ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ανατιμήσεις - φωτιά σε είδη διατροφής τις πρώτες μέρες του 2025
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΔΑΠ: Στα σκαριά η αύξηση στα τιμολόγια του νερού
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2025: Τα δύσκολα είναι μπροστά...
ΝΕΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Με φόντο μεγάλη υποχώρηση (και) της αμερικανικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας
Eurokinissi |
Τις τελευταίες μέρες, μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη τη σταδιακή εφαρμογή νέων αυξήσεων, οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως 23% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, και αυτές αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο.
Τα προϊόντα που αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες είναι τα εξής:
Γιαούρτια έως 23%, τσάι βουνού έως 22%, σοκολατοειδή έως 17%, Κρασιά έως 17%, φρυγανιές έως 16%, καφέδες (ελληνικός, γαλλικός, εσπρέσο) έως 15%, σκουμπρί έως 15%, ζάχαρη έως 11%, ηλιέλαιο έως 11%, τσίχλες και καραμέλες έως 10%, χυμοί έως 8%, μπισκότα, κριτσίνια, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) έως 8%, κατεψυγμένα ψάρια έως 7%, τσίπουρο έως 7%, κρέμες γάλακτος 6%, αλκοολούχα ποτά έως 5%, οργανικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 500 ml 4%, τυροκομικά 2,4%.
RIZOSPASTIS |
Θυμίζουμε ότι το 9μηνο του 2024 ο τζίρος των ταχυκίνητων προϊόντων (περιλαμβάνονται και τα τρόφιμα) αυξήθηκε κατά 3%, φτάνοντας τα 8,99 δισ. ευρώ από 8,73 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό των πωλήσεων στο εννεάμηνο του 2023. Θυμίζουμε ότι συνολικά το 2023 ο τζίρος των συγκεκριμένων προϊόντων ήταν 11,83 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 10,1%, το 2022 ήταν 10,75 δισ. ευρώ, με αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2021, και το 2021 ήταν 9,96 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένος κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2020.
Και με την ακρίβεια να μην υποφέρεται πλέον, εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν τις περικοπές ακόμα κι απ' το φαγητό τους. Ετσι, ενισχύονται διαρκώς τα ποσοστά των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζουν πέρα» στο 66%, από 63% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ. Το 58% (από 56%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% αναμένει το αντίθετο. Στο 7% βρίσκεται το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, ενώ οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 19% του συνόλου, το δε ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε κοντά στο 10%, όσο δηλαδή και τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι περνάει ο κόσμος που βλέπει το εισόδημά του να εξαϋλώνεται και συνεχίζει να εμπαίζει. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθεια για αποκλιμάκωση των τιμών», λέει και ξαναλέει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, λες και δεν βλέπει τα στοιχεία που δείχνουν ότι παρά τα όσα μέτρα για την - υποτίθεται - καταπολέμηση της ακρίβειας, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά αντίθετα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να θησαυρίζουν.
Μάλιστα, ο υπουργός με «παρακάλια» λέει στους επιχειρηματίες ότι «πρέπει όλοι να συνεχίσουν την προσπάθεια μείωσης των τιμών με μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους σε όφελος των καταναλωτών» και ότι «οι μειώσεις πρέπει να επεκταθούν σε κωδικούς και σε χρονική διάρκεια και να είναι αναλογικές σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς». Σαν να λέμε «παρακαλάει» για μια άλλη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς από αυτή που βρίσκεται στο DNA του σάπιου συστήματος, την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει ούτε μισό μέτρο που να ανακουφίζει τον λαό θίγοντας έστω και μια τρίχα από την κερδοφορία τους, αλλά συνεχίζει να την ενισχύει με όλους τους τρόπους φορτώνοντας τα βάρη στον λαό, ενώ βάζει και «καπέλο» τα δεκάδες δισ. των έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ, που πάλι πληρώνει ο λαός για να ενισχύεται το κρατικό ταμείο που επίσης πάει στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εξ ου και πέρα από το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων που αγοράζει ένα λαϊκό νοικοκυριό, όχι μόνο παραμένουν στα ύψη, αλλά αυξάνονται κιόλας.
Αντί λοιπόν να πάρει υπόψη της η κυβέρνηση τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών, όπως εκφράζονται στη δέσμη μέτρων που έχει προτείνει το ΚΚΕ, περί άλλα τυρβάζει. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει ζητήσει: «Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένα κατά 3.000 ανά παιδί, αναπροσαρμογή προς τα πάνω των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ», και το «κόστος» να το πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.