ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2025
Σελ. /24
ΣΥΡΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρετώδη παζάρια για τον ρόλο του «κουρδικού παράγοντα»

Στην Αγκυρα υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας καλούν τις ΗΠΑ να παρατείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία

Από συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβρη

2024 The Associated Press. All

Από συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβρη
Διαβουλεύσεις και παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και συνολικότερα για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή εντείνουν ΗΠΑ και Τουρκία, με την Αγκυρα να επιχειρεί να «κεφαλαιοποιήσει» την αναβαθμισμένη θέση της μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο και «ανταλλάγματα» σε μια σειρά ανοιχτά «μέτωπα», από το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, μέχρι τη διαμόρφωση των νέων ενεργειακών διαδρομών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο φουντώνουν και παράλληλες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα γύρω από τον «κουρδικό παράγοντα» στην περιοχή.

Μετά την προχτεσινή «κατανόηση», που εξέφρασε με έμφαση ξανά η Ουάσιγκτον για τις «ανησυχίες ασφάλειας» της Τουρκίας, τόσο διά στόματος του απερχόμενου ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, όσο και διά του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντ. Τραμπ, χτες έφτασε στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Τζον Μπας, για σειρά επαφών μέχρι και σήμερα, με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» που αφορούν τη Συρία.

Στο μεταξύ, χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σημείωνε την αποφασιστικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να εμποδίσουν τις προσπάθειες του YPG (ένοπλη πτέρυγα των Κούρδων της βόρειας Συρίας, βασική δύναμη των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» - SDF, που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό) να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, χρησιμοποιώντας στρατηγικές υποδομές όπως το φράγμα Tishrin της Συρίας. Κατηγόρησε δε την κουρδική οργάνωση για χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων.

Σε μία ακόμα απειλή εκ μέρους της Αγκυρας, η ανακοίνωσε τόνιζε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν αν χρειαστεί και τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην περιοχή, «έως ότου εξαλειφθούν όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή, προκειμένου να τεθεί τέρμα στις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της αρχής του δικαιώματος αυτοάμυνας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, στην Αγκυρα έφτασε χτες και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ιορδανίας, με τον ΥΠΕΞ και αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ayman Safadi, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ιορδανίας, Yusuf al-Hunayti, και τον επικεφαλής της ιορδανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ahmed Husni - είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Ετοιμάζεται και νέα συνάντηση με τον Οτσαλάν

Καθόλου άσχετες δεν είναι οι διεργασίες που εντείνονται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, όπου χτες έγινε γνωστό πως ετοιμάζεται και νέα συνάντηση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο το τελευταίο 15ήμερο συνάντησε αντιπροσωπείες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ενδεικτικές της «ατμόσφαιρας» που διαμορφώνεται είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, Ντ. Μπαχτσελί, υπέρ όχι μόνο της έναρξης συνομιλιών με τους Κούρδους αλλά και μιας αποφυλάκισης υπό όρους του Οτσαλάν.

Από τη πλευρά της, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε κάθε βήμα που στοχεύει στην επίλυση του 50χρονου προβλήματος της Τουρκίας» και ζήτησε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής στη Βουλή «με τη συμμετοχή όλων των πλευρών».

Ενώ και ο επικεφαλής του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν (πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν που αποχώρησε από το ΑΚΡ και ίδρυσε δικό του κόμμα πριν από μερικά χρόνια) είπε ότι «από την 1η Οκτωβρίου έχει αναδυθεί ένα νέο πολιτικό κλίμα», ζητώντας ο Ερντογάν να διασαφηνίσει την δική του στάση και περιγράφοντας τις συζητήσεις με το DEM ως «πολύ παραγωγικές».

Σημειωτέον ότι η ηγεσία του DEM έχει ζητήσει συνάντηση και με τον φυλακισμένο (καταδικασμένο για επαφή με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και «συνωμοσία κατά του κράτους») πρώην συμπρόεδρο του HDP (πολιτικού «προγόνου» του DEM), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Παράγοντας σταθερότητας» η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» μετέδωσε χτες αποκλειστική συνέντευξη του στρατιωτικού ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντι, που υποστήριξε ότι «βασικός παράγοντας σταθεροποίησης σε αυτήν την περιοχή είναι η παρουσία των ΗΠΑ στο "έδαφος"», προσθέτοντας ότι εάν αποσυρθούν οι 2.000 στρατιώτες που διατηρούν οι ΗΠΑ στη Συρία, θα «αναβίωναν» «πολλές φατρίες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους».

Ο ίδιος επέμεινε ότι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» σχεδίαζαν να χτυπήσουν κέντρα όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι μαχητές του, προσδοκώντας να «εκμεταλλευτούν» το γεγονός ότι οι SDF «κυρίως ήταν απασχολημένοι» σε μάχες απέναντι στην Τουρκία και το σύμμαχό της «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SNA).

Ο Αμπντι συνέχισε εκτιμώντας ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα αναγνωρίσει τους κινδύνους που ενέχει μια ενδεχόμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, εν μέρει επειδή «οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ίδιες τις ΗΠΑ» (βλ. επίθεση στη Νέα Ορλεάνη ανήμερα Πρωτοχρονιάς) «ήταν μια ένδειξη ότι η τρομοκρατική απειλή αυξάνεται».

Ο επικεφαλής των SDF ανέφερε ακόμα ότι κλείστηκε συμφωνία με τη νέα εξουσία στη Δαμασκό - την κυβέρνηση των τζιχαντιστών - για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε εδαφικός «διαμελισμός» της χώρας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη Συρία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των Σύρων (...) Επαφίεται στη νέα κυβέρνηση να φροντίσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός σ' όλη τη χώρα».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 5 άμαχοι, σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις μεταξύ των SDF και δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Τουρκία, με τη συνδρομή και τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία ανέφερε «σφοδρές μάχες στα περίχωρα της Μανμπίτζ».

Σύσκεψη για την «τουρκική απειλή» στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, το Ισραήλ μελετά στενά την προετοιμασία του για την «επόμενη μέρα» των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο εντονότερης αντιπαράθεσης με την Τουρκία που ενισχύει τη θέση της.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, προχτές, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραήλ Κατς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (όπως τον ΥΠΕΞ, τον επικεφαλής του γενικού Επιτελείου κ.τ.λ.), με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τουρκικής «επιρροής» στην περιοχή και - όπως ανέφεραν ΜΜΕ - «να αναλυθεί εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στο επίπεδο των απειλών της Αγκυρας προς το Ισραήλ τώρα, αφού η επιρροή του στην περιοχή έχει αυξηθεί».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ανώνυμα στην Israel Hayom ότι «τα συμφέροντα της Τουρκίας να μετατρέψει τη Συρία σε πελατειακό κράτος, ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή της επιρροή, είναι ξεκάθαρα. Η απάντησή μας περιλαμβάνει επιτόπιες ενέργειες και προετοιμασία για πιθανές απειλές που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν γρήγορα...».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με φόντο τα πορίσματα έκθεσης επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε την αναβάθμιση της απειλής των ισραηλινών συμφερόντων από την Τουρκία, σε σημείο που μπορεί να γίνει αντίστοιχη με την απειλή από το Ιράν.


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 46.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό μακελειό στη Γάζα

Σε άλλο ένα τραγικό ορόσημο της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασαν χθες τους 46.000.

Συγκεκριμένα, από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 46.006 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 109.378, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τα εγκλήματα του ισραηλινού κατοχικού στρατού δεν έχουν τέλος. Χτες διασώστες στη Γάζα περιέγραφαν πώς προσπαθούσαν να ανασύρουν από τα ερείπια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ τρεις αδελφές - οι δύο από τις οποίες ήταν ηλικίας μόλις 6 και 7 ετών - που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μαζί με τον πατέρα τους...

«Τα πτώματα ήταν σε κομμάτια, ήταν μια καταστροφή (...) Η περιοχή είχε καταστραφεί ολοσχερώς και τα drones πυροβολούσαν κατά διαστήματα», δήλωναν οι διασώστες.

Αλλη αεροπορική επιδρομή, και πάλι στον πολύπαθο καταυλισμό της Τζαμπάλια, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων.

Δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ομάδα αμάχων κοντά σε στάδιο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ερυθρός Σταυρός επανέλαβε ότι χρειάζεται επειγόντως «ασφαλής και χωρίς εμπόδια» πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της, την ώρα που βρέφη πεθαίνουν από το κρύο.

Η δε Ερυθρά Ημισέληνος σε δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έχουν καταστήσει μη κατοικήσιμα τα αυτοσχέδια καταλύματα μέσα στα οποία πασχίζουν να επιβιώσουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

«Χωρίς ασφαλή πρόσβαση τα παιδιά θα πεθάνουν από το κρύο. Χωρίς ασφαλή πρόσβαση οι οικογένειες θα πεθάνουν από την πείνα. Χωρίς ασφαλή πρόσβαση οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα μπορέσουν να σώσουν ζωές», προειδοποίησε ο Τζ. Τσαπαγκέιν, γγ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Κατεδαφίστε για ...«αποτροπή», ζητά ο Μπεν Γκβιρ

Ολα αυτά ενώ ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συνέστησε στην ισραηλινή αστυνομία να επιδοθεί άμεσα σε κατεδαφίσεις κατοικιών που βρίσκονται σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, με βάση τα εδάφη του 1948, αν αυτές έχουν χτιστεί χωρίς άδεια. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Μπεν Γκβιρ έδωσε τις σχετικές οδηγίες με το επιχείρημα ότι «το μεγαλύτερο αποτρεπτικό είναι να απομακρύνεις μια οικογένεια από το σπίτι», επικαλούμενος την ανάγκη «επίδειξης ικανότητας εξουσίας και αύξησης της αποτροπής».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ισραηλινό ΥΠΕΞ επέλεξε να προχωρήσει σε μια ανάρτηση χάρτη ...με τα βιβλικά όρια των βασιλείων Ισραήλ και Ιουδαίας (!), τα οποία εκτός από την Παλαιστίνη εκτείνονται και σε εδάφη σημερινών αραβικών κρατών. Η ανάρτηση συνοδεύτηκε με επισημάνσεις του τύπου «ο εβραϊκός λαός στη διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναβίωση της ισχύος και των δυνάμεών του και στην ανοικοδόμηση του κράτους του, το οποίο ανακηρύχθηκε ως κράτος του Ισραήλ το 1948, για να γίνει η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή»...

Το ΥΠΕΞ της Ιορδανίας καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τους χάρτες, ενώ ο πρόεδρος της ιορδανικής Βουλής, Ahmad al-Safadi, κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκληματική νοοτροπία και κακόβουλες φιλοδοξίες, που δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να γίνουν ανεκτές».

Ο δε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ, κατήγγειλε τους Ισραηλινούς ότι κατασκευάζουν «μια ισραηλινή Ιστορία σύμφωνα με τους εβραϊκούς ισχυρισμούς», καταδικάζοντας «τους υποτιθέμενους χάρτες του ιστορικού Ισραήλ που περιλαμβάνουν αραβικά εδάφη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ