ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ θα αναλάβει «ηγετικό ρόλο» «αν αποσυρθεί η Ουάσιγκτον»

Συναντήθηκε χθες στο Ραμστάιν η Ομάδα Επαφής για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις

Από τη συνάντηση στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας

2025, dpa (www.dpa.de). Alle R

Από τη συνάντηση στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας
«Ηγετικό ρόλο» στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι έτοιμη να αναλάβει η ΕΕ, «αντικαθιστώντας» τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, αναφερόμενη έμμεσα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και στις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει στα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος των στρατιωτικών δαπανών.

Χθες συναντήθηκε στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία η Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, στην οποία είχαν ηγετικό ρόλο οι ΗΠΑ, όμως αποφασίστηκε να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον ρόλο συγκέντρωσης και συντονισμού των στρατιωτικών πακέτων.

Η Κάλας δήλωσε πάντως «βέβαιη» ότι «η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία», καθώς «όποιος και να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να είναι η Ρωσία η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο».

Σε μια έκκληση για συνεχή βοήθεια στους Ουκρανούς, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι «η αμερικανική ηγεσία είναι εξαιρετικά σημαντική». «Δεν ζητήσαμε απλώς από τις χώρες να παράσχουν βοήθεια για την ασφάλεια - τους δείξαμε τον τρόπο σε κάθε περίπτωση σχετικά με το ύψος της βοήθειας που παρείχαν και την ταχύτητα με την οποία παραδόθηκε αυτή η βοήθεια».

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου έναντι της ρωσικής εισβολής, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 65 δισ. δολαρίων από τον Φλεβάρη του 2022. Η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία εκτιμάται σε 47,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στην τελευταία του συμμετοχή σε συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τραμπ, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει «πρόσθετους πυραύλους για την ουκρανική αεράμυνα, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα πυρομαχικά αέρος - εδάφους και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη των F-16 της Ουκρανίας».

Ο «διεθνής συνασπισμός drone» για την Ουκρανία θα παραδώσει 30.000 drones στον ουκρανικό στρατό, με χρηματοδότηση από τη Βρετανία, τη Λετονία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, και της Λετονίας, Αντρις Σπρουντς.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η τακτική συνάντηση των συμμάχων με στόχο την επίσπευση και τον συγχρονισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα κυβέρνηση Τραμπ.

«Αν στις ΗΠΑ αποφασίσουν να μην παραμείνουν πλέον σε αυτό το σχήμα, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να εικάσει κανείς τι θα συμβεί.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, στόχος της Γερμανίας είναι να εκπαιδεύσει και φέτος 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να συνεχιστεί το έργο της Ομάδας Επαφής για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, δήλωσε χθες από το Ραμστάιν ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ - Κάμιτζ.

Οπως είπε, έχει συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου «και όλοι θέλουν να συνεχίσουν αυτό το σχήμα με συμμετοχή και βασικό ρόλο των ΗΠΑ», ενώ «μόνο η θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ παραμένει μεταβλητή».

«Νέο κεφάλαιο» η εκλογή Τραμπ

Για «νέο κεφάλαιο» «για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο σε μόλις 11 μέρες» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Γενάρη.

Μιλώντας χθες στη βάση Ραμστάιν, ο Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη - μέλη και τους εταίρους του ΝΑΤΟ «να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο, να στηριχθούμε ακόμα περισσότερο ο ένας στον άλλον και να πετύχουμε ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα».

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των συμμάχων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να πιεστεί η Ρωσία προς την ειρήνη» και ότι «πρέπει να γίνουμε πιο πρακτικοί στην υλοποίησή της».

Επιπλέον, η άδεια για την παραγωγή αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των «εγγυήσεων ασφαλείας» για την Ουκρανία, επεσήμανε, και «είναι κάτι απολύτως εφικτό».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «βλέπει με θετικό μάτι» την προθυμία του Τραμπ για επαφές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει αιτήματα για κάτι τέτοιο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι θα ήταν πιο σωστό να περιμένει κανείς να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του.

Κληθείς να τοποθετηθεί πάνω στα σχόλια του Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, τη μετατροπή του Καναδά σε αμερικανική πολιτεία και την ανάληψη του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι «η Ρωσία έχει στρατηγικά εθνικά συμφέροντα στην Αρκτική».

«Η Αρκτική είναι περιοχή των εθνικών μας συμφερόντων, των στρατηγικών μας συμφερόντων» και «ενδιαφερόμαστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Αρκτικής», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Είπε ακόμα ότι οι απόπειρες των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, είναι υπόθεση των ΗΠΑ και της Δανίας, επεσήμανε ωστόσο ότι η Ευρώπη αντιδρά πολύ προσεκτικά στις δηλώσεις του Τραμπ.

«Η Ευρώπη αντιδρά πολύ δειλά και είναι βεβαίως τρομακτικό να αντιδρά κανείς στα λόγια του Τραμπ, επομένως η Ευρώπη αντιδρά πολύ προσεκτικά, σεμνά, ήσυχα, σχεδόν ψιθυριστά», σχολίασε.

Σε επίπεδα ρεκόρ το ρωσικό LNG στην ΕΕ

Αλλο ένα δημοσίευμα έρχεται να επισημάνει τα επίπεδα ρεκόρ του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που φτάνουν στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους.

Μετά το «Bloomberg», χθεσινό δημοσίευμα του «Guardian» που επικαλείται τους αναλυτές της «Rystad Energy» αναφέρει πως η ποσότητα του ρωσικού LNG που αγόρασαν ευρωπαϊκά κράτη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το 2024 ελλιμενίστηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια πλοία που μεταφέρουν 17,8 εκατ. τόνους υπερψυχρού ρωσικού αερίου, 2 εκατ. περισσότερους σε σχέση με το 2023.

Η Ευρώπη έχει περικόψει τις τεράστιες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά έχει αγοράσει όλο και περισσότερο LNG από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, την οποία μέχρι πρότινος κατείχε το Κατάρ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το LNG από τις ΗΠΑ.

Το 2024 η Ευρώπη εισήγαγε 49,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλα 24,2 δισ. κυβικά μέτρα σε ψυχρή - υγρή μορφή στα πλοία, σύμφωνα με τη «Rystad Energy». Μέρος του LNG θα έχει μεταπωληθεί σε άλλες χώρες, πρόσθεσε.

Το ρωσικό LNG προσφέρεται με έκπτωση σε εναλλακτικούς προμηθευτές. Χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στο εμπόρευμα, οι εταιρείες λειτουργούν για δικό τους συμφέρον και αγοράζουν αυξανόμενες ποσότητες φυσικού αερίου από τον φτηνότερο προμηθευτή.

Ο Φίτσο πιέζει για ρωσικό αέριο

Στο μεταξύ, χθες ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι εξασφάλισε φυσικό αέριο από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα τον Δεκέμβρη.

«Επρεπε να εξασφαλίσω τουλάχιστον φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές στη Σλοβακία. Και το έχουμε εξασφαλίσει», ισχυρίστηκε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Σλοβακία συνεχίζει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ουγγαρία μέσω του αγωγού «TurkStream», σύμφωνα με στοιχεία του σλοβακικού διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου «Eustream», επομένως ίσως ο Φίτσο εννοούσε ότι έχουν αυξηθεί οι ροές μέσω του «TurkStream».

Ο Φίτσο έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι έπληξε τη Σλοβακία με τη μη ανανέωση της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών. Απείλησε ότι θα μειώσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Χθες επανέλαβε τις απειλές ότι η Σλοβακία θα επιβάλει σκληρά μέτρα κατά της Ουκρανίας αν δεν επιλυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων ασκώντας βέτο σε αποφάσεις της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας.

Χθες ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, για το πρόβλημα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Ενας νέος γύρος διαβουλεύσεων των χωρών της ΕΕ για το φυσικό αέριο, που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Γενάρη, απέτυχε, λόγω απουσίας της ουκρανικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ο Φίτσο.


ΑΡΜΕΝΙΑ
Προωθεί νομοσχέδιο για αίτηση ένταξης στην ΕΕ

Αδύνατο να είναι ταυτόχρονα μέλος δύο Ενώσεων, λέει το Κρεμλίνο

Νομοσχέδιο που καλεί την Αρμενία να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ ενέκρινε χτες η κυβέρνηση, με φόντο την εμβάθυνση των δεσμών του Ερεβάν με τη «Δύση» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Σε έγγραφο που αναφέρει το «Reuters», φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποστήριξε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «την αρχή της ενταξιακής διαδικασίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπογράμμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αναμένει μια ταχεία ένταξη και ότι αυτή σε κάθε περίπτωση απαιτεί να εγκριθεί με δημοψήφισμα.

Το 2023 ο Πασινιάν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πει ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ΕΕ, αν και απέφυγε τότε να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη.

Η ΕΕ χειρίζεται τις διαδικασίες ένταξης αυτόνομα, επομένως είναι απαραίτητο να περιμένουμε ποια είναι η στάση της ΕΕ στην πρωτοβουλία της Αρμενίας, αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι «κυριαρχικό δικαίωμα» της Αρμενίας να θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, ωστόσο επισήμανε ότι θα ήταν αδύνατο να είναι ταυτόχρονα μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και της ΕΕ.

«Θεωρητικά, είναι απλά αδύνατο να είσαι μέλος δύο ξεχωριστών οργανώσεων. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένος τελωνειακός χώρος, ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, ενώ εκεί τα πρότυπα είναι διαφορετικά», είπε.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Η Ρωσία είναι δεσμευμένη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Καύκασο και θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις τόσο με το Μπακού όσο και με το Ερεβάν», τονίζοντας παράλληλα ότι ο Νότιος Καύκασος «είναι μια περιοχή με μεγάλη σημασία για τη Ρωσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ