ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /24
Εντείνονται προετοιμασίες και σχέδια για γενικευμένη σύγκρουση

Νέες παραλαβές γερμανικών εξοπλισμών ανακοίνωσε το Κίεβο
Νέες παραλαβές γερμανικών εξοπλισμών ανακοίνωσε το Κίεβο
Με στρατιωτικά σχέδια και προετοιμασίες για γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα, οι οποίες εντείνονται παράλληλα με τοποθετήσεις και «διαρροές» για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία με τους «συμμάχους» της.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενόψει και της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ, ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ σπεύδουν να προωθήσουν και να ανακοινώσουν νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι παρέλαβε νέο πακέτο γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρματα μάχης «Leopard 1A5», αντιαεροπορικά άρματα τύπου «Gepard», ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο «Panzerhaubitze 2000», δύο συστήματα αεράμυνας «Iris-T» και δύο εκτοξευτές πυραύλων «Patriot». Εκτός από τα βαρέα όπλα, το νέο γερμανικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης φορτηγά, drones, ραντάρ και πυρομαχικά.

Η εκτιμώμενη συνολική αξία της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ανέρχεται σε περίπου 28 δισ. ευρώ. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.

Στις αρχές της βδομάδας, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα που προβλέπει τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέχρι το τέλος του 2025. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρώμη έχει προσφέρει στο Κίεβο 10 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 2 γαλλο-ιταλικών συστημάτων αεράμυνας SAMP/T.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη μαζική ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones στην Ουκρανία τα Χριστούγεννα, δήλωσε ότι επίκεινται νέες παραδόσεις πυραύλων αεράμυνας στο Κίεβο. «Εχω δώσει εντολή στο υπουργείο Αμυνας να συνεχίσει την αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας στην άμυνά της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις», ανέφερε.

Ο Ντ. Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ανέφερε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο για να το αναγκάσει σε άμεσες «ειρηνευτικές» συνομιλίες. Ηδη, ωστόσο, ρεπορτάζ των «Financial Times», επικαλούμενο τις συνεννοήσεις του επιτελείου του με «Δυτικούς» αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Τραμπ «σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του», απαιτώντας παράλληλα υπερδιπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στο 5% του ΑΕΠ (από 2% που είναι σήμερα).

Αυξάνεται η αντίθεση στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

Σε κάθε περίπτωση, καθώς συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και γίνονται όλο πιο ορατές οι συνέπειες για τους λαούς, αυξάνεται η λαϊκή αμφισβήτηση στα καλέσματα για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου «για όσο χρειαστεί», παρά το σχετικό μπαράζ προπαγάνδας από τις κυβερνήσεις, τα επιτελεία και τα κόμματα του κεφαλαίου και τα αντίστοιχα καλέσματα για «θυσίες» για την πολεμική οικονομία.

Δημοσκοπήσεις του Δεκέμβρη από το YouGov σε 7 ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοστατούν στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία και Βρετανία, δείχνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει μειωθεί το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της στήριξης του Κιέβου «μέχρι τη νίκη».

Αντίθετα, και στις 7 χώρες έχει αυξηθεί η υποστήριξη σε μια «επίλυση» της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν αυτό άφηνε στη Ρωσία τον έλεγχο τμημάτων της Ουκρανίας. Σε 4 από τις 7 χώρες, αυτή ήταν η προτιμώμενη επιλογή στις απαντήσεις.

Τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν ότι προτιμούν μια «ειρήνη» μέσω διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν στο 55% (από 45%) στην Ιταλία, 46% (από 38%) στην Ισπανία, 43% (από 35%) στη Γαλλία και 45% (από 38%) στη Γερμανία.

Ακόμα και στις χώρες που βρέθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της στήριξης του Κιέβου «μέχρι τη νίκη», καταγράφεται αισθητή μείωση: Στη Σουηδία στο 50% (από 57%), στη Δανία στο 40% (από 51%) και στη Βρετανία στο 36% (από 50%).

Βουλγαρία: «Προσηλωμένη» σε υποδομές «στρατιωτικής κινητικότητας» με Ελλάδα - Τουρκία

Την ίδια ώρα, ΝΑΤΟ και ΕΕ εντείνουν τα μέτρα πολεμικής προπαρασκευής για ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, με τα Βαλκάνια να εμπλέκονται όλο και βαθύτερα σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, μεταξύ άλλων και με την προώθηση του περιβόητου «στρατιωτικού Σένγκεν».

Σε αυτό το πλαίσιο, την «προσήλωση» της Βουλγαρίας στην προτεραιότητα της κατασκευής υποδομών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κατά μήκος του άξονα Βορρά - Νότου και τη συμπερίληψή τους σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Ατ. Ζαπριάνοφ, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή.

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρούσε - Γκιούργκιου είναι μέρος του άξονα Νότου - Βορρά που είναι στρατηγικά σημαντικός και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ, συνδέοντας τα εδάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας με τη Βουλγαρία», επισήμανε ο Ζαπριάνοφ, προσθέτοντας ότι αυτή η σύνδεση είναι πλέον «μια βασική εναλλακτική λύση στη μελλοντική τρίτη γέφυρα πάνω από το (βουλγαρο-ρουμανικό) τμήμα του ποταμού Δούναβη στο Ρούσε».

Επισημαίνοντας τη «σημερινή γεωπολιτική κατάσταση», ο Ζαπριάνοφ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατιωτικής κινητικότητας» για ΝΑΤΟ και ΕΕ, για τη «διασφάλιση της γρήγορης και αποτελεσματικής μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού (...) τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και σε συγκρούσεις εντός του ευρωπαϊκού εδάφους».

Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας υπενθυμίζει ότι έχει υπογράψει επιστολές προθέσεων με ομολόγους του των γειτονικών χωρών σε σχέση με τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας, επαναφέροντας το θέμα και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - Αμυνας της ΕΕ.

Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των «Oreshnik» - Σχέδια ανάπτυξης στη Λευκορωσία

Παράλληλα, αντίστοιχα μέτρα προπαρασκευής για γενικευμένη σύγκρουση λαμβάνει και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Με αφορμή τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης στο θέρετρο Ιγκόρα, κοντά στην Αγ. Πετρούπολη, οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, επανέφεραν το θέμα της μαζικής παραγωγής του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς «Oreshnik», όπως και της ανάπτυξης τέτοιων πυραύλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο νέος υπερηχητικός πύραυλος χρησιμοποιήθηκε σε πλήγμα στην Ουκρανία τον Νοέμβρη - σύμφωνα με το Κρεμλίνο ως απάντηση σε ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος - με τον Πούτιν να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα «δυτικά» συστήματα αεράμυνας και ότι «σε περίπτωση μαζικής εκτόξευσης (...) θα μπορούσε να συγκριθεί με τα πυρηνικά όπλα».

Ο Βλ. Πούτιν «προειδοποίησε» χτες ότι «δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να τον χρησιμοποιήσουμε και σήμερα και αύριο, αν χρειαστεί», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «ακόμα διαθέτουμε λίγα τέτοια συστήματα "Oreshnik" και δεν βιαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή και ότι «τώρα θα παράξουμε την κατάλληλη ποσότητα και την ποσότητα που χρειαζόμαστε», όπως και ότι «θα τοποθετήσουμε κάτι στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Νωρίτερα, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε ότι το Μινσκ είναι έτοιμο για την ανάπτυξη μιας δεκάδας πυραύλων «Oreshnik» σε λευκορωσικό έδαφος και ότι «αν οι Ρώσοι θέλουν να τοποθετήσουν περισσότερους, θα τοποθετήσουμε περισσότερους».

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Πούτιν είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στη Λευκορωσία θα είναι δυνατή στο δεύτερο μισό του 2025.

Στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αρμενία), συμμετείχαν οι ηγέτες και αντιπροσωπείες των κρατών - μελών, με εξαίρεση τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά (αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη «στροφή» της αρμενικής κυβέρνησης προς τη «Δύση»).

Μεταξύ των αποφάσεων περιλαμβάνονταν συμφωνία για το ενιαίο σύστημα τελωνειακής διαμετακόμισης, καθώς και απόφαση για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με το Ιράν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρκεί αυτές να μην αφορούν μόνο μια εκεχειρία, αλλά «τελικές, νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που θα τεκμηριώνουν τους όρους για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και, φυσικά, τα νόμιμα συμφέροντα των γειτόνων μας».

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία έχει επικοινωνήσει με τη Ρωσία πολλές φορές μέσω εμπιστευτικών διαύλων, προσφέροντας βοήθεια για την πραγματοποίηση διαλόγου για το ουκρανικό ζήτημα, ακόμα και χωρίς να εμπλέκεται το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επισήμανε τη «διφορούμενη συμπεριφορά» από το Παρίσι, καθώς «η Γαλλία είναι ο κύριος εμπνευστής της αποστολής των λεγόμενων ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Προετοιμάζει μονάδες μάχης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφός της και δηλώνει ευθέως ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επίθεση στη Ρωσία και να προετοιμαστεί η Ουκρανία για διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος».

Γαλλική διπλωματική πηγή έκανε λόγο για «άκαιρες δηλώσεις» και διέψευσε το περιεχόμενό τους, επαναλαμβάνοντας ότι «μια ειρήνη που θα επιτευχθεί χωρίς τους Ουκρανούς δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να είναι βιώσιμη».

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε στο μεταξύ ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος με αυτήν την προοπτική.

«Μαζική επίθεση» σε «κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις» της Ουκρανίας

Σε αυτό το φόντο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, ενώ και οι δύο πλευρές εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «μαζική επίθεση» τα Χριστούγεννα σε «κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις» στην Ουκρανία, που υποστηρίζουν το έργο του στρατιωτικού - βιομηχανικού κλάδου.

Ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον τον έλεγχο του οικισμού Vidrodzhennia στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε με πάνω από 70 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών, και πάνω από 100 drones, εναντίον ενεργειακών υποδομών. Ο ενεργειακός όμιλος DTEK επιβεβαιώθηκε ότι υπέστη «σοβαρές ζημιές» στον εξοπλισμό του.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι από τη ρωσική επίθεση σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 6.

Πλήγματα καταγράφηκαν μεταξύ άλλων σε Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόφσκ, Κρίβιι Ριχ, Ιβάνο-Φρανκίφσκ και Πολτάβα.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ένας από τους ρωσικούς πυραύλους διέσχισε τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Ρουμανίας, ωστόσο το Βουκουρέστι ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε παραβίαση του εναέριου χώρου του.

Στη Ρωσία, στο μεταξύ, οι αρχές του Κουρσκ ανακοίνωσαν ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό στην πόλη Λγκοβ, ενώ στη βόρεια Οσετία μία γυναίκα σκοτώθηκε από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Βλαντικαφκάζ, η οποία προκλήθηκε από τα συντρίμμια ουκρανικού drone.

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την αναχαίτιση δεκάδων ουκρανικών drones στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Βορονέζ.

Η δε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι απέτρεψε συνωμοσία των Ουκρανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (SBU) για τη δολοφονία υψηλόβαθμων αξιωματικών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και μελών των οικογενειών τους στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ.

Χτες εξάλλου έκλεισαν για λίγη ώρα και τα 4 αεροδρόμια της Μόσχας, καθώς και το αεροδρόμιο της Καλούγκα, χωρίς να ανακοινώνεται η αιτία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ