ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2025
Σελ. /24
Διαβάστε Σήμερα Στο Τετρασέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:
  • Ο ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 2025: Βασικό προαπαιτούμενο το τσάκισμα των λαϊκών νοικοκυριών
  • ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ: Σε τροχιά σύγκρουσης...
  • ΕΕ - «ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»: Μετανάστευση και «εφτά νομά σε ένα δωμά» στις πιο αναπτυγμένες χώρες

Ο ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 2025
Βασικό προαπαιτούμενο το τσάκισμα των λαϊκών νοικοκυριών

Τα όσα προβλέπει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα προστεθούν στους φόρους και στα χαράτσια που θα πληρώσει έτσι κι αλλιώς ο λαός...

RIZOSPASTIS

Χρονιά φορτωμένη με ένα νέο μεγάλο πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το 2025. Θεωρείται μάλιστα χρονιά - ορόσημο από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, αφού αναμένεται να εκταμιευτεί ένα ποσό ύψους 9,4 δισ. ευρώ, που θα πάει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, από το σύνολο των 36 δισ.

Το πρώτο και βασικό αντιλαϊκό προαπαιτούμενο είναι διαχρονικά η «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή όλα εκείνα τα μέτρα που υλοποιούνται και τσακίζουν οικονομικά τον λαό, με την άγρια φορολογία, και παράλληλα τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, μέχρι τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά και στο Φορολογικό των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα ζητούμενα λοιπόν για το 2025 προκειμένου να «τρέξουν» οι χρηματοδοτήσεις είναι να πραγματοποιηθούν τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα προκύψουν από τα 70 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Οπως επίσης το πετσόκομμα με τον νέο φορολογικό νόμο για τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τον οποίο η κυβέρνηση έχει βαφτίσει ...«απονομή φορολογικής δικαιοσύνης».

Τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα θα προστεθούν στους φόρους, στα χαράτσια και συνολικά στα μέτρα που σταθερά πληρώνει ο λαός, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη μεθοδεύσει με μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις τον τρόπο με τον οποίο θα ξεζουμίσει τον λαό για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βαρύ το αντιλαϊκό «καλεντάρι»

Από τον Ιανουάριο κιόλας τα λαϊκά νοικοκυριά θα βιώσουν το πρώτο κύμα της φορολογικής επίθεσης, με την πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ από το 2024. Επιπλέον, όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα πρέπει πλέον να πληρώσουν προσαύξηση 25% για να τα αποκτήσουν. Από τον Ιανουάριο ξεκινούν να ισχύουν και τα νέα φορολογικά «εργαλεία» ελέγχου κατά της φοροδιαφυγής, όπως η πλήρης και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Εργαλεία που στοχεύουν στο να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο οι μικροί επαγγελματίες, που θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους με φάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2024. Μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου αναμένονται νέες αλλαγές και στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με ρυθμίσεις που θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά για τα χρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο την «περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού τομέα» και την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

Τον Φεβρουάριο τα νοικοκυριά θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο myProperty της ΑΑΔΕ, για να δηλώσουν τα στοιχεία ασφάλισης των κατοικιών τους και να ξεκινήσουν να πληρώνουν το χαράτσι της ασφάλισης, αν θέλουν να έχουν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για την αθλιότητα της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αυτό γίνεται μόνο αν προηγουμένως πληρώσει ο ιδιοκτήτης το χαράτσι της ιδιωτικής ασφάλισης. Στα τέλη αυτού του μήνα ξεκινούν και οι αναρτήσεις των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για το 2025, τα οποία θα μπορούν από τον Μάρτιο να αποπληρωθούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά και με έκπτωση 20%, αντί 10%, αν είναι ασφαλισμένα για κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Τον Μάρτιο αρχίζει η πληρωμή του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ για το 2025. Μέσα στον μήνα αναμένονται και οι πρώτες 2 από τις 10 αξιολογήσεις ξένων οίκων που αναμένονται συνολικά μέσα στο 2025. Ολο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, καθώς και οι επιδόσεις που βγαίνουν από την αντιλαϊκή επίθεση, θα βγάλουν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα συνολικά κρατικά έσοδα του 2024, που θα δείχνουν το μέγεθος της φορολογικής επίθεσης σε βάρος των νοικοκυριών, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει τα 70 δισ. ευρώ και θα κρίνει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Οπως επίσης το πόσο μεγάλα θα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα που θα έχουν προκύψει.

Τον Απρίλιο αναμένεται η περιβόητη αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για την απόλυτη κοροϊδία, αφού ο κατώτατος μισθός θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027, με στόχο ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ το ίδιο έτος. Με δεδομένη την ακρίβεια, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες, ενώ περίπου 600.000 που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας. Οσο για τον μέσο μισθό, αυτός συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%, όπως προαναφέραμε, ενώ το 2027 θα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ονομαστικό μισθό του 2011 (!), με την αγοραστική αξία βέβαια να είναι σαφώς πολύ μικρότερη, λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας. Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ενσωματώνει την ευρωενωσιακή Οδηγία που «δένει» πιο σφιχτά τον κατώτατο μισθό με την «παραγωγικότητα», μονιμοποιώντας όλες τις μνημονιακές περικοπές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τον Μάιο αναμένονται τα απολογιστικά στοιχεία για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα ματωμένα πλεονάσματα του 2024, αλλά και τα στοιχεία από την είσπραξη φόρων από νοικοκυριά και επαγγελματίες. Ακόμα, αναμένονται τα πρώτα στοιχεία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το 2025.

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που ολοκληρώνονται 30 Ιουνίου, ενώ αναμένεται και ειδική μελέτη για την προέλευση των κρατικών εσόδων ανά κατηγορία και πηγή, ώστε να στοιχειοθετείται πόσα έχουν προέλθει από τη φοροεπέλαση στα νοικοκυριά. Από αυτά τα στοιχεία, και από το κατά πόσο θα είναι μεγάλη η δεξαμενή των φορολογικών εσόδων, θα εξαρτηθεί και το αν θα δοθούν κάποια ψίχουλα στους πλέον εξαθλιωμένους. Και αυτό διότι, λόγω του «κόφτη» που επιβλήθηκε από το 2023 στην Ευρώπη («ετήσιο όριο αύξησης καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών»), πλέον δεν επιτρέπεται να δίνονται έκτακτα βοηθήματα και παροχές από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού αλλά μόνο φοροελαφρύνσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από έσοδα από άλλους φόρους.

Από τον Ιούλιο του 2025 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 έρχονται «κάθε μήνα δύο φόροι», δηλαδή πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος. Ακόμα, ξεκινά και η διαπραγμάτευση - σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων - μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2026 και τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Τον Σεπτέμβρη θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που θα προδιαγράφουν τον αντιλαϊκό οδικό χάρτη, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται η τελική ανακοίνωση για την πορεία της ανάπτυξης του 2024 και νέα εκτίμηση της πορείας του 2025 μέχρι τότε. Στις 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή και το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2026. Το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου αναμένονται και νέες εκθέσεις για την Ελλάδα από οίκους αξιολόγησης (S&P's στις 17/10, «Fitch» στις 14/11 και «Scope» στις 7/11).

Τον Δεκέμβριο, τέλος, η χρονιά θα κλείσει με μία ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων του μνημονίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, για τα έτη 2033 και μετά. Πρόκειται για τα μνημόνια από το 2010 και μετά, που υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν πια, αλλά ο λαός τα πληρώνει με αίμα και θυσίες. Οπως και το χρέος, που δεν το δημιούργησε αυτός, αλλά καλείται να το αποπληρώσει...


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ