ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2025
Τα δύσκολα είναι μπροστά...

Eurokinissi

«

Το κεντρικό μας σενάριο στις Οικονομικές Προοπτικές απεικονίζει μια εικόνα ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή μετριάζεται από σημαντικές αβεβαιότητες. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις κινδυνεύουν να διαταράξουν τις ενεργειακές αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του πληθωρισμού και εξασθενίζοντας την οικονομική δραστηριότητα. Γενικότερα, οι εντάσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αντίξοες συνθήκες για το εμπόριο τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Ενα πιο κατακερματισμένο, προστατευτικό εμπορικό περιβάλλον και εσωτερικές πολιτικές θα επηρέαζαν αρνητικά τον ανταγωνισμό, θα αύξαναν τις τιμές και θα εμπόδιζαν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα επιβάρυναν τη δυνατότητα των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Με αυτά τα κάπως προσεγμένα λόγια η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για τη νέα χρονιά. Και βεβαίως μπορεί οι αιτίες και τα αποτελέσματα να αναποδογυρίζονται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο «ρόδινες» δεν λέει κανείς τις προοπτικές αυτές.

Το αντίθετο, αφού ένα ακόμη αστικό επιτελείο προβλέπει ότι τη χρονιά που έρχεται... δεν υπάρχει πουθενά φως για την καπιταλιστική οικονομία:

  • Οι εκτιμήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ, παρά την υποτιθέμενη «φρενίτιδα αισιοδοξίας» μετά την εκλογή Τραμπ, εξακολουθούν να δείχνουν επιβράδυνση στο 2,4% από 2,8% φέτος. Ενώ, σε αντίθεση με τα όσα διακινούνται για το «ράλι» του αμερικανικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες βδομάδες, αυτό δεν είναι σημάδι της «ανθεκτικότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά στην πραγματικότητα σημάδι των δυσκολιών και «παθογενειών» που βρίσκονται στο DNA του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, με τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να «στριφογυρίζουν» αναζητώντας κερδοφόρες διεξόδους.
  • Η κατάσταση στην Ευρωζώνη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τις προβλέψεις να δείχνουν χαμηλές πτήσεις της τάξης του +1,3%, και τις «ατμομηχανές» της Γερμανίας και της Γαλλίας να βρίσκονται επί της ουσίας σε ύφεση, εξακολουθώντας και τη νέα χρονιά να ξύνουν τον πάτο: Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η γερμανική οικονομία θα μπει στον τρίτο χρόνο ύφεσης με «ανάπτυξη» 0,7%, η γαλλική οικονομία θα επιβραδύνει κι άλλο, στο 0,9%, ενώ τα νέα δεν είναι καλά ούτε και για τις Ιταλία και Ισπανία, που τόσο καιρό τις παρουσιάζουν περίπου ως τις «θετικές εκπλήξεις». Η πρώτη αναμένεται να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,9% και η δεύτερη να επιβραδύνει στο 2,3% για την επόμενη χρονιά.
  • Στην Κίνα οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι από τα αναμενόμενα, αν και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν στην περιοχή του 4,7%, η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται, φαίνεται να επιδρούν η κρίση στην αγορά ακινήτων, οι υψηλοί δασμοί στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου κατά βάση με τις ΗΠΑ και λιγότερο με την ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν με την προεδρία Τραμπ, ενώ τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης φέρεται να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  • «Φως» δεν φαίνεται και από τις λεγόμενες «αναδυόμενες» ή «αναπτυσσόμενες» οικονομίες: Η Ρωσία αναμένεται να επιβραδύνει κατά περίπου 3 μονάδες (!), στο 1,1%, η Βραζιλία κατά μία (2,3%), η Τουρκία στο 2,6% και πάει λέγοντας.

Παράλληλη επιβράδυνση όλων των καπιταλιστικών οικονομιών δείχνουν οι προβλέψεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Παράλληλη επιβράδυνση όλων των καπιταλιστικών οικονομιών δείχνουν οι προβλέψεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Ολα αυτά χωρίς κανείς να συνυπολογίσει τα όσα «κρύβονται» πίσω από την «εκτίναξη» του δείκτη «αβεβαιότητας» για την εμπορική πολιτική (βλέπε γράφημα 2), με φόντο τις απειλές για εκτίναξη των εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ, τον «κατακερματισμό» των λεγόμενων εφοδιαστικών αλυσίδων, την ένταση των ανταγωνισμών για πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους εμπορίου και Ενέργειας, με φόντο τη μάχη ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σημειωτέον πως οι εκτιμήσεις αυτές ταιριάζουν και με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2025, που δείχνουν ότι το 2025 οι ΗΠΑ, οι «αναδυόμενες οικονομίες» της Ασίας, όσο και η Κίνα και η Ρωσία θα καταγράφουν ταυτόχρονα επιβράδυνση, ενώ οι οικονομίες Ευρωζώνης και Ιαπωνίας θα συνεχίσουν να «σέρνονται» με «ανάπτυξη» της τάξης του 1%.

Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν εμμέσως πλην αρκετά σαφώς το υπέδαφος των «τεκτονικών αλλαγών» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, των ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα που οδηγούν στην παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών, το «ποντάρισμα» στον πόλεμο και την πολεμική οικονομία, ως μια έστω προσωρινή διέξοδο για τα τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που οδηγούν ολοταχώς σε μια νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση.

Πίσω από τη συζήτηση περί της «έλλειψης εργατικού δυναμικού»

Η εκτίναξη της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Η εκτίναξη της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Αυτό άλλωστε το πρόβλημα, την υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων που προκύπτει από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, δείχνει» εμμέσως πλην σαφέστατα και η πρόσφατη έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, όταν εστιάζει στις λεγόμενες «ελλείψεις εργατικού δυναμικού». Του εμπορεύματος εργατική δύναμη δηλαδή, που ως η κύρια παραγωγική δύναμη μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη αυτή κερδοφορία, στους κλάδους εκείνους που το κεφάλαιο εντοπίζει τις μεγαλύτερες τέτοιες «δυνατότητες», κατά βάση εκείνους των νέων τεχνολογιών (και των πολεμικών ή «διττών» εφαρμογών τους), όπως και εκείνων της Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός: «Σε μια περίοδο ταχείας τεχνολογικής προόδου, η καλύτερη κινητοποίηση των ανθρώπινων πόρων και δεξιοτήτων θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία», των καπιταλιστών και των κερδών τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο οργανισμός διαπιστώνει πως «παρά τη σχετική χαλάρωση στις αγορές εργασίας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η γήρανση του πληθυσμού επιδεινώνει αυτές τις ελλείψεις και αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αξιοποίηση στο έπακρο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης». Ενώ προσθέτει πως «για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ευθυγράμμιση του εργατικού δυναμικού και των δεξιοτήτων του με τις αναδυόμενες ανάγκες απαιτεί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην αναβάθμιση και την επανακατάρτιση, καθώς και μεταρρυθμίσεις στα συστήματα εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης», συμπληρώνοντας πως και τα οργανωμένα σκλαβοπάζαρα μπορούν επίσης να διασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού «η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στον μετριασμό στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται αποτελεσματικές πολιτικές ένταξης».


Τ. Γαλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ