ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη στα δικά τους χέρια, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους

Ζωντανή και μαχητική πείρα μετέφεραν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κόντρα στη μοιρολατρία που καλλιεργεί η πλειοψηφία της Διοίκησης

Στις 11-13 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 54ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ να μεταφέρουν στις εργασίες ζωντανή πείρα από τη δράση και την οργάνωση της πάλης σε έναν κλάδο «ατμομηχανή» για τα κέρδη σε όλη τη χώρα: Τόσο σε σωματεία όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΔΑΣ, όσο και εκεί που δίνουν τη μάχη από τις θέσεις της μειοψηφίας, φανερώνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για την οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», για αλλαγή των συσχετισμών, για αναζωογόνηση των σωματείων σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Στον αντίποδα στάθηκαν οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ), που αποτελούν την πλειοψηφία στη Διοίκηση, και που με ευθύνη τους, όπως σημειώνει η ΔΑΣ, δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα, τις μορφές των κινητοποιήσεων που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα Σωματεία σε κάθε περιοχή.

Απέναντι στο μέτωπο των παραπάνω δυνάμεων, οι δυνάμεις της ΔΑΣ απευθύνουν στους εργαζόμενους του κλάδου κάλεσμα να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα τους, ιδιαίτερα μπροστά στη λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων και την έναρξη της νέας σεζόν.

Στις αρχαιρεσίες για τη νέα Διοίκηση η ΔΑΣ έλαβε 105 ψήφους (από 97) και εξέλεξε 6 έδρες (από 7). Τις υπόλοιπες 13 έδρες κατέλαβε η παράταξη «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΠΑΣΚΕ - συνεργαζόμενοι)», στην οποία συστεγάζονται συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και άλλων δυνάμεων.

Κατέθεσε πρόταση για Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία

Κόντρα στις δυνάμεις που καλλιεργούν τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τη μοιρολατρία, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ήταν αυτές που μετέφεραν τη γνήσια αγωνία των εργαζομένων για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όπως και τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους.

Οπως ανέδειξε η ΔΑΣ, οι ονομαστικοί μισθοί στον κλάδο της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας βρίσκονται καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2011, ο εργάσιμος χρόνος περιλαμβάνει δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, 10 ώρες την ημέρα, όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες αναγκάζοντας κάθε εργαζόμενο να δουλεύει για τρεις, το επίδομα ανεργίας χορηγείται στους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους μόλις για 3 μήνες ετησίως, κι αυτό με μεγάλες καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα «ρεκόρ αφίξεων» και εσόδων για τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες του Τουρισμού. «Παρά το ότι λήγουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε Ξενοδοχεία και Εστίαση, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) αρκέστηκαν στο να μεταθέσουν για άλλη μια φορά τα προβλήματα στους διαδρόμους των υπουργείων, δεν παρουσίασαν, δεν πρότειναν κανένα πρόγραμμα, κανένα σχέδιο για το τι θα κάνει η Ομοσπονδία από δω και πέρα», σημειώνει η ΔΑΣ.

Απέναντι σε αυτή την επιζήμια πρακτική, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ κατέθεσαν πρόταση για Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα Ξενοδοχεία, καθώς η ισχύουσα λήγει στο τέλος του έτους, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, καθορισμό καθηκόντων (π.χ. όριο στα δωμάτια που τακτοποιεί μια καμαριέρα), ως πλαίσιο δράσης και αγώνα μπροστά στη λήξη της σύμβασης τέλος του Δεκέμβρη. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές των άλλων δυνάμεων απέφυγαν τη συζήτηση, φρόντισαν να μην ενημερώσουν το σώμα σχετικά με την πρόταση που θα καταθέσουν στους ξενοδόχους, αρνήθηκαν να μπει σε ψηφοφορία το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης.

Τέλος, με πρωτοβουλία της ΔΑΣ υιοθετήθηκε ψήφισμα που καταγγέλλει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις ΝΑΤΟικές πολεμικές δαπάνες, σε βάρος των αναγκών του λαού. Το Συνέδριο κατήγγειλε ομόφωνα τη μετατροπή της Ελλάδας σε στόχο αντιποίνων στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τον κλάδο του Τουρισμού να είναι από τους πιο εκτεθειμένους στους κινδύνους που δημιουργεί το ενδεχόμενο πιο βαθιάς εμπλοκής.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση κόντρα στη λογική του συμβιβασμού

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους «να γραφτούν μαζικά στα σωματεία, να παλέψουν συλλογικά ξεπερνώντας τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς, με νέα επιχειρησιακά σωματεία, με αγώνες που θα διεκδικούν άμεσα να υπογραφούν οι Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει την ανάγκη να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση «κόντρα στη λογική της πλειοψηφίας της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, τη λογική του συμβιβασμού και της υποταγής στα συμφέροντα των εργοδοτών, στην πολιτική των κυβερνήσεων και του κράτους που τους υπηρετεί».

Στην πρόταση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία που μοίρασε η ΔΑΣ σε όλους τους αντιπροσώπους αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου στην Αττική. «Μπορεί η καμαριέρα να καθαρίζει 20 δωμάτια, να μην υπάρχει ένα όριο; Ενας μάγειρας πόσα πιάτα θα βγάλει; Ενας καθαριστής για πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύει;», ήταν μια από τις πλευρές γύρω από τις οποίες κάλεσε κάθε σύνεδρο να προβληματιστεί. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η ΔΑΣ μέσα από την πρότασή της θέτει συγκεκριμένους όρους για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση. Στον αντίποδα, στηλίτευσε Συμβάσεις όπως η τοπική ΣΣΕ στη Ρόδο, που ενσωματώνουν πλήρως τις αντεργατικές ρυθμίσεις για απλήρωτες υπερωρίες που αντισταθμίζονται με ρεπό στο ...τέλος της σεζόν.

Την άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής να υπογράψει τοπική ΣΣΕ με το κλαδικό Συνδικάτο, που να μην περιλαμβάνει τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για την 7ήμερη και 10ωρη δουλειά που προβλέπει η κλαδική Σύμβαση στα Ξενοδοχεία, ανέδειξε ο Νίκος Παπαγεωργίου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε Συμβάσεις που θα έχουν μειώσεις μισθών ή δικαιωμάτων. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε», ξεκαθάρισε και στάθηκε στη σημασία που έχουν, δίπλα στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, οι διεκδικήσεις σχετικά με τον εργάσιμο χρόνο.

Μαχητική πείρα από σωματεία και συνδικαλιστές

«Η δική μας οργάνωση πρέπει να έρχεται απέναντι στην οργάνωση των εργοδοτών», τόνισε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στην Κέρκυρα, εστιάζοντας στο περιεχόμενο της πάλης, των διεκδικήσεων και των αιτημάτων που χρειάζεται να προτάξουν τα σωματεία, αναδεικνύοντας ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι εργοδότες. Στη βάση αυτή, επέκρινε το γεγονός ότι η Ομοσπονδία όχι μόνο δεν οργάνωσε τους προηγούμενους μήνες καμία κινητοποίηση, ακυρώνοντας έτσι το πιο σημαντικό όπλο των εργαζομένων στην πάλη για την υπογραφή Συμβάσεων, την απεργία, αλλά αντίθετα περιορίστηκε σε «χαριεντίσματα» με την εργοδοσία.

Τα βήματα στην ενίσχυση του κλαδικού Συνδικάτου (ΣΕΤΕΠΕ) στη Θεσσαλονίκη συνόψισε ο Γιώργος Μπρανίκας, μεταφέροντας το αισιόδοξο αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών του Σωματείου, που ήταν οι πιο μαζικές από την ίδρυσή του το 1900, αναδεικνύοντας ξανά αυτοδύναμη τη ΔΑΣ.

Στον αγώνα στο ξενοδοχείο «ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ» στάθηκε ο Γιάννης Ελευθεριάδης, επίσης από το Συνδικάτο στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι εκεί οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι και δεν είχαν καμιά επαφή με τα συνδικάτα. «Ηρθαν σε επαφή με το σωματείο, κάναμε ΓΣ, κάναμε συνάντηση με την εργοδοσία που έλεγε ότι "δεν υπάρχουν λεφτά". Τελικά πληρώθηκαν την επόμενη μέρα της απεργίας τους, όταν η εργοδοσία είδε ότι δεν έβγαιναν τα πρωινά και δεν καθαρίζονταν τα δωμάτια. Αρα η κατάσταση αλλάζει, το θέμα είναι ποια γραμμή θα ακολουθήσουμε...».

Το ζήτημα της δραστήριας συμμετοχής των εργαζομένων στα σωματεία ανέδειξε ο Βαγγέλης Σοφίου, από το Σωματείο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι δυνάμεις της ΔΑΣ μειοψηφούν. Κι όμως, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μετέφερε τις κινητοποιήσεις του προσωπικού στο ξενοδοχείο «Capsis Astoria», όπου συνέβαλαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Εκεί λοιπόν οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν πολλά περισσότερα από όσα «προβλέπονται» και όσα η εργοδοσία θεωρεί «νόμιμα». «Οι εργαζόμενοι είπαν "δεν μας αρκούν τα νόμιμα, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά" και έκαναν στάσεις εργασίας, απεργίες, οργανώθηκαν, έκαναν Συνελεύσεις χωρίς μέλος της Διοίκησης του Σωματείου στον χώρο, χωρίς επιχειρησιακό σωματείο. Είχαν απολύσεις, αλλά δεν φοβήθηκαν, συνέχισαν πιο αποφασιστικά», ανέφερε ο συνδικαλιστής.

«Το πιο βασικό για ένα σωματείο είναι να κάνει γενικές συνελεύσεις, να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα ζητήματα που τους αφορούν», σημείωσε και ο Κώστας Παστός, από το Συνδικάτο της Αττικής. Σε συνέχεια της παραπάνω πείρας από την Κρήτη, θύμισε το κλείσιμο του «Χίλτον» όπου εργαζόταν και ο ίδιος, και ξεχώρισε την ανάγκη για τη συμμετοχή στον αγώνα των εργαζομένων που δουλεύουν μέσω των «δουλεμπορικών» στα μεγάλα ξενοδοχεία.

Τις άσχημες συνθήκες δουλειάς στη Σαντορίνη των 3.500.000 τουριστικών αφίξεων και των 97.000 κλινών μετέφερε ο Δημήτρης Καμζέλας, από το Συνδικάτο του νησιού. Τον φόρτο της δουλειάς καλούνται να βγάλουν πέρα λιγότεροι εργαζόμενοι, με περισσότερες ώρες δουλειάς (π.χ. 12 - 16 ώρες δουλειά για τους οδηγούς στα λεωφορεία, 12ωρα για τους μάγειρες κ.ά.), με ανασφάλιστη εργασία, κυρίως μεταναστών, με ανήλικη εργασία. Οσο για την «ασυλία» που απολαμβάνει η εργοδοσία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σε 24 νησιά με 80-100.000 εργαζόμενους υπάρχουν 3 Επιθεωρήσεις Εργασίας (δύο επιθεωρητές στη Νάξο για 11 νησιά, ένας στη Σύρο για 8 νησιά, ένας στην Ανδρο για 5 νησιά). Μίλησε για τον αγώνα που δίνουν για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ, κόντρα στους ξενοδόχους που επικαλούνται τους αντεργατικούς όρους που περιλαμβάνονται στην πανελλαδική κλαδική αλλά και στην τοπική ΣΣΕ της Ρόδου.

Στην εντατικοποίηση που τσακίζει ειδικά τις χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες του κλάδου, επιβαρύνοντας τον οργανισμό και την υγεία τους, αναφέρθηκε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, από το Συνδικάτο της Αττικής. Κατήγγειλε ότι οι ίδιες εργαζόμενες ακούνε την εργοδοσία να τους ζητάει «να κάνουν υπερωρία, να αλλάξουν τη βάρδιά τους, να δουλέψουν το ρεπό τους, γιατί προβλέπεται από τη Σύμβαση», τη σύμβαση δηλαδή για την οποία η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πανηγυρίζει.

«Θέλουμε σωματεία που να είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους, να είναι το δεύτερο σπίτι τους», τόνισε η Ανθή Λύγδα, από το Σωματείο στα Γιάννενα, όπου «με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε μια αύξηση της τάξης του 57% στους ψηφίσαντες, κατά κύριο λόγο νέοι εργαζόμενοι από μεγάλα επισιτιστικά, ξενοδοχεία κ.ά.». Στην κατεύθυνση αυτή, μετέφερε πείρα από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που οργανώνει το Σωματείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο, όπως τα «λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης» από τα οποία έχουν περάσει πάνω από 2.000 παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Μάλιστα, στο ΕΚ έχει διαμορφωθεί εξειδικευμένος χώρος με παιδότοπο και δημιουργική απασχόληση για παιδιά, ώστε να διευκολύνονται στη δράση τους οι γυναίκες συνδικαλίστριες κ.ά. Θύμισε ακόμα την εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι και αγκαλιάζεται από πάνω από 2.500 εργαζόμενους της πόλης κάθε χρόνο, στηρίζοντας οικονομικά τη δράση των σωματείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση των σωματείων για τα παιδιά συμμετείχαν πάνω από 2.000 παιδιά, την ίδια στιγμή που σε αντίστοιχη εκδήλωση της δημοτικής αρχής πήγαν μερικές δεκάδες.

Στο «ξεζούμισμα των εργαζομένων μέχρι τελικής πτώσης» αναφέρθηκε ο Στάμος Στάμου, από το Συνδικάτο της Αττικής, στηλιτεύοντας την απραξία της Διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Caravel» μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Θύμισε μάλιστα ότι η ίδια Διοίκηση έφτασε στο σημείο να καταγγείλει στην εργοδοσία συνδικαλιστές που βρέθηκαν στον χώρο για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ