ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2025 - Κυριακή 12 Γενάρη 2025
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«Συμβαίνουν και στην Ευρώπη»

Από τις μεγάλες απεργίες των υγειονομικών στη Βρετανία

Copyright 2022 The Associated

Από τις μεγάλες απεργίες των υγειονομικών στη Βρετανία
«Συμβαίνουν και στη Βρετανία που έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας». Αυτά απαντάει η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, συγκρίνοντας, όχι τυχαία, την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας με τα όσα συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, εκεί δηλαδή που η εμπορευματοποίηση έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα για τους λαούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πολυδιαφημισμένο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), τις εβδομάδες αυτές η αναμονή έφτανε ακόμη και τις 50 ώρες, ενώ σύμφωνα με το BBC, πάνω από 12 χιλιάδες ασθενείς σε μια βδομάδα περίμεναν για σχεδόν μια ώρα ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, τον Σεπτέμβριο του 2024, υπήρχαν 107.865 κενές θέσεις στη δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Αγγλία. Από αυτές, οι 7.768 κενές θέσεις ήταν ιατρικές, που αντιστοιχούν στο 4,9% του συνόλου, ενώ τεράστιο ήταν το κενό σε νοσηλευτές με 31.773 κενές θέσεις (το 7,5% του συνόλου).

Οπως λέει ο Σύλλογος: «Τα υψηλά ποσοστά κενών θέσεων δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο: Οι ελλείψεις δημιουργούν περιβάλλοντα χρόνιου άγχους, το οποίο αυξάνει την πίεση στο υπάρχον προσωπικό, και με τη σειρά του ενθαρρύνει την αύξηση του κύκλου εργασιών και απουσιών». Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ο αριθμός των γιατρών που συνταξιοδοτούνται πρόωρα από το NHS έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι η αναλογία των γιατρών ανά κάτοικο στη Βρετανία να έχει κατρακυλήσει στους μόλις 2,9 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, κάτω και από τον «πήχη» κι αυτού ακόμη του ΟΟΣΑ. Κι αυτά ως μέσος όρος, αφού στην πραγματικότητα η ανομοιομορφία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν στην εξίσωση μπουν και τα κοινωνικά - ταξικά κριτήρια: Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, στα Midlands ζουν 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τις βορειοδυτικές περιοχές, αλλά έχουν 4 χιλιάδες λιγότερους γιατρούς...

Γερμανία: «Μερικές εκατοντάδες νοσοκομεία θα κλείσουν»!

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία τον μήνα αυτόν ξεκινάει η εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» για τα νοσοκομεία που ψηφίστηκε το φθινόπωρο και που ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ είχε χαρακτηρίσει «τίποτα λιγότερο από επανάσταση» και «μια αλλαγή των καιρών» (Zeitenwende), αναφορά που διόλου τυχαία είχε επιστρατεύσει ο Σολτς για να περιγράψει την αποφασιστική στροφή στην πολεμική οικονομία.

Περιττό βέβαια να πει κανείς τι αφορά αυτή η «επανάσταση»: Οπως ωμά το έθεσε ο ίδιος ο Λάουτερμπαχ: «Μερικές εκατοντάδες νοσοκομεία θα κλείσουν», και μάλιστα με τη (γνωστή και από την Ελλάδα) αιτιολογία ότι «δεν υπάρχει αρκετή ιατρική ζήτηση για αυτά τα νοσοκομεία», ότι «η Γερμανία έχει τον υψηλότερο αριθμό νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (7,9 ανά 1.000 κατοίκους σε σχέση με τον μ.ο. των 5,3 σε όλη την ΕΕ) και ότι το σύστημα Υγείας είναι «αναποτελεσματικό» με τα κριτήρια πάντα της Υγείας - εμπόρευμα.

Η «μεταρρύθμιση» προβλέπει ακόμη την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία των εργαζομένων, όπως και την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των γερμανικών νοσοκομείων. Ενδεικτικά μάλιστα για τον φαύλο κύκλο που οδηγεί η εμπορευματοποίηση είναι όσα περιγράφουν τα σχετικά ρεπορτάζ: Επειδή πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας, «οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο χωρίς λόγο, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να χρεώνουν επιπλέον χρήματα στους ασφαλιστές Υγείας - γεγονός που με τη σειρά του ανεβάζει τις δαπάνες Υγείας και τις ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρης της χώρας». Και η κατάσταση αυτή αξιοποιείται ως πρόσχημα... για την παραπέρα μείωση νοσοκομείων και κρατικής χρηματοδότησης.

Στη Γαλλία η FHF (Ομοσπονδία Γαλλικών Νοσοκομείων), η οποία εκπροσωπεί τα δημόσια ιδρύματα Υγείας, περιέγραφε πρόσφατα τη δραματική κατάσταση με τα εξής νούμερα: Ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια η δραστηριότητα στα επείγοντα έχει διπλασιαστεί και φτάνει σχεδόν τα 22 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως, μόνο το 2022 έκλεισαν 6.700 κλίνες, η χωρητικότητα δεν επαρκεί για το 66% των ιδρυμάτων και το προσωπικό για το 62%, οδηγώντας το 64% των ιδρυμάτων να καλεί το προσωπικό του να εργαστεί υπερωριακά, με πολλούς να αποχωρούν. Κατάσταση που αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη στο φόντο και των περικοπών μαμούθ δεκάδων δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση για τη νέα χρονιά. Ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις και στην Ισπανία και την Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org