ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΒΑΛΑ
Καταδικάζουν την αστυνομική αυθαιρεσία

Σύσσωμοι οι φορείς της Καβάλας, καταδικάζουν τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη στις 5 Σεπτέμβρη, των 4 κομμουνιστών, εναντίον των οποίων επιλέχθηκε να εφαρμοστεί το γράμμα του «αφισοκτόνου» νόμου 1491 του 1984, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση και τελικά τον περιορισμό του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών και των κομμάτων, αυτό της ελεύθερης διάδοσης και διακίνησης των ιδεών.

Οι τέσσερις κομμουνιστές συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου ενώ έγραφαν συνθήματα σε τοίχο στην Περιμετρική οδό της Καβάλας, με τα οποία προπαγάνδιζαν το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που στην Καβάλα θα γίνει στις 8-9 Σεπτέμβρη. Οδηγήθηκαν στην ασφάλεια και κατόπιν εισαγγελικής εντολής, του αντεισαγγελέα Ν. Θεολογίτη, κρατήθηκαν 15 ώρες προκειμένου να περάσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΝΕ Καβάλας του Κόμματος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας. Μαζί του συνελήφθησαν και 3 στελέχη της ΚΝΕ.

Το πρωί της Τρίτης 14 Αυγούστου, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Καβάλας κ. Εγγλέζο. Τα στελέχη του ΚΚΕ κατήγγειλαν την ακραία πρακτική που εφαρμόστηκε σε βάρος των συντρόφων τους, σημειώνοντας πως αποτελεί πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και στοιχείο περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Από την πλευρά του ο κ. Εγγλέζος επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της αστυνομίας διευκρινίζοντας πως τα όργανα της αστυνομίας κινήθηκαν κατόπιν εισαγγελικών εντολών.

Πάντως και από τη δικογραφία προκύπτει η συνειδητή προσπάθεια της αστυνομίας να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να προκαλέσει τα θρησκευτικά αισθήματα του καβαλιώτικου λαού στρέφοντάς τον εναντίον των κομμουνιστών στους οποίους αποδίδει την κατηγορία πως έγραφαν συνθήματα σε τοίχο αντιστήριξης Ιερού Ναού.

Στην αρχική έκθεση που συντάχθηκε, αναφέρεται ότι η πράξη για την οποία συνελήφθησαν έγινε «στη συμβολή των οδών 7ης Μεραρχίας και περιφερειακής οδού, παραπλεύρως της εισόδου οχημάτων του "Πουλίδειου Γηροκομείου"». Στη συνέχεια σε έγγραφο που υποβάλλεται στη δικογραφία συμπληρώνεται πως «κατελήφθησαν να αναγράφουν σε τοιχίο αντιστήριξης του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης».

Τη σύλληψη, την πολύωρη κράτηση και την παραπομπή σε δίκη των 4 κομμουνιστών, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΔΗΚΚΙ και σημειώνει: «Ολη η προσπάθεια πιστεύουμε ότι οδηγεί σε φίμωση της κοινωνικοπολιτικής δράσης των πολιτών και κυρίως των οργανωμένων πολιτών».

Εξάλλου με δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο της Καβάλας, την επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και της ΟΝΝΕΔ, και κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο της αστυνομίας.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν με τον τρόπο που επέλεξε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ να προπαγανδίσει το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων θεωρούν πως η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη των 4 κομμουνιστών είναι ακραία ενέργεια. «Δε μας βρίσκει σύμφωνους», αναφέρει ο Σ. Κοσμίδης, Γραμματέας του ΝΓ Καβάλας του ΠΑΣΟΚ. «Τέτοιου είδους ενέργειες και συλλήψεις είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση του λαού μας. Θυμίζει πρόγευση του τρομονόμου» δήλωσε ο Φ. Βαλαβάνης, εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μνήμες από τα πέτρινα χρόνια του αντικομμουνισμού ξύπνησε και στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», η σύλληψη τριών μελών της ΚΝΕ και ενός συνδικαλιστή, που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Καβάλα. Το Σωματείο καταγγέλλει την παραπάνω ενέργεια και ζητάει την αθώωση των τεσσάρων που διακήρυσσαν τις πολιτικές τους θέσεις.

«Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους συνταξιούχους του Νομού Καβάλας η σύλληψη, κράτηση και παραπομπή σε δίκη για τις 6 Σεπτεμβρίου του συναδέλφου συνδικαλιστή, μέλους της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας και των Οικοδόμων, Πέτρου Ταχματζίδη και τριών νεολαίων της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου 11/8/2001. Οδυνηρές και τραγικές θύμισες ξανάρθαν στο νου μας για τα όσα πέρασαν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές τους, στα πέτρινα χρόνια του αντικομμουνισμού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.

Και καταγγέλλει ότι «ο λόγος της σύλληψης, της κράτησης το βράδυ του Σαββάτου και της δίωξής τους, ήταν η αναγραφή σε τοίχο αντιστήριξης της περιμετρικής πίσω από το Γηροκομείο, πρόσκλησης στους Καβαλιώτες κι ιδιαίτερα στους νέους για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη».

Παράλληλα επισημαίνουν ιδιαίτερα την προσπάθεια δικαιολόγησης της σύλληψης, κράτησης και παραπομπής, στο αστυνομικό δελτίο, με το ότι «βεβήλωσαν» τοίχο της εκκλησίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το τοιχίο και θέτουν το ερώτημα «αν τα παραπάνω γεγονότα συνδέονται με την ψήφιση του τρομονόμου που δικαιολογεί τις διώξεις των εργαζομένων και των πολιτικών ιδεών...».

Παρέμβαση για άρθρο του Γ. Φαράκου

Επιστολή προς τη διεύθυνση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» απέστειλε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος, με αφορμή τη δημοσίευση στο «Ε- Ιστορικά» άρθρου του Γρ. Φαράκου, σχετικό με τα γεγονότα της βασιλομεταξικής δικτατορίας.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει: «Στο "Ε-Ιστορικά" της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (φύλλο 7828 της 2.8.2001), το αφιερωμένο στον Ιωάννη Μεταξά, παρατίθεται άρθρο του κ. Γρηγ. Φαράκου (σελίδες 36-43) που αναφέρεται στα γεγονότα της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του 1936.

Στις διατυπούμενες προσωπικές απόψεις του συνεργάτη σας, για το ρόλο που έπαιξαν τότε τα "νόμιμα", τα παράνομα και τα έγκλειστα στις φυλακές και τις εξορίες ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, καθώς και το ποιοι έκαναν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς φτάνοντας σε συνεργασία με τον ταξικό τους αντίπαλο, ο υπογράφων την παρούσα, απλά επικαλείται αυτό που λέει ο λαός μας: "Στου κρεμασμένου την αυλή δε μιλάμε για σχοινί...".

Θα μου επιτρέψετε μόνο να υπενθυμίσω στον κ. Φαράκο ότι, πέρα από τη δημοσιογραφική δεοντολογία, μια σειρά ελληνικοί νόμο (237/1920, 4301/1929 και 100/1975), νομοθετικά διατάγματα (3565/1956, 4264/1962, 2121/1993), καθώς και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, απαγορεύουν την αναδημοσίευση, ή επιβάλλουν την αναφορά στην "πηγή" όταν γίνεται αναπαραγωγή κειμένων.

Εκθέτοντας, λοιπόν, και την εφημερίδα σας, ο κ. Γ.Φαράκος αναδημοσιεύει στη σελίδα 40 του άρθρου του, χωρίς να αναφέρεται στην "πηγή", φωτογραφία με αυτούσια ακόμη και τη λεζάντα, που υπάρχει στη σελίδα 59 του βιβλίου μου "Παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια", το οποίο κυκλοφόρησε στις 5 Μάρτη του 2001 και ήδη έχει προχωρήσει και σε δεύτερη έκδοση.

Μάλιστα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο φύλλο της της 4ης Μάη 2001 και με υπογραφή Ν.Ντ-ς, έκανε σύντομη παρουσίαση του βιβλίου αυτού.

Ισως, βέβαια, είναι λάθος μου να ζητάω συνέπεια από τον κ. Γρ. Φαράκο...».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Καλεί σε επαγρύπνηση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και οργή του για την παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, όταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα έπρεπε να βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, οι οποίοι διέπραξαν ένα τεράστιο έγκλημα, δίχως μάλιστα την απόφαση του ΟΗΕ.

«Τυχόν ευθύνες του Μιλόσεβιτς σε καμία περίπτωση δεν τους απαλλάσσουν από τις τεράστιες δικές τους», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, που συνεχίζει ως εξής: «Με την πράξη τους αυτή, που παραβιάζει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου και με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν αφ' ενός να δικαιολογήσουν την εγκληματική τους παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία αφ' ετέρου δε να καταστήσουν στους λαούς αναμφισβήτητη την κυριαρχία της "νέας τάξης πραγμάτων"».

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο απευθύνεται στο λαό της Λέσβου και τον καλεί να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να επαγρυπνεί ιδιαίτερα για τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ που εφαρμόζονται στα Βαλκάνια.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Παρασκευή στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Το Στίγμα», σε επανάληψη, τον δημοσιογράφο Γιάννη Τριάντη να συνομιλεί με τον Νίκο Μολυβιάτη για τις πολιτικές εξελίξεις, την παγκοσμιοποίηση και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της περιόδου.
  • Στις 19.15 στην εκπομπή «Ενα βιβλίο, μια ιστορία», σε επανάληψη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητά με τον Βαγγέλη Σακκάτο για το βιβλίο «Ανδρέας Λασκαράτος και Μικελής Αβλιχος», οι δύο μεγάλοι Κεφαλονίτες σατιρικοί.
  • Στις 22.00 ένα αφιέρωμα στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η Πόπη Καπετανοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από τότε.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ