Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και το πρωί, με τους απεργούς να στέλνουν μήνυμα στην εργοδοσία ότι «δεν σκύβουν το κεφάλι», ότι δεν τρομοκρατούνται από τις απολύσεις.
Χτες το απόγευμα, με νέα συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πειραιά, συνεχίστηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance». Στο πλευρό των απεργών, που διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και απαιτούν να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις δραστήριων μελών του Σωματείου και εκλεγμένων συνδικαλιστών, βρέθηκαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπροσωπείες σωματείων από πολλούς κλάδους.
«Enough is enough!» («Φτάνει, ως εδώ!»): Το σύνθημα με το οποίο τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι βγήκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρήκε και χτες τη θέση του στα πανό και στις πικέτες. Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση ξεκίνησε υπό βροχή, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Hands off our union! Hands off our colleagues!», απαίτησαν («Κάτω τα χέρια από το σωματείο και από τους συναδέλφους μας»).
«Δεν θα κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε ο Νίκος Σπυρέλης, πρόεδρος του Σωματείου, προσθέτοντας ότι η δράση της νεοσύστατης συνδικαλιστικής οργάνωσης «πονάει» την εργοδοσία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η εταιρεία φέτος αναγκάστηκε να καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, κόντρα στην τακτική της να το χορηγεί στους εργαζόμενους σε ...δόσεις. Αναφερόμενος στα επόμενα αγωνιστικά βήματα, επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει Γενική Συνέλευση, ενώ στις 9 Γενάρη θα γίνει συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου το Σωματείο έχει καταγγείλει τις απολύσεις.
Τη συμπαράσταση που εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, χαιρέτισε η Μαριλένα Τσοπανίδη, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου, μία από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο στόχαστρο των απολύσεων.
«Εχουν περάσει δέκα μήνες από τότε που φωνάξαμε για πρώτη φορά "Enough is enough"», υπενθύμισε ο Γιάννης Ανδρέου, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. «Ο κοινός βηματισμός μας όλους αυτούς τους μήνες μάς έχει κάνει όλους πιο δυνατούς», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance» έχουν τη στήριξη σωματείων και εργαζομένων του κλάδου.
Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Τσαμούρης».
Δυναμική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της «Teleperformance» και στη χθεσινή απεργιακή μάχη στα Χανιά Κρήτης, με δεκάδες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του παραρτήματος του Σωματείου και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πραγματοποιώντας μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μάλιστα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, καλώντας σε γενική συνέλευση την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Στην απεργιακή κινητοποίηση στον Πειραιά συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης τον προηγούμενο αιώνα ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι σήμερα «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο διεκδικούν αυξήσεις μισθών, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας». «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος», διαμήνυσε και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό στην Ελλάδα και βρίσκεται σε απεργιακό αναβρασμό εδώ και έναν χρόνο, με μπροστάρη το νεοσύστατο σωματείο (ΣΕΤΕΠ). Εκεί εργάζονται και συναντιούνται στον αγώνα Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι που προέρχονται από δεκάδες χώρες του κόσμου από όλη τη Μεσόγειο, από τη Νότια Αμερική αλλά και από σκανδιναβικές χώρες. Ποιο είναι το «έγκλημά» τους; Οτι διεκδικούν το δικαίωμα να εργάζονται με μια Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις, ότι παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.
Χαρακτηριστικά είναι όσα περιγράφει το ΣΕΤΕΠ για τις συνθήκες εργασίας, σε έναν χώρο που είναι μάλιστα ...πολυβραβευμένος για τις υπηρεσίες που προσφέρει:
«Αν ζεις στην Ευρώπη, στη Νότια Αμερική ή στην Αφρική και έχεις κάποιο ζήτημα προς επίλυση ως χρήστης υπηρεσιών ή πελάτης τεράστιων τεχνολογικών κολοσσών παγκοσμίως, κολοσσών αυτοκινητοβιομηχανίας ή social media ή άλλων αντίστοιχων εταιρειών, ο εργαζόμενος που θα σου απαντήσει στην κλήση, στο chat ή στο email σου θα βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα γραφείο της "Teleperformance" (της γαλλικής πολυεθνικής που είναι η μεγαλύτερη στον τομέα αυτόν παγκοσμίως), ή εργαζόμενος με τηλεργασία στο σπίτι του.
Οι εργαζόμενοι αποδίδουν σε επίπεδα ρομπότ, μιλούν διάφορες γλώσσες, θα πρέπει να είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη ακόμα κι αν έχουν προβλήματα υγείας ή δεν βγαίνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στα μέσα του μήνα. Ο,τι κίνηση κάνουν στον υπολογιστή καταγράφεται, και πριν πάνε στην τουαλέτα θα πρέπει να προγραμματίσουν να γίνει στο διάλειμμα που έχει δοθεί από την εταιρεία. Πληρώνονται τον 13ο και τον 14ο μισθό όποτε και όπως αποφασίσει η εταιρεία, και όχι το κράτος. Μπορεί να δουλεύουν 10 χρόνια στην εταιρεία και στο ίδιο πόστο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Οι τριετίες που τους αναγνωρίζονται και όποια αύξηση στον βασικό μισθό δεν τους αποδίδεται, αφού κρύβεται πίσω από το επίδομα εργοδότη για τη χρήση ξένης γλώσσας».
Στη συλλογική δράση των εργαζομένων η εργοδοσία έχει απαντήσει με μηνύσεις, μικρές διασπαστικές «αυξήσεις», τρομοκρατία κατά των απεργών και τώρα με απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών, αλλά και εργαζομένων που σήκωσαν κεφάλι «κόντρα στην επί δεκαετίες σιγή νεκροταφείου και στην αμερικανόπνευστη πολιτική event της εταιρείας, που αυτοπαρουσιάζεται ως ο καλύτερος χώρος εργασίας». Παράλληλα αρνείται «να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεις και να συζητήσει τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν γίνει στις Επιθεωρήσεις Εργασίας όλης της χώρας, στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο κοινοβούλιο».
Από την άλλη, η επιλογή της να προχωρήσει στις απολύσεις δείχνει ότι η ύπαρξη του Σωματείου την ανησυχεί. Χαρακτηριστικά, απολύονται ο αντιπρόεδρος, ο ταμίας, δύο μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Εφορευτικής στις πρόσφατες εκλογές, ο πρόεδρος, ο ταμίας και η Εφορευτική του παραρτήματος του ΣΕΠΕΠ στα Χανιά, ο πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη και άλλοι εργαζόμενοι εργαζόμενοι «που ξαφνικά, μετά από 6 ή 3 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, φαίνεται ότι δεν κάνουν για την εταιρεία».
Τις καταγγελίες των εργαζομένων της «Teleperformance» για τις απολύσεις φιλοξενούν και μέσα μαζικής ενημέρωσης άλλων χωρών, όπως η «Le Monde» από τη Γαλλία και η «Deutsche Welle» από τη Γερμανία.
Στη «Le Monde» αναφέρεται ότι «από τον Φεβρουάριο εργαζόμενοι της γαλλικής πολυεθνικής έχουν δημιουργήσει σωματείο και ζητούν αυξήσεις μισθών. Ομως η διοίκηση δεν υποχωρεί και επιτίθεται πλέον στους συνδικαλιστές».
Η γαλλική εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα την περίπτωση Τυνήσιου εργαζόμενου, ο οποίος είδε τη σύμβασή του να μην ανανεώνεται επειδή οργανώθηκε και πάλεψε με το σωματείο. «Ο μάνατζέρ μου δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λόγω της συμπεριφοράς μου. Ομως, εργάζομαι για την "Teleperformance" από το 2018, δεν είχα ποτέ μια σειρά απουσιών, οι πελάτες μου και οι ανώτεροί μου πάντα μου έδιναν θετικά σχόλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπάλληλος, σχολιάζοντας πως η εταιρεία «προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να μην συμμετέχουν στην κινητοποίηση και να αποδεχτούν άθλιες συνθήκες εργασίας».
Ενώ, στη «Deutsche Welle» αναφέρεται πως «η Teleperformance Greece, παρά τα βραβεία για το εργασιακό περιβάλλον, δέχεται σωρεία σοβαρών καταγγελιών από εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας».
Μεταφέρει μάλιστα μαρτυρίες εργαζομένων, από τις οποίες σταχυολογούμε: «Είναι ένα εργοστάσιο στο οποίο είσαι απλά ένας αριθμός (...) Καθημερινά και σε ωριαία βάση, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της απόδοσής σου και κάνουν παρατηρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας». «Πολλοί εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κρίσεις πανικού γιατί δεν αντέχουν την πίεση». «Θέτουν στόχους στους εργαζόμενους που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουν και αν δεν τους πιάσουν απολύονται». «Οταν κάποιος θέλει να πάει στην τουαλέτα, θα πρέπει να ζητήσει άδεια (...) γυναίκα συνάδελφος που ήταν έγκυος και χρειαζόταν να πάει συχνότερα, της έκαναν παρατηρήσεις ενώ ο χρόνος αφαιρείται από το διάλειμμα». «Ανάλογα με το πρότζεκτ μπορεί να απαγορευθεί σε κάποιον έως και τρεις και τέσσερις ώρες να πάει τουαλέτα, ενώ παρατηρήσεις για αργοπορία έχουν γίνει ακόμα και σε άτομα με κινητικά προβλήματα».