ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΛΓΕΡΙ
Η ιστορία γίνεται οδηγός και φως

Της απεσταλμένης μας, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.-

Με το βλέμμα στραμμένο να ατενίζει το μέλλον και σύμμαχο την αισιοδοξία που πηγάζει από το πείσμα και τη θέληση, όσοι συμμετέχουν ολοκλήρωσαν χτες τον πολιτικό και πολιτιστικό μαραθώνιο του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Λίγο πριν την τελευταία «τελεία» - δηλαδή την τελετή λήξης (γινόταν χτες στις 10μ.μ. ώρας Ελλάδας) - και το Φεστιβάλ περάσει πια και αυτό με τη σειρά του στην ιστορία, μια ιστορία που ξεκίνησε το 1945 στην Πράγα, τα βλέφαρα με κόπο κρατιούνται ανοιχτά. Εντούτοις, η κόπωση δε γίνεται εμπόδιο στο να κανονιστούν τα επόμενα ραντεβού αγώνα, όπου θα συναντηθούν από κοινού οι κομμουνιστικές, αριστερές και αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες. Η σκέψη στραμμένη στο επόμενο φεστιβάλ που ενδέχεται να γίνει στην Ασία, δηλαδή να μετακομίσει και πάλι ήπειρο, και να γίνει στη χώρα του Χο Τσι Μινγκ, το Βιετνάμ.

Εξάλλου, το πείσμα και η θέληση ανανεώθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια των οχτώ ημερών που διήρκεσαν οι εργασίες αυτού του Φεστιβάλ. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, όταν για παράδειγμα οι τρεις ημέρες που διήρκεσε το αντιιμπεριαλιστικό δικαστήριο οι νεολαίες όλης της υφηλίου έγιναν γνώστες όλων σχεδόν των εγκλημάτων, που έχουν διαπράξει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οπως τα εγκλήματα στην Κολομβία και το «σχέδιο Κολομβία», που κατήγγειλαν οι Ενοπλες επαναστατικές δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του λαού (FARC-EP) ή την επέμβαση, κατοχή και διχοτόμηση της Κύπρου, σχέδια που εμπνεύστηκαν τα κέντρα εξουσίας και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου. Οπως οι επιθέσεις και οι πιέσεις που δέχονται οι αγωνιστές του Απελευθερωτικού Μετώπου Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας, που παλεύουν δεκαετίες τώρα για να εγκαθιδρύσουν μια ανεξάρτητη και λαϊκή δημοκρατία ή ακόμα και η γενοκτονία, ένα από τα πρώτα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού τους προηγούμενους αιώνες, δηλαδή τη γενοκτονία των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, όπως κατήγγειλε μέλος της Καναδικής αντιπροσωπείας και Ινδιάνος στην καταγωγή.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η τελευταία μέρα των εργασιών που ήταν αφιερωμένη στη χώρα που φιλοξενεί το φεστιβάλ, την Αλγερία. Μια χώρα που έχει δώσει πάνω από 2 εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας από τη Γαλλία και η οποία όμως συνεχίζει να παλεύει, την ώρα που «όρνεα» προσπαθούν να κατασπαράξουν τον τεράστιο φυσικό της πλούτο (πετρέλαια, φυσικό αέριο, ουράνιο, ορυκτά κλπ). Εκτός από τους ίδιους τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ ίσως ήταν και η μοναδική ευκαιρία που έχει η νεολαία της Αλγερίας τις τελευταίες δεκαετίες να έρθει σε επαφή και να ανταλλάξει εμπειρίες με νεολαίες των άλλων κρατών.

Εξάλλου, αυτός ήταν και ένας από τους στόχους του φεστιβάλ που επέλεξε η φιλοξενούσα χώρα, να είναι στην Αφρική, ώστε οι νεολαίες που συμμετέχουν σε αυτό να γίνουν αρωγός και συμπαραστάτης των αγώνων των φιλοξενουμένων. Από την ημέρα της ίδρυσης του θεσμού του Φεστιβάλ, ο θεσμός αυτός λειτούργησε ως πραγματικός στυλοβάτης των χωρών όπου έγινε. Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψαν και οι βετεράνοι κατά τη διάρκεια των ημερών του Φεστιβάλ στο θεματικό τραπέζι για το κίνημα του φεστιβάλ αλλά και την προοπτική του. Αυτή η συνάντηση των νέων και των βετεράνων του θεσμού ίσως ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του πολιτικού προγράμματος, όπου η μνήμη γίνεται πραγματικότητα που τη βιώνουν χιλιάδες νέοι. Οπου η ιστορία γίνεται οδηγός και φως.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Εκδήλωση προς τιμήν του ΔΣΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν την Κυριακή, 19/8, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, και καλούν όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους νέους και όλο το δημοκρατικό λαό της περιοχής, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, εκφράζοντας το σεβασμό και το θαυμασμό σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία, στον αγώνα του ΔΣΕ, που ήταν δίκαιος αγώνας για την απαλλαγή της χώρας από τα ξένα δεσμά, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, ιδανικά που και σήμερα εξακολουθούν να εμπνέουν.

- Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 8234.296.

Διήμερο για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Σήμερα αρχίζει το διήμερο (17 και 19-8-01) των εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης, που διοργανώνουν o Δήμος Νίκαιας και οι Τοπικές Αντιστασιακές Οργανώσεις, για να τιμήσουν τους εκτελεσμένους πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944.

- Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Σήμερα 17-8-01 στις 6μ.μ. η εκδήλωση αρχίζει από την Πλατεία Αγίου Νικολάου ακολουθεί κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης και κατάληξη στις 8.45 μ.μ. στο Ηρώο της Μάντρας. Την Κυριακή 10 π.μ. συγκέντρωση στο χώρο του Ηρώου της Μάντρας, όπου θα τελεστεί η επετειακή εκδήλωση. Το βράδυ στις 9.00 στο χώρο της Μάντρας θα πραγματοποιηθεί μουσική και ποιητική βραδιά αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση.

  • Ο Δήμος Ιθάκης και το Τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 19-8-01 στις 9μ.μ., την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης. Η συγκέντρωση θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία «Εθνικής Αντίστασης» και θα μιλήσει ο Χρήστος Λογαράς.
Πολιτικές δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης, ο οποίος σήμερα Παρασκευή θα μιλήσει στην πλατεία Ασσύρου στις 8.30 μ.μ.

- Ανοιχτή συγκέντρωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Συκεών του ΚΚΕ την Τρίτη, 21 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Ειρήνης στο Φωτισμένο Βράχο.

- Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, συνεχίζοντας την πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις -συζητήσεις. Σήμερα Παρασκευή 17 Αυγούστου στην Κορυφή, στις 8.30 μ.μ.

- Στην Εύβοια θα περιοδεύσει στις 25 και 26 Αυγούστου ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

Στις 25/8 στις 7.30 μ.μ. θα επισκεφτεί τη Λίμνη, όπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 9 το βράδυ, στην παραλία.

Στις 26/8 θα μεταβεί στην Αιδηψό, όπου θα περιοδεύσει στις 9.30 το πρωί στο ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ», στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα» και στη 1 το μεσημέρι στο υδροθεραπευτήριο.

Στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με το σωματείο ναυτεργατών και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στα Λουτρά Αιδηψού.

- Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στην παραλία της πόλης, τη 1η Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ