείες, 7 υπό τη δικαιοδοσία Κίνας/Χονγκ Κονγκ, 2 από τη Σερβία και 1 από το Ιράν, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Επιπλέον, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε 16 φυσικά πρόσωπα και τρεις οντότητες που σχετίζονται με υβριδικές δραστηριότητες της Ρωσίας.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέος Πρόεδρος της χώρας ο Καβελασβίλι

Εν μέσω πολιτικών εντάσεων και οξυμένης γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, στην προεδρία της Γεωργίας αναδείχθηκε ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» Μιχαήλ Καβελασβίλι.

Εξω από το κοινοβούλιο, όπου είχε συγκληθεί το Εκλεκτορικό Σώμα, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές της «φιλοδυτικής» αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, όπως και η ΕΕ, δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτώβρη, όπου αναδείχθηκε νικητής το θεωρούμενο «φιλορωσικό» «Γεωργιανό Ονειρο», ενώ οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν όταν η γεωργιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ μέχρι το 2028. Προηγουμένως η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τις ενταξιακές συνομιλίες εξαιτίας της γεωπολιτικής «στροφής» της κυβέρνησης.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Καβελασβίλι ήταν επισήμως ο μοναδικός υποψήφιος, καθώς η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες της στη Βουλή μετά τις εκλογές και δεν πρότεινε καμία υποψηφιότητα για το αξίωμα.

Η εν ενεργεία Πρόεδρος, η «φιλοδυτική» Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία της όσο δεν διοργανώνονται νέες βουλευτικές εκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή χαρακτήρισε τον διορισμό του Προέδρου «αντισυνταγματικό» και «παράνομο».

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου έχει προγραμματιστεί στις 29 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, χθες η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε ότι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων εναντίον Γεωργιανών αξιωματούχων, με αφορμή τη «συστηματική και βίαιη καταστολή» των «φιλοευρωπαϊκών» διαδηλώσεων, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση της Γεωργίας και μέσω στοχευμένων κυρώσεων, ενώ η Ουγγαρία δεν συναινεί και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνεπικουρείται από τη Σλοβακία και μία ακόμα χώρα της ΕΕ.

Η Εσθονία ανακοίνωσε την Κυριακή κυρώσεις κατά του Γεωργιανού πρωθυπουργού Ιρ. Κομπαχίτζε και άλλων 13 κυβερνητικών αξιωματούχων.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο πολλών Γεωργιανών αξιωματούχων στο έδαφός τους, ανάμεσά τους στον υπουργό Εσωτερικών, καθώς και στον πλουσιότερο άνθρωπο της Γεωργίας, τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος θεωρείται ότι κινεί τα νήματα της γεωργιανής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ