ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2025 - Κυριακή 12 Γενάρη 2025
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» ενόψει Τραμπ

Μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου μέχρι το 2027 στα πρότυπα του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε στο Ραμστάιν

Ο Β. Ζελένσκι με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά τη συνάντηση στο Ραμστάιν

2025, dpa (www.dpa.de). Alle R

Ο Β. Ζελένσκι με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά τη συνάντηση στο Ραμστάιν
Πέρα από τα τρέχοντα στρατιωτικά πακέτα στήριξης του Κιέβου, δυο βασικά θέματα απασχόλησαν την 25η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» την Πέμπτη στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία: Η μακροπρόθεσμη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι και το 2027 στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, παρά τις «διαρροές» και τα σενάρια για έναρξη διαπραγματεύσεων μέσα στο 2025, και ο «ηγετικός ρόλος» που θα κληθεί να αναλάβει η ΕΕ στη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, σε περίπτωση που «υποχωρήσει» η αμερικανική βοήθεια υπό την προεδρία του Ντ. Τραμπ.

Η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν πως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, που ορκίζεται στις 20 Γενάρη, θα αυξήσει τις πιέσεις προς τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος των αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τον «συσχετισμό δυνάμεων» στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα μια συμφωνία με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα «ρίχνοντας» τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ανησυχούν δε, καθώς οι προτεραιότητες των ΗΠΑ στη μάχη με την Κίνα για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στρέφονται όλο και περισσότερο προς την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, χωρίς να «λαμβάνουν υπόψη» τους «συμμάχους» σε ΕΕ και Βρετανία.

Την περασμένη βδομάδα ο Τραμπ επανήλθε με νέες δηλώσεις για στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ τους, από τον σημερινό στόχο του 2%. Επανέλαβε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα χρήματα για την «άμυνα» και παραπονέθηκε ότι «η Ευρώπη διαθέτει πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα διαθέτουμε εμείς».

«Ολοι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, επομένως πρέπει να είναι στο 5% και όχι στο 2%», δήλωσε, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Γερμανία κυρίως.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη νέο στόχο στο 3% του ΑΕΠ. Ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Μ. Ρούτε, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο στόχος του 2% είναι ανεπαρκής και κάλεσε τους πολίτες των κρατών - μελών κυρίως της Ευρώπης να δεχτούν «θυσίες», συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και συστήματα Υγείας και Ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για «ηγετικό ρόλο»

«Ηγετικό ρόλο» στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι έτοιμη να αναλάβει η ΕΕ, «αντικαθιστώντας» τις ΗΠΑ εφόσον αυτό απαιτηθεί, όπως δήλωσε από το Ραμστάιν η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, αναφερόμενη έμμεσα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου έναντι της ρωσικής εισβολής, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 65 δισ. δολαρίων από τον Φλεβάρη του 2022. Η στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία εκτιμάται σε 47,3 δισ. ευρώ.

Παρά την απόφαση να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον ρόλο συγκέντρωσης και συντονισμού των στρατιωτικών πακέτων για το Κίεβο, μπροστά στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην έχουν πλέον ηγετικό ρόλο στην «Ομάδα Επαφής» για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν πως ο συντονισμός των αποστολών όπλων στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

«Αν στις ΗΠΑ αποφασίσουν να μην παραμείνουν πλέον σε αυτό το σχήμα, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες.

Η Κάλας δήλωσε πάντως «βέβαιη» ότι «η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία», καθώς «όποιος και να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να είναι η Ρωσία η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον Τραμπ στη Φλόριντα πριν την ορκωμοσία του, μετέδωσε το «Bloomberg», προσθέτοντας πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής δυσκολευτεί να ανοίξουν σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τους ανώτερους ομολόγους τους στην επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Προσβλέπουμε σε μια θετική δέσμευση με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, με βάση τις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα. Σε έναν δύσκολο κόσμο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες μαζί», ανέφεραν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα.

ΝΑΤΟικοί «συνασπισμοί» εξοπλισμού της Ουκρανίας

Στο πλαίσιο του «ηγετικού» αυτού ρόλου της ΕΕ, έχει ανοίξει και η συζήτηση για ενδεχόμενη αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, είτε για να «επιβλέπουν» μια εκεχειρία, είτε για «αποτροπή» προς τη Ρωσία.

Παράλληλα προχωράει ο μετασχηματισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με ή χωρίς ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη και συντονισμένη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου τουλάχιστον μέχρι το 2027, στα πλαίσια του «σχήματος Ραμστάιν», το ευρωατλαντικό στρατόπεδο χωρίζει τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας σε κατηγορίες και ορίζουν ΝΑΤΟικές χώρες υπεύθυνες για τις παραδόσεις.

Οπως δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, έχουν δημιουργηθεί 8 «συνασπισμοί εξοπλισμών» για το Κίεβο με επικεφαλής τουλάχιστον δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που θα εγκρίνουν «οδικούς χάρτες» για αεροπορία, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αποναρκοθέτηση, drone, ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, τεχνολογία των πληροφοριών και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ο «διεθνής συνασπισμός drone» για την Ουκρανία θα παραδώσει 30.000 drones στον ουκρανικό στρατό, με χρηματοδότηση από Βρετανία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία, ανακοίνωσαν από το Ραμστάιν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, και της Λετονίας, Αντρις Σπρουντς.

Ο συνασπισμός για τα τεθωρακισμένα οχήματα δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Ουκρανία στο μέλλον, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Βλ. Κοσίνιακ - Κάμιτζ.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει άλλους 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες το 2025 και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει «πρόσθετους πυραύλους για την ουκρανική αεράμυνα, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα πυρομαχικά αέρος - εδάφους και άλλο εξοπλισμό για την υποστήριξη των F-16 της Ουκρανίας».

Στο Ραμστάιν «υπήρξαν επιπλέον πακέτα στήριξης της Ουκρανίας ύψους 2 δισ. δολαρίων», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι 34 χώρες δεσμεύθηκαν σε διάφορους τομείς, όπως αντιαεροπορική άμυνα, αποναρκοθέτηση, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, πυροβολικό, τεχνολογία για τη συγκέντρωση πληροφοριών.

Ο Τραμπ «δεν θα σταματήσει τα στρατιωτικά πακέτα» για την Ουκρανία

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, προς το παρόν «δεν ξέρει» πώς να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να σταματήσει τη ροή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει των συνομιλιών που είχαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με την ομάδα του Τραμπ, «δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς θα σταματήσει συγκεκριμένα τον πόλεμο» και «η αμερικανική βοήθεια θα συνεχίσει να φθάνει στην Ουκρανία και μετά την ορκωμοσία του».

Την περασμένη βδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι υπολογίζει να επιτύχει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία σε διάστημα έξι μηνών, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ έθεσε ως στόχο να σταματήσει τον πόλεμο σε διάστημα 100 ημερών.

Η ομάδα Τραμπ έχει αρχίσει να προετοιμάζει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, είπε την Πέμπτη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες πολιτειών στην κατοικία του στη Φλόριντα.

«Θέλει να συναντηθούμε, κι έχουμε αρχίσει να το οργανώνουμε», είπε και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν θέλει να συναντηθούμε, το έχει μάλιστα πει δημόσια, και πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο (στην Ουκρανία), που είναι αληθινός κυκεώνας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ. Υπενθύμισε πάντως πως η θέση της Ρωσίας για την Ουκρανία παραμένει ξεκάθαρη και αμετάβλητη, παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του Πούτιν: Αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, να έχει καθεστώς «ουδετερότητας» και να μη φιλοξενεί πυρηνικά, να αρθούν οι «δυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κοιτάσματα λιθίου κατέλαβε ο ρωσικός στρατός

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Μόσχα ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Κουράχοβε και κινούνται με «επιταχυνόμενο ρυθμό» προς την κατάληψη ολόκληρης της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με πηγές από τη Μόσχα, η Ρωσία φέρεται να πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου κοιτάσματος λιθίου στην Ουκρανία, στο χωριό Σεφτσένκοβο.

Η ανατολική Ουκρανία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα λιθίου ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εχει αναφερθεί ότι η Ουκρανία διαθέτει εξερευνημένα και επιβεβαιωμένα αποθέματα λιθίου που φτάνουν τους 500.000 τόνους, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες πηγές λιθίου στην Ευρώπη.

Αυτά τα κοιτάσματα έχουν γίνει βασικό αντικείμενο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το λίθιο είναι απαραίτητο στην παγκόσμια βιομηχανία, κυρίως για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, για τα smartphones, τα μαχητικά αεροσκάφη κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο ετοιμάζεται να υπογράψει με την Ουάσιγκτον συμφωνία για εξόρυξη και επεξεργασία σπάνιων γαιών, μόλις αναλάβει Πρόεδρος ο Τραμπ.

Στην Ουκρανία βρίσκονται επίσης - εκτός από λίθιο - μεγάλα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών, όπως κοβάλτιο, γραφίτης. «Αυτός ο πόλεμος είναι για τα χρήματα», είχε τονίσει ο γερουσιαστής Λ. Γκρέιαμ στο «Fox News» τον Νοέμβρη. «Ετσι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια συμφωνία για να πάρει τα χρήματά μας πίσω, για να μας προμηθεύσει με ορυκτά σπάνιων γαιών. Μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία και εμάς, και θα φέρει την ειρήνη»...


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ