«Απολύτως κρίσιμη χρονιά» για το κεφάλαιο και τις επιδόσεις της οικονομίας χαρακτήρισε το 2025 ο πρωθυπουργός
Eurokinissi |
Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς ότι «η πρώτη μας συνεδρίαση για το 2025 είναι μια ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα των καθηκόντων μας ακόμα πιο δυναμικά. Μπροστά μας, εξάλλου, διαγράφεται μια χρονιά δύσκολη, εκτός συνόρων με πολέμους, με οικονομική αβεβαιότητα, αστάθεια σε πολλές κοινωνίες, με την κλιματική κρίση να γίνεται ολοένα και πιο απειλητική (...) αλλά και με τεκτονικές, θα έλεγα, ανατροπές σε αυτό που κατανοούμε, ξέρουμε ως πολιτική, αν αναλογιστούμε και όσα διαδραματίζονται πέραν του Ατλαντικού».
Περιέγραψε επίσης ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από «γεωστρατηγικές μεταβολές» και «αλλαγές στις ζώνες επιρροής», οι οποίες προχωρούν με ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις και με ενεργή εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές.
Επιδιώκοντας δε τη στοίχιση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του κεφαλαίου, παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης ως μονόδρομο και προσπάθησε να τονώσει το κάλπικο δίπολο με τη σοσιαλδημοκρατία, ή άλλες εκδοχές της αστικής πολιτικής, λέγοντας ότι η χώρα «έχει δοκιμαστεί από τον λαϊκισμό, πληρώνοντας ακριβά τόσο τις εύκολες λύσεις οι οποίες αποδείχθηκαν τελικά παντελώς ανέφικτες, όσο και τα μεγάλα λόγια που ενίοτε έγιναν και οδυνηρές πράξεις».
Διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι στη χώρα υπάρχει «πολιτική και κυβερνητική πλειοψηφία η οποία σήμερα εμπνέει μια σιγουριά εν μέσω απανωτών κυβερνητικών κρίσεων» στον κόσμο, όπως και «μια οικονομία η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια αισιόδοξη εξαίρεση στην Ευρώπη».
Πρόκειται για λόγια του αέρα, αφενός επειδή ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τις επιδόσεις της οικονομίας που κάνουν τους ομίλους να χαμογελούν, αφετέρου επειδή η κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, Γερμανία και Γαλλία, δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη καμία οικονομία της ΕΕ, αργά ή γρήγορα.
Ετσι κι αλλιώς, το 2025 έρχεται για τον λαό φορτωμένο με ένα νέο μεγάλο πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, με «δημοσιονομική σταθερότητα» και ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή όλα εκείνα τα μέτρα που υλοποιούνται και τσακίζουν οικονομικά τα λαϊκά στρώματα.
Ολα αυτά σε συνδυασμό με νέα αντεργατική επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Ενδεικτικά, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ξεχώρισε το νομοσχέδιο «για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου», ή το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς».
«Η κεφαλαιαγορά είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο θα καθιερώσουμε πρόσθετα κίνητρα ειδικά για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας «οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κανάλια χρηματοδότησης».
Εγινε επίσης συζήτηση για το «πεδίο των κρυπτονομισμάτων». «Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μια τάξη σε ένα πεδίο το οποίο παραμένει εν πολλοίς θολό και αρρύθμιστο. Δεν δαιμονοποιούμε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, ωστόσο επιχειρούμε να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλίδες ασφαλούς ενημέρωσης, προειδοποιήσεις για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.
Στην ατζέντα υπήρχε και η δημοπράτηση έργου σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και των ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων, πάντα στη λογική της χώρας - κόμβου διαμετακόμισης, με βάση τους στόχους ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.
Εγινε ακόμα «ενημέρωση» από τον υπουργό Οικονομικών για το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, για το οποίο ματώνει ο λαός, στο ευρύτερο πλαίσιο επίτευξης «πλεονασμάτων», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να καλεί τους υπουργούς του σε «εντατικοποίηση των ρυθμών» προς «υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος» χαρακτηρίζοντας μάλιστα το 2025 «μια απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στις εθνικές εκλογές του 2027».
Και έτσι είναι αδύνατον να σχηματίσουν κρίση για τα όσα διατείνεται ότι άμα δεν μπορεί να αγοράσει τα καταλαμβάνει στρατιωτικά αυτός ο επανακάμπτων πλανητάρχης, που έμπασε Αμερικανούς χουλιγκάνους στο άσπρο σπίτι ντυμένους Βίκινγκ. Δεν αμφιβάλλω πως σε λίγο καιρό θα βλέπουμε στο ίντερνετ, με τη βοήθεια και του φίλου του, του Μασκ, ότι οι λευκοί Αμερικάνοι είναι Γροιλανδέζοι που κατοικούσαν στις ΗΠΑ πριν από τους Ινδιάνους και τους έσπρωξαν σκουρόχρωμοι Μεξικάνοι και κάτι μαύροι που ήρθαν από την Αφρική, όχι με δουλεμπορικά αλλά με πονηρές πιρόγες κατά στίφη να απειλήσουν τον λευκό άνθρωπο τύπου Τραμπ.
Σε σχόλιό του για την εισηγητική ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να παριστάνει ότι "ανακαλύπτει την Αμερική", ούτε να επικαλείται το γνωστό άλλοθι των εξωγενών διεθνών παραγόντων που διαμορφώνουν συνθήκες αστάθειας. Η κυβέρνησή του, όπως και το σύνολο της ΕΕ, είναι μέρος του προβλήματος, αφού για λογαριασμό των εγχώριων "οικονομικών παραγόντων" συμμετέχει και συνδιαμορφώνει την πολιτική που οξύνει τους διεθνείς ανταγωνισμούς, τροφοδοτεί τις πολεμικές συγκρούσεις και οδηγεί τους λαούς σε μεγάλα αδιέξοδα. Οσο για τα γνωστά παραμύθια περί "σιγουριάς, ανάπτυξης και σταθερότητας", εύκολα καταρρέουν μπροστά σε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός με την ακρίβεια, τη φορολογία, τους πλειστηριασμούς και την ανασφάλεια από την εμπλοκή στα πολεμικά μέτωπα».